Cautare in site
x inchide
Advertising
Lipii la tigaie, fără drojdie, din aluat opărit de post

Lipii la tigaie, fără drojdie, din aluat opărit de post

Reteta de Laura Laurențiu
Adaugata la 16.03.2020
V-a plăcut această retetă? Vă rugăm să ne dați o notă!
SARI LA RETETA
Advertising

Lipii la tigaie, fără drojdie, din aluat opărit de post, o rețetă rapidă care te ajută să faci niște lipii moi și umede, nu uscături! Rețeta de lipie pas cu pas, cu ingrediente și mod de preparare detaliat. 

Drept vă spun, nu sunt cine știe ce încântată de genul ăsta de pâine la tigaie. Cu toate astea, știu că există destui oameni cărora le place chiar foarte mult. În general, îmi place pâinea dospită, fermentată (cu drojdie, maia sau alți fermenți). Cea nedospită nu prea e pe gustul meu, fie că e vorba despre soda bread (un fel de pâine al cărei aluat este afânat pe bază de bicarbonat de sodiu/praf de copt) sau cele plate,  de obicei pregătite în tigaie.

Această rețetă de lipii fără drojdie face parte din a doua categorie. Se coace în tigaie și nu durează mult s-o faci. E o alternativă cu ceva mai bună, dacă nu poți face o pâine adevărată, decât cele cu bicarbonat de sodiu sau lipiile din apă cu făină pur și simplu uscate în tigaie. De ce e mai bună? Pentru că e făcută dintr-un aluat semi-opărit, ceea ce o ajută să crească și să rămână umedă, să nu se usuce excesiv. Rețeta o găsești mai jos, cu speranța că vor veni vremuri mai bune cât de curând, să facem niște pâini adevărate.

Ingrediente lipii – pâine plată la tigaie, fără drojdie, din aluat opărit

  • 300 de grame de făină + 1 lingură în plus, pentru presărat
  • 175 ml. de apă
  • 40 ml. de ulei
  • 6 grame de sare (1 linguriță)

Mod de preparare lipii fără drojdie, din aluat opărit de post

Aluatul

1. Cântărim făina într-un castron, adăugăm sarea și amestecăm. Punem pe foc, într-un ibric, apa și uleiul și aducem la fierbere, apoi oprim imediat focul. Facem loc cu lingura de lemn în mijlocul făinii din castron și turnăm lichidul fierbinte, amestecând cu lingura de lemn.

faina in castron adaugare lichide

2. În mijlocul făinii din castron se va forma o pastă. Amestecăm cu lingura de lemn, încercând să încorporăm cât mai multă făină. La un moment dat, lingura de lemn nu va mai fi de ajutor, rezultând o compoziție neomogenă.

amestecarea lichidului cu faina

3. Luăm aluatul la frământat. Va fi destul de vârtos și nu prea elastic în primă fază. Ca alternativă, putem să frământăm și cu robotul. Vor fi necesare cam 15 minute de frământare manuală sau 7-8 minute la robot.

Advertising

framantarea aluatului oparit

4. În final, aluatul va fi elastic, îl vom simți parcă ”transpirând” ușor (ca la aluatul de paste suficient frământat, când se simte mai umed la suprafață). Aluatul nu va fi deloc lipicios, mai degrabă tărișor.

aluatul oparit de lipii bine framantat

5. Împachetăm aluatul în folie de prospețime și îl lăsăm să se odihnească 20 de minute.

aluatul oparit impachetat

Modelare și coacere

6. Alegem o tigaie cu fundul mai gros. Dacă e non-aderentă, nu va fi nevoie de niciun pic de ulei la coacerea alor noastre lipii. Punem tigaia pe foc mediu-iute și o lăsăm să se încingă bine, bine de tot.

7. Cât timp tigaia se încinge, presărăm planul de lucru cu un pic de făină. Despachetăm aluatul, îl aplatizăm și îl împărțim în 6 (sau 4) bucăți (după cât de largă e tigaia). Bucățile de aluat opărit se modelează în formă de bilă și se păstrează acoperite cu un șervet de bucătărie împăturit în două.

Advertising

aluatul impartit

8. Pe rând, pe planul de lucru presărat cu făină, se întinde cu sucitorul câte o bucată de aluat. Încercăm să-i dăm o formă rotundă, un disc cu diametrul de aproximativ 20 cm și cu grosimea de 2-3 mm.

lipie intinsa

9. Punem câte o lipie în tigaie și, dacă a fost bine încinsă, imediat vom observa cum aluatul începe să se umfle.

lipie in timpul coacerii

10. După 1 minut, lipia se umflă ca un balon. E momentul să o întoarcem pe partea opusă.

Advertising

lipie complet umflata in timpul coacerii

11. După ce o întoarcem, o mai lăsăm să se coacă 1 minut și pe partea opusă, aplatizând-o cu spatula, ca să fie în contact cu tigaia pe o suprafață mai mare. De preferat este să nu le suprapunem fierbinți, ci să le lăsăm câteva minute pe un grătar să se răcească atât cât se coace următoarea lipie, abia apoi să le punem unele peste celelalte.

lipie intoarsa

Servirea

Aceste lipii fără drojdie sunt o alternativă rapidă, comodă și ieftină la pâinea obișnuită. Nu aveți nevoie de drojdie care, iată, azi, 16 martie 2020 a ajuns să fie o problemă. Sunt sigură, însă, că rezolvarea acestei probleme e o chestiune de vreo două zile. Până atunci, însă, iată, aveți această rețetă la îndemână.

lipii fara drojdie coapte

Să vă fie de folos!

 

Grupul Facebook

Ti-a placut aceasta reteta?

/ 5. Voturi

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

14 comentarii la Lipii la tigaie, fără drojdie, din aluat opărit de post

  1. bea spune:

    Tocmai le-am încercat. Prima gură luată mi s-au părut un pic cam făinoase la gust. După care în trei oameni am golit farfuria în 5 minute. Nu-mi explic.

  2. Fanica Dragut spune:

    Super bune si usor de preparat aluatul.

  3. Adelina spune:

    Bună ziua doamna Laura. Am încercat sa fac rețeta dvs. și, recunosc, e pt prima oara cu aluatul la mine, nu am mai făcut. Precizez ca am 20 ani :))) rușine sa mi fie….. Revenind, nu îmi iese aluatul, este prea lipicios…. Am respectat rețeta…..daca continui sa îl frământ își va reveni sau ca trebui sa o iau de la capăt 🤷‍♀️

  4. Mioara spune:

    multumesc mult ptr reteta.eu am probleme cu stomacul si aluatul oparit este indicat .am sa pregatesc si eu aceste lipii si sunt convinsa ca o sa_mi placa.sanatate multa

  5. Alexandrina spune:

    Buna Laura,
    Am cautat azi alta reteta si intamplator am vazut-o pe asta. O voi incerca si eu zilele astea dar nu ma pot abtine sa nu iti las un comentariu inainte. Si asta pentru ca ai scris ca nu prea esti amatoare de lipii. Ei bine eu cred ca inca n-ai dat de o reteta buna asa ca iata reteta mea preferata, pe care am invatat-o de la o veritabila indianca din India. La ea in familie/in zona asta este painea de zi cu zi.
    Asadar:
    Se face un aluat normal (nici prea moale nici prea tare) din faina de grau (50-70% integrala restul alba dar poate fi si 100% alba sau combinatii de faina de secara/alte cereale si grau etc), apa calduta si sare. Dupa ce s-a framantat bine se imparte in bucati.
    Se ia fiecare bucata, se intinde o foaie rotunda, se unge pe fata cu ulei (cu o pensula sau cu degetele in cazul meu), se impatureste ca la poale in brau (o singura impaturire). Acum vom avea din nou o bila de aluat pe care o intindem pentru a forma lipia finala. Se coc fix cum scrii tu aici si arata cam la fel (se umfla, fac bule).
    Grosimea lipii este ca in reteta ta si marimea bucatii de aluat/diametrul lipiei depinde de tigaie.
    Asta e varianta basic. Varianta „gourmet” este ca dupa ce se intinde lipia prima data si se unge cu ulei se presara cu ceva legume* (eventual si condimente) (un strat subtirel) apoi se impatureste si se intinde (cu mai multa atentie) a doua oara. Se coace fix la fel.
    Ideal se servesc calde (asa se face in India, se pregatesc pentru fiecare masa). Lipiile se pastreaza moi si caldute stand una peste alta pana se servesc. Cine le vrea putin mai moi sau face mai multe care se vor manca dupa ce se racesc le poate unge cu putin ulei pe fata imediat ce le-a scos din tigaie. E important sa stea in teac una peste alta iar dupa ce s-au racit trebuie invelite in folie (eu asa fac cand nu se consuma toate la o masa). Dar oricum sunt bune maxim 24 de ore dupa preparare.
    Legumele pot fi: ceapa tocata marunt, morcov dat pe razatoarea mica, brocoli maruntit in robot, ardei tocat sau maruntit in robot sau orice iti trece prin cap/prin pofte. Iar condimentele pe care eu le folosesc (nu indiene) sunt oregano, busuioc, patrunjel, marar uscate.
    Eu (in India nu!) le fac si cu branza de oaie (branza de casa framantata si maturata care e destul de uscata) caz in care nu mai pun ulei caci e destul de grasa branza.

    Cand locuiam la tara si gateam la soba le faceam pe plita. Asta este varianta perfecta! Si originala!
    Acum le fac intr-o tigaie groasa de tuci. Am facut si in tigaie de teflon (dar in cateva luni de facut saptamanal tigaia se va strica) si in tigaie de inox cu fundul stratificat (din aia grea).

    Sper ca vei incerca reteta. Stiu ca este aproximativa (eu asa am invatat, asa fac: „din ochi”) dar sunt sigura ca tu o poti transforma intr-o reteta cu x grame si y ml. Si as fi incantata daca ai face asta pentru ca este o reteta delicioasa care merita incercata si de altii.

  6. Simina spune:

    Draga Laura! Iti multumesc mult pentru toate retetele. Esti foarte clara si pot sa spun ca toata retele tale ce le-am încercat mi-au reușit. O sa încerc și aceste lipii mai ales acum in timpurile ce le trăim . Ma bucur ca ai pus aceasta rețeta simpla! Multumesc mult mult de tot!

  7. Elena spune:

    Mulțumim Laura! Sănătate și sa trecem cu bine peste perioada aceasta!

  8. Alexandra spune:

    Buna, daca lipiile mi-au iesit uscate si tari, cu ce am gresit in compozitie? Mentionez ca nu am cantar de bucatarie, iar totul a fost facut mai mult ochiometric, incercand sa pastrez, totusi, raportul de cantitate faina-apa-ulei. Multumesc!

    • Bună, Alexandra! Cântarul este mama și tata unei rețete, dar dacă aluatul e opărit, ca de choux, chiar nu înțeleg cum ar putea fi uscat, când are cu totul alte caracteristici decât un aluat oarecare. S-au umflat lipiile în timpul coacerii, așa cum am arătat? Dacă nu, e posibil să nu fi fost bine încinsă tigaia și să le fi uscat acolo, la foc mic.

Advertising
Advertising
CLOSE
CLOSE