Tort cu ciocolata, nectarine și migdale
Tort cu ciocolata, nectarine si migdale, fin, racoritor si delicios
Nu mai știu exact când am descoperit nectarinele pe lumea asta, dar pentru mine au fost o mare revelație. Îmi plac piersicile, dar cu trecerea timpului am constat că nu le mai pot mânca din cauză de puf. Nu-mi amintesc cât de tare mă afecta asta când eram mai mică, dar de pe la 20 de ani am mari probleme cu puful piersicilor, chiar și cu cel al caiselor. Din cauza asta nectarinele pentru mine sunt o binecuvântare și recunosc că mănânc multe kilograme de nectarine de când apar vara și până târziu în toamnă.
Mi se par nemaipomenite și în prăjituri și merg de minune cu ciocolata. De data asta m-am gândit să fac o prăjitură mai complexă și am bagat și migdalele în horă. O combinație de mai multe arome și texturi ce m-a dat gata!
10 0002:0012:0010mediu
Ingrediente Tort cu ciocolata, nectarine și migdale
Blat:
- 200 g ciocolată neagră
- 50g unt
- 30 ml ulei
- 75 ml smântână lichidă
- 4 ouă
- 75 g zahăr demerara (se poate înlocui cu zahăr alb)
- 160 g făină
- 1 linguriță praf de copt
Dulceață de nectarine:
- 8 nectarine
- 250 g zahar demerara (se poate înlocui cu zahar alb)
- zeama de la o jumătate de lămâie
- 100 g fulgi de migdale
Piureul de nectarine:
- 6 nectarine
- 1 plic gelatină
- 100 ml apa rece
- zahăr pudră după gust (opțional)
Pentru mousse-ul de migdale:
- 200 g migdale curățate de coajă
- 175 g zahăr demerara
- 30 ml apă
- 30 ml smântână lichidă (la nevoie)
- 250 ml smântână lichidă (neîndulcită)
- 30 gr zahar pudră
- 1 plic gelatină
Glazură:
- 200 g ciocolată albă
- 100 ml smântână lichidă
- 5 gr gelatină
- 50 ml apa rece
Decor:
- câteva fructe de physalis
- câteva capșune
- fulgi de migdale
Preparare Tort cu ciocolata, nectarine și migdale
1. Blat.
- Punem într-un vas, pe baie de aburi, ciocolata ruptă bucăți sau tăiată, untul, uleiul și smântâna lichidă. Amestecăm din când în când, până la topirea ciocolatei. Se lasă apoi la răcit.
- Separăm albusurile și gălbenușurile. Gălbenușurile se bat spumă împreună cu zahărul până își dublează-triplează volumul și se deschid la culoare.
- Se amestecă mai apoi cu ajutorul unei spatule (de preferat de silicon) cu ciocolata topită și răcită.
- Albușurile se bat spumă cu un praf de sare.
- Făina se amestecă împreună cu praful de copt și se cerne.
- În compoziția de gălbenușuri și ciocolată se incorporează cu o spatulă (nu cu mixerul/telul) jumătate din albușurile bătute spumă. Se adaugă apoi jumătate din făina cernută si șe amestecă la fel. Se continuă cu restul de albușuri și restul de făină.
- Compoziția obținută se toarnă într-o tavă mare de cuptor, tapetată cu foaie de copt (sau cu unt și făină).
- Se coace 20 de minute în cuptorul preîncălzit la 180 de grade sau până trece testul scobitorii.
- Se răstoarna pe o altă foaie de copt și se lasă la răcit.
2. Dulceața de nectarine.
- Nectarinele se spală și se curăță de coajă cu ajutorul unui cuțit econom (cuțit de curățat legume). Se taie felii și se pun într-o crăticioară, pe foc împreună cu zahărul și zeama de lămâie.
- Se amestecă și se lasă la foc potrivit până ce începe să fiarbă. Se ia spuma din când în când.
- După ce începe să fiarbă se dă la foc mic și se fierbe timp de 30 de minute.
- Fulgii de migdale se pun într-o tigaie neaderentă și se rumenesc la foc mic. (Se pot rumenii și la cuptor, într-o tavă tapetată cu foaie de copt.)
- Când dulceața este gata, se adaugă fulgii de migdale și se lasă la răcit.
3. Piure de nectarine.
- Nectarinele se spală și se curăță de coajă. Se taie felii și se fac piure cu ajutorul unui robot de bucătărie/blender/chopper. Se adaugă zahăr pudră în caz că vreți să fie mai dulce. Eu nu am simțit nevoia. E mai bine să fie mai acrișor.
- Piureul obținut se dă printr-o sită cât mai fină de două ori.
- Într-un bol (care se potrivește peste o crăticioară) se pun 100 ml apă rece și conținutul unui plic de gelatin (10 gr). Eu prefer să folosesc foi de gelatin dar de data asta nu am găsit. Se lasă gelatina la hidratat 10 minute, apoi se pune pe baie de aburi pentru a se topi. Se amestecă din când în când, având grijă să nu fiarbă, până se obține un lichid clar.
- Se ia bolul de pe crăticioară și se lasă la racorit câteva momente.
- Se adaugă în gelatină o lingură-două de piure și se amestecă bine. Se toarnă apoi, în fir subțire în restul cantității de piure și se amestecă bine.
- Se toarnă compoziția obținută într-o tavă sau in cutii, în strat de 5 mm. Eu am folosit două cutii de plastic. Se dă la congelator.
4. Mousse de migdale.
- Migdalele se pun într-o tavă și se rumenesc la cuptor. (150 grade)
- Într-o crăticioară se pune zahărul și apa si se lasă la fiert până se obține un caramel mai gros, dar nu foarte gros. Eu am ales să folosesc zahăr demerara pentru un gust și mai pronunțat de caramel.
- Se toarnă caramelul peste migdalele rumenite în cuptor și apoi se lasă la răcit.
- După răcire se sparge în bucăți mai mici. Pentru ușurarea muncii robotului, se pot pune bucățile sparte între două foi de copt și se sparg cu ajutorul unui sucitor.
- Se mută apoi totul într-un robot și se mixeaza până se obține o pastă. Pentru că e o muncă grea pentru robot, se poate adăuga și un pic de smântână lichidă. Dacă robotul este suficient de puternic nu este necesară adăugarea smântânii.
- Se lasă la răcit, apoi se pune la frigider.
- Smântâna lichidă – obligatoriu rece de la frigider, se bate cu zahărul pudră până se obține o frișcă destul de tare. (de preferat, mai ales vara, vasul și telul să fie reci)
- Se adauga apoi pasta de migdale în două- trei tranșe și se incorporeaza tot cu mixerul.
- Cu gelatina se procedează ca mai sus. Se hidratează apoi se topește pe baie de aburi. După ce s-a răcorit câteva momente, adăugam o lingură – două de mousse de migdale și amestecam bine. Ce am obținut se toarnă în fir subțire în mousse-ul de migdale și se incorporează foarte bine, cu atenție să nu scoatem tot aerul din mousse.
5. Asamblarea.
- Eu am făcut două mini torturi și un tort mai mare, dreptunghiular. Pentru mini torturi am procedat asa: cu ajutorul unui pahar am tăiat două cercuri (câte unul pentru fiecare mini tort) cu diametrul mai mic decât diametrul formei în care le-am asamblat.
- Pe cele două cerucri am pus dulceața de nectarine cu migdale înr-un strat nu foarte gros.
- Am pus inelul în care le-am asamblat și am pus un strat de mousse de migdale având grijă să intre crema și intre blat si inel. Am nivelat si am bagat formele la congelator pentru 10 minute.
- Am scos de la congelator piureul de nectarine și am decupat cu același pahar, două cercuri de piure. (Marginea paharului cu care am tăiat am ținut-o jumătate de minut în apă fiartă).
- Când au trecut 10 minute, am scos formele din congelator și am așezat cercurile de piure în centru.
- Am adaugat încă un strat de cremă. În mod normal se adauga cremă până sus în forme și se nivelează perfect. (Eu nu am avut inele suficient de înalte pe cât aș fi vrut, asa că a fost mai grea partea asta. Am adăugat cremă si am încercat să o nivelez, crema fiind mai înaltă decât forma).
- Formele se dau din nou la congelator pentru cel puțin 2 ore.
- Similar am procedat și pentru tortul dreptunghiular. (Am ales să fac tortul mare dreptunghiular pentru că nu am avut nici un fel de formă de tort mai mare și mi s-a părut mai simplu să lucrez cu dreptunghiuri decât cu cercuri.)
6. Glazura.
- Am topit pe baie de aburi ciocolata albă ruptă bucăți amestecată cu smântâna lichidă.
- Am hidratat și mai apoi topit pe baie de aburi gelatina (ca mai sus).
- Am adăugat câteva linguri de ciocolată topită și răcorită un pic, în gelatina de asemenea răcorită. Am amestecat bine, apoi am turnat în fir subțire în restul de ciocolată topită. Am lăsat la răcit la temperatura camerei până ce compoziția nu a mai fost foarte fluidă.
- Am pus torturile scoase de la congelator pe un grătar asezat peste o tavă de cuptor tapetată cu foaie de copt. Am turnat cu grijă glazura peste fiecare tort în parte având grijă să fie perfect îmbrăcate. Dacă rămâneți fără glazură, adunați glazura scursă pe foaia de copt, o reâncălziți foarte puțin și o folosiți acolo unde aveți nevoie.
7. Decorare.
- Înainte de a se usca glazura, am lipit fulgi de migdale (rumeniți în prealabil) pe marginea fiecărui tort.
- Pe cele două mini torturi am pus simplu doar câte un phisalys.
- Pe tortul cel mare am pus 3 jumătăți de căpșună și un phisalys.
- Le-am dat la frigider pentru 3-4 ore și apoi le-am mâncat.
Pentru că nu am avut chiar toate cele la îndemână (fiind în deplasare și nu acasă) nu au ieșit perfecte-perfecte la aspect, dar credeți-mă, asta n-a avut nici o legătură cu gustul lor!
Au fost extraordinar de bune. Blatul de ciocolată s-a împletit foarte bine cu dulceața nectarinelor si gustul foarte ușor amărui al migdalelor. Combinația de texturi a fost și ea foarte reușită. Mă așteptam să fie foarte bun, dar a fost mai mult de atât!
Ma multe retete de Ileana Corcotoi puteti citi pe blogul ei personal, papalaile.corcotoi.ro.
Lasă un răspuns