
Pljeskavica sârbească – plescavița bănățeană






Dupa cum multi dintre cei care „ma citesc” stiu deja, am o jumatate sarbeasca, anume pe sotul meu. Cand si cand, papilele dumnealui duc dorul unor retete etnice, de-ale lui (in ultima vreme as zice ca destul de des). Daca reteta chiflelor pentru plescavița am postat-o saptamana trecuta aici, iata ca i-a venit randul sa vedem ce-i cu carnea. Atentie, pljeskavica, in varianta sa originala, nu inseamna un sandvis. Desi poate fi servita ca atare. Cuvantul pljeskavica se refera la chifteaua respectiva, existand posibilitatea ca aceasta sa fie servita la farfurie sau intr-o chifla.
Ingrediente Pljeskavica – plescavita
- 800 de grame de carne de vita tocata (se poate si un amestec de vita cu porc, dar maximum 20% porc si este preferabil sa folositi carne tocata in casa, data prin masina de doua ori, pentru o textura cat mai fina)
- 1 lingurita cu varf de sare
- 1 praf de nucsoara
- 1 praf de piper
- 1 ceapa mica tocata
- 2-3 catei de usturoi (mici, unul singur daca e mare) zdrobiti
- optional, alte mirodenii cum ar fi: 1 praf de chimen macinat, 1 praf de scortisoara, 1 praf de cardamom, 1 praf de coriandru – cate putin din fiecare sau doar cel pe care il preferati, pentru un gust mai aromat
Pljeskavica sârbească – plescavița bănățeană, mod de preparare:
1. Ceapa taiata marunt se caleste cu o lingura de ulei, la foc mediu, sa se inmoaie bine fara sa se prajeasca. Se lasa sa se raceasca de tot. Carnea, ceapa calita, usturoiul, condimentele (daca folositi) se aseaza intr-un vas:
2. Se framanta (sau se mixeaza) energic, adaugand treptat si apa minerala. Preferabil, se malaxeaza in robot, pana simtim ca a devenit compozitia ferma. 10 minute la robot sunt perfect eficiente. Malaxarea carnii este absolut necesara pentru plescavița.
Astfel carnea se leaga, devine pastoasa ca un aluat, fara niciun fel de adaos de ou sau fainoase.
3. Bila de carne obtinuta se infoliaza si se da la frigider pentru cel putin jumatate de ora. Preferabil ar fi de la 2 ore in sus.
4. In acest timp am pregatit o salata de varza. Am taiat rondele de ceapa rosie. Eventual se poate face o salata de rosii. Se pot servi langa plescavița si maioneza si cartofi prajiti, de exemplu. Sosurile foarte agreate in versiunea originala, de sarbii sadea, sunt kajmakul (o smantana foarte groasa) si ajvarul (o pasta de ardei condimentata).
5. Bila de carne scoasa de la frigider se imparte in 4 bile mai mici, egale. Se aplatizeaza pe planul de lucru uns cu ulei si cu mainile unse cu ulei, pana la o grosime de aproximativ 1 cm. Nu se va rupe, daca se respecta reteta si carnea nu e prea grasa. Se prajesc in tigaie teflonata, pe plita sau pe gratar:
Montare și servire
1. Chiflele se taie in doua, pe orizontala si incepem sa montam plescavița.
2. Foolositi sosurile pe care le preferati la asamblare. Eu am pus ketchup, apoi salată de varză:
3. Carnea, apoi mustarul (mai picant, daca va place):
4. Rosii si inele de ceapa:5. Se unge capacul chiflei cu ajvar – un fel de zacusca – dar nu tocmai – sarbeasca (de fapt, o pasta de ardei copti), foarte gustoasa. Asta numai cand avem in casa asa ceva si daca va faceti dupa reteta pe care o gasiti la linkul precedent, veti avea. Daca nu, improvizati… poate cu un pic de maioneza. Se aseaza apoi capacul peste celelalte si se consuma plescavița emitand la intervale neregulate de timp sunete de incantare.
In Serbia, ajvarul este nelipsit de langa pljeskavica iar kajmak-ul (un produs lactat foarte gras si gustos, care ar semana intr-o oarecare masura cu mascarpone) o face si mai delicioasa.7. Sau, daca vrem sa mancam mai pe indelete, asezam pe o farfurie plescavița, cu tot ce ne place pe langa ea. In Serbia, esti intrebat intotdeauna daca vrei pljeskavica la farfurie sau montata in chifla.
Pofta mare!
Lasă un răspuns