Cupcakes cu capsune
Cupcakes cu capsune sau briose cu capsuni, cum impropriu le-ar denumi unii, pana la urma e vorba despre acelasi lucru: niste prajiturele foarte aspectoase, perfecte pentru orice ocazie speciala. Pentru aceste cupacakes cu capsuni am folosit o baza de muffin cu lamaie si crema de capsuni cu bezea italiana si unt pe care am publicat-o de curand.
De ce le recomand pentru ocazii speciale? In primul rand, le recomanda aspectul, as zice eu. Mi-e greu sa-mi imaginez ceva mai festiv decat aceste mici prajiturele dichisite si gingase. In al doilea rand, posibilitatea de a servi desertul in portii individuale te scuteste de ceva bataie de cap la o petrecere. Apoi, in loc de un mare tort de nu stiu cate kilograme, putem pregati cupcakes asortate, in cateva combinatii de arome diferite, asa incat sa reusim sa satisfacem preferintele cat mai multor invitati.
Vreau sa subliniez ca reteta de cupcakes cu capsune pe care v-o propun azi, in forma in care am pregatit-o eu, nu contine niciun fel de aditivi alimentari. Nici coloranti, nici praf de copt. Stiti, cred, ca eu incerc sa adaptez retetele in asa fel incat sa folosesc, pe cat posibil, ingrediente naturale. Ca sa reuseasca in aceasta forma, modul de preparare al retetei a devenit putin mai complicat. Cei care vor dori sa urmeze „scurtatura”, vor primi si varianta de reteta cu agent de crestere.
00:4000:2001:0018medie
Ingrediente Cupcakes Cu Capsune:
- 200 de grame de unt
- 60 de ml. zeama de lamaie (zeama de la 1 lamaie mare)
- coaja fin razuita de la 1 lamaie (doar partea galbena)
- 250 de grame de zahar
- 100 ml. de apa
- 2 oua mari
- 100 de grame de iaurt
- 250 de grame de faina
- 1 praf de sare
- 1 lingurita extract de vanilie
- jeleu de capsuni: 150 de grame de capsuni, 2 linguri de zahar, 1 lingurita amidon de porumb, 20 de grame de unt
- crema: 2/3 portie crema de capsuni cu bezea italiana si unt
- optional: 1 lingurita de praf de copt
- decor: capsune proaspete, frunze proaspete de menta
- in plus: cosulete de hartie pentru briose
Preparare Cupcakes Cu Capsune:
Pentru varianta de preparare cu agent de crestere, lucrurile sunt foarte simple: se aprinde cuptorul si se fixeaza la 180 de grade Celsius; untul moale se bate spuma cu zaharul; faina se amesteca cu praful de copt si coaja rasa de lamaie; peste unt, se adauga ouale intregi, cate unul o data, mixand energic cu mixerul dupa fiecare; iaurtul se bate cu furculita cu zeama de lamaie, 1 praf de sare , extractul de vanilie si 100 de ml. de apa. Se adauga faina peste crema de unt si oua si se omogenizeaza cu mixerul la viteza mica. Se adauga lichidele (iaurtul batut cu apa si zeama de lamaie) si se omogenizeaza. Se pregateste tava speciala pentru muffins cu cosulete de hartie, se toarna compozitia (care va fi destul de lichida) pana la nivelul de 2/3 din spatiul fiecarui locas si se coace timp de 20 de minute in cuptorul preincalzit la 180 de grade. Atentie, mie mi-au rezultat 18 bucati pentru ca am folosit bezea italiana, ceea ce a marit volumul aluatului cu mult, in aceasta varianta e posibil sa rezulte exact 12 briose.
Daca doriti sa ma imitati, iata cum am procedat:
1. Am aprins cuptorul si l-am fixat la 180 de grade Celsius. Am separat ouale, am pus albusurile in castronul mixerului si galbenusurile le-am pastrat deoparte. Intr-o craticioara, am pus pe foc 100 de ml. de apa cu 200 de grame de zahar. Am batut albusurile spuma cu 1 praf de sare, am adaugat 50 de grame de zahar si am batut mai departe. Momentul in care zaharul se dizolva in bezea trebuie sa coincida cu cel in care siropul din craticioara atinge temperatura de 117 grade Celsius, adica stadiul soft ball. Pentru a va sincroniza, aveti nevoie ori de ajutorul unei a doua persoane, ori de un mixer cu stativ.
2. Odata ce a atins temperatura indicata la pasul precedent, siropul se toarna in fir subtire, dar constant, peste albusurile spuma, in timp ce se bate in continuare la viteza medie. Odata incorporat tot siropul, se mareste viteza si se bate in continuare bezeaua pana se raceste pana la temperatura camerei.
3. Se adauga galbenusurile si se mixeaza scurt, separat se bate iaurtul cu apa, zeama de lamaie si extractul de vanilie iar faina se amesteca cu coaja rasa de lamaie. Se adauga faina in cateva sarje, alternand cu mici cantitati din compozitia de iaurt. Se incorporeaza cu grija, folosind o spatula lata, asa incat aerul acumulat in albusuri sa nu se piarda. La final se incorporeaza untul topit, dar nu fierbinte, sa fie abia caldut.
4. Compozitia se toarna in formele captusite cu cosulete de hartie speciale, lasand cam de 1-1.5 cm. loc in partea superioara.
Error 403: The request cannot be completed because you have exceeded your quota..
Domain code: youtube.quota
Reason code: quotaExceeded
Error: No videos found.
Make sure this is a valid channel ID and that the channel has videos available on youtube.com.
5. Se coc in cuptorul preincins la 180 de grade Celsius timp de 20 de minute, sau pana cand trec testul scobitorii. Atentie, in primele 18 minute nu deschideti usa cuptorului, aluatul nu contine niciun de agent de crestere si poate fi destul de sensibil. Nu e nevoie sa fie prea rumene, doar sa fie bine coapte in interior (adica o scobitoare curata insertata la mijlocul unei briose sa iasa tot curata, fara urme de aluat crud). Se racesc pe o parte.
6. Muffinsii mei poate nu au crescut atat de inalti ca cei cu praf de copt (al carui gust mi-e foarte dezagreabil si de aceea il ocolesc), dar interiorul e destul de aerat, textura umeda si densa si gustul foarte placut.
7. Pentru jeleul de capsuni, se paseaza la blender 150 de grame de capsuni cu 2 linguri de zahar. Se pun pe foc, intr-o craticioara. Separat, se dizolva amidonul 2-3 linguri de apa rece si se adauga peste piureul de capsuni. Se da intr-un clocot, se trage de pe foc si se adauga untul, amestecand pana la incorporare (atentie, jeleul nu trebuie sa fie gros, mai degraba ca un sirop onctuos). Se scobeste cu lingurita in fiecare muffin o cavitate care se umple cu jeleul de capsuni.
8. Pentru crema, urmati indicatiile de preparare de la reteta de crema de capsuni cu bezea italiana si unt (click pe link pentru reteta), din care veti avea nevoie de 2/3 (adica de 260 de grame de capsuni, 230 de grame de zahar, 99 de grame albus crud, 250 de grame de unt cu minimum 80% grasime, 2 linguri zeama de lamaie, 1 praf de sare si cateva picaturi extract de vanilie). Dupa ce crema e pregatita, se pune intr-un pos cu deschizatura stelata si se decoreaza cupcakes-urile cu o cantitate generoasa de crema.
In final se dichisesc cupcakes-urile cu capsune proaspete si frunzulite proaspete de menta si sunt gata de servire. Eu le prefer la temperatura camerei mai degraba decat de la frigider, asa incat e bine sa fie decorate cat mai aproape de momentul servirii sau, daca sunt umplute cu crema dinainte, sa se scoata la temperatura camerei cu o ora inainte de servire iar capsunele si frunzele de menta sa se adauge in ultimul moment.
Lasă un răspuns