Cautare in site
x inchide
papanasi cu smantana si dulceata reteta papanasi cu dulceata si smantana reteta pas cu pas

Papanași cu dulceață și smântână

Reteta de Laura Laurențiu
Adaugata la 24.08.2011
4.1
(104)
V-a plăcut această retetă? Vă rugăm să ne dați o notă!
SARI LA RETETA

Ti-a placut aceasta reteta?

4.1 / 5. Voturi 104

Fii primul care acorda o nota!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

113 comentarii la Papanași cu dulceață și smântână

  1. Vlad spune:

    Buna ziua,

    Ce smantana folositi la papanasi(daca se poate exact firma si denumire)? Am incercat smantana clasica fermentata dar nu merge, am incercat smantana pentru gatit, este mult prea lichida. Singura varianta care a ramas este smantana pentru frisca…
    Multumesc

    • Să știți că eu folosesc de obicei o smântână obișnuită, fermentată. Îmi place să fie ușor acrișoară, când o amestec cu zahăr pudră vanilat e exact cum trebuie, după gustul meu. Musai să aibă măcar 25% grăsime.

  2. Anca spune:

    Am incercat si eu reteta. Absolut toate inghedientele folosite in cantitatea exacta prescrisa in reteta si am folosit branza de casa facuta de bunica mea. Sunt dezamagita complet. Pana si painea iese mai pufoasa. Si da, stiu sa framant. Nu am pus nimic in plus sau in minus insa acesti „papanasi” au iesit un adevarat dezastru. Am rupt unul din ei iar aluatul era perfect copt insa sunt foarte densi.

    • Eu zic să verificați, totuși, cântarul. Dacă merge bine, cred că i-ați frământat cam prea cu pricepere, chiar :). Dacă au ieșit atât de denși din exact ingredientele de mai sus, cântărite la gram, concluzionez că i-ați frământat până ați dezvoltat rețeaua de gluten din făină, chestie care nu era deloc indicată, că nu facem pâine. Mă miră, însă, că nu v-au reușit. După această rețetă au reușit papanașii pregătiți de sute de cititori, vedeți comentariile și pozele doveditoare trimise de ei, la finalul articolului.

  3. doina Adriana spune:

    am urmat totul pas cu pas. Au iesit perfect , spre bucuria familiei (si a mea).
    Mii de multumiri si mii de pupici.

  4. S Grigore spune:

    Buna ziua , imi place pagina !
    Dar de ce cereti LIKE inainte de a vedea pagina ? Asta nu este corect !!!

  5. Alex spune:

    Azi am incercat reteta. Au iesit super!!!
    Spre surprinderea mea, nu se imbiba cu ulei in timpul prajirii… Am mai avut niste experiente neplacute cu papanasi in cateva restaurante unde erau foarte… Gretosi.
    Ai mei au iesit super pufosi. Sarut-mana pentru masa ???

  6. Andreea Radu spune:

    Tare mult imi doresc sa incerc, dar la mine in Statele unite nu gasesc branza de vaci. Credeti ca daca incerc cu ricotta ies asemanatori?

    • Mulți cititori din cei plecați din țară mi-au pus întrebarea asta. Sincer, eu nu am încercat niciodată cu ricotta, în pricipiu nu văd de ce să nu iasă. O soluție ar fi și să-ți pregătești acasă brânza de vaci, e un procedeu foarte simplu, poți citi (și viziona) totul aici: http://www.lauralaurentiu.ro/retete-culinare/retete-diverse/branza-de-vaci-facuta-in-casa.html.

    • Ana spune:

      Buna! In US cauta „farmer’s cheese”: o poti gasi la Winco (daca ai cumva unul in zona) sau la magazinele est europene (eu mai cumparam de la magazinele rusesti). Dar cum spune Laura, branza asta se face usor si acasa, dintr-un galon de ‘whole milk’ iti iese vreo 600-700g branza dupa ce zerul e scurs- am faut si cu lapte obisnuit, si cu cel organic. Cu ricotta poate ies bine papanasii (n-am incercat niciodata), dar as lasa-o poate la scurs putin in frigider (unele brand-uri au mai mult zer). Maine ii fac si eu!

    • Fred F spune:

      In USA, Farmers Cheese este branza de vaci. Daca aveti un magazin rusesc, ei au un Farmers Cheese mai apropiat de cel romanesc.

  7. Luli spune:

    Astazi i-am pregatit pentru mama mea, ca si ”atentie” pentru a avea grija de testoasa mea cat plec in concediu :D La cat de buni au iesit cred ca Oaky o va duce imparateste in lipsa mea . :)) Doamna Laura, va multumiesc pentru efortul depus in acest site! Va urmaresc cu mare drag!

  8. Mirela spune:

    Tocmai am facut, foarte gustosi si intr-adevar, nu au nevoie de zahar!

  9. Roxana spune:

    Foarte buni,am incercat aceasta reteta si au iesit foarte gustosii!

  10. Carmen spune:

    exact asa fac si eu,sunt super !

  11. Giany spune:

    Făcut, mâncat plăcut. Mulțam!

  12. Flory spune:

    Vai si amar! Laura Laurentiu scoate-ti reteta cu”papanasi” ca nu ies in veci. Am stricat si ingredientele.

  13. Amalia spune:

    Am urmat reteta dumenavoastra si am fost sincer dezamagita :(

    -Zahar, nu ???
    Sa nu mai vorbim ca NU va recomand sa folositi praf de copt ci bicarbonat nu se compara!! Din pacate mie nu mi-au iesit deloc comparativ cu o alta reteta :(

    • Laura Laurentiu spune:

      Amalia, îmi pare foarte rău că ai fost dezamăgită, însă sunt câteva lucruri pe care mi-e greu sa le inteleg:
      1. Ai făcut concomitent papanași după doua retete diferite? Pentru ca afirmi ca rețetă mea te-a dezamăgit, prin comparație cu o alta.
      2. Praful de copt conține bicarbonat de sodiu + un acid cu care sa reacționeze, așa încât… ce anume nu se compara? Bicarbonatul cu bicarbonatul?
      3. Ai servit papanașii fără dulceața? Pentru ca dacă ai adăugat la servire dulceață, ce nevoie mai era de zahar în aluat? În fine, fiecare poate manca atât zahar cât dorește, dar nu e prea indicat.

      IncheI rugandu-te politicos sa nu mai scrii cu majuscule pe site-ul meu, asta înseamnă ca te răstești la mine.

    • Carmen spune:

      Este adevarat ca n.am incercat aceasta reteta, dar am incercat alte retete de pe acest blog si…ce sa vezi? Mi.au iesit! Doamna Laura explica foarte bine pasii de urmat ! Eu sunt incantata de preparatele propuse si chiar daca inca n.am avut curajul sa le incerc pe toate, dar numai uitandu.ma la poze, poftesc … Succes si toata admiratia , doamna Laura!

  14. Andreea spune:

    Este fara zahar reteta? Doar zaharul vanilat?

  15. Ramona spune:

    Daca nu am branza de vaci pot folosi acel bulgari de branza si smantana.locuiesc in strainatate si este imposibil sa gasesc branza de vaci

  16. Bianca spune:

    Buna! Azi am facut si eu pt prima data papanasi. Au iesit buni la gust insa sunt foarte densi.mi’ati putea spune unde am gresit? Sa fi pus prea multa faina sau din cauza faptului ca nu am lasat putin aluatul sa dospeasca?

    • lauralaurentiu spune:

      Inclin sa cred fie ca ati pus ceva mai multa faina decat ar fi fost indicat (atunci sunt mai grei papanasii), fie ca nu i-ati prajit suficient. Ceea ce e cu adevarat dificil la reteta asta este sa nimeresti temperatura de prajire, suficient de mare ca sa nu ii impregneze de ulei, dar nici atat de fierbinte incat sa ii rumeneasca la suprafata inainte de a fi fost bine patrunsi in interior. De ajutor ar putea fi sa-i terminati la cuptor: dupa ce sunt rumeni, puneti papanasii cateva minute in cuptorul preincins la 180 de grade, cu ventilatie. Data viitoare incercati asa si vedeti daca problema asta dispare. :)

  17. Alexandrina Xandrinne spune:

    Sunt minunati! I-am pregatit dupa reteta ta, multumesc pentru inspiratie si felicitari pentru blog!!

  18. Vexy spune:

    Trebuie sa las coca la dospit?

  19. lavinia spune:

    arata tare bine cred ca in curand o sa ii gatesc

  20. Bianca spune:

    Buna ziua! Doresc sa va multumesc in primul rand pentru toate retetele pe care ni le impartasiti, ajutandu-ne si pe noi, cei mai novici in ale gatitului, sa le facm cate o surpriza culinara placuta celor din jur. Am facut in acest weekend papanasii dupa reteta dvs si au iesit……deliciosi!!! Vroiam insa sa va intreb, daca ne puteti spune, in ce magazin, fizic sau online, am putea gasi si noi asemenea farfurii? Mi se par atat de elegante si tare mi-ar placea sa le avem si noi puse pe masa..Multumesc!

    • lauralaurentiu spune:

      Buna, Bianca, ma bucur mult ca iti plac papanasii, sa va fie d ebine! Farfuriile sunt cumparate din magazinul Auchan, le-am acuma vreo doi ani. Nu sunt de portelan fin, mai degraba dintr-o ceramica, sunt destul de grele, dar au un model frumos, de aceea le-am si luat.

      2013/11/17 Disqus

  21. dorina spune:

    Oare cu ricotta cum ies?

    • lauralaurentiu spune:

      Hm… poate c-ar iesi :) Eventual, daca inlocuiesti branza dulce cu ricotta, adauga si 1 lingura de zeama de lamaie, ricotta nu are aciditate deloc.

  22. Andreea spune:

    Sunt in Germania si nu gasesc branza de vaci :( si imi e tare pofta de papanasi…cu ce altceva as putea sa ii fac?

  23. christyansen spune:

    super buni data viitoare o sa fac fierti bv bv bv bv bv

  24. Ana Alexandru Vali spune:

    Aceasta e dovada deliciosilor papanasi savurati in dupa-amiaza asta! Super reteta! Va multumesc!

  25. Ana Alexandru Vali spune:

    Va salut din nou! Am revenit pe pagina dumneavoastra dupa o pauza, ce e drept cam lunga! Astazi familia a poftit papanasi! De unde sa iau reteta buna?! Mi-am amintit de „doamna mea” si iata-ma pregatind papanasii! Asteptam nerabdatori rezultatul final! Curand impresii calde!

    • Guest spune:

      Aici este dovada deliciosilor papanasi pe care tocmai i-am savurat! E minunata reteta! Va multumesc pt reteta! Ma bucur ca de fiecare data va gasesc aici, prin retele postate!

  26. chemerical_scheme spune:

    Acum i-am luat de pe foc, ii mai astept sa se raceasca putin ca sa-i dichisesc in farfurie. Dulceata nu am mai avut in casa, am uitat sa mai iau de la mama sau de la soacra-mea, asa ca am luat un borcan de 7 lei din LIDL, dulceata de zmeura 50%… na, asta e. Eu ii ”dichisesc” cu smantana, dulceata si frisca. Papanasii sunt desertul meu preferat, trebuie macar in week-end sa pap o portie in oras, daca nu, e jale… merg de minune si cu crema de ciocolata si frisca, iar vara sunt superbi ornati cu frisca, ananas si innecati in crema de ciocolata.
    Sincer, aceasta reteta este si preferata mea, doar ca eu mai pun, pe langa coaja de lamaie, si esenta de lamaie, si nu imi plac cu scortisoara.

    Yam-yam-yam, ma duc sa ma razboiesc cu farfuria…

  27. Koko Rheiner spune:

    yami ………. super gustosi

  28. no one spune:

    arata super…. doar ceea ce cunosc eu sub numele de papanasi e oarecum departe de reteta prezentata aici, desi poate asemanator. papanasii pe vremea mea erau mereu imbracati intr-o manta de pesmet si erau practic fierti… na oricum nu conteaza. felicitari pentru site!

  29. Lily spune:

    Ce bine arata! abia astept sa-i fac si eu! :-)

  30. Lily spune:

    Ce bine arata! abia astept sa-i fac si eu! :-)

  31. Buna Laura ! Incerc si eu niste papanasi ,dar mereu ma incurc cu faina…;am luat o reteta in care faina era la jumatate din cantitatea de branza si mi-au iesit prea moi;apoi am pus faina si au iesit prea tari;ma intreb cum fac in restaurante ca zici ca sunt niste gogosi…Voi incerca reteta ta!

    • Tot eu! am reusit o reteta de papanasi  super: 250 gr.branza ,2 oua ,3 linguri faina si 25 gr unt.(am pus si o jum de lingurita de praf de copt) ;fetita mea a cerut portie dubla…cu dulceata de capsuni si frisca de smantana,

  32. Deea_dony98 spune:

    Este o reteta foarte buna bravoo ceiei care a inventato

  33. Benk S spune:

    Trebuie sa fie minunati la gust asa de fapt cum si arata.Mi-au adus aminte de copilarie.Nu am mai mincat asa ceva de aproape 25 de ani.Cu siguranta sunt un deliciu.Multumesc pt. reteta.

    • lauralaurentiu spune:

      Cu multa placere, e o reteta usoara, sigur iti vor reusi, trebuie doar sa ai graija la temperatura uleiului, nu trebuie sa fie prea fierbinte ca se ard. Daca te incumeti, te astept cu impresii.

  34. vali, alex spune:

    super imaginea! Vreau si eu, sper sa iasa

  35. Dacianal spune:

    azi e randul papanasilor! sper sa iasa buni!

  36. mmmmmmmmmmm am sa-l fac trebuie sa iasa bun mai ales ca eu ador papanasi :)

  37. provincia spune:

    este o reteta nemaipomenita si ma bucur ca am gasit aceste retete ca la mama acasa . felicitari.

  38. ionut spune:

    Da cam ciudatica reteta eu am facut-o si spre neplacerea mea papanasi nu au iesit asa de pufosi . 

    • Anonim spune:

      Ionut, nu stiu ce s-a intamplat, ai mei au iesit foarte bine. Vrei si mai pufosi, cresti cantitatea de praf de copt sau bicarbonat de sodiu, dar asta implica si un gust usor ciudatel.

  39. Compass spune:

    Wow, arata delicios! trebuie sa ii incerc si eu.

  40. Tabarnakq spune:

    4 R U N . R O   –   96 locatii de alergat

  41. Maria spune:

    As dorii si eu o reteta cu papanasi fierti pt.ca am probleme cu colesterolul. In rest, retetele sunt super bune.

  42. Madeinue spune:

    Draga Laura,
    Tocmai am facut papanasii, portie dubla normal, si sunt f buni. Multumesc pentru reteta este f buna, la fel ca si restul retetelor tale.
    O duminica placuta si mai racoroasa:))
    Cristina

    • Anonim spune:

      Draga Cristina, ma bucur mult ca au iesit pe placul tau si al familiei/prietenilor (sau cine te-o fi ajutat sa dai gata 2 portii =)) ). Sa va fie de bine!

  43. Bine ai revenit , in bucataria ta si in casele noastre , cu bunatati ca la mama acasa.

  44. Diana spune:

    Deliciosi ,,motatii” !

  45. Flory spune:

    Bine ai revenit din vacanta,cu forte noi vad si cu bunatati ca la mama acasa !Pupici!

  46. Anonim spune:

    Încă o dată plăcut surprins de măiastra rețetă oferită nouă, cetitorilor ahtiați de dor românesc. 
    Eu sincer, știam doar de papanași preparați(dietetic) din brânză proaspătă de vaci, gris, ouă(doar gălbănușul), amalgam (divizat în forme ovale cu lingura) opărit în clocotul apei, și în final – oblăduiți în porția din farfurie cu smântînă și țucor(!). 
    Ingăduie-mi să-ți elogiez frumoasa prezentare, – cu versuri din „Predoslovia” lui Păstorel:
    „Nu este cronicar, ci papagal 
    Cel ce repetă cu neruşinare
    Prozaice reţete culinare
    Aşa cum le-a gasit în manual.

    Şi de înfăţişez ca predoslov
    Spre-a obârşi sonetul de istov
    În endecasilab natura moartă,

    Nu-i loc pentru estet să fie trist,
    Căci şi bucataria e o artă
    Atunci când bucatarul e artist!”

  47. Dorufaur spune:

    m-i sa umplut gura de apa…in 5 minute trec la treaba!

  48. Zilahi Adela spune:

    Un desert ce imi place tare mult, foarte bun si foarte bine arata! O seara placuta!

  49. Aziz jamal spune:

    Frumosi motati!!!

  50. Filipmihaela1969 spune:

    Bine ai revenit Laura draga.Buni papanasii.

    • Anonim spune:

      Multumesc mult, Mihaela. Intr-adevar is buni, da’ nu chiar in fiecare zi, de, is prajiti in litra de ulei! Dar cand si cand, merge sa-ti faci pofta! :)

  51. Sara Mike spune:

    Deliciosi Laura. Bine ai revenit din vacanta. Vorba ta, ce-i frumos nu tine mult. Pupici!

  52. Ancuta Draghici spune:

    Deliciosi!!!
    Bine ai revenit!