Muffins Jumbo cu afine – rețetă gătită la Air Fryer
Muffins Jumbo cu afine – rețetă la Air Fryer Heinner HAF-B2000FB sau la cuptor. Cum se fac niște muffins uriașe și absolut delicioase, cum se pot coace în cuptor sau în friteuza cu aer cald, ingrediente necesare și modul de preparare detaliat.
Sunt cumva într-o situație amuzantă, cu fiica mea care pur și simplu are o pasiune pentru muffins, în timp ce soțul meu le detestă. Nu știm de ce, nici el nu a precizat. Mai demult, respingea orice cozonac sau chec. Cozonacul îi displăcea pentru că ar fi fost ”pâine”. Totuși, făcea o excepție pentru cozonacul cu rahat, singurul sortiment pe care-l aprecia. Culmea, același cozonac cu rahat e și preferatul fetei, dintre toți cozonacii. Rețeta mea de cozonac cu rahat o găsiți cu un click pe poza de mai jos.
Cum pe el abia l-am putut ispiti să guste câte-un muffin, la un moment dat m-am resemnat. Evident, fiică-mea e întotdeauna câștigătoare în competiția pentru alegerea deserturilor, așa că muffins am mai tot făcut. Azi, de dimineață, m-am apucat să testez două chestii. Prima, o nouă rețetă de muffins. A doua, aparatul Air Fryer Heinner HAF-B2000FB. M-am gândit eu că ar fi ingenios să le testez pe amândouă în același timp, așa mi-a venit ideea să coc aceste muffins Jumbo în Air Fryer.
Lucrurile s-au desfășurat fără incidente. Spre finalul timpului de coacere, în bucătărie a apărut Vukomir. ”Ce faci, că miroase tare fain?”, m-a întrebat. ”Nu cred că vrei să știi, fac niște muffins!”, i-am răspuns. Ei bine, în scurtă vreme după coacere, a apucat una dintre aceste muffins Jumbo, încă fierbinte, și a fugit cu ea. A apărut după un timp, declarând amuzat că nu doar c-au mirosit bine, dar că-s și bune. În continuare, deci, veți descoperi rețeta specială de muffins care i-au plăcut lui Vukomir!
Ingrediente muffins Jumbo cu afine
- 250 de grame de făină + 1 lingură
- 2 grame de praf de copt (½ de linguriță)
- 1 grame de bicarbonat de sodiu (¼ de linguriță)
- 2 ouă de mărime medie (separate)
- 120 de grame de zahăr
- 1 linguriță rasă de sare (5 grame)
- 50 de grame de unt topit + 10 grame de unt topit pentru ungerea formelor (alternativ, se pot folosi cupe de hârtie pentru muffins)
- 50 de ml. de ulei
- 1 plic de zahăr vanilat (bourbon am folosit eu)
- coaja rasă (doar partea galbenă) de la 1 lămâie netratată
- 80 de grame de iaurt gras sau smântână (eu am folosit iaurt grecesc cu 10% grăsime)
- 160 de mililitri de lapte
- 100-120 de grame de afine/mure/bucățele de căpșuni/zmeură etc
- opțional, fulgi de migdale sau zahăr tos cu cristale mari, pentru presărat pe deasupra
Scurt preambul
V-am dezvăluit deja că rețeta era nouă și pentru mine. E o adaptare a unei rețete de muffins Jumbo de pe blogul Sally’s Baking Addiction. Adaptarea constă în reducerea cantităților, așa încât compoziția să încapă în formele pe care le dețin. Pe de altă parte, cea mai importantă modificare, față de rețeta lui Sally, este eliminarea unei importante părți de aditivi (praf de copt și bicarbonat), pe care le-am păstrat în limite minime. A treia modificare este chiar faptul că le-am copt în Air Fryer!
Am folosit acest Air Fryer Heinner HAF-B2000FB, un aparat cu un spațiu de gătit ca un cuptor mini.
De fapt, imediat ce am primit aparatul, am realizat că, practic, e-un mic cuptoraș! Ca orice friteuză cu aer cald, e dotat cu un coș pentru cartofi (mare, foarte încăpător). Mai are și o frigare pentru rotisare. Practic, în acest aparat se poate face un pui întreg, de 1-1,2 kg, rotisat. Are o funcție de deshidratare pentru fructe și legume, tăvițe perforate pentru programul de deshidratare etc. În fine, văzând în manualul aparatului că se pot coace și prăjituri, mi-am dorit imediat să văd cât de bine le coace!
VEZI ȘI REȚETA DE MUFFINS DE CIOCOLATĂ – CLICK PE POZA DE MAI JOS
Pentru că am optat pentru prăjituri, să știți că în spațiul de gătire al aparatului intră perfect o tavă de 20 x 20 cm sau o formă rotundă cu diametrul de 20 cm. Pentru cei care au bucătării mici, neavând spațiu pentru un cuptor obișnuit, e o alegere excelentă! E foarte util, de fapt, pentru oricine, mai ales în contextul scumpirii exagerate a energiei! Cu siguranță, consumi mult mai puțin curent electric ca să încălzești spațiul minuscul din Air Fryer-ul Heinner HAF-B2000FB decât pentru încălzirea unui cuptor obișnuit.
Mod de preparare muffins Jumbo cu afine
Ungerea și tapetarea formelor
Formele pe care le-am folosit eu sunt, de fapt, niște forme mari de savarine. Comparându-le cu formele obișnuite de muffins, acestea au un volum de 160 de mililitri, față de doar 50 de mililitri. Nu am avut o astfel de dimensiune de hârtie pentru muffins, așa că am uns cu unt topit și am tapetat cu făină formele. Compoziția este suficientă pentru 6 astfel de forme mari sau 12 forme obișnuite pentru muffins.
1. Cu o pensulă de patiserie înmuiată în unt topit, am uns bine formele, insistând la îmbinări.
2. Am pus într-un din forme 1 linguriță de făină și am rotit-o, așa încât să ajungă peste tot făina. Am scuturat făina în plus în altă formă unsă cu unt și am continuat până le-am tapetat pe toate.
Prepararea compoziției de muffins
3. Într-un castron, am cântărit făina, praful de copt și bicarbonatul de sodiu și le-am amestecat bine.
4. Separat, am bătut cu furculița gălbenușurile cu sarea, zahărul vanilat bourbon, ½ din cantitatea de zahăr și iaurtul.
5. Am adăugat peste compoziția cu gălbenușuri mai întâi uleiul, turnat treptat, în timp ce am bătut continuu cu furculița. După încorporarea uleiului, am adăugat și untul topit (nu fierbinte) și am omogenizat rapid cu furculița.
6. Am adăugat în compoziția cu gălbenuș coaja rasă de lămâie și laptele (la temperatura camerei). Am omogenizat bine apoi am turnat ingredientele lichide peste făina din castron și am amestecat cu telul.
7. Într-un castron separat, am bătut albușurile cu restul de zahăr. Am început să adaug zahărul, treptat, după ce albușurile au devenit ca o spumă, și am mixat până ce zahărul s-a dizolvat.
8. Peste bezeaua din castron, am adăugat 2 linguri cu vârf din compoziția cu gălbenușuri și am amestecat energic.
9. Am adăugat compoziția cu albuș peste cea cu gălbenuș și făină și am încorporat-o delicat, prin împăturire, așa încât să se păstreze, pe cât posibil, cât mai mult din aerul acumulat în albușul spumă.
Adăugare afine sau alte adaosuri în compoziție
10. Aceste muffins Jumbo se pot face cu felurite adaosuri. Nu-i neapărat să folosiți afine, așa cum am procedat eu. De asemenea, se pot lăsa și simple. Dacă puneți fructe mai mari, va trebui să le tăiați în bucățele. Se pot folosi și picături de ciocolată, fructe confiate etc. Orice ați folosi, amestecați adaosurile cu 1 linguriță de făină, așa încât să fie înfăinate la suprafață. Scuturați-le de făina în exces și apoi adăugați-le peste compoziția de muffins. Încorporați-le delicat, cu o spatulă.
Coacerea
11. Am distribuit compoziția de muffins în formele unse cu unt și tapetate cu făină (vezi pașii 1-2). Am avut suficient pentru șase forme mari, mediu umplute, dar în aparatul Air Fryer Heinner HAF-B2000FB nu intră decât patru forme, în același timp, așa că două le-am copt separat. Pe deasupra, am presărat fulgi de migdale, se poate presăra un pic de zahăr tos (cristale mai mari) sau se pot lăsa simpli.
12. Am pornit aparatul și l-am fixat la temperatura de 180°C. Panoul de comandă e foarte simplu și intuitiv, treaba va merge perfect. Am lăsat aparatul să funcționeze timp de 5 minute, apoi l-am oprit și am băgat tăvița pe care am aranjat formele de muffins Jumbo. Tăvile glisează lin în spațiul de gătire, existând posibilitatea să fie poziționate la înălțimi diferite.
Am închis repede ușa acestui mic ”cuptor” și am pornit aparatul din nou. Air Fryer-ul este presetat să pornească la temperatura de 180°C. L-am lăsat să funcționeze timp de 5 minute apoi, fără să mai deschid ușa, am coborât temperatura la 165°C și am mai copt 25 de minute.
Pentru coacerea în cuptor.
Preîncălziți cuptorul la 210°C, modul static (fără ventilație). Coaceți timp de 5 minute, apoi reduceți temperatura la 175°C și coaceți în continuare 25-30 de minute, până când trec testul scobitorii.
13. La finalul celor 30 de minute de coacere, am scos din aparatul Air Fryer aceste rumene și apetisante muffins Jumbo, care au alunecat ușor din forme. Le-am testat coacerea, inserând în ele o scobitoare, care a ieșit fără urme de aluat crud. Le-am lăsat pe un grătar pentru răcirea prăjiturilor, să se răcească.
14. Sunt sigură că sunteți curioși cum arată în interior. Poza de mai jos este elocventă. Forma ondulată a formelor pe care le-am folosit nu e cea mai fericită alegere pentru coacerea de muffins. Acestea cresc mai bine dacă pereții formei sunt netezi, formează o cupolă mai bombată. Pentru mine e important că sunt aerate, pufoase, coapte uniform, așa că nu pot decât să consider acest experiment unul foarte reușit.
Îmi place foarte mult și gustul acestor muffind Jumbo, sunt nemaipomenit de aromate și fără acea astringență pe care o dă praful de copt folosit în cantități necorelate cu cea de făină. Uleiul le face moi și parcă umede, untul, în schimb, le dă finețe și aromă. Sigur mai fac! Sper să le încercați și voi și să reveniți cu impresii!
MAI MULTE REȚETE CU AFINE GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA URMĂTOARE
Lasă un răspuns