Budincă de vanilie făcută în casă – rețetă simplă cu ingrediente naturale
Budincă de vanilie făcută în casă – rețetă simplă cu ingrediente naturale – gramaje exacte și modul de lucru ilustrat cu poze pas cu pas. Cum se face desertul simplu de casă – budincă de vanilie cu ingrediente curate?
Am descoperit budinca de vanilie la plic când eram în clasa a doua. Palatul copiilor (al pionierilor, de fapt), m-a adus, alături de alți copii, în prima mea excursie către vest. Nu ne-am dus prea departe, doar vreo sută de kilometri, în țara care pe vremea aia se numea Republica Federativă Iugoslavia. Seara, ne-au împărțit pe toți în casele copiilor care învățau la o școală din Petrov Varadin (azi e un cartier din Novi Sad). Gazda mea a fost Snežana și în casa ei am mâncat prima dată budincă de vanilie. Desigur, din plic, marca Podravka, dar doamne cât de vrăjită am fost!
De puținii bănuți pe care îi aveam cu mine, țin minte că am adus acasă doar plicuri de budincă, în toate aromele disponibile la raft. Dintre toate, budinca de vanilie a rămas mulți ani preferata mea, până când a început să mă intereseze ce mănânc și am realizat că mai bine nu. Până la urmă, am realizat că o cremă bună de vanilie, făcută în casă, are aceeași textură și un gust identic, dacă nu chiar mai bun.
Ce fel de vanilie folosesc pentru aromă?
Mai demult, preferam păstăile de vanilie, așa cum am procedat și la rețeta de cremă de vanilie. Cu timpul, acestea au devenit tot mai greu de găsit și, implicit, mai scumpe. Acum câțiva ani, pe când mai îmi permiteam să cumpăr câte un mănunchi de păstăi de vanilie deodată, pregăteam în casă un extract de vanilie naturală.
Puneam într-o sticlă (din sticlă) de 375 ml, de culoare închisă, minimum 10 păstăi de vanilie și le acopeream cu vodka. Păstram sticla în cămară și o agitam din când în când. După două luni, aveam un extract de vanilie intens parfumat și 100% natural. Un astfel de extract poate fi folosit cu succes pentru rețeta de budincă de vanilie făcută în casă.
Alternativa din comerț naturală destul de costisitoare este pasta de vanilie pură. Cu un click pe poza de mai jos puteți comanda o pastă de vanilie gourmet.
Cea mai accesibilă variantă este folosirea zahărului vanilat bourbon, care este, de fapt, zahăr amestecat cu păstaie de vanilie fin măcinată. Toate celelalte ingrediente pe care le-am folosit sunt cât se poate de banale, le găsiți în lista de mai jos, urmată de modul de preparare.
Ingrediente Budincă de vanilie făcută în casă
- 500 de mililitri de lapte
- 2 gălbenușuri
- 80 de grame de zahăr
- 1 praf de sare
- 3 plicuri de zahăr vanilat bourbon sau 2 linguri de extract sau pastă de vanilie
- 40 de grame de amidon din porumb sau 80 de grame de făină
- 40 de grame de unt cu 82% grăsime
Mod de preparare Budincă de vanilie făcută în casă – rețetă simplă cu ingrediente naturale
1. Am oprit 50 de mililitri de lapte rece deoparte iar restul de 450 de mililitri l-am pus pe foc, într-o cratiță cu fundul mai gros. Într-un castron încăpător, am amestecat cu un tel în formă de pară gălbenușurile cu zahărul, sarea și zahărul vanilat bourbon. Nu e nevoie să devină o cremă și nici să crească în volum, doar să se omogenizeze totul.
2. Am adăugat amidonul și l-am încorporat în amestecul de gălbenuș, amestecând continuu cu telul.
Treptat, pe măsură ce am adăugat amidonul, am subțiat amestecul cu câte puțin lapte rece, din cantitatea de 50 de mililitri pe care am păstrat-o deoparte.
3. Am amestecat continuu, până când am obținut un amestec omogen, fără cocoloașe, de consistența unei smântâni semi-fluide.
4. Când laptele a început să clocotească, am adăugat amestecul de amidon, în fir subțire, în timp ce am amestecat continuu cu telul.
5. Am dat focul la mic și am lăsat totul să fiarbă până s-a îngroșat ca o smântână groasă. În timpul fierberii, am amestecat continuu, insistând pe fund, nu cumva să se prindă și să se ardă.
6. Când s-a legat suficient, am luat budinca de vanilie de pe foc și imediat am adăugat untul, tăiat în cubulețe.
7. Am amestecat până când untul s-a încorporat complet în budinca fierbinte. Budinca de vanilie făcută în casă este destul de fluidă, în acest moment, dar în același timp e netedă și mătăsoasă. După ce se răcește, se va întări.
Montarea în forme și servirea
8. Budinca de vanilie făcută în casă se poate răsturna, după ce se răcește. Dacă aveți intenția să procedați astfel, clătiți cu apă rece formele în care o veți turna. E nevoie de 4 forme a câte 160 de mililitri. Am făcut-o și așa, câteodată, și am folosit formele de savarină, mai mărișoare, pe care le-am folosit și la rețeta de muffins jumbo. Au ieșit foarte fain budincuțele.
Dacă nu vă interesează să o răsturnați, turnați budinca până e caldă, încă, în cupe de dimensiune potrivită. Ultima dată când am făcut-o, am porționat-o în niște cupe de sticlă.
După ce am împărțit budinca în cupe, le-am lovit ușor de planul de lucru, pentru ca budinca să se taseze și să se aranjeze singură. Orice tentativă de a netezi budinca în cupe cu dosul lingurii se va solda cu urme inestetice la suprafață. De data asta, nici mie nu mi-a ieșit perfect netedă dar asta nu a fost o mare problemă, pentru că am decorat cupele cu un moț de frișcă și câte jumătate de căpșună.
Arată drăguț, e aromată și e și naturală această budincă de vanilie făcută în casă! De asemenea, e de reținut că budinca de vanilie se poate servi cu fructe proaspete sau dulceață, cu frișcă dar și cu ciocolată rasă sau topită. Se potrivește și pentru a fi folosită ca cremă de bază pentru diverse prăjituri.
MAI MULTE DESERTURI LA PAHAR GĂSIȚI CU UN CLICK PE URMĂTOAREA POZĂ
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns