Cookies cu ciocolată – rețeta clasică de chocolate chip cookies
Cookies cu ciocolată – rețeta clasică de chocolate chip cookies, explicată pas cu pas, cu gramaje exacte și mod de preparare prezentat detaliat. Timp de coacere, ingrediente și mod de lucru pentru fursecuri – cookies – cu ciocolată.
În ultima vreme, nevinovatele cookies au ajuns să însemne, pentru adepții diferitelor teorii ale conspirației, un fel de bau-bau universal, care trăiește, ca un monstru lochnessian, în cele mai adânci ape ale internetului și care îți poate fura banii din cont, poate soțul/soția și, cine știe, în cele din urmă chiar viața. Dar nu, oameni buni! Un cookie, în sensul său de bază, nu e decât un nevinovat fursec! Iar chocolate chip cookies, despre care voi vorbi în cele ce urmează, e un fursec clasic american, care are o rețetă consemnată încă din anul 1938.
Cu toate că diferite rețete de biscuiți sau fursecuri cu bucățele de ciocolată rasă sau tocată existaseră și înainte de 1938, este general acceptat, în SUA, că cea mai reușită variantă, care a devenit, de altfel, celebră, este cea creată de lady chef Ruth Graves Wakefield. În 1938, ea era proprietara unui local numit Toll House. O bună perioadă, fursecurile create de ea au fost general cunoscute ca Toll House Cookies. Rețeta originală conținea unt, două tipuri de zahăr (alb și brun), ouă, vanilie, făină și, desigur, bucățele de ciocolată semi-dulce, deci nici neagră și nici cu lapte, de aceea am și ales să folosesc ciocolata belgiană cu 54,5% cacao.
Rețeta de cookies cu ciocolată pe care o veți găsi mai jos este ispirată de cea a Annei Olson, care e una dintre marile doamne ale patiseriei americane și a cărei rețetă e foarte apropiată de cea originală. Nefiind doritoare de a reproduce la literă rețeta istorică, mi-am permis niște modificări, prin care am făcut-o mai pe gustul meu.
Ingrediente cookies cu ciocolată
- 200 de grame de făină tip 650
- 5 grame de amidon de porumb (Gustin sau similar)
- 4 grame de sare (1 linguriță de cafea)
- 3 grame de praf de copt (¹⁄3 de pliculeț)
- 75 de grame de unt cu 82% grăsime, moale, la temperatura camerei
- 1 lingură de extract de vanilie sau 1 plic de zahăr vanilat bourbon
- 80 de grame de zahăr tos
- 100 de grame de zahăr brun
- 1 ou mare
- 80 de grame de nuci pecan (sau nucă obișnuită)
- 150 de grame de picături/bănuți de ciocolată cu 54% cacao
Mod de preparare cookies cu ciocolată
Nucile
1. Pentru rețeta de cookies cu ciocolată, am avut norocul să am în casă o pungă de nuci pecan, cele indicate în rețeta din care m-am inspirat, așa că le-am folosit pe acestea. Dacă nu le aveți (sau vi se par – absolut justificat – prea scumpe), fără cea mai mică problemă acestea se pot înlocui cu nucă obișnuită. Eu am ales să prăjesc un pic nucile, câteva minute, într-o tigaie uscată, fără pic de grăsime adăugată. Se pot prăji și la cuptor (10-12 minute, la 180 de grade) sau se pot folosi neprăjite, dacă preferați.
2. După ce am prăjit nucile pecan doar cât să își intensifice aroma (vreo 5-6 minute, în tigaie încinsă pe foc mediu și amestecând frecvent), le-am răsturnat pe un tocător și le-am lăsat să se răcească. După răcire, le-am tocat din cuțit, în bucăți cam cât bobul de mazăre.
Ingredientele uscate
3. Într-un castron, am cernut făina împreună cu amidonul de porumb și praful de copt. Rețeta Annei Olson prevedea folosirea aceleiași cantități (3 grame) de bicarbonat de sodiu. Eu am ales să îl înlocuiesc cu praful de copt, al cărui gust nu îmi place, doar că gustul de bicarbonat de sodiu îmi place și mai puțin. Oricum, folosit în cantitatea adecvată (o treime de pliculeț sau, mai precis, 3 grame) nu se simte în gustul final al acestor cookies cu ciocolată.
Crema de unt și ou
2. Într-un castron separat, am pus untul moale, în bucățele, sarea și cele două tipuri de zahăr prevăzute de rețetă. Mărturisesc că și aici am modificat un pic rețeta, mi s-a părut prea mult zahăr și l-am redus cu 50 de grame, per total.
3. Cu mixerul la viteză mică, am omogenizat untul cu cele două tipuri de zahăr și sarea. E destul de greu să se obțină o cremă, în această fază, eu m-am mulțumit să am în castron un amestec omogen.
4. Am adăugat oul întreg peste untul mixat cu zahăr, zahăr brun și sare. Precizez că oul pe care l-am folosit era mare, cântărind 73 de grame, cu tot cu coajă. Tot acum am adăugat și 1 lingură de extract de vanilie. Dacă nu îl aveți, se poate înlocui cu 1 plic de zahăr vanilat bourbon.
5. Am început să mixez compoziția, la început cu mixerul la viteză mică, până ce oul s-a încorporat în untul cu zahăr…
6. …apoi cu mixerul la viteză mare, până când am obținut o cremă spumoasă, deschisă la culoare, care a crescut frumos în volum.
Aluatul de cookies cu ciocolată
7. Odată ce am obținut crema de culoare brun-auriu deschis, așa cum puteți vedea în imaginea de la pasul anterior, am adăugat în castron, peste aceasta, ingredientele uscate (făina, amidonul de porumb și praful de copt, cernute).
8. Cu o spatulă, am încorporat ingredientele uscate în crema de unt cu zahăr și ou. Am amestecat exact cât a fost nevoie să se omogenizeze totul, să nu mai văd urme de făină, nu mai mult de atât. Amestecarea exagerată afectează negativ textura acestor cookies cu ciocolată.
9. Peste aluatul omogenizat, am adăugat picăturile (bănuții) de ciocolată și nucile tăiate din cuțit, pe toate deodată.
10. Folosind aceeași spatulă, am încorporat în aluat ciocolata și nucile mărunțite, până s-au omogenizat. În final, aluatul arată deja foarte apetisant, mai că îți vine să-l mănânci crud!
Porționare și coacere
11. Pentru porționarea acestor cookies cu ciocolată, eu am folosit o lingură pentru înghețată (cupă mică). Se pot folosi și linguri obișnuite, important e să fie modelate egale. Cu lingura de înghețată, eu am porționatul aluatul în 20 de cookies cu greutatea de aproximativ 40 de grame fiecare.
12. Cu mâinile umezite, am modelat în bile compoziția de cookies cu ciocolată scoasă cu lingura de înghețată. Am așezat aceste bile, cu distanță de 7-8 centimetri între ele, într-o tavă cu dimensiunile 40 x 36 de centimetri. Nu e bine să fie apropiate, că se lățesc la copt și se pot lipi unele de altele. Oricum, odată modelate, tava cu cookies cu ciocolată NU merge la cuptor ci… la frigider! Înainte de coacere, trebuie răcite la frigider, timp de 1 oră.
Observație: dacă nu doriți să coaceți aceste cookies imediat, puteți să le congelați, după modelare. După ce sunt congelate (în tavă, fără să se atingă), le puteți depozita într-o pungă bine închisă, la congelator. Înainte de a le coace, așezați-le în tavă cu distanță de 7-8 cm. între ele și lăsați-le la temperatura bucătăriei 20-25 de minute, înainte de coacere.
13. În timp ce tava cu cookies era la frigider, am pornit cuptorul și l-am setat la 165 de grade Celsius, cu căldură de jos și de sus, modul static (fără ventilație). Odată fursecurile bine răcite, le-am dat la cuptor, într-o poziție medie. Coacerea a durat 18 minute, în cazul meu. Ele sunt gata când încep să devină ușor brun-aurii, pe margine. E bine să le verificați începând cu trecerea a 15 minute, pentru că unele cuptoare ard mai puternic. Altele sunt ceva mai leneșe, poate coacerea va dura chiar mai mult de 20 de minute. La final, trebuie să arate așa cum le vedeți mai jos.
Răcirea și servirea
14. Imediat după coacere, aceste cookies cu ciocolată sunt foarte fragile. Le-am lăsat să se răcească în tavă apoi, cu ajutorul unei spatule late, le-am transferat pe un grătar pentru răcirea produselor de patiserie. Le-am lăsat pe acest grătar până s-au răcit complet.
15. Imediat după ce s-au răcit, am rupt una, abia apucam să văd cum arată secțiunea! Bine, și să le gust, se înțelege, nu voi pretinde că am rupt-o și-am abandonat-o! 😂 Nici vorbă! De fapt, în timp ce făceam poza de mai jos, savuram deja jumătate de cookie! Dar nu despre asta e vorba, ci despre secțiunea în care se poate vedea că miezul e aerat, fraged și pliiin de ciocolată!
Sunt aspectuoase, delicioase, minunate la o cafea sau cu o cană de lapte. Desigur, e important să se folosească o ciocolată de bună calitate, pentru că gustul acesteia este dominant. Nuca se simte și ea, subtil, dă textură și aromă faină. Sigur le voi relua, poate le fac în porție dublă și congelez jumătate, așa cum am explicat la pasul 12. În definitiv, 20 de bucăți nu-s cine știe câte, având în vedere cât de gustoase sunt.
MAI MULTE REȚETE DE FURSECURI ȘI BISCUIȚI GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns