
Prajitura frageda cu caise si crema de migdale





Prajitura frageda cu caise si crema de migdale – reteta. Tarta cu caise si crema de migdale frangipane, reteta pas cu pas.
E sezonul caiselor dulci, parfumate si superb colorate. Pentru ca natura m-a binecuvantat si caisul meu de gradina, sadit abia anul trecut, ne-a aratat anul acesta de ce e in stare, nu puteam sa ratez momentul si sa nu fac o prajitura cu caise. Fara indoiala, chiar si un simplu pandispan cu caise e minunat de bun, dar m-am gandit sa profit de aceasta conjunctura cum nu se poate mai favorabila ca sa impartasesc cu voi o reteta mai deosebita, si anume o tarta cu caise si crema de migdale.
La baza acestei prajituri deosebit de gustoase sta crema frangipane, care a incantat chiar si curtea regilor Frantei! Despre asta, v-am povestit mai demult, la reteta de tarta cu pere si frangipane. Pe aceasta o găsiți cu un click pe poza de mai jos.
Deasemenea, puteți încerca și absolut delicioasa prăjitură cu frangipane de fistic, pere și zmeură. Click pe imaginea următoare pentru rețetă.
Eu zic sa ne apucam pana nu se trec caisele :).
Ingrediente prajitura frageda cu caise si crema de migdale
crusta:
- 350 de grame de faina
- 160 de grame de unt rece, taiat in bucatele
- 160 de grame de zahar
- 1 praf de sare
- coaja de la 1 lamaie (doar partea galbena)
- 1 lingura extract de vanilie
- 1 galbenus
- apa rece foarte rece (9-10 linguri de supa)
umplutura:
- 8 caise frumoase
- 300 de grame de migdale decojite (sau fulgi de migdale)
- 200 de grame de zahar
- 200 de grame de unt cu 80% grasime
- 4 oua intregi
- 40 de ml. de coniac
- 1 lingura extract de vanilie
- 1 praf de sare
- 2 linguri de sirop simplu (apa + zahar, se poate folosi la fel de bine un strop de miere incalzita)
- 2 linguri fulgi de migdale usor rumeniti (intr-o tigaie uscata)
- in plus: faina pentru presarat planul de lucru, zahar pudra pentru finisat prajitura
Preparare prajitura frageda cu caise si crema de migdale
Blatul fraged pentru tarta
1. Faina, 1 praf de sare, coaja rasa de lamaie, cate 160 de grame de zahar si de unt rece, taiat bucatele, se pun intr-un castron si se lucreaza cu robotul pana cand se obtine un aspect nisipos. Atentie, nu incorporati untul in faina cu mainile, se va topi si crusta nu va mai avea aceeasi calitate, daca nu aveti robot de bucatarie se poate incorpora untul cu doua furculite, zdrobindu-se pana cand ajunge la textura potrivita (imaginea din dreapta).
2. Se adauga extractul de vanilie, galbenusul de ou si pe rand cate 1 lingura de apa rece, in timp ce se framanta rapid. Nu se adauga mai multa apa decat atata cat e nevoie pentru ca aluatul sa se lege (imaginea din stanga) si nici nu se framanta mai mult. Daca framantati manual, e bine sa va raciti mainile inainte cu apa rece si sa nu insistati cu framantatul. Odata ce aluatul sa semne ca se leaga, se aduna intr-o bila, se infoliaza cu folie alimentara si se da la frigider pentru 1 ora.
Compozitia de crema frangipane
3. Cat timp aluatul de odihneste la rece, se prepara crema cu migdale: pentru inceput, migdalele se rasnesc intr-o rasnita electrica sau in robot, adaugand si 50 de grame de zahar, pana cand devin aproape ca o pudra.
4. Untul moale (200 de grame), zaharul ramas si 1 praf de sare se mixeaza pana cand compozitia devina ca o crema. Rand pe rand, se adauga cate 1 ou intreg si se mixeaza la viteza mare pana cand se incorporeaza, abia apoi se adauga urmatorul ou. In final se adauga extractul de vanilie.
5. Se adauga migdalele macinate si coniacul si se mixeaza totul pana cand se omogenizeaza. Crema se acopera cu folie alimentara si se da la frigider pana cand e momentul sa fie folosita.
Asamblarea prajiturii
6. Dupa trecerea timpului de odihna al aluatului (1 ora), se pregateste o tava potrivita (a mea a avut dimensiunea de 40×26 cm.), ungandu-se cu putin unt si apoi captusindu-se cu hartie de copt.
7. Se presara planul de lucru cu faina si se intinde aluatul, cu ajutorului facaletului, intr-o foaie de 3-4 mm. grosime. Foaia de aluat se ruleaza pe facalet si se transfera deasupra tavii pregatite. Se desfasoara facaletul si foaia va cadea in tava. Se ajusteaza dimensiunile, taind cu cutitul ceea ce depaseste forma si adaugand bucati de aluat care se preseaza sa se lipeasca, acolo unde e posibil sa nu se fi completat; aluatul trebuie sa acopere tot fundul tavii si sa creeze o bordura de 3-4 cm. inaltime de jur imprejur. Odata aranjat aluatul in forma (imaginea din stanga), se da tava la congelator si se aprinde cuptorul, fixandu-se la 180 de grade Celsius. Dupa ce cuptorul a ajuns la temperatura ceruta (cam 15-20 de minute), se toarna toata crema frangipane in forma, se niveleaza si se da la copt.
Cat timp tarta se coace atat cat sa prinda o crusta fina la suprafata, profit ca sa ma laud cu frumusetile de caise pe care le-am cules din propria gradina.
8. Caisele se spala, se injumatesc si se elimina samburii. Dupa ce tarta a stat 10 minute la cuptor, se scoate si se aranjeaza deasupra jumatatile de caise, cu partea concava in jos, adancindu-le usor in crema de migdale.
Coacerea si servirea
9. Se da tarta la cuptor si se mai coace inca 35 de minute. De acum inainte, ar fi folositor sa se acopere tarta cu o coala de hartie de copt umezita, ca sa nu devina prea bruna pe suprafata. La terminarea timpului de coacere, se scoate tava din cuptor, se ung caisele fierbinti cu sirop sau miere de albine si se presara cu fulgii de migdale rumeniti la tigaie.
Se lasa tarta sa se raceasca in tava, se presara cu zahar pudra, se portioneaza si se serveste. O cupa de inghetata langa aceasta prajitura e o garnitura foarte potrivita, dar e perfecta si simpla.
Lasă un răspuns