Desert fără coacere cu mango și portocale roșii
Desert fără coacere cu mango și portocale roșii, rețetă pas cu pas. Cum să faci un desert cu fructe, fără coacere, fin și delicios. Desert de casă cu două feluri de fructe și iaurt, fără coacere.
Parcă am așteptat cam mult pentru desert, nu-i așa? Dacă tot a trecut atâta timp de când nu am postat o rețetă dulce, mi-am lăsat fantezia să zburde în voie. Nu am creat ceva complicat, știți că nu-mi plac deserturile prea elaborate sau cele care ar putea să vă intimideze pe voi, cei care aveți încredere în ideile mele și le încercați acasă la voi și eu vă mulțumesc pentru asta și încerc să vă recompensez cu acest delicios desert cu fructe, fără coacere.
Desertul de azi e cu fructe, eu am ales portocalele roșii de Sicilia, pentru că începe acea perioadă a anului când le găsim în magazine, alături de mango, pe care îl găsim tot acum, dar un desert asemănător se poate pregăti și din alte fructe, înlocuind portocalele roșii cu… căpșunile, de exemplu, și mango cu banane sau cu ce vă place vouă mai mult. Pentru ca să nu aibă nimeni nicio remușcare când cere supliment la desertul ăsta (e al naibii de bun și aromat, greu să-i reziști) nu l-am făcut prea dulce și nici mai calorios decât… e chiar musai :P. Hai să ne-apucăm, zic eu!
Ingrediente Desert fără coacere cu mango și portocale roșii
- 2 mango (alegeți fructe bine coapte, să fie ușor moi la pipăit)
- 200 de grame de ciocolată albă
- 3 portocale roșii
- 150 de grame de zahar
- 2 ouă întregi
- 1 lingură de amidon alimentar din porumb (gustin de la dr.oetker sau, în lipsa, 1 lingura de praf de budincă de vanilie)
- 65 de grame de unt
- 2 pahare de iaurt grecesc (de 150 de grame)
- 600 de grame de cremă de brânză (am folosit esquisa cu 70% grăsime)
- 6 foi de gelatină sau 10 grame (un pliculeț) de gelatină granulată (atenție, desertul este foarte putin gelatinos cu această cantitate, dacă doriti un desert mai ferm, dublați cantitatea de gelatină)
- opțional: 200 de grame de biscuiți digestivi zdrobiți + 60 de grame de unt topit
Preparare Desert fără coacere cu mango și portocale roșii
Trei chestiuni vreau să lămurim:
a. Timpul total lung, de 12 ore, nu este urmarea faptului că ar fi necesară multă muncă la acest deșert, ci pentru că trebuie să stea la frigider peste noapte.
b. Ceea ce am scris în paranteză în dreptul ingredientului „gelatină” e de luat în seamă: desertul meu e foarte cremos, foarte fin, dar dacă doriți ceva mai ușor de manipulat, poate un desert pe care să-l transportați într-un loc anume, e bine să dublați cantitatea de gelatină.
c. În afară de ingredientele mai sus numite mai aveți nevoie de o formă de chec de aproximativ 30 x 12 x 10 cm (pentru asamblarea desertului) și de folie alimentară.
Și-acuma chiar ne apucăm de treabă:
1. În două castronele diferite se împarte gelatină, 1 treime într-un castronel, 2 treimi în celălalt, și se acoperă cu apă rece.
2. Se rade pe răzătoarea mică coaja uneia dintre cele 3 portocale roșii, în prealabil spălată cu apă călduță și ștearsă bine, apoi se stoarce zeama, colectându-se într-o crăticioară.
3. Se dizolvă amidonul în 3-4 linguri de zeamă de portocale roșii; ouăle întregi se bat cu zahărul cât să se lichefieze bine, apoi se adaugă peste zeama de portocale roșii din crăticioară, împreună cu amidonul dizolvat și coaja de portocală rasă. Se așează crăticioara pe foc mic și se fierbe un curd (asemănător rețetei curd de lămâie), adică se gătește pe foc mic, amestecând continuu, până când se îngroașă bine. Se trece curdul fierbinte printr-o sită (recomand să se treacă prin sită toate cremele cu ouă) apoi se adaugă imediat 65 de grame de unt, amestecând constant până se omogenizează. 4. După ce untul s-a înglobat în compoziție, se adaugă porția mică (1 treime din cantitatea totală) de gelatină hidratată și se amestecă până se topește complet.
5. Se pune pe foc o crăticioară cu apă, deasupra căreia se așează un castron (bain-marie) în care se pune ciocolata albă la topit, amestecând constant. Nu încercați să topiți ciocolată albă direct pe foc, e sensibilă și se va arde.
6. Deîndată ce s-a topit ciocolata albă, se ia castronul de pe vasul cu apă fiartă, se adaugă cele 2 treimi din cantitatea totală de gelatină hidratata și se amestecă până se dizolvă.
7. Fructele de mango se taie în cuburi, îndepărtându-se coaja, apoi se pasează la blender sau prin sită, obținând un piure fin care se amestecă cu ciocolata albă topită.
8. În ambele creme se Înglobează cu telul câte 1 pahar mic de iaurt grecesc.
9. În crema de portocale roșii se încorporează cu blenderul 200 de grame de cremă de brânză.
10. În crema de mango se încorporează cu blenderul 400 de grame de cremă de brânză.
Asamblare Desert fără coacere cu mango și portocale roșii
1. Pentru asamblare, se căptușește forma de chec cu folie alimentară și se toarnă jumătate din crema de mango. Opțional, puteți adăuga, dacă vă place, un strat de biscuiți digestivi măcinați, bine amestecați cu unt topit.
2. Se continuă cu crema de portocale roșii (toată deodată), apoi din nou biscuiți (dacă se dorește) și un ultim strat de cremă de mango, presărat cu biscuiții digestivi amestecați cu unt.
3. Se înfoliază cu grijă forma de chec și se dă la frigider pentru 12 ore.
Între timp, am putut face o degustare a cremei de mango, pentru ca mi-a rămas atâta cât de un desert la pahar. Foarte bun și fin.
Servire Desert fără coacere cu mango și portocale roșii
A doua zi, după ce desertul s-a răcit și s-a setat bine, se descoperă forma de chec, se poziționează deasupra ei un platou și, apucând bine cu ambele mâini atât platoul cât și marginile opuse ale formei de chec, se răstoarnă desertul pe platou dintr-o singură mișcare, apoi se îndepărtează folia.
Se porționează desertul, cu ajutorul unui cuțit cu lama lată, înmuiat în apă fierbinte și apoi șters cu un șervet curat, și se servește imediat. Eu am adăugat pe farfurie o garnitură din segmente de portocală roșie, cuburi de mango și un sorbet de zmeură așezat pe un pat de biscuiți sfărâmați. Deliciu!
Poftă mare!
Lasă un răspuns