
Desert la pahar cu zmeură și cremă de mascarpone – răcoritor și gustos





Desert la pahar cu zmeură și cremă de mascarpone – răcoritor, gustos și ușor de făcut – rețetă prezentată detaliat. Lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de desert la pahar cu zmeură și cremă de mascarpone.
De curând, mi s-au anunțat din scurt niște oaspeți dragi, care au poposit câteva ceasuri în Timișoara, dintr-o schimbare de planuri de ultim moment. Mi-a părut bine că s-au gândit să profite de scurtul răgaz ca să ne vedem! Tot din scurt, m-am străduit să compun un meniu gustos, de care să ne bucurăm în timpul limitat în care am depănat amintiri. Era o zi toridă, așa c-am ales preparate răcoritoare și m-am gândit că așa trebuie să fie și surpriza dulce de la final. În plus, pentru că ceasul ticăia neiertător, se cerea să fie și foarte rapid. Am improvizat acest desert la pahar cu zmeură culeasă din tufele noastre din grădină, care sunt foarte productive, anul ăsta. A fost un succes deplin!
Oaspeților noștri dar și noi am fost încântați de cupele reci, nu foarte dulci, cu gust de zmeură și textura faină a fisticului prăjit. Mă gândesc să-l încerc și cu un strat de pișcoturi, însiropate cu sirop/lichior de zmeură sau de lămâie, cred că s-ar potrivi tare bine. Asta nu acum, mai către iarnă! Acum ne-am bucurat din plin de desertul rece, cremos, spumos și lejer, nu a fost nevoie de nimic mai mult! Rețeta am consemnat-o mai jos.
Ingrediente Desert la pahar cu zmeură și cremă de mascarpone
- 200 de grame de zmeură
- zeama de la ½ de lămâie
- 100 de grame de zahăr
- 200 de grame de brânză mascarpone
- 25 de grame de zahăr pudră
- 1 plic de zahăr vanilat bourbon
- 150 de mililitri de smântână pentru frișcă neîndulcită, cu minimum 30% grăsime
- în plus, boabe de zmeură pentru decor, fistic ușor prăjit și tocat din cuțit și/sau frunzulițe mentă proaspătă
Mod de preparare desert la pahar cu zmeură și cremă de mascarpone – răcoritor și gustos
Câteva precizări:
- Smântâna pentru frișcă (naturală, neîndulcită) cât și brânza mascarpone trebuie să fie bine răcite, la frigider. Cel mai sigur e să fi stat la rece peste noapte. În caz contrar, există pericolul să se taie crema, în timpul mixării.
- Pentru coulis, se poate folosi și zmeură congelată. Pentru decor, evident, e de recomandat să folosim din cea proaspătă.
- Dacă sunteți alergici la nuci sau dacă nu aveți/nu vă place fisticul, îl puteți înlocui cu altceva. Rolul fisticului, în acest desert la pahar cu zmeură, este de decor dar și de a aduce puțină textură. Ca înlocuitor, recomand niște biscuiți sfărâmați, poate ciocolată neagră tăiată din cuțit etc.
Preparare coulis de zmeură
1. Primul pas pentru realizarea acestui desert la pahar cu zmeură implică prepararea termică, așa că recomand să se înceapă cu acesta. Am pus cântărit cele 200 de grame de zmeură într-o crăticioară. Am adăugat 1 lingură de apă, 100 de grame de zahăr și zeama de lămâie.
2. Am pus crăticioara pe foc mediu-iute și am adus amestecul la fierbere. Am lăsat totul să fiarbă timp de 5 minute, timp în care am amestecat din când în când.
3. Cât timp a fiert zmeura cu zahărul, am pregătit alături un castronel, deasupra căruia am așezat o sită deasă. Imediat ce au trecut cele 5 minute de fierbere, am răsturnat tot conținutul crăticioarei în această sită.
4. Cu dosul lingurii, am amestecat și am presat zmeura până când în sită nu au rămas decât semințele uscate. Am răzuit de pe dosul sitei pulpa de zmeură fără semințe și am adăugat-o în castron. Am obținut un coulis de zmeură fin, fără pic de semințe.
5. Imediat, am distribuit jumătate din cantitatea de coulis în 4 cupe, în mod egal. Restul de coulis l-am lăsat să se răcească bine. Eu am ales niște cupe cu volumul de 330 de mililitri, pentru asamblarea acestui desert la pahar cu zmeură, sigur că se potrivesc și alte tipuri de pahare, pe care le aveți disponibile.
Prepararea cremei
6. Într-un castron încăpător, am pus brânza mascarpone și smântâna pentru frișcă. Am adăugat zahărul pudră și zahărul vanilat. Mă repet, dar trebuie să subliniez că e foarte important ca frișca și mascarpone să fie bine răcite, înainte de mixarea cremei pentru acest desert la pahar cu zmeură.
7. Am mixat cu mixerul la viteză mare până ce am obținut o cremă spumoasă și destul de fermă, adică până s-au format, la suprafață, creste vizibile. NU se mixează mai mult de atât pentru că, prin mixare, crema se încălzește și se poate separa.
8. În crema de mascarpone deja mixată am adăugat coulis-ul de zmeură rămas, răcit până la temperatura camerei.
9. Cu o spatulă flexibilă, am încorporat coulis-ul de zmeură în crema de mascarpone cu frișcă. Am încercat să omogenizez crema cu mișcări delicate, așa încât să rămână cât mai spumoasă, cu volum. Prin amestecare excesivă se pierde aerul încorporat în frișcă în timpul mixării și se obține o cremă semi lichidă, așa că e bine să se evite asta. În final, crema e fină și aerată, roz pal, cu aromă de zmeură dar fără semințe.
Asamblare desert la pahar cu zmeură și cremă de mascarpone
10. După ce am omogenizat crema, am transferat-o într-un poș la care am adăugat un vârf stelat. E bine să rețineți că crema se poate păstra la frigider, timp de câteva ore, în castron sau în poș. La fel de bine, se poate asambla desertul imediat după ce sunt gata toate elementele și se poate păstra la rece gata montat. Așa am procedat eu, am împărțit crema în cupe, în mod egal, am înfoliat cupele, individual, și le-am păstrat la frigider până înaintea servirii.
11. Înainte de servire, am scos cupele cu desertul din frigider și le-am decorat rapid cu fistic tocat din cuțit, boabe de zmeură și puțină mentă proaspătă. Le-am servit imediat.
Fiecare linguriță a fost delicioasă și răcoritoare! Coulis-ul de zmeură de la bază a avut un gust intens de zmeură, balansat plăcut de finețea cremei de mascarpone.
MAI MULTE REȚETE DE DESERTURI LA PAHAR GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns