Crumble
Un desert exact pe sufletul meu, acest crumble englezesc: simplu, foarte usor de facut si uimitor de gustos. In plus, contrastele de textura si temperatura (pentru ca un crumble se serveste cald, dar imbogatit cu o garnitura de inghetata sau crema de vanilie rece) fac ca o imbucatura din desertul cu aspect modest sa explodeze in gura ca un foc de artificii intr-o zi de sarbatoare.
Nu e prima data cand pregatesc un crumble, de fiecare data cand l-am facut pot spune ca ”am jucat cu casa inchisa”, s-au cerut bis-uri iar aprecierile au fost elogioase. De ce nu l-am publicat inca pe blog? Pai, intr-un fel am facut-o, atunci cand am prezentat un meniu copios in care si-a facut loc si un crumble cu pere si zmeura, dar, modest cum este, a trecut neobservat, eclipsat fiind de o friptura spectaculoasa.
ALTE REȚETE DE DESERTURI SIMPLE ȘI GUSTOASE
In principiu, un crumble inseamna un preparat cu un topping crocant dintr-un amestec de faina si unt, care poate contine si nuci maruntite sau cereale. Daca crumble-ul este dulce, sigur ca toppingul contine si zahar. In variantele dulci, cel mai adesea crumble-ul insoteste fructe asortate sau de un singur fel. Ei bine, dupa ce am facut in ultima vreme crumble cu pere si zmeura (de care am pomenit deja), apoi crumble cu prune, crumble cu mere si mure, crumble cu mere si rubarba, crumble cu capsuni si nici nu mai stiu cate combinatii, ieri, cu fructele pe care hazardul a facut sa se gaseasca la momentul potrivit prin frigider, am facut crumble cu piersici, mango si mure. O nebunie de desert, demna de a i se dedica un articol special pe blog. :)
Ingrediente Crumble cu fructe de sezon:
crusta:
- 100 de grame de unt
- 150 de grame de faina (1/2 faina de secara, 1/2 faina alba am folosit eu)
- 1 lingura cu varf de fulgi de ovaz natur
- o pastaie de vanilie
- 1 praf de sare
- 4 linguri cu varf de zahar brun
compozitia de fructe:
- 4 piersici, 1 mango, 3 linguri de mure – ideea e ca se pot adauga orice fel de fructe merg bine unele cu altele, sau pur si simplu mere cu scortisoara
- 3 linguri cu varf de zahar brun
- 1 lingura cu varf de amidon alimentar din porumb (gustin) sau 1 1/2 linguri faina
Mod de preparare Crumble cu piersici, mango si mure (sau fructe la alegere)
Pregătirea fructelor
Dupa cum spuneam, compozitia de fructe este dupa preferinte, sezon si continutul frigiderului. S-a intamplat sa am in casa piersici, mango si mure? Asta am folosit si nu imi pare rau. A fost o combinatie stralucita. La fel de bine se pot folosi prunele, zmeura, merele taiate in cuburi sau… cum zice-o vorba din popor… ”sky is the limit”.
Orice fructe ati folosi pentru crumble, acestea se spala, se curata de coaja si samburi. Se taie in bucati potrivite (exceptand fructe ca zmeura, afinele, murele, capsunele etc.).
Se aprinde cuptorul si se fixeaza la 190 de grade Celsius.
1. Fructele se aseaza intr-un castron (poza 1) si se adauga peste ele amidonul sau faina si cele 3 linguri de zahar brun (poza 2). Se amesteca bine pana se omogenizeaza.
Asamblarea desertului
2. Pentru crumble, se pregateste fie o tava, fie vase individuale (ramequins) care se ung cu putin unt (eu am folosit o tava de 25×15 cm.).
3. Faina, fulgii de ovaz, sarea si zaharul brun (4 linguri) se pun intr-un castron. Se cresteaza pe lungime pastaia de vanilie si se razuiesc semintele, sare se adauga peste amestecul de ingrediente uscate.
4. Se adauga untul rece, taiat in bucatele, si cu degetele se omogenizeaza untul in ingredientele uscate pana cand capata aspectul caracteristic de firmituri (poza 3).
In forma unsa cu unt se toarna amestecul de fructe si se niveleaza.
Deasupra se presara amestecul de faina si unt, apoi se taseaza usor cu palma, fara a apasa prea tare.
Se da forma la cuptorul preincalzit la 190 de grade Celsius pana cand se rumeneste frumos crusta (cam 35-40 de minute).
Bineinteles, in acest moment deja toata casa miroase sublim a placinta, a vanilie, a zahar brun si a fructe. Va tineti pofta in frau doar 15-20 de minute, cat sa mancati felul principal, de exemplu, apoi se portioneaza acest crumble cald, netinand catusi de putin seama de aspect. Cu cat va fi mai rustic, cu atat va fi mai interesant. Crumble se serveste cu inghetata de vanilie sau un custard (crema de vanilie) si garantez extazul tuturor mesenilor. :)
Pofta mare!
Lasă un răspuns