Tort pina colada cu nucă de cocos și ananas
Tort pina colada cu nucă de cocos și ananas – rețetă pas cu pas, cu lista de ingrediente la gram și explicații amănunțite. Tort cu nucă de cocos și cremă de ananas.
Pe la vreo 18 ani și-un pic, plimbându-mă, alături de colegii mei, pe la profesorii dispuși să ne primească, ocazie pricinuită de terminarea liceului și de tradiționalul Gaudeamus Igitur, am pățit două chestii. Prima, o descoperire extrem de plăcută. Iar a doua… un pic de rușine. S-a-ntâmplat că una dintre doamnele profesoare ne-a servit cu un cocktail nemaipomenit de delicios. Am întrebat ce anume este și mi s-a spus că e un cocktail pina colada, pe bază de cocos și ananas. Doamna profesoară a omis să spună că acest cocktail pina colada conține și rom. Eu, în naivitatea mea, l-am perceput ca pe o delicioasă înghețată. Iar doamna profesoară aducea tăvi peste tăvi pline cu pahare decorate cu umbreluțe și eu sorbeam cu nesaț… evident, fără să le număr.
Când ar fi trebuit să plecăm la următorul profesor, unde eram așteptați, eu nu mă mai dădeam dusă de lângă tava cu pahare de pina colada. Mi se părea o pierdere de neconceput să las bunătate de licoare nebăută. Între timp, desigur, devenisem destul de îmbujorată și cu muuult mai veselă decât ar fi fost de bon ton. În fine, nici nu știu cum am plecat de acolo iar vreo câteva ceasuri mai târziu mi-a fost tare rușine. Și cu toate astea, țin minte că am trecut peste rușine și-am chicotit foarte bucuroasă: pina colada asta e o minune!
ALTE REȚETE DE TORT RĂCORITOARE
Ei bine, cam de pe-atunci durează dragostea mea statornică față de combinația de cocos și ananas. Două arome tropicale care merg una cu cealaltă atât, dar atât de desăvârșit! Prea multe cocktailuri pina colada nu am mai consumat eu de atunci, de fapt, cred că în tot restul vieții nu am izbutit să însumez atâtea pahare câte am dat gata în ziua descoperirii! Dar m-am gândit de multe ori să încerc să includ aromele astea care se potrivesc mănușă într-o prăjitură răcoritoare și parfumată. Așa a apărut acest tort pina colada, a cărui rețetă o împărtășesc azi cu voi.
Ingrediente pentru tort pina colada cu nucă de cocos și ananas
- 1 blat de tort cu cocos de 22 cm diametru,rețeta aici!
curd de ananas:
- 500 de grame de ananas din compot, scurs bine de lichid
- 100 ml. sirop din cutia de compot de ananas
- 5 gălbenușuri proaspete
- 3 ouă întregi, de mărime medie
- 150 de grame de zahăr
- 100 de grame de unt cu 82% grăsime
- 100 de grame de amidon alimentar din porumb (Gustin)
crema de ananas:
- 300 de grame de unt moale, cu 82% grăsime
- 300 de grame de cremă de brânză cu minimum 60% grăsime
- 150 de grame de zahăr pudră
- semințele din 2 păstăi de vanilie sau 2 plicuri de zahăr vanilat/2 linguri de extract de vanilie
- zeama de la ½ de lămâie
- 300 de grame (½) din cantitatea de curd de ananas preparată
asamblare și decor:
- restul de 300 de grame de curd de ananas
- 1 cutie de ananas rondele, de 800 de grame
- 100 de grame de nucă de cocos fulgi
- opțional, 30 de ml. de rom alb
Mod de preparare Tort pina colada cu nucă de cocos și ananas
Blatul de cocos de care este nevoie pentru acest tort se poate pregăti cu o zi înainte, ceea ce ne dă mai multă lejeritate în ziua în care vom asambla tortul. Rețeta blatului o găsiți cu un click pe poza de mai jos.
Curd de ananas
Baza cremei pentru acest tort pina colada este un curd de ananas delicios. L-am preparat urmând, cu oarecare aproximație, o rețetă de la Baked by an introvert. Am pregătit o porție mult mai mare decât cea din care m-am inspirat și nici proporțiile ingredientelor nu le-am respectat întru totul, reducând aportul unora (al zahărului) și crescându-l pe al altora (al piureului de ananas).
De altfel, eu nu am avut acces la un suc de ananas ca cel indicat, ci am pregătit un piure din 500 de grame de ananas din compot, bine scurs de lichid, la care am adăugat 100 ml. din siropul din conserva de compot de ananas. Am dat totul la blender până a devenit un piure fin. În imaginea de mai jos, pe lângă celelalte ingrediente, în stânga se poate vedea compotul folosit și în dreapta, în castronul de sticlă, piureul de ananas.
O ultimă mențiune, înainte de a ne apuca de treabă: în niciun caz să nu încercați să faceți curd de ananas din fructul proaspăt! Acesta conține bromelaină, o enzimă foarte puternică ce nu îi va permite cremei să se îngroașe. De asemenea, spre deosebire de un curd de lămâie, ouăle nu sunt suficiente pentru a îngroșa compoziția, e nevoie neapărat de amidon. Tot din cauza bromelainei.
Preparare curd de ananas
1. Într-o cratiță, punem piureul de ananas și adăugăm gălbenușurile și ouăle întregi.
2. Adăugăm amidonul și zahărul și amestecăm totul cu telul în formă de pară, până la omogenizare.
3. Punem compoziția pe foc mic și amestecăm continuu, pe toată durata fierberii (care va fi de vreo 15 minute). Când se încălzește puțin, adăugăm și untul în bucăți și continuăm să amestecăm, insistând pe fund, până ce curdul de ananas începe să fiarbă și se îngroașă bine.
4. Când al nostru curd de ananas a fiert, îl trecem imediat printr-o sită fină, colectându-l într-un castron. E absolut necesar să facem asta, așa vom scăpa de orice urmă de ou coagulat.
5. Acoperim curdul de ananas din castron cu o folie alimentară, aplicată direct pe suprafața acestuia, ca să evităm formarea unei pojghițe. Lăsăm să se răcească bine. În total, după pasare, au rezultat 610 grame de curd de ananas, dar depinde și de mărimea ouălor folosite.
Decorul din ananas deshidratat
Pentru decorul de ananas deshidratat pe care l-am folosit la acest tort pina colada aveți nevoie fie de un deshidrator, fie de un cuptor cu fruncție de deshidratare. Eu îl am pe al doilea. Iată cum am procedat:
1. V-am zis, am avut două cutii de compot, din prima am făcut curd de ananas. Din a doua cutie, am scos exact 6 rondele pe care le-am scurs bine de lichid și le-am tamponat cu șervete de hârtie absorbantă de bucătărie. În cutie au mai rămas 130 de grame de ananas, pe care l-am tăiat bucățele și l-am păstrat pentru asamblarea tortului. A mai rămas și siropul, pe care l-am păstrat, deasemenea.
Revenind la cele șase rondele, le-am tăiat, transversal, în câte două jumătăți egale, folosind un cuțit lung și foarte bine ascuțit. Așa am obținut cele 12 rondele pe care le-am așezat pe placa perforată a cuptorului.
2. Am pornit cuptorul, setând funcția de deshidratare. A durat cam toată noaptea, până au ajuns așa cum se vede în imaginea de mai jos.
Crema de ananas cu unt și cremă de brânză
Pentru al nostru tort pina colada cu nucă de cocos și ananas, vom folosi, firește, o cremă lejeră, cu aromă plăcută de ananas. Baza acestei creme va fi curdul de ananas pe care l-am pregătit mai devreme.
1. Untul moale se bate spumă cu zahărul pudră (cele 150 de grame recomandate pentru cremă). Batem cu mixerul la viteză mare până nu se mai simte deloc zahărul.
2. Adăugăm zeama de lămâie și semințele de vanilie (sau extractul etc). Mixăm scurt și adăugăm crema de brânză.
Ca o paranteză, vă rog respectuos să nu înlocuiți crema de brânză cu mascarpone, noul ingredient ”minune” pe care unii cititori au tendința să-l folosească și-n loc de unt, și-n locul de cremei de brânză și chiar în loc de unturii de porc, câteodată. Evident, mascarpone este un ingredient bun, dar are aria lui de utilizare. Această cremă, în particular, nu va fi deloc mai bună cu mascarpone. Îi vor lipsi atât sarea care s-o echilibreze cât și aciditatea ușoară, pe care crema de brânză o are în mod natural.
În fine, nu am cum să controlez eu ce faceți voi, dar dacă o faceți, țineți pentru voi, nu veniți să-mi dați vești cât de ingenioși ați fost, că nu mă voi bucura.
Mixăm deci, crema de brânză cu untul, până se omogenizează perfect.
3. Adăugăm acum 300 de grame din curdul de ananas, perfect răcit.
4. Mixăm bine, bine, până obținem o cremă spumoasă. Și foarte gustoasă. Dăm imediat crema la frigider pentru 30 de minute, înainte de asamblarea tortului.
Asamblare tort pina colada
1. Mai întâi, tăiem blatul deja perfect răcit în trei straturi de grosime egală, transversal. Blatul e incredibil de pufos și plăcut în interior! E și ușor umed, nici nu ar avea nevoie de însiropare, dar eu am pregătit un sirop doar pentru a accentua aroma pina colada a tortului. Pentru sirop, am amestecat 120 ml. de suc din compot cu 30 ml. rom alb. Evident, dacă faceți un tort pentru copii, renunțați la rom.
2. Am asamblat tortul într-un inel, ca să mă asigur că va ieși drept. Am așezat un blat la bază, am umezit doar marginile cu puțin sirop și am distribuit 150 de grame de curd de ananas. Deasupra de curdul de ananas, am pus ½ din bucățelele de ananas rămase de la decorul deshidratat (vezi mai sus).
3. Am continuat cu ¼ din cremă, nivelată bine cu spatula, apoi am mai adăugat un strat de blat. Pe acesta l-am însiropat un pic mai bine, am repetat cu încă 150 de grame de curd de ananas, bucățelele de ananas rămase și în final încă ¼ din cremă.
4. Am acoperit totul cu ultimul blat, este cel care a stat la bază în timpul răcirii, de aceea are urmele evidente de grătar. L-am stropit cu un pic de sirop, am înfoliat inelul și am dat al nostru tort pina colada la frigider, pentru 2 ore.
Finisare și decor
După două ore la rece, scoatem al nostru tort pina colada din inelul special pentru torturi. Mie, vă spun cu toată sinceritatea, deja îmi place cum arată. Evident, va arăta și mai bine în final.
Îmbrăcăm tortul în crema păstrată (½ din cantitatea totală) și nivelăm cu o spatulă lungă.
În final, îmbrăcăm tortul în fulgi de cocos și îl decorăm cu flori din ananas desidratat. Cum nu se poate mai simplu, mai natural dar în același timp mai elegant!
Nu e doar frumos, e și absolut delicios acest tort pina colada cu nucă de cocos și ananas. Sper să încercați rețeta și să reveniți cu impresii!
Lasă un răspuns