
Tiramisu la pahar sau la cupă – rețetă simplă – fără ouă crude






Tiramisu la pahar sau la cupă – rețetă simplă – fără ouă crude, cu ingrediente cu gramaje exacte și modul de preparare descris detaliat, cu poze pas cu pas. Rețeta de desert tiramisu la pahar, cu cremă fără ouă crude.
Cred că toată lumea adoră tiramisu! Creatorii rețetei au fost adevărate genii culinare, reușind să creeze o combinație atât de încântătoare și în același timp o rețetă atât de simplă! Rețeta originală se pare c-ar data din anii 1960, când, în regiunea Veneto, la restaurantul „Le Beccherie” din Treviso, cofetarul Roberto Linguanotto, proprietar al restaurantului „Le Beccherie” și ucenica lui Francesca Valori, ar fi creat această rețetă. Evident, ulterior au mai apărut și alții care-și arogă drepturile asupra acestui desert, dar asta nu mă mai miră deloc! În fine, rețeta pe care v-o propun azi nu este cea originală, ci un tiramisu la pahar.
Nu doar prezentarea este diferită de rețeta originală, ci și ingredientele. Am adăugat frișcă și, mai ales, am gătit ouăle, pentru un tiramisu mai sigur pentru sănătate. Montarea în cupe face desertul să fie foarte practic, ușor de păstrat și de servit.
Ingrediente Tiramisu la pahar sau la cupă – rețetă simplă – fără ouă crude
- 250 de mililitri de cafea espresso
- 3 gălbenușuri
- 1 praf mic de sare
- 100 de grame de zahăr (sau după gust)
- 2 linguri (40 ml) de vin Marsala, Porto sau alt vin licoros
- 1 plic de zahăr vanilat bourbon
- 200 de mililitri de smântână pentru frișcă
- 250 de grame de mascarpone
- 10-12 biscuiți savoiardi
- cacao pentru presărat (1-2 linguri)
Mod de preparare Tiramisu la pahar sau la cupă – rețetă simplă, fără ouă crude
1. Am început cu prepararea cafelei. Aceasta trebuie făcută prima, să aibă timp să se răcească înainte de a monta tiramisu la pahar. Eu am făcut cafea espresso, se poate folosi și alt tip de cafea dar e important să fie tare și concentrată.
Gătirea gălbenușurilor în bain-marie
2. În ultima vreme, oamenii au devenit mai precauți în ceea ce privește sănătatea și evită ouăle crude. Același lucru îl pot spune despre mine însămi, cu toate că sunt conștientă că rețeta originală de tiramisu prevede folosirea ouălor nepreparate termic, parcă nu mă mai simt în siguranță să procedez astfel.
O ALTĂ REȚETĂ DE TIRAMISU FĂRĂ OUĂ CRUDE CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Am pregătit, așadar, un setup pentru gătirea ouălor în bain-marie. Am pus pe foc o cratiță cu apă de un lat de mână și am ales un castron care să se potrivească deasupra cratiței așa încât fundul castronului să nu atingă apa.
3. Odată ales castronul, am lăsat apa să fiarbă iar castronul l-am așezat pe planul de lucru. În acesta am pus gălbenușurile și am adăugat peste ele zahărul și o priză mică de sare, cât am prins între două degete.
Am mixat gălbenușurile cu zahărul și sarea până au crescut în volum și s-au deschis la culoare. În final, am obținut o cremă spumoasă. Am adăugat vinul Marsala și am omogenizat scurt, cu mixerul.
4. Am așezat castronul deasupra cratiței în care apa începea deja să murmure ușor și imediat am redus focul la minimum posibil.
Am amestecat cu o spatulă în crema de gălbenușuri, trăgând permanent crema de pe castron, până când gălbenușurile s-au înfierbântat.
Atenție! Gălbenușurile trebuie înfierbântate până la 70 de grade Celsius!
Acest lucru este necesar pentru sterilizare. Dacă, însă, temperatura crește până la 73 de grade, acestea încep să se coaguleze. Practic veți obține o omletă dulce! Imediat ce a atins temperatura țintă Dacă aveți termometru, nu e greu să vă dați seama când compoziția a atins temperatura țintă. Dacă nu, atunci când simțiți crema fierbinte, la atingerea cu degetul, înseamnă că procesul de gătire trebuie finalizat.
5. Imediat ce compoziția a atins temperatura cerută, am luat castronul din bain-marie. Am adăugat zahărul vanilat bourbon și am mai amestecat 1 minut, pe planul de lucru, să se răcorească puțin crema. Am acoperit compoziția cu folie alimentară și am lăsat-o deoparte iar eu am trecut la ceilalți pași ai rețetei de tiramisu la pahar.
Frișca bătută și brânza mascarpone
6. Până s-a răcit crema gătită în bain-marie, am bătut spumă frișca. Știu perfect că frișca nu este un ingredient folosit la tradiționalul tiramisu. La fel de bine știu, însă, că tiramisu preparat cu frișcă iese mai spumos și mai lejer.
Pentru frișcă, eu folosesc întotdeauna smântână naturală pentru frișcă, neapărat răcită la frigider foarte bine. Preferabil este să fi stat la frigider din ziua precedentă, altfel există pericolul să se taie. De asemenea, frișca folosită trebuie să fie neîndulcită, rețeta de tiramisu la cupe conține suficient zahăr (cel din crema de gălbenușuri). Smântâna pentru frișcă o bat exact până când se întărește mediu (se formează primele creste vizibile la suprafață) și niciun pic mai mult. Dacă se mixează în exces, se poate separa.
7. Odată bătută frișca, am adăugat peste aceasta, în castron, brânza mascarpone. Dacă observați, cumva, că este zer la baza cutiei de mascarpone, e bine să îl scurgeți, să nu-l adăugați în cremă.
Am omogenizat mascarpone și frișca bătută, mixând cu mixerul la viteză medie. Nu am mixat mai mult decât a fost necesar să se omogenizeze totul. Crema obținută a fost spumoasă și consistentă, așa cum puteți vedea în următoarea imagine.
Omogenizarea celor două compoziții
8. Când crema de ouă s-a răcit până la temperatura camerei, am adăugat-o peste amestecul de frișcă și mascarpone. Cu o spatulă flexibilă, am tras toată crema de gălbenuș de pe castronul în care era, să nu risipesc nimic.
Am omogenizat cele două compoziții prin împăturiri succesive, cu o spatulă flexibilă, să rămână cât mai spumoasă crema.
Am continuat să amestec delicat, rotind castronul câte un sfert de rotație, până am obținut o cremă omogenă și foarte fină. În acest moment, mai trebuia doar să verific să fie complet rece cafeaua și am putut să mă apuc de montarea porțiilor de tiramisu la pahar.
Tiramisu la pahar sau la cupe – asamblarea
9. Am ales niște cupe cu volumul de 330 de mililitri, pentru asamblarea acestui tiramisu la cupe. Pe fundul fiecărui pahar, am distribuit câte o lingură generoasă de cremă.
10. Am înmuiat scurt biscuiții savoiardi în cafea, apoi i-am tăiat în bucăți potrivite.
…”bucăți potrivite” însemnând să aibă o lungime care să-mi permită să îi aranjez în paharele alese. Am format un strat de savoiardi înmuiați în cafea, peste crema de pe fundul paharelor.
11. Peste savoiardi, am pus un strat de cremă (egal în fiecare pahar), apoi din nou savoiardi înmuiate în cafea și tot așa până când am terminat.
Ultimul strat din pahar este de cremă, așezat cu atenție peste al doilea strat de biscuiți savoiardi.
12. Am lovit ușor paharele de planul de lucru, să se taseze un pic și am nivelat crema ușor, cu dosul lingurii.
După ce toate au fost asamblate, am înfoliat fiecare porție de tiramisu la pahar, individual, și le-am dat la frigider.
Servirea
13. Am lăsat porțiile de tiramisu la pahar să se răcească bine, la frigider, timp de 2 ore, înainte de servire. Ceea ce e foarte practic este că se pot lăsa la frigider chiar de pe o zi pe alta. Chiar înainte să le ofer la masă, am pudrat cupele cu cacao, printr-o sită fină.
Fiecare linguriță e savuroasă și spumoasă, o adevărată încântare! În plus, servirea desertului tiramisu la pahar îl face cumva mai elegant, porțiile individuale arată mai bine și fiecare primește exact aceeași cantitate.
POATE TE INTERESEAZĂ ȘI UN TIRAMISU CU PORTOCALE – CLICK PE POZA DE MAI JOS
Găsiți rețete asemănătoare la Laura Sava și aici una la Iuliana Sbîrnea. Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns