
Orez cu lapte – cea mai simplă rețetă






Orez cu lapte – cea mai simplă rețetă – prezentată video, pas cu pas. Orez cu lapte, desert simplu de casă, cum se face? Rețetă video de orez cu lapte simplu, ingrediente, mod de preparare descris video și text.
Fiecare dintre noi a făcut cunoștință cu acest desert, orez cu lapte, în cea mai fragedă copilărie. E unul dintre deserturile simple pe care mi le pregătea Buna mea și pe care eu îl preferam clar grișului cu lapte, față de care am avut un sentiment de respingere al cărui motiv nu l-aș putea numi. Așa că, între orez cu lapte și alte deserturi de casă, doar budinca de pâine a Bunicii poate să fi fost pe același loc în preferințele mele. Și fără îndoială, și clătitele trebuie să-mi fi plăcut tare mult, pentru că îmi amintesc că rețeta de clătite a fost una dintre primele pe care-am încercat să le pun în practică.
Aici o excelentă budincă de orez cu lapte fără coacere, rețetă video!
Cât despre orezul cu lapte, țin minte că Mama Bună mi-l oferea cel mai adesea simplu, uneori garnisit cu dulceață de vișine, alteori cu un sirop de zahăr ars. Mult mai târziu, după ce am crescut, a început să-mi placă să pudrez desertul cu un strop de scorțișoară. Îmi place atât călduț, cât și complet rece și promit că mă voi strădui să public și rețeta budincii de orez cu cremă pe care-o făcea Buna, era nemaipomenită.
Pentru ca lucrurile să fie cum nu se poate mai clare, am realizat un tutorial video care are doar 4:30 minute și poate fi urmărit imediat după lista ingredientelor. Am urmat rețeta din cartea Silviei Jurcovan.
Ingrediente Orez cu lapte – cea mai simplă rețetă
- 200 de grame orez cu bob rotund (sau măsurați cu o cană de 250 ml, în acest volum intră 200 de grame)
- 250 ml. apă
- 750 ml. lapte cu 3,5% grăsime
- 80-100 de grame de zahăr
- 1 praf generos de sare
- 1 lingură de extract natural de vanilie sau 1 plic de zahăr vanilat sau 1 păstaie de vanilie (opțional, se poate folosi și/sau coajă rasă de lămâie)
- opțional: dulceață, scorțișoară, cacao, siropuri diverse sau chiar fructe proaspete pentru servire
Orez cu lapte – rețetă video
Mod de preparare pas cu pas – text, printabil
1. Orezul se pune într-o sită, se clătește sub jet de apă rece și se scurge bine.
2. Într-o cratiță cu fundul mai gros, se pun pe foc apa, orezul și sarea. Se fierb pe foc mediu până când orezul absoarbe complet apa. Apa este esențială pentru a porni gătirea orezului cu lapte iar în preparatul final laptele nu se va simți deloc diluat. Fiert direct în lapte, lactoza, care este un zahar, va acționa asupra amidonului din orez iar rezultatul va fi un orez cu lapte în care boabele vor fi mult mai tari.
3. Se toarnă laptele și se readuce la fierbere orezul. Se reduce focul la minimum și se continuă gătirea la foc mic, amestecând frecvent, pentru că orezul are tendința de a se prinde de fundul cratiței.
4. În funcție de tipul de orez folosit, gătirea poate dura timp de 10-15 minute. După ce orezul se umflă bine, se adaugă zahărul și vanilia. Se continuă gătirea până când orezul este moale, dar încă păstrează un miez ușor crocant.
5. Se oprește focul și se acoperă cratița cu capacul. Se lasă orezul să se odihnească timp de 15 minute înainte de porționare, în acest timp va mai absorbi mult din lichid și va deveni cremos. Oricum, pentru un orez cu lapte cremos, în momentul porționării trebuie să fie încă fluid. Altfel, după ce se răcește va fi tare ca o mămăligă și sigur nu va plăcea nimănui.
6. Acest orez cu lapte se porționează în cești, pahare, boluri etc. Se garnisește după preferință cu dulceață, sirop, cacao pudră, ciocolată rasă sau scorțișoară.
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns