Placinta rapida la tigaie
Laura Adamache a postat pe blogul ei o reteta care mi-a atras atentia (ca multe altele, pentru ca stim cu totii ca Laura este o maestra) – Sofficini. Le-am incercat imediat, in dimineata in care le-am vazut si mi-am oferit un mic dejun minunat – le-am facut cu umplutura de cascaval. M-am gandit, insa, sa le incerc si cu o umplutura dulce (i-am spus asta si Laurei) si rezultatul a fost pe placul intregii mele familii – de aceea le-am si postat sub aceasta denumire si nu am pastrat-o pe cea originala. Iata placintele:
00:4000:2501:056 portiimediu
Ingrediente aluat Placinta rapida la tigaie:
- 300 ml lapte
- 300 de grame de faina
- 30 de grame de unt
- 1 praf de sare
mai avem nevoie de:
- 2 albusuri
- pesmet
- ulei pentru prajit
Pentru umplutura am folosit:
- cascaval felii
- 1 mar mare taiat in cubulete, zeama de lamaie, 2 linguri de zahar, 1 praf de scortisoara
- 200 de grame de visine taiate (erau mari, m-am gandit ca nu o sa pot sa pliez frumos aluatul peste ele), 4 linguri de zahar
- 3 linguri cu varf de amidon de porumb + 1 plic de zahar vanilat sau 1 plic de budinca de vanilie
Merele se taie in cubulete, se amesteca imediat cu zeama de lamaie (pentru a nu se oxida) si cu 2 linguri de zahar:
Visinele se amesteca cu 4 linguri de zahar:
Laptele, untul si sarea se pun pe foc:
Cand fierbe se adauga toata faina deodata si se amesteca energic, pana se desprinde de peretii vasului:
Se rastoarna pe planul de lucru si se lasa sa se racoreasca putin:
Cand s-a racit aluatul atat cat sa se poata pune mana pe el, se framanta pana se aduna tot intr-o bila:
Bila obtinuta se infasoara in folie alimentara si se lasa sa se raceasca complet:
Intre timp, atat merele cat si visinele au lasat sirop:
Amidonul amestecat omogen cu zaharul vanilat sau budinca se imparte intre cele doua compozitii.
In cea cu mere am mai adaugat 3 linguri de apa, atat cat lichidul sa acopere fructele foarte putin si se fierb pe foc mic, amestecand continuu, pana se ingroasa, apoi se lasa la racit.
Odata racit, aluatul se intinde intr-o foaie foarte subtire (un mm sau mai putin, recomand sa ungeti planul de lucru cu putin ulei).
Laura Adamache a taiat sofficini cu o forma rotunda si i-a pliat, obtinand semilune, eu m-am grabit si am taiat foaia obtinuta in patrate pe care am pus umplutura:
Apoi le-am pliat pe diagonala si am presat bine marginile, sa nu iasa umplutura la prajit:
Pe cele cu cascaval (am pus pe fiecare patrat cascaval felii) le-am pliat pe lungime, otinand dreptunghiuri.Albusurile se bat putin, doar pana se formeaza putina spuma, se dau placintele prin albus, apoi prin pesmet si se prajesc pe ambele parti in ulei incins, pana se rumenesc si primesc o tenta frumoasa, aurie. Iata rezultatele finale:Cu cascaval:Cu mere:Cu visine:
Mi s-a parut ca seamana mult, la gust, ca si textura, cu placintele cu mar si visine de la macdonalds. Foarte bune, de altfel! Multumim, Laura!
Lasă un răspuns