Papanasi fierți cu brânză dulce





Papanasi fierți cu brânză dulce, rețetă pas cu pas. Cum se fac papanasii fierți, cu brânză și pesmet. Papanași din aluat cu brânză de dulce, fierți și presărați cu pesmet rumenit în unt și aromat. Desert rapid, papanași cu brânză fierți.
Acești papanași fierți cu brânză dulce sunt un desert minunat și foarte rapid, unul dintre cele pe care mi le făcea bunica, destul de frecvent, pe când eram o copilă. Nici nu țin minte, de fapt, când am mâncat prima dată papanași cu brânză fierți. Cam pe când voi fi făcut cunoștință și cu clătitele. Când fata mea era încă mică, i-am făcut și eu ei, fiind potriviți pentru copii, cărora le place gustul lor dulce, dar fără exagerare, și aromele blânde.
Rețeta de papanași cu brânză fierți este, de fapt, cea cu care am crescut. Prin părțile noastre, mai modernii papanași prăjiți au pătruns prin anii 90, ca desert de restaurant. Până atunci, nu auzisem vreodată că ar exista și alt fel de papanași decât cei cu care crescusem.
Cel mai adesea, bunica îi servea simpli, doar tăvăliți în pesmetul rumenit și vanilat. Uneori, avea dispoziția de a ne oferi răsfăț suplimentar. Atunci, ne servea papanașii și cu un sos făcut din smântână proaspătă, îndulcită cu zahăr pudră. Alteori cu un pic de dulceață iar preferata mea era cea de zmeură.
Eu zic că merită să-i faceți, prepararea durează foarte puțin și nu o singură dată m-au scos din încurcătură! Mi-am încântat de atâtea ori familia, dar și prietenii care s-a întâmplat să ne treacă pragul, servindu-le acest desert simplu.
Ingrediente Papanasi fierti cu branza dulce:
- 250 de grame de brânză de vaci proaspătă, bine scursa de zer (daca are mult zer vă va obliga să adăugați mai multă faină și griș)
- 1 ou
- 2 linguri de făină
- 2 linguri de griș
- coaja răzuită fin de la 1 lămâie cu coaja netratată
- 2 plicuri de zahăr vanilat bourbon
- 1 vârf de cuțit de scorțișoară
- 1 praf de sare
- 50 de grame de unt
- 100 de grame de pesmet
- 3 linguri de zahăr (sau cât de dulce vă place pesmetul)
- în plus: făină pentru presărat planul de lucru, apă și sare pentru fiert
Rețeta Video de Papanași Fierți cu Brânză de Vaci
Pentru ca modul de lucru al acestui desert simplu și rapid să vi se pară chiar floare la ureche, am făcut și rețeta video, pe care o puteți urmări mai jos. Rețeta în format text o găsiți derulând articolul puțin mai jos. În rețeta video veți găsi și o sugestie de servire care transformă acest desert rapid într-unul mult mai elegant.
Papanași fierți cu brânză dulce, cum ne organizăm pentru prepararea rețetei
Simplu ca buna ziua și foarte rapid, cântăriți și pregătiți toate ingredientele: răzuiți lămâia, cântăriți și măsurați făina, grișul, zahărul, untul și pesmetul, apoi puteți pune apa pe foc, pentru că pregătirea aluatului și modelarea papanașilor nu ar trebui să dureze decât atât cât îi ia unei cratițe de 4 litri de apă sărată să fiarbă. Așadar, puneți apa la fiert într-o oală încăpătoare, sărată (cu aproximatic 2 lingurițe cu vârf de sare la 4 litri de apă), ca pentru fierberea pastelor.
Alte idei de desert rapid, pe bază de aluaturi fierte:
Papanași fierți cu brânză dulce, pregătirea aluatului
1. Brânza bine scursă de zer, oul întreg, 1 praf de sare, 1 plic de zahăr vanilat bourbon, coaja de lămâie, făina și grișul se pun într-un castron și se frământă rapid și energic, până se obține un aluat neted, omogen și nelipicios.
Modelarea si fierberea papanașilor
2. Se presară planul de lucru cu făină și aluatul se așază pe acesta. Se modelează în forma unui cilindru cu diametrul de aproximativ 4 cm. Din acest cilindru, se taie bucăți de aproximativ 3 cm.
3. Se modelează fiecare bucată rotund, rotindu-o ca pe o minge pe planul de lucru. Se apasă cu degetul la mijloc, fară a trece dintr-o parte în alta. Adâncitura de la mijloc va ajuta la gătirea uniformă a papanașilor.
4. Papanașii se pun în apa clocotită toți deodată. Se trece cu o spatulă lata pe fundul oalei pentru a desprinde vreun papanaș care, eventual, poate să se fi prins. De îndată ce, după adăugarea tuturor papanașilor, apa clocotește din nou, se reduce focul la mic și se acoperă cu un capac. Papanașii se fierb 7-8 minute acoperiți, apoi focul se oprește și se mai lasă în apa fierbinte, acoperiți, încă 5-6 minute, ceea ce va face că grișul să se umfle și papanașii să fie foarte fragezi.
Pregătirea pesmetului aromat
5. Cât papanașii se odihnesc în apă, se topește untul într-o tigaie, pe foc mediu. Se adaugă pesmetul și se rumenește, amestecând continuu, până începe să miroasă a plăcintă coaptă (2-3 minute). Când pesmetul a devenit auriu, se trage deoparte. Se adaugă cele 3 linguri de zahăr (sau după gustul fiecăruia) și 1 plic de zahăr vanilat bourbon și/sau scorțișoară măcinată.
Papanași fierți cu brânză dulce, finalizarea preparatului și servirea
Papanașii fierți se scurg bine de apă și se tăvălesc în pesmetul îndulcit, așa cum arătat și larețeta de găluște cu prune.
Papanașii cu brânză fierți se servesc imediat, călduți fiind. Opțional, la servire se poate adăuga în farfurie puțină smântână, eventual îndulcită cu zahăr pudră vanilat, un jeleu de fructe acrișoare sau un sos de vanilie. Dacă urmăriți rețeta video, vedeți că acolo i-am servit cu un sos de zmeură proaspătă, așa cum vedeți în imaginea de mai jos.
Poftă mare s-aveți!
Pentru rețeta de papanași cu brânză prăjiți, click pe poza de mai jos.
Lasă un răspuns