Socată – cea mai bună rețetă, fără drojdie
Socată – cea mai bună rețetă, fără drojdie, descrisă pas cu pas. Informații despre socată – calorii, beneficii și o rețetă simplă pentru prepararea socatei de casă, cu mod de preparare detaliat.
Fără îndoială, pentru mine, aceasta este cea mai bună rețetă de socată. Atât de aromata băutură răcoritoare e și de leac, pare-se, dar nu ăsta e motivul pentru care povestim azi despre ea. Mărturisesc că eu fac socată pentru gustul și aroma ei primăvăratică și din niciun alt motiv. Așa cum fac și sirop de soc (click pe link pentru rețetă), ca să mă bucur de această aromă și iarna.
Am spus că aceasta ar fi cea mai bună rețetă de socată. Evident, sensul superlativului ”cea mai bună” este subiectiv, fiind diferit de la o persoană la alta. Dacă vrei o socată – băutură răcoritoare – non alcoolică, rețeta asta fără drojdie este și pentru tine, nu doar pentru mine. Asta pentru că rolul drojdiei în această combinație este fermentația, ceea ce înseamnă transformarea zaharurilor în alcool. Cât de puțin, dar socata cu drojdie conține alcool. Deasemenea, ți se va potrivi această rețetă dacă ai de unde să culegi/procuri flori proaspete de soc, pentru că ele sunt ingredientul principal al rețetei. Socata mea este foarte aromată și foarte gustoasă, nu e acidulată dar nici nu țin neapărat să fie, gustul mă interesează mult mai mult.
Beneficiile socatei
Florile de soc, consumate proaspete sau uscate, sub formă de infuzii sau decocturi, se pare că sunt de ajutor în multe afecțiuni. Repet, nu e motivul principal pentru care fac eu socată, dar e bine să amintesc și de asta. Florile de soc, implicit și băutura răcoritoare preparată cu ele, sunt de ajutor împotriva obezității, sunt bune laxative și diuretice și ne aduc bună dispoziție. Ceaiul de soc – la fel și socata – e un bun adjuvant natural pentru afecțiuni respiratorii, de la simple răceli, viroze, la bronșite. Ajută și în cazurile de alergii respiratorii.
Socata – contraindicații
Ar părea că socata e un adevărat panaceu universal. Nu e chiar așa, unora s-ar putea să nu le facă la fel de bine ca altora. Categoric, băutura este de evitat dacă avem probleme de tranzit intestinal, sensibilitatea colonului și arsuri la stomac. Știți cum e, dacă ne știm cu astfel de probleme dar nu rezistăm tentației, e bine să ne asigurăm că avem o toaletă la dispoziția noastră, pe care să nu trebuiască să o împărțim cu altcineva, măcar pentru o scurtă, dar delicată perioadă de timp.
Deasemenea, socata este contraindicată pentru diabetici, pentru că are conținut de zahăr. Se poate face și cu fructoză și există și o variantă cu miere, care va fermenta mai ușor și va ieși (foarte) slab alcoolizată.
Ingrediente socată de casă rețeta fără drojdie
- 12 flori mari de soc (mari, adică mai mari decât palma)
- 400 de grame de zahăr
- 2 lămâi mari sau 3 mijlocii, netratate (să fie dintre cele care conțin suc cât de mult, nu cu coaja foarte groasă)
- 4,2 litri de apă plată
Mod de preparare socată de casă
Rețeta e așa de simplă că aproape nu merită să fie prezentată cu poze pas cu pas. În fine, fiind acesta specificul blogului meu, nu o să mă abat de la el, doar pentru că rețeta de azi e atât de ușor de făcut.
Recoltarea și curățirea florilor
1. Florile de soc trebuie recoltate în primele zile după ce înfloresc, atunci sunt cel mai aromate și nici nu se scutură atât de ușor. Deasemenea, florile de soc trecute vor deveni ușor amărui, implicit și socata pregătită din ele va avea o tentă amăruie. Inevitabil, florile de soc vor conține purici, praf, larve și alte chestii pe care sigur nu le dorește nimeni ca ingredient în socată.
Umplem chiuveta cu apă rece și adăugăm florile. Le agităm pe rând, una câte una, în apă, apoi le scoatem într-o sită. Golim chiuveta, o clătim și repetăm. Am fost uimită ce brâu lat de ”chestii” a rămas pe chiuvetă, la prima apă! Repetăm, așadar, până când apa rămâne curată (eu am spălat florile în 4 ape). Scoatem florile pe șervete de hârtie absorbantă și le zvântăm, întorcându-le de mai multe ori. Le verificăm atent, nu cumva unele insecte, cu instinct de conservare mai puternic, să fi scăpat.
Umplerea borcanului
2. Am pregătit socata într-un borcan de sticlă de 4,25 litri. E important să folosim un recipient de sticlă, pentru că facem o rețetă de socată la soare, deci lumina soarelui trebuie să pătrundă nestingherită în borcan. Așadar, prima dată punem în borcan florile de soc spălate și zvântate.
3. Peste florile de soc, am turnat zahărul. Dacă vă place o socată mai dulce, puteți pune mai mult zahăr, dar nu aș recomanda mai mult de 500 de grame pentru această cantitate de apă.
4. Spălăm lămâile cu apă caldă și le ștergem cu un șervet. Mai cu seamă dacă folosim lămâie tratate, trebuie să insistăm până când ceara de la suprafața lămâilor este îndepărtată. Cu un peeler, decojim subțire partea galbenă a uneia lămâilor. Evităm să pătrundem mai adânc, pentru că partea albă a cojii este amară. Adăugăm în borcan coaja galbenă de lămâie. În funcție de cât de mult ne place aroma cojii, putem să o punem pe toată, jumătate sau chiar mai puțin. Eu o pun pe toată, pentru că îmi place foarte mult. Așez o sită pe gura borcanului și stoc lămâile până la ultima picătură. Sâmburii, amari și ei, vor fi reținuți de sită.
5. Am umplut borcanul cu apă plată și… cam asta a fost toată manopera pentru o socată de casă naturală și foarte aromată.
6. Borcanul cu socata în curs de definitivare se acoperă lejer, doar cu o farfurioară, nu cu capacul. Am așezat borcanul într-un loc însorit, pe pervazul ferestrei de la bucătărie. În funcție de vreme și de cât soare are parte, florile își vor transmite complet aroma în trei până la cinci zile (dacă e mai rece). Putem amesteca o dată pe zi, cu o lingură foarte curată, în cazul în care zahărul se depunde la fundul borcanului.
Filtrare și servire
7. Socata mea a avut parte de soare din plin, așa că în trei zile a fost gata. Am gustat-o, mi s-a părut extrem de aromată și de gustoasă. Următorul pas este să fie filtrată printr-o sită fină.
8. Socata filtrată se îmbuteliază în sticle sau într-un dispenser, așa cum am procedat eu. Sucul se păstrează la frigider și se consumă în 4-5 zile. Pentru această perioadă garantez, niciodată nu a rezistat mai mult de atât!
Să vă fie de folos și alte rețete de băuturi găsiți cu un click pe poza de mai jos.
Lasă un răspuns