Papanași prăjiți cu smântână și dulceață, rețetă video
Papanași prăjiți cu smântână și dulceață, rețetă video. Cum se fac papanașii prăjiți. Rețetă pas cu pas de papanași prăjiți, video.
Anul trecut, înaintea zilei de 1 Decembrie, am fost sunată de Andrei Boșorovici, de la TVR Timișoara. El m-a invitat într-o emisiune cu tema Zilei Naționale a României. Mi-a spus să mă gândesc la un desert românesc, pe care să-l pot realiza de la cap la coadă în timpul limitat al emisiunii. Timp în care urma să mai și povestim câte ceva, deci nu aveam cum să fiu exclusiv concentrată asupra gătitului.
Nu mi-a trebuit un minut să răspund încântată ”Papanași!”. În primul rând, pentru că acești papanași prăjiți, înecați în smântână și dulceață, chiar nu se mai fac niciunde altundeva în lume. Am încercat să găsesc o variantă cât de cât asemănătoare. Am căutat pe google după ”cheese doughnuts with sour cream and jam”. Ce-i drept, am și găsit câte ceva… Doar că toate rezultatele, absolut toate, aveau alături de această descriere și ”romanian”. Deci, papanașii sunt chiar ai noștri!
Și-apoi, alegând papanașii, am știut că merg la sigur. Nu aveam cum să nu mă încadrez în timp. Acest desert genial, cu gust și textură încântătoare, e foarte simplu și rapid de realizat.
A ieșit o emisiune faină de tot. Am povestit despre bucătăria românească și ne-am amuzat copios. La final, toți cei prezenți în platou (inclusiv cei care nu se văd niciodată la televizor) s-au năpustit asupra papanașilor.
Mi-a părut sincer rău că nu am făcut decât șase papanași. Au dispărut în doar câteva clipe, unii dintre oameni împărțind o porție în doi. Au și ieșit frumoși, așa cum se văd în poza de mai sus, din platou, și în cea imediat următoare. Ambele fotografii sunt făcute de Andrei Boșorovici.
Deserturi românești
Ei bine, pentru că tot v-am vorbit despre rețete românești, cred că multora dintre cei care citesc le va suna cunoscut proiectul de redescoperire a rețetelor tradiționale românești. M-am implicat în acest proiect de aproape un an. Îi am alături, în acest demers, pe prietenii mei de la Albalact. În frumoasa noastră colecție de rețete s-au adunat deja câteva: Plăcinte pe lespede, Prăjitura Albinița, Cozonacul tradițional cu nucă, Pasca cu smântână și altele. Ar fi fost mai mare păcatul să fi lăsat deoparte tocmai papanașii!
Am realizat, așadar, rețeta de papanași prăjiți, cu toate acele mici ”secrete de fabricație”, bine păstrate în bucătăriile restauratelor. Rețeta e disponibilă atât în format video (videoclipul poate fi urmărit imediat după lista ingredientelor) cât și text (la finalul articolului). Să vă fie de folos!
Ingrediente Papanași Prăjiți cu Smântână și Dulceață
- 250 de grame de brânză de vaci, bine scursa de zer
- 250 grame făină
- 2 ouă intregi
- 1 linguriță de praf de copt (5 grame) sau bicarbonat de sodiu
- 1 lingurita rasă de sare
- 1/2 linguriță de scorțișoară pudră sau altă aromă, de exemplu coajă rasă de lămâie
- 1 linguriță de extract de vanilie sau 1 plic de zahăr vanilat
- aproximativ 400-500 ml. de ulei vegetal pentru prăjit
- pentru sos: 300 de grame de smântână grasă (fermentată, dar nu foarte acră) cu minimum 25% grăsime
- dulceață din care vă place, eu am folosit gem de coacăze
- zahăr pudră vanilat pentru îndulcit smântâna (40-50 de grame) și pentru presărat papanașii
Preparare Papanași prăjiți cu smântână și dulceață, rețetă video
Mod de preparare Papanași Prăjiți cu smântână și dulceață, rețeta în format text (printabil):
Cum pregătim aluatul de papanași?
1. Într-un castron se pune brânza, se adaugă sarea, extractul de vanilie sau zahărul vanilat și scorțișoara (dacă optați să o folosiți). Tot acum se adaugă și praful de copt. Se amestecă totul bine cu o furculiță sau o spatulă.
2. Se adaugă făina, rezervând deoparte 2-3 linguri. În funcție de mărimea ouălor dar și de conținutul de zer al brânzei, ar putea fi nevoie de ceva mai multă sau ceva mai puțină făină. La început se amestecă totul cu o lingură (sau cu spatula). Se începe, apoi, să se frământe, adăugând treptat și restul de făină, până la obținerea unui aluat nelipicios. Nu frământăm mult, pentru că nu dorim să dezvoltăm prea mult glutenul din făină (nu facem pâine).
3. E important ca aluatul să nu fie foarte tare, dar nici să nu fie lipicios. De aceea am subliniat cât de important e ca brânza de vaci folosită să fie bine scursă de zer, pentru a nu îngloba multă făină.
Modelarea papanașilor
4. Se presară planul de lucru cu puțină făină. Se modelează aluatul sub forma unui cilindru și se taie de la început o bucată cam de mărimea unei mingi de tenis. Din aceasta vom forma acele moțuri ale papanașilor. Restul aluatului se împarte în 6 bucăți egale. Prima bucată tăiată se împarte și ea în șase bucățele micuțe.
5. Se modelează bucățile mici în formă de bilă. Cele mari se rotunjesc, se turtesc și cu degetele înfăinate se formează la mijloc o gaură care se lărgește rotind papanașul. Astfel ajutăm să se pătrundă bine în timpul gătirii.
Prăjirea papanașilor
6. Pentru prăjit, este ideală o cratiță de sau o tigaie de fontă. Se încinge tigaia pe foc mediu-iute. Se toarnă ulei din abundență. Trebuie să aibă o adâncime de 5-6 cm. Încingem uleiul până când, dacă băgăm în uleiul fierbinte coada unei linguri de lemn, în jurul ei pornesc imediat bășicuțe vioaie de aer. Prăjim pe rând papanașii, pe ambele părți, până când se rumenesc frumos. Îi scoatem pe o farfurie acoperită cu hârtie absorbantă, ca să se dreneze uleiul în exces.
Secrete de neprețuit
7. Pentru a elimina orice posibilitate ca papanașii să rămână cruzi, după ce au atins gradul de rumenire dorit, papanașii se așeaza pe o tavă acoperită cu hârtie de copt. Se dau la cuptorul preîncins la 180 de grade Celsius timp de 7-8 minute, abia apoi se servesc.
8. Pentru servire, se amestecă smântâna cu zahăr pudră. Faceți-o cât de dulce vă place. Papanașii nu conțin zahăr, gustul dulce este dat de aceste garnituri, smântâna îndulcită și gemul/dulceața. Se îneacă papanașii în smântână și dulceață. Se presară cu puțin zahăr pudră vanilat și se servesc calzi. Poftă mare!
Lasă un răspuns