Șmoră coaptă sau Kaiserschmarrn – rețetă din Banat
Șmoră coaptă sau Kaiserschmarrn – rețetă tradițională din Banat, prezentată în format video, pas cu pas. Descoperă rețeta de șmoră coaptă cu lista de ingrediente și modul de preparare detaliat!
Amintiri din copilărie, asta vreau să împărtășesc astăzi cu voi! E o rețetă de desert foarte veche, cea de șmoră coaptă sau Kaiserschmarrn. Buna mea o făcea pe când eu nu eram destul de înaltă să pot vedea ce minuni se întâmplă pe masa din bucătărie fără să mă ridic pe vârfurile picioarelor.
Am început, de curând, să caut în fiecare ungher al amintirilor culinare foarte vechi, pentru că am primit o invitație din partea Asociaţiei Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii, care mi-au lansat provocarea de a mă alătura unui demers de promovare a gastronomiei locale ca parte a patrimoniului cultural imaterial, LA PAS. Gustul ca patrimoniu. Așa a apărut, nu demult, rețeta de Grenadiermarsch. Azi mi-am spus că, după un preparat consistent ca acela, ar fi momentul pentru un desert. Am ales rețeta de șmoră coaptă pe care o veți descoperi în format video, ceva mai jos.
Pe scurt, despre șmoră
Îmi dau seama că nu am pus încă într-un context clar aceste rețete din Banat. Într-un spațiu multi-cultural, în care, în aceeași comunitate, au trăit oameni aparținând de patru-cinci etnii, gastronomia locală reflectă toate influențele. Îmi place mereu să spun că, în Banat, rețetele au circulat pe calea prieteniei timp de sute de ani. Cam la fel cum facem noi acum, pe internet, schimbând rețete unii cu alții. În comunitățile multi-culturale, etnia conta mult mai puțin decât buna vecinătate. Femeile care găteau pentru familiile lor se împrieteneau, povesteau despre copii, cereau sfaturi, de multe ori rețete culinare. Odată ajunsă rețeta de Kaiserschmarrn în bucătăriile vecinelor românce, unguroaice sau sârboaice, a devenit șmoră, smorni sau čmora și a dezvoltat diferite variante.
Pentru că, așa cum denumirea Kaiserschmarrn indică, este vorba despre o rețetă de origine austro-ungară. Dacă traducem denumirea din limba germană, ar însemna ”firmiturile împăratului” sau ”firmituri imperiale”. Bănățenii mei, progresiști dintotdeauna, le-au făcut din imperiale pur și simplu firmituri, adică șmoră (schmarrn). Au pus desertul pe orice masă țărănească, mai ales în vreme de iarnă și l-au servit cald, cu compot rece.
VEZI UN ALT DESERT AL COPILĂRIEI – REȚETA SIMPLĂ DE GRIȘ CU LAPTE ȘI DULCEAȚĂ – CLICK PE POZĂ
Nu știu dacă în Austria există toate variantele de șmoră care se fac la noi în Banat. Aici, circulând pe cale orală, rețeta apare în diferite forme. Există șmoră prăjită la tigaie, un fel de clătite groase de un deget, rupte în bucăți. Mai avem și o variantă de șmoră cu griș, despre care am cunoștință, dar nu am gustat-o niciodată. În fine, varianta pe care o veți descoperi în rețeta video de mai jos e cea de șmoră coaptă. E cea cu care eu am crescut și care mi se pare cea mai corectă din punct de vedere culinar. Aluatul umed din care este făcută șmora se gătește perfect și uniform la cuptor, așa că, în această variantă, desertul ăsta simplu, țărănesc, e și ușor de digerat.
Ingrediente șmoră coaptă sau Kaiserschmarrn – rețetă din Banat
- 4 ouă de mărime medie (55 grame/bucata)
- 250 mililitri de lapte
- 250 de grame de făină
- 60 de grame de zahăr
- 50 de grame de unt topit, nu fierbinte
- 1 pliculeț de zahăr vanilat (10 grame)
- 30 de grame de stafide
- 20 de grame de rom
- coaja rasă de la ½ de lămâie
- 1 priză de sare
- pentru servire: zahăr pudră și compot de mere
Rețeta video
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns