Blat de tort cu cocos – din albușuri – rețetă detaliată
Blat de tort cu cocos, din albușuri, rețetă detaliată explicată pas cu pas. Rețetă de blat de tort din albușuri, cu nucă de cocos, lista de ingrediente la gram și modul de preparare detaliat, ilustrat cu poze.
Acest blat e unul dintre cele mai parfumate din câte fac eu. Se potrivește cu diferite creme, mergând perfect în toate combinațiile delicioase cu cocos. Prima la care mă gândesc este cea de cocos cu ciocolată. Evident, puține torturi pot fi la fel de gustoase! În această combinație, putem adăuga și un strat de caramel sărat și va fi încă și mai specială! După gustul meu, aroma cocosului o completează în mod fericit și pe cea de portocale. Poate una dintre cele mai delicioase, care a inspirat și unul dintre cele mai celebre cocktail-uri este cea dintre cocos și ananas, iar cocktail-ul este piña colada. De altfel, am și creat un tort Piña colada, a cărui rețetă o puteți descoperi cu un click pe poza de mai jos.
O altă combinație excelentă este cea dintre blatul de cocos și arome tropicale ca fructul pasiunii și papaya. La fel de fain este și cu o cremă cu aromă de limetă.
Ceea ce mi se pare super fain la rețeta asta e faptul că mă ajută să obțin un blat de tort din albușuri. Că știm cu toții cât de aiurea e să rămânem mereu cu albușuri nefolosite prin frigider sau congelator. Dar haideți, mai bine, să vă spun rețeta blatului, rămânându-vă să alegeți singuri combinația care vă va plăcea cel mai mult.
Ingrediente blat de tort cu cocos – rețetă detaliată
- 5 albușuri provenind de la ouă mari
- 200 de grame de zahăr pudră vanilat
- 200 de grame de unt moale, cu 82% grăsime
- 180 de grame de făină
- 170 de grame de nucă de cocos (fulgi)
- 5 grame praf de copt
- 160 ml. de lapte rece
- 1 linguriță rasă de sare
Mod de preparare blat de tort cu cocos – rețetă detaliată
1. Am pornit cuptorul și l-am fixat la 180ºC. Am pregătit o formă de tort cu diametrul de 22 cm, ungându-o cu unt și tapetând-o cu făină. Dacă preferați, se poate căptuși forma cu hârtie de copt.
2. Într-un castron încăpător, am bătut spumă untul moale cu zahărul pudră, până când untul a crescut în volum și s-a albit. Separat, am amestecat fulgii de cocos cu făina și praful de copt. Odată omogenizate ingredientele uscate, le-am adăugat peste untul spumă din castronul în care am pregătit compoziția pentru blat de tort cu cocos.
3. Am amestecat cu mixerul la viteză mică, în timp ce am turnat, încet, laptele rece. Nu am mixat mai mult decât a fost nevoie pentru omogenizarea compoziției pentru baza de blat de tort cu cocos. Amestecând în exces, se riscă dezvoltarea glutenului din făină, ceea ce duce la obținerea unui blat cu textură elastică, ca de pâine. Categoric, nu îmi doresc asta.
4. Odată omogenizată compoziția cu unt și cocos, am lăsat-o deoparte. Într-un castron separat, am bătut spumă tare albușurile cu sarea.
5. Am încorporat albușurile în compoziția cu unt și cocos în două tranșe. Prima dată, am adăugat ¹⁄3 din cantitatea de albuș bătut și am omogenizat rapid, mixând de 2-3 ori.
6. În a doua tranșă, am adăugat, peste compoziția din castron, tot albușul bătut rămas. Pe acesta l-am încorporat ușor, prin împăturiri succesive cu spatula, până s-a omogenizat perfect cu restul compoziției.
Coacerea blatului
7. Am turnat imediat compoziția pentru blat de tort cu cocos în forma de tort pregătită cum am explicat la punctul 1. Am nivelat suprafața cu spatula.
Tip: Toate blaturile au tendința să se bombeze la mijloc în timpul coacerii. Pentru a evita asta, ridicăm ușor compoziția către margini și lăsăm mijlocul să fie ceva mai adâncit, cam cu 1-1,5 cm.
Am dat forma imediat la copt, în cuptorul preîncins la 180°C, la o înălțime medie. După 15 minute, am redus temperatura la 175°C și am continuat coacerea.
8. Coacerea acestui blat de tort durează destul de mult, în comparație cu un simplu pandișpan. În cazul meu, a fost nevoie de 75 de minute (15 minute la 180°C și 1 oră la 175°C) pentru ca blatul să treacă de testul scobitorii. În principiu, blatul va fi gata atunci când o scobitoare înfiptă la mijloc iese afară curată și când, la apăsarea ușoară cu degetul, blatul va reveni imediat înapoi. De îndată ce blatul a fost destul de rumenit, am acoperit forma cu o coală de hârtie de copt umezită și am continuat coacerea până când blatul a fost bine copt.
9. În final, am scos cu grijă blatul din formă și l-am lăsat să se răcească bine pe un grilaj special pentru răcirea prăjiturilor și a produselor de patiserie. E nemaipomenit de plăcut parfumat acest blat de tort cu cocos și încă nu și-a dezvăluit toate surprizele!
10. Sunt convinsă că, de fapt, sunteți nerăbdători să vedeți secțiunea acestui blat! După răcirea completă, l-am tăiat fără probleme în trei straturi egale, pe lățime. Iată cât de pufos e în interior, cât e de parfumat va trebui să vă imaginați sau să descoperiți singuri, încercând rețeta!
MAI MULTE REȚETE DE BLAT DE TORT GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns