Placinta rapida cu mere si cereale
O rețetă de plăcintă cu mere foarte rapidă și foarte, foarte ușor de făcut. De fapt, nici nu stiu cum să o numesc, plăcintă, baton de cereale? Gustul e categoric al unei plăcinte cu mere dar modul de preparare, veți vedea, e destul de diferit. Am făcut acest baton de cereale cu mere într-o joacă. Am găsit rețeta pe internet și am probat-o (eh, am mai modificat câte ceva!) mai mult din curiozitate, dar rezultatul… e cel putin interesant.
ALTE REȚETE DE PLĂCINTE ȘI PRĂJITURI CU MERE – CLICK PE ORICARE POZĂ
Încă și mai multe rețete de dulciuri cu mere găsești cu un click pe linkul precedent, iar pentru rețeta ce urmează m-am inspirat de aici. O altă prăjitură foarte faină cu mere este cea cu topping de bezea, click pe poza de mai jos pentru rețetă.
Ingrediente Placinta rapida cu mere si cereale
- 150 de grame de fulgi de ovaz
- 170 de grame de zahar brun
- 250 de grame de faina
- 180 de grame de unt
- 1 varf de cutit de praf de copt
- 1 varf de cutit de sare
- 2 mere mari (sau 3 mai mici) dintr-un soi acrisor (eu am folosit granny smith)
- zeama de la 1/2 de lamaie
- 1 lingurita de scortisoara
- 100 de grame de zahar
- 30 gr. amidon alimentar din porumb
- 1 lingura de extract de vanilie
- 130 de ml. de suc de mere/portocale proaspat stors
- optional: ceva nuci, 1-2 linguri de fulgi de porumb, stafide etc.
Preparare Placinta rapida cu mere si cereale
Prepararea crustei
1. Intr-un castron, se amesteca faina, sarea, praful de copt, zaharul brun si fulgii de ovaz. Daca folositi 1-2 linguri de nuci sau alte adausuri optionale, acum e momentul sa le adaugati si pe ele. Eu am pus in plus niste fulgi de porumb, ca sa fie mai crocant amestecul.
2. Se amesteca bine de tot ingredientele uscate, apoi se rad deasupra lor, prin razatoarea cu gauri mari, 150 de grame de unt rece.
3. Se incorporeaza untul in ingredientele uscate cu furculita sau cu ajutorul unui cutit de patiserie, pana cand amestecul capata un aspect nisipos. Da, va arata uscat, insa asa trebuie sa fie, sa nu fiti tentati sa adaugati unt in plus sau lichide. Trebuie sa obtineti o compozitie ca de crumble (vezi si reteta de crumble cu mere).
Asamblare
4. Ceva mai mult de jumatate din amestecul uscat (sa zicem 60 %) se toarna intr-o tava nu prea mare. Eu am folosit forma mea de silicon de 25/20 de cm. Se preseaza bine de tot intr-un strat compact.
5. Merele se curata de coaja si de casuta semintelor, se taie in felii subtiri si se stropesc cu zeama de lamaie. Se aseaza feliile de mere intr-un strat uniform deasupra stratului de la baza, apoi se presara cu scortisoara.
6. Se amesteca intr-o craticioara zaharul (100 de grame, eu zic ca merge chiar si mai putin) cu amidonul. Se adauga treptat sucul rece. Se omogenizeaza foarte bine sa nu ramana cocoloase si se pune craticioara pe foc, amestecand continuu pana cand fierbe si se ingroasa. Se adauga la aceasta compozitie extractul de vanilie si untul ramas (30 de grame), apoi se toarna deasupra merelor aranjate deasupra blatului de placinta rapida cu mere.
7. Deasupra stratului de mere se distribuie restul amestecului de faina si cereale si se preseaza usor (cat e posibil, ca sa nu se deranjeze stratul de umplutura). Si gata, placinta rapida cu mere este gata de dat la cuptor!
Coacerea
8. Tava cu placinta rapida cu mere gata asamblata se da la cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius, pentru 45 – 50 de minute, pana cand deasupra prinde o crusta usor rumenita.
Servirea
9. Se lasă să se răcească în tava complet, apoi se taie în patrate/dreptunghiuri după plac. Eu am lăsat-o cam 2 ore, după aceea am taiat-o. Prima impresie nu a fost strălucită. Cu toate că avea un gust bun de plăcintă cu mere, mi s-a parut prea sfărâmicios blatul de cereale. A doua zi, însă, a devenit perfectă, așa că am pozat-o azi dis-de-dimineață cu hotărârea că merită să v-o arat si vouă. Sfatul meu, așadar, este să lăsați aces baton de cereale cu mere sau plăcintă rapidă cu mere (nu m-am decis cum s-o cheme :P) să se odihnească peste noapte, înainte de servire. După acest răgaz, se va porționa frumos și va avea un gust foarte bun.
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns