Prăjitură răsturnată cu caise – rețetă simplă
Prăjitură răsturnată cu caise – rețetă simplă și rapidă, pentru un desert gustos și ușor de făcut. Cât timp se coace prăjitura răsturnată cu caise? Lista de ingrediente și modul de preparare detaliat.
Foarte scurt mi s-a părut anul acesta sezonul caiselor! Poate pentru că fost atât de cald? Sau, mai degrabă, pentru că-mi plac atât de mult? Oricum, e păcat să nu profităm de caisele încă pe piață (eu mai am câteva, mai târzii, într-un cais) și să nu le includem în deserturile noastre. Caisele nu-s doar pentru gem și dulceață! În weekend, am făcut această prăjitură răsturnată cu caise și le-a plăcut tare mult alor mei. De aceea, am decis să împărtășesc rețeta cu voi.
O altă prăjitură absolut încântătoare, tot cu caise dar și cu mascarpone, e cea cu aspect de ”ouă ochiuri”. Click pe poza de mai jos pentru a o accesa!
Vă recomand și minunata prăjitură cu cremă de migdale (frangipane) și caise. O găsiți cu un click pe poza de mai jos!
Și acum, să ne întoarcem la rețeta simplă de azi. Spor la treabă să aveți!
Ingrediente prăjitură răsturnată cu caise
- 350 – 400 de grame de caise fără sâmburi, tăiate felii sau jumătăți (după dimensiune)
- 4 ouă
- 120 de grame de zahăr
- 40 de grame de zahăr brun
- 1 praf bun de sare
- 1 plic de zahăr vanilat bourbon
- 150 de grame de făină
- coaja rasă de la 1 lămâie
- 60 de grame de unt cu 82% grăsime, topit, dar nu fierbinte
- 50 de grame de gem de caise
Prăjitură răsturnată cu caise – mod de preparare
De la început, am pornit cuptorul și l-am setat la 180°C, mod de coacere static, căldură de sus și de jos.
Pregătirea formei
1. Am folosit o formă cu diametrul de 21 de centimetri și adâncimea de 7 cm. Ideal ar fi fost să fi avut o formă compactă (nu din cea cu pereți detașabili). În cazul în care, asemenea mie, nu aveți o formă compactă, vă recomand să o înveliți în folie de aluminiu, înainte de a da prăjitura la cuptor, și să puneți forma în tava cuptorului. Cu 20 de grame de unt din cantitatea totală, am uns forma peste tot și am tapetat-o cu zahărul brun.
2. Eu am avut anul acesta niște caise foarte, foarte mari. Practic, cele 350 de grame de fructe, gata curățate, de pe lista de ingrediente de mai sus, le-am obținut din doar 3 caise. Pe acestea le-am feliat și le-am aranjat în formă, deasupra stratului de zahăr brun. Am încercat să le aranjez așa încât să obțin un model estetic. Dacă aveți caise mai mici, acestea pot fi rupte pur și simplu în jumătăți.
Pregătirea pandișpanului cu unt
3. Am separat ouăle și, într-un castron adânc, am pus albușurile, iar gălbenușurile le-am colectat în alt castronel. Peste albușuri am adăugat sarea și le-am bătut cu mixerul până când s-a format o spumă albă, voluminoasă. În timp ce am mixat în continuare, am adăugat, treptat, zahărul și zahărul vanilat bourbon. Am bătut până când zahărul s-a dizolvat complet și am obținut o bezea lucioasă.
4. Am adăugat imediat în castron gălbenușurile și untul topit, dar nu fierbinte. Am mixat scurt, la viteză mare, probabil nu mai mult de 10 secunde, cât să se încorporeze totul.
5. Am adăugat imediat făina, în care am încorporat, în prealabil, coaja rasă de lămâie. Am presărat făina pe toată suprafața spumei de ouă.
Am încorporat făina cu o spatulă, prin împăturiri succesive, încercând să pierd cât mai puțin din aerul acumulat în albuș.
6. Imediat după omogenizare, am turnat compoziția pentru blat în forma dinainte pregătită, deasupra caiselor. Am nivelat bine suprafața și, cu tot cu tava de la bază, am dat-o la cuptorul preîncins la 180°C, la o înălțime medie.
7. Deîndată ce am dat prăjitura la copt, am redus focul la 170°C. Am copt prăjitura timp de 35 de minute, până când a trecut testul scobitorii. În funcție de cuptorul fiecăruia, timpul de coacere poate varia +⁄- 2-3 minute. Prăjitura este gata când o scobitoare înfiptă în blat iese înapoi curată iar, apăsată ușor cu degetul, prăjitura revine imediat înapoi.
Răsturnarea și finisarea
9. Am lăsat prăjitura răsturnată cu caise să se răcească în formă, timp de 15-20 de minute. De fapt, în această fază, încă nu era răsturnată. Caldă încă fiind, am trecut rapid cu un cuțit cu lama subțire de jur împrejurul formei și am răsturnat prăjitura pe un platou suficient de mare. Am îndepărtat forma cu grijă și am lăsat să se scurgă deasupra prăjiturii siropul din formă și se lasă să se răcească bine.
10. Pentru ca prăjitura să aibă un aspect deosebit – un luciu atrăgător, ca o glazură, pe suprafață – am finisat-o cu gem de caise ușor încălzit. Desigur, un gem bun dă și un gust bun! Am pus, așadar, gemul într-un castronel și l-am încălzit doar 10 secunde în cuptorul cu microunde. L-am distribuit, apoi, cu o pensulă de silicon, pe suprafața prăjiturii.
11. În final, așa a arătat această prăjitură răsturnată cu caise. Simplă, dar foarte apetisantă și gustoasă.
În momentul servirii, am adăugat pe farfurie și câte o cupă de înghețată de vanilie, făcută în casă. A fost un adevărat deliciu!
Și cam atât! Foarte ușor de făcut și foarte gustoasă, această prăjitură răsturnată cu caise! Caisele acrișoare și aromate, blatul moale și aromat, o prăjitură tipică de vară, care poate fi făcută și cu alte fructe (nectarine, piersici etc).
Gemul de caise pe care l-am folosit pentru finisarea prăjiturii este din producție proprie, găsiți rețeta cu un click pe poza de mai jos.
Cât despre rețeta de înghețată de vanilie, o găsiți cu un click pe următoarea fotografie.
Să vă fie de bine!
Lasă un răspuns