Tort – carte
Primul meu tort carte a fost creat cu ocazia aniversarii unei domnisoare foarte studioase:02:0000:4502:4524 portiimediePentru acest tort am folosit:
- un blat simplu cu cacao, din 10 oua
- crema de la Torta Guerrini – pe care sarbatorita o gustase si o apreciase foarte mult
- 200 de gramde de stafide inecate in sampanie, pe care le-am amestecat cu crema
- sampanie pentru insiropat
- 300 de grame de ciocolata amaruie pentru decorurile de ciocolata
pasta de zahar a Adrianei-Nicoleta de pe culinar.ro – extraordinar de maleabila si placut de lucrat, a carei reteta o postez mai jos:
- 450 de grame de zahar pudra (din comert, care contine amidon – este indispensabil reusitei acestei retete)
- 5 grame gelatina
- 30 ml apa
- 50 de grame de glucoza, energizant sau, in cazul meu, miere de albine
Se hidrateaza gelatina in cei 30 ml de apa, se topeste pe foc, se adauga mierea si se amesteca pana la omogenizarea completa – nu trebuie sa fiarba! Se framanta cu zaharul pudra, daca e prea tare se adauga cate o lingurita de apa, daca e prea moale se mai adauga zahar. Se poate colora cu coloranti alimentari, aroma cu esente, modela in diverse forme etc. Din aceasta cantitate mi-a mai ramas pasta, pe care am inclazit-o putin si am facut cateva figurine pentru un alt tort. Pasta se poate pastra vreme indelungata, intr-un loc rece si uscat.Eu am intins-o in foaie subtire si am acoperit cu ea tortul montat si uns cu o pelicula fina de crema de unt (unt, vanilie, zahar praf, bine mixate).Crema de unt are rolul de a nu lasa pasta de zahar sa alunece de pe suprafata tortului, in plus de a crea un strat impermeabil intre cremele cu frisca si/sau fructe (de exemplu) si pasta de zahar – care in prezenta umiditatii se inmoaie.In jurul tortului am facut un chenar de ciocolata topita – „coperta”. Tot din ciocolata este scrisul de pe suprafata de pasta de zahar (ciocolata merge bine pe aceasta pasta, frisca, de exemplu, in nici un caz!) si ochelarii – care au fost turnati cu seringa de ornat cu deschizatura mica, pe piese ce fusesera desenate pe hartie de copt, apoi, dupa ce s-au intarit, au fost asamblati (lipiti cu ciocolata).Destul de rezistenti fiind acesti ochelari de ciocolata, domnisoara noastra cea studioasa a tinut sa ii probeze:Trandafirul e tot din pasta de zahar:
Lasă un răspuns