Cautare in site
x inchide
Tort pina colada cu nucă de cocos și ananas

Tort pina colada cu nucă de cocos și ananas

Reteta de Laura Laurențiu
Adaugata la 20.10.2019
V-a plăcut această retetă? Vă rugăm să ne dați o notă!
SARI LA RETETA
Advertising

Tort pina colada cu nucă de cocos și ananas – rețetă pas cu pas, cu lista de ingrediente la gram și explicații amănunțite. Tort cu nucă de cocos și cremă de ananas. 

Pe la vreo 18 ani și-un pic, plimbându-mă, alături de colegii mei, pe la profesorii dispuși să ne primească, ocazie pricinuită de terminarea liceului și de tradiționalul Gaudeamus Igitur, am pățit două chestii. Prima, o descoperire extrem de plăcută. Iar  a doua… un pic de rușine. S-a-ntâmplat că una dintre doamnele profesoare ne-a servit cu un cocktail nemaipomenit de delicios. Am întrebat ce anume este și mi s-a spus că e un cocktail pina colada, pe bază de cocos și ananas. Doamna profesoară a omis să spună că acest cocktail pina colada conține și rom. Eu, în naivitatea mea, l-am perceput ca pe o delicioasă înghețată. Iar doamna profesoară aducea tăvi peste tăvi pline cu pahare decorate cu umbreluțe și eu sorbeam cu nesaț… evident, fără să le număr.

Când ar fi trebuit să plecăm la următorul profesor, unde eram așteptați, eu nu mă mai dădeam dusă de lângă tava cu pahare de pina colada. Mi se părea o pierdere de neconceput să las bunătate de licoare nebăută. Între timp, desigur, devenisem destul de îmbujorată și cu muuult mai veselă decât ar fi fost de bon ton. În fine, nici nu știu cum am plecat de acolo iar vreo câteva ceasuri mai târziu mi-a fost tare rușine. Și cu toate astea, țin minte că am trecut peste rușine și-am chicotit foarte bucuroasă: pina colada asta e o minune!

ALTE REȚETE DE TORT RĂCORITOARE

Ei bine, cam de pe-atunci durează dragostea mea statornică față de combinația de cocos și ananas. Două arome tropicale care merg una cu cealaltă atât, dar atât de desăvârșit! Prea multe cocktailuri pina colada nu am mai consumat eu de atunci, de fapt, cred că în tot restul vieții nu am izbutit să însumez atâtea pahare câte am dat gata în ziua descoperirii! Dar m-am gândit de multe ori să încerc să includ aromele astea care se potrivesc mănușă într-o prăjitură răcoritoare și parfumată. Așa a apărut acest tort pina colada, a cărui rețetă o împărtășesc azi cu voi.

tort cu cocos si ananas tort pina colada reteta laura laurentiu

Ingrediente pentru tort pina colada cu nucă de cocos și ananas

blatul:

 • 5 albușuri provenind de la ouă mari
 • 200 de grame de zahăr pudră vanilat
 • 200 de grame de unt moale, cu 82% grăsime
 • 180 de grame de făină
 • 170 de grame de nucă de cocos (fulgi)
 • 5 grame praf de copt
 • 160 ml. de lapte rece
 • 1 linguriță rasă de sare

curd de ananas:

 • 500 de grame de ananas din compot, scurs bine de lichid
 • 100 ml. sirop din cutia de compot de ananas
 • 5 gălbenușuri proaspete
 • 3 ouă întregi, de mărime medie
 • 150 de grame de zahăr
 • 100 de grame de unt cu 82% grăsime
 • 100 de grame de amidon alimentar din porumb (Gustin)
 • crema de ananas:

  • 300 de grame de unt moale, cu 82% grăsime
  • 300 de grame de cremă de brânză cu minimum 60% grăsime
  • 150 de grame de zahăr pudră
  • semințele din 2 păstăi de vanilie sau 2 plicuri de zahăr vanilat/2 linguri de extract de vanilie
  • zeama de la ½ de lămâie
  • 300 de grame (½) din cantitatea de curd de ananas preparată
  • asamblare și decor:

   • restul de 300 de grame de curd de ananas
   • 1 cutie de ananas rondele, de 800 de grame
   • 100 de grame de nucă de cocos fulgi
   • opțional, 30 de ml. de rom alb
   • Mod de preparare Tort pina colada cu nucă de cocos și ananas

    Blatul de cocos

    1. Pornim cuptorul și-l fixăm la 180ºC. Pregătim o formă de tort cu diametrul de 22 cm. ungându-o cu unt și tapetând-o cu făină sau căptușind-o cu hârtie de copt.

    2. Într-un castron încăpător, batem spumă untul moale cu zahărul pudră, până când untul crește în volum și se albește. Separat, amestecăm fulgii de cocos cu făina și praful de copt și adăugăm ingredientele uscate peste untul spumă din castron.

    adaugare faina si cocos

    3. Amestecăm cu mixerul la viteză mică, în timp ce turnăm încet laptele rece. Nu mixăm mai mult decât va fi nevoie pentru ca a noastră compoziție pentru baza de tort pina colada să devină omogenă. Amestecând în exces, riscăm să dezvoltăm glutenul din făină, ceea ce va duce la obținerea unui blat cu textură elastică, de pâine și categoric, nu ne dorim asta.

    adaugarea laptelui

    4. Separat, batem spumă albușurile cu sarea.

    albusuri batute spuma

    5. Vom încorpora albușurile în compoziția cu unt și cocos în două tranșe. Prima dată, adăugăm ¹⁄3 din cantitatea de albuș bătut și omogenizăm rapid, mixând de 2-3 ori.

    incorporare albusuri in 2 transe

    Advertising

    6. În a doua tranșă, adăugăm peste compoziția din castron tot albușul bătut rămas și îl încorporăm ușor, cu spatula, împăturind ușor compoziția, până se omogenizează.

    incorporarea albusului batut la spatula

    Coacerea blatului

    7. Turnăm imediat compoziția în forma de tort pregătită cum am explicat la punctul 1 și o nivelăm cu spatula. Blaturile au tendința să se bombeze la mijloc în timpul coacerii. Pentru a evita asta, ridicăm ușor compoziția către margini și lăsăm mijlocul să fie ceva mai adâncit, cam cu 1-1,5 cm. Dăm imediat la copt, în cuptorul preîncins la 180°C, la o înălțime medie. După 15 minute, reducem temperatura la 175°C și continuăm coacerea.

    compozitia de blat in forma

    8. Coacerea va dura destul de mult, în cazul meu, a fost nevoie de 75 de minute (15 minute la 180°C și 1 oră la 175°C) pentru ca blatul să treacă de testul scobitorii. În principiu, blatul va fi gata atunci când o scobitoare înfiptă la mijloc iese afară curată și când, la apăsarea ușoară cu degetul, blatul va reveni înapoi. De îndată ce e destul de rumenit, acoperim forma cu o coală de hârtie de copt umezită și continuăm coacerea până când blatul este bine copt.

    blat de cocos copt

    9. În final, scoatem cu grijă blatul din formă și îl lăsăm să se răcească bine pe un suport special pentru prăjituri. E nemaipomenit de plăcut parfumat acest blat și încă nu și-a dezvăluit toate surprizele!

    blatul copt la racit

    Curd de ananas

    Baza cremei pentru acest tort pina colada este un curd de ananas delicios. L-am preparat urmând, cu oarecare aproximație, o rețetă de la Baked by an introvert. Am pregătit o porție mult mai mare decât cea din care m-am inspirat și nici proporțiile ingredientelor nu le-am respectat întru totul, reducând aportul unora (al zahărului) și crescându-l pe al altora (al piureului de ananas).

    De altfel, eu nu am avut acces la un suc de ananas ca cel indicat, ci am pregătit un piure din 500 de grame de ananas din compot, bine scurs de lichid, la care am adăugat 100 ml. din siropul din conserva de compot de ananas. Am dat totul la blender până a devenit un piure fin. În imaginea de mai jos, pe lângă celelalte ingrediente, în stânga se poate vedea compotul folosit și în dreapta, în castronul de sticlă, piureul de ananas.

    ingredientele pentru curd de ananas

    O ultimă mențiune, înainte de a ne apuca de treabă: în niciun caz să nu încercați să faceți curd de ananas din fructul proaspăt! Acesta conține bromelaină, o enzimă foarte puternică ce nu îi va permite cremei să se îngroașe. De asemenea, spre deosebire de un curd de lămâie, ouăle nu sunt suficiente pentru a îngroșa compoziția, e nevoie neapărat de amidon. Tot din cauza bromelainei.

    Preparare curd de ananas

    1. Într-o cratiță, punem piureul de ananas și adăugăm gălbenușurile și ouăle întregi.

    prepararea curdului de ananas

    2. Adăugăm amidonul și zahărul și amestecăm totul cu telul în formă de pară, până la omogenizare.

    adaugarea amidonului si a oualor

    3. Punem compoziția pe foc mic și amestecăm continuu, pe toată durata fierberii (care va fi de vreo 15 minute). Când se încălzește puțin, adăugăm și untul în bucăți și continuăm să amestecăm, insistând pe fund, până ce curdul de ananas începe să fiarbă și se îngroașă bine.

    fierberea curdului de ananas

    Advertising

    4. Când al nostru curd de ananas a fiert, îl trecem imediat printr-o sită fină, colectându-l într-un castron. E absolut necesar să facem asta, așa vom scăpa de orice urmă de ou coagulat.

    trecerea cremei curd de ananas prin sita

    5. Acoperim curdul de ananas din castron cu o folie alimentară, aplicată direct pe suprafața acestuia, ca să evităm formarea unei pojghițe. Lăsăm să se răcească bine. În total, după pasare, au rezultat 610 grame de curd de ananas, dar depinde și de mărimea ouălor folosite.

    curd de ananas

    Decorul din ananas deshidratat

    Pentru decorul de ananas deshidratat pe care l-am folosit la acest tort pina colada aveți nevoie fie de un deshidrator, fie de un cuptor cu fruncție de deshidratare. Eu îl am pe al doilea. Iată cum am procedat:

    1. V-am zis, am avut două cutii de compot, din prima am făcut curd de ananas. Din a doua cutie, am scos exact 6 rondele pe care le-am scurs bine de lichid și le-am tamponat cu șervete de hârtie absorbantă de bucătărie. În cutie au mai rămas 130 de grame de ananas, pe care l-am tăiat bucățele și l-am păstrat pentru asamblarea tortului. A mai rămas și siropul, pe care l-am păstrat, deasemenea.

    Revenind la cele șase rondele, le-am tăiat, transversal, în câte două jumătăți egale, folosind un cuțit lung și foarte bine ascuțit. Așa am obținut cele 12 rondele pe care le-am așezat pe placa perforată a cuptorului.

    ananas pus la deshidratat

    2. Am pornit cuptorul, setând funcția de deshidratare. A durat cam toată noaptea, până au ajuns așa cum se vede în imaginea de mai jos.

    ananasul deshidratat

    Crema de ananas cu unt și cremă de brânză

    Pentru al nostru tort pina colada cu nucă de cocos și ananas, vom folosi, firește, o cremă lejeră, cu aromă plăcută de ananas. Baza acestei creme va fi curdul de ananas pe care l-am pregătit mai devreme.

    1. Untul moale se bate spumă cu zahărul pudră (cele 150 de grame recomandate pentru cremă). Batem cu mixerul la viteză mare până nu se mai simte deloc zahărul.

    unt spumat cu zahar si vanilie

    2. Adăugăm zeama de lămâie și semințele de vanilie (sau extractul etc). Mixăm scurt și adăugăm crema de brânză.

    Ca o paranteză, vă rog respectuos să nu înlocuiți crema de brânză cu mascarpone, noul ingredient ”minune” pe care unii cititori au tendința să-l folosească și-n loc de unt, și-n loc de cremă de brânză și chiar în loc de untură de porc. Evident, mascarpone chiar este un ingredient bun, dar are aria lui de utilizare. Această cremă, în particular, nu va fi deloc mai bună cu mascarpone, îi va lipsi sarea care s-o echilibreze cât și aciditatea ușoară pe care crema de brânză o are. În fine, nu am cum să controlez eu ce faceți voi, dar dacă o faceți, țineți pentru voi, nu veniți să-mi dați vești cât de ingenioși ați fost, că nu mă voi bucura.

    Mixăm deci, crema de brânză cu untul, până se omogenizează perfect.

    untul spumat cu crema de branza

    3. Adăugăm acum 300 de grame din curdul de ananas, perfect răcit.

    adaugare curd de ananas in crema

    4. Mixăm bine, bine, până obținem o cremă spumoasă. Și foarte gustoasă. Dăm imediat crema la frigider pentru 30 de minute, înainte de asamblarea tortului.

    crema cu unt crema de branza si ananas

    Asamblare tort pina colada

    1. Mai întâi, tăiem blatul deja perfect răcit în trei straturi de grosime egală, transversal. Blatul e incredibil de pufos și plăcut în interior! E și ușor umed, nici nu ar avea nevoie de însiropare, dar eu am pregătit un sirop doar pentru a accentua aroma pina colada a tortului. Pentru sirop, am amestecat 120 ml. de suc din compot cu 30 ml. rom alb. Evident, dacă faceți un tort pentru copii, renunțați la rom.

    sectiune blat de cocos

    2. Am asamblat tortul într-un inel, ca să mă asigur că va ieși drept. Am așezat un blat la bază, am umezit doar marginile cu puțin sirop și am distribuit 150 de grame de curd de ananas. Deasupra de curdul de ananas, am pus ½ din bucățelele de ananas rămase de la decorul deshidratat (vezi mai sus).

    asamblarea tortului cu ananas curd si bucatele de ananas

    3. Am continuat cu ¼ din cremă, nivelată bine cu spatula, apoi am mai adăugat un strat de blat. Pe acesta l-am însiropat un pic mai bine, am repetat cu încă 150 de grame de curd de ananas, bucățelele de ananas rămase și în final încă ¼ din cremă.

    asamblarea tortului ultimul strat de crema

    4. Am acoperit totul cu ultimul blat, este cel care a stat la bază în timpul răcirii, de aceea are urmele evidente de grătar. L-am stropit cu un pic de sirop, am înfoliat inelul și am dat al nostru tort pina colada la frigider, pentru 2 ore.

    asamblarea tortului blat superior

    Finisare și decor

    După două ore la rece, scoatem al nostru tort pina colada din inelul special pentru torturi. Mie, vă spun cu toată sinceritatea, deja îmi place cum arată. Evident, va arăta și mai bine în final.

    gata de decor

    Îmbrăcăm tortul în crema păstrată (½ din cantitatea totală) și nivelăm cu o spatulă lungă.

    imbracarea tortului in crema de ananas

    În final, îmbrăcăm tortul în fulgi de cocos și îl decorăm cu flori din ananas desidratat. Cum nu se poate mai simplu, mai natural dar în același timp mai elegant!

    tort cu nuca de cocos reteta tort pina colada reteta tort cu cocos si crema de ananas reteta Laura Laurentiu

    Nu e doar frumos, e și absolut delicios acest tort pina colada cu nucă de cocos și ananas. Sper să încercați rețeta și să reveniți cu impresii!

     

Instagram @lauralaurentiu

Ti-a placut aceasta reteta?

/ 5. Voturi

Știri culinare cu subiect asemănător:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 comentarii la Tort pina colada cu nucă de cocos și ananas

 1. Alina Duculet spune:

  Buna ziua. Imi puteti spune va rog ce marca de crema de branza ati folosit? (Daca se poate sa trimiteti si poza dupa ambalaj). De asemenea, se poate adauga rom si in curdul de ananas? Multumesc mult.

 2. Alexandra spune:

  Am făcut acest tort pentru ziua de naștere a fiicei mele. E foarte gustos și ușor de făcut. Pe viitor voi pune însă probabil mai puțin amidon deoarece curdul avea gust extrem de pregnant de amidon și s-a închegat foarte tare astfel încât nu l-am putut trece prin sita. Menționez ca am urmat intocmai rețeta. Bineînțeles cauza pot fi ingredientele de aceea și cred ca rețeta e foarte bună însa poate au fost ouăle mai mici sau poate pentru ca amidonul a fost altul decât cel folosit aici. Mulțumesc pentru rețetă și va urmăresc cu drag în continuare 😊

Advertising