Cautare in site
x inchide
Advertising
Placinta rapida cu mere si cereale

Placinta rapida cu mere si cereale

Reteta de Laura Laurențiu
Adaugata la 15.01.2011
V-a plăcut această retetă? Vă rugăm să ne dați o notă!
SARI LA RETETA
Advertising

O rețetă de plăcintă cu mere foarte rapidă și foarte, foarte ușor de făcut. De fapt, nici nu stiu cum să o numesc, plăcintă, baton de cereale? Gustul e categoric al unei plăcinte cu mere dar modul de preparare, veți vedea, e destul de diferit. Am făcut acest baton de cereale cu mere într-o joacă. Am găsit rețeta pe internet și am probat-o (eh, am mai modificat câte ceva!) mai mult din curiozitate, dar rezultatul… e cel putin interesant.

ALTE REȚETE DE PLĂCINTE ȘI PRĂJITURI CU MERE – CLICK PE ORICARE POZĂ

Încă și mai multe rețete de dulciuri cu mere găsești cu un click pe linkul precedent, iar pentru rețeta ce urmează m-am inspirat de aici.

Advertising

Ingrediente Placinta rapida cu mere si cereale

  • 150 de grame de fulgi de ovaz
  • 170 de grame de zahar brun
  • 250 de grame de faina
  • 180 de grame de unt
  • 1 varf de cutit de praf de copt
  • 1 varf de cutit de sare
  • 2 mere mari (sau 3 mai mici) dintr-un soi acrisor (eu am folosit granny smith)
  • zeama de la 1/2 de lamaie
  • 1 lingurita de scortisoara
  • 100 de grame de zahar
  • 30 gr. amidon alimentar din porumb
  • 1 lingura de extract de vanilie
  • 130 de ml. de suc de mere/portocale proaspat stors
  • optional: ceva nuci, 1-2 linguri de fulgi de porumb, stafide etc.

Preparare Placinta rapida cu mere si cereale

Prepararea crustei

1. Intr-un castron, se amesteca faina, sarea, praful de copt, zaharul brun si fulgii de ovaz. Daca folositi 1-2 linguri de nuci sau alte adausuri optionale, acum e momentul sa le adaugati si pe ele. Eu am pus in plus niste fulgi de porumb, ca sa fie mai crocant amestecul.

materii prime pentru blat

2. Se amesteca bine de tot ingredientele uscate, apoi se rad deasupra lor, prin razatoarea cu gauri mari, 150 de grame de unt rece.

fulgi de unt

3. Se incorporeaza untul in ingredientele uscate cu furculita sau cu ajutorul unui cutit de patiserie, pana cand amestecul capata un aspect nisipos. Da, va arata uscat, insa asa trebuie sa fie, sa nu fiti tentati sa adaugati unt in plus sau lichide. Trebuie sa obtineti o compozitie ca de crumble (vezi si reteta de crumble cu mere).

crumble de cereale

Asamblare

4. Ceva mai mult de jumatate din amestecul uscat (sa zicem 60 %) se toarna intr-o tava nu prea mare. Eu am folosit forma mea de silicon de 25/20 de cm. Se preseaza bine de tot intr-un strat compact.

Advertising
blatul de cereale

5. Merele se curata de coaja si de casuta semintelor, se taie in felii subtiri si se stropesc cu zeama de lamaie. Se aseaza feliile de mere intr-un strat uniform deasupra stratului de la baza, apoi se presara cu scortisoara.

merele aranjate in tava

6. Se amesteca intr-o craticioara zaharul (100 de grame, eu zic ca merge chiar si mai putin) cu amidonul. Se adauga treptat sucul rece. Se omogenizeaza foarte bine sa nu ramana cocoloase si se pune craticioara pe foc, amestecand continuu pana cand fierbe si se ingroasa. Se adauga la aceasta compozitie extractul de vanilie si untul ramas (30 de grame), apoi se toarna deasupra merelor aranjate deasupra blatului de placinta rapida cu mere.

merele acoperite cu jelul de fructe

7. Deasupra stratului de mere se distribuie restul amestecului de faina si cereale si se preseaza usor (cat e posibil, ca sa nu se deranjeze stratul de umplutura). Si gata, placinta rapida cu mere este gata de dat la cuptor!

Advertising
batoane de cereale cu mere 7

Coacerea

8. Tava cu placinta rapida cu mere gata asamblata se da la cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius, pentru 45 – 50 de minute, pana cand deasupra prinde o crusta usor rumenita.

batoane de cereale cu mere 8

Servirea

9. Se lasă să se răcească în tava complet, apoi se taie în patrate/dreptunghiuri după plac. Eu am lăsat-o cam 2 ore, după aceea am taiat-o. Prima impresie nu a fost strălucită. Cu toate că avea un gust bun de plăcintă cu mere, mi s-a parut prea sfărâmicios blatul de cereale. A doua zi, însă, a devenit perfectă, așa că am pozat-o azi dis-de-dimineață cu hotărârea că merită să v-o arat si vouă. Sfatul meu, așadar, este să lăsați aces baton de cereale cu mere sau plăcintă rapidă cu mere (nu m-am decis cum s-o cheme :P) să se odihnească peste noapte, înainte de servire. După acest răgaz, se va porționa frumos și va avea un gust foarte bun.

reteta baton de cereale cu mere reteta placinta rapida cu mere

Să vă fie de folos!

Grupul Facebook

Ti-a placut aceasta reteta?

/ 5. Voturi

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

24 comentarii la Placinta rapida cu mere si cereale

  1. Dan b spune:

    Foarte buna!!!

  2. In momentul asta placinta se afla in cuptor :) Problema mea este alta…
    Nu am curaj sa o scot din cuptor :)) A depasit cu 20 de min timpul dar abia acum a inceput sa se rumeneasca :( Mi-e teama sa nu se arda merele din interior. Mentionez ca am un cuptor electric si am folosit programul de baking la 180grade. Poate „gandeste” mai greu :) Revin cu o poza cand e gata :D

  3. Guest spune:

    In momentul asta placinta se afla in cuptor :) Problema mea este alta…
    Nu am curaj sa o scot din cuptor :)) A depasit cu 20 de min timpul dar abia acum a inceput sa se rumeneasca :( Mi-e teama sa nu se arda merele din interior. Mentionez ca am un cuptor electric si am folosit programul de baking la 180grade. Poate „gandeste” mai greu :) Revin cu o poza cand e gata :D

  4. Anda spune:

    Am facut-o acum, insa am inlocuit zaharul cu miere si am cumbinat merele cu prune. Mi s-a desfacut un pic (cred ca trebuia sa pun mai mult unt).
    Daca vrea cineva sa o faca de post poate pune ulei in loc de unt (asa am facut crumble).
    Excelenta.

  5. Dvirginica spune:

    Am reusit sa fac aceasta reteta si pot spune ca este cea mai buna placinta pe care am putut sa o mananc pana acum. Desi gatesc destul de bine si in fiecare zi, sotul meu nu mi-a adresat nici un cuvant de lauda pana acum, cand a mancat din aceasta placinta care a reusit sa il faca sa spuna ca este delicioasa!

    • lauralaurentiu spune:

      Asa-i ca e buna :))? Pare surprinzator, pentru cat de usor se face si cat de putina manopera implica, dar e chiar foarte gustoasa. Ma bucur, sa va fie de bine!

      2012/6/4 Disqus

  6. Raluca Octavia spune:

    Si uite asa imi aduc aminte si de niste fursecuri cu lamaie, de sarbatori…

  7. pansy spune:

    e chiar o prajitura zic eu !

    • Anonim spune:

      Pansy… ar fi, sigur ca da. Blatul e ceva mai compact, aduce cu batoanele
      de cereale, iar in reteta din care m-am inspirat se numeau „apple bars”, nu
      „apple pie” sau „shortcake”. Gustul e de placinta cu mere, toata ziua. :)

  8. Mihaela spune:

    Pot sa intreb ceva care nu are legatura cu reteta asta? Am incercat de multe ori sa fac eclere. Ies ele intr-un fel, dar nu de 10. Ai cumva vreo reteta extra?

    • Anonim spune:

      Mihaela, poti sa intrebi orice, de ce nu, numai ca nici eu nu sunt in
      posesia tuturor raspunsurilor. :) La ecler are o mare influenta cuptorul,
      trebuie sa fie foarte incins cand bagi tava si sa apoi sa reduci focul cand
      incep sa se rumeneasca, pentru a se usca in interior. Asa stiu eu, dar nu am
      idee ce anume nu iti iese tie. Uite, mi-ai dat o idee, ar trebui sa fac
      niste ecleruri sa le postez pe blog.

  9. Georgica spune:

    Mi se par interesante, arata foarte bine in poze si dupa lista ingredidientelor cred ca si gustul e bun. Imi place ca au cereale integrale. Oare merg facute si cu altfel de fructe?

    • Anonim spune:

      Nu stiu, probabil ca ar merge cu pere, de exemplu. Si pentru mine e prima
      data cand le fac. Am incercat o reteta gasita pe internet (ai linkul la
      finalul postarii) si mi-a reusit, nu e reteta mea ca sa am cine stie ce
      experienta cu ea. :)

      • Raluca Octavia spune:

        Ma tot uit la reteta asta, si imi vin in minte momente dintr-o iarna geroasa, 2 noaptea, cand, impreuna cu sotul, mancam si ne minunam de spiralele cu mere!
        Chiar si cele arse, caramelizate, erau delicioase!!!
        Astept eclerele si toate celelalte,ca sa am un an delicios !

      • Anonim spune:

        Draga mea, sa stii ca au fost bune si astea ;). Nu spectaculoase, ca spiralele cu mere, dar bune, asa ca s-au terminat :)), bineinteles. Trebuie sa ma apuc si de eclere, de ce nu? dar pe maine am in plan niste biscuiti/fursecuri foarte faini! :)

Advertising
Advertising
CLOSE
CLOSE