
Prajitura cu ciocolata si cirese





Cand mi-a venit ideea sa fac o prajitura cu ciocolata si cirese, va spun drept ca n-am prea stiut cum sa o abordez. Am stiut doar ca vreau sa fie o prajitura umeda, onctuoasa, cu gust foarte pronuntat de ciocolata si in acelasi timp si aroma subtila a cireselor sa fie prezenta. Ca de fiecare data cand gatesc dupa inspiratie si nu dupa vreo reteta clara, mi-am luat langa mine o hartie si-un creion si-am notat tot ce-am folosit, ghidandu-ma dupa niste proportii. Ca avea sa iasa o prajitura atat de buna, nici eu insami nu as fi crezut, nici ca avea sa aiba o textura atat de speciala. Dar mai ales, nu am crezut ca voi recompensata cu ceva atat de delicios dupa atat de putin efort si in atat de scurt timp, pentru ca prajitura cu cirese si ciocolata abia daca dureaza juma’ de ora, de la inceput si pana in farfurie.
Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 12
Grad de dificultate: usor
Ingrediente Prajitura Cu Ciocolata Si Cirese:
- 220 de grame de dulceata de cirese
- 80 de grame de ciocolata cu 75% cacao
- 200 de grame de unt moale
- 4 oua
- 4 linguri de zahar
- 70 de grame de cacao neagra, de cat mai buna calitate
- 135 de grame de faina
- 1 lingura de extract de vanilie
- 200 de grame de cirese, cantarite fara samburi
- 1 lingurita praf de copt
- zahar pudra pentru finisat (optional)
Preparare Prajitura Cu Ciocolata Si Cirese:
1. Cuptorul se porneste si se fixeaza la 180 de grade Celsius.
2. Totul incepe cu dulceata de cirese editia 2013, perfect pastrata, cu o tenta usor amaruie, asa cum ii sta bine unei dulceti de cirese. Intr-o craticioara, se cantaresc 220 de grame de dulceata, apoi se paseaza cu mixerul vertical pana se transforma in pasta. Desigur, puteti folosi si altfel de dulceata sau gem, dar o recomand pe aceasta pentru ca a dat un gust subtil, foarte placut, prajiturii.
3. Se adauga untul moale peste dulceata si se inglobeaza cu mixerul. Dupa ce se omogenizeaza totul, se adauga cele 80 de grame de ciocolata rupta in bucati si se pune craticioara pe foc mic, amestecand doar pana se topeste ciocolata (nu trebuie sa fiarba. Se lasa amestecul de unt, dulceata si ciocolata deoparte.
4. Faina si cacaua se amesteca cu praful de copt si se cern printr-o sita.
5. Intr-un castron mare, ouale intregi se bat cu mixerul impreuna cu zaharul pana se formeaza o crema, la care se adauga amestecul de unt, dulceata si ciocolata, extractul de vanilie si faina cu cacao. Se omogenizeaza cu grija, cu o spatula lata, incepand de pe fundul vasului catre suprafata.
6. Se toarna compozitia intr-o tava acoperita cu hartie de copt (tava mea a avut 32 x 24 cm.), se niveleaza si se da la cuptor. Dupa 10 minute, prajitura trebuie sa fi format deasupra o crusta subtire. Se scoate rapid si se adancesc in prajitura ciresele fara samburi. Se coace in continuare inca 10 minute (22 de minute e maximum de coacere, pentru ca nu e de dorit sa se usuce prea tare, cel mai placut lucru la aceasta prajitura este textura usor umeda).
Prajitura coapta se lasa sa se raceasca… hm, cine-s eu sa va spun una ca asta? Pai ce credeti, am mai avut eu rabdare sa o las sa se raceasca, in conditiile in care toata casa mirosea ca o ciocolaterie de lux? Nu, am atacat-o cat era inca usor calduta si tare buna a mai fost. Prajitura asta e buna atat calda, cat si rece, portionata in patrate generoase si pudrata cu un strop de zahar praf si atata tot.
Daca vreti sa o ridicati la un alt nivel, serviti-o cu un pic de inghetata de vanilie alaturi. Nu o sa va para rau.
Lasă un răspuns