Cautare in site
x inchide
lipii la tigaie aluat fara drojdie paine la tigaie din aluat oparit reteta

Lipii la tigaie, fără drojdie, din aluat opărit de post

Reteta de Laura Laurențiu
Adaugata la 16.03.2020
4.8
(121)
V-a plăcut această retetă? Vă rugăm să ne dați o notă!
SARI LA RETETA

Ti-a placut aceasta reteta?

4.8 / 5. Voturi 121

Fii primul care acorda o nota!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

23 comentarii la Lipii la tigaie, fără drojdie, din aluat opărit de post

  1. Cyndie spune:

    Foarte bune. Astăzi am înlocuit o treime din făină cu făină integrală, așa cum explici (sau explicați) aici: https://www.lauralaurentiu.ro/retete-culinare/retete-paine/paine-simpla-de-casa-cea-mai-usoara-reteta.html
    Perfecte.

  2. Codru spune:

    Buna Laura!
    O sa incerc maine aceasta reteta, insa as face-o cu un mix de fainuri mai ‘sanatoase’.
    Oare ai incercat asa ceva, vreodata, si ai niste sfaturi-minune? Sunt ele sanatoase (faina de cocos, naut, mixuri de toate cele), insa la gatit….eh, nimic nu e ca cea de grau!
    Iti multumesc pentru toate retetele si explicatiile! Sunt minunate!

  3. Miky spune:

    Bună! Azi am încercat rețeta ta! Intrebare:cum se păstrează? În caserole, pungi?

  4. Ioana spune:

    Incercate. Mi se par chiar bune! Imi place ca sunt flexibile si dupa ce se racesc. Le-am facut deja de 2 ori pana acum.

  5. Ildiko Moldoveanu spune:

    Multumim frumos pentru reteta…au iesit senzatie…copii au mancat cu o pofta mareeee
    Chiar gustoase…nu ma asteptam sa fie asa de buni.
    Rapid,gustos,ieftin ❣???

  6. Tomescu Stefana spune:

    Buna seara! Le-am facut in seara asta copiilor aceste lipii…mi-au iesit 4 bucati. Sincer nici nu am apucat sa le gust?.F bune si nu s-au intarit. Multumesc!

  7. bea spune:

    Tocmai le-am încercat. Prima gură luată mi s-au părut un pic cam făinoase la gust. După care în trei oameni am golit farfuria în 5 minute. Nu-mi explic.

  8. Fanica Dragut spune:

    Super bune si usor de preparat aluatul.

  9. Adelina spune:

    Bună ziua doamna Laura. Am încercat sa fac rețeta dvs. și, recunosc, e pt prima oara cu aluatul la mine, nu am mai făcut. Precizez ca am 20 ani :))) rușine sa mi fie….. Revenind, nu îmi iese aluatul, este prea lipicios…. Am respectat rețeta…..daca continui sa îl frământ își va reveni sau ca trebui sa o iau de la capăt ?‍♀️

  10. Mioara spune:

    multumesc mult ptr reteta.eu am probleme cu stomacul si aluatul oparit este indicat .am sa pregatesc si eu aceste lipii si sunt convinsa ca o sa_mi placa.sanatate multa

  11. Alexandrina spune:

    Buna Laura,
    Am cautat azi alta reteta si intamplator am vazut-o pe asta. O voi incerca si eu zilele astea dar nu ma pot abtine sa nu iti las un comentariu inainte. Si asta pentru ca ai scris ca nu prea esti amatoare de lipii. Ei bine eu cred ca inca n-ai dat de o reteta buna asa ca iata reteta mea preferata, pe care am invatat-o de la o veritabila indianca din India. La ea in familie/in zona asta este painea de zi cu zi.
    Asadar:
    Se face un aluat normal (nici prea moale nici prea tare) din faina de grau (50-70% integrala restul alba dar poate fi si 100% alba sau combinatii de faina de secara/alte cereale si grau etc), apa calduta si sare. Dupa ce s-a framantat bine se imparte in bucati.
    Se ia fiecare bucata, se intinde o foaie rotunda, se unge pe fata cu ulei (cu o pensula sau cu degetele in cazul meu), se impatureste ca la poale in brau (o singura impaturire). Acum vom avea din nou o bila de aluat pe care o intindem pentru a forma lipia finala. Se coc fix cum scrii tu aici si arata cam la fel (se umfla, fac bule).
    Grosimea lipii este ca in reteta ta si marimea bucatii de aluat/diametrul lipiei depinde de tigaie.
    Asta e varianta basic. Varianta „gourmet” este ca dupa ce se intinde lipia prima data si se unge cu ulei se presara cu ceva legume* (eventual si condimente) (un strat subtirel) apoi se impatureste si se intinde (cu mai multa atentie) a doua oara. Se coace fix la fel.
    Ideal se servesc calde (asa se face in India, se pregatesc pentru fiecare masa). Lipiile se pastreaza moi si caldute stand una peste alta pana se servesc. Cine le vrea putin mai moi sau face mai multe care se vor manca dupa ce se racesc le poate unge cu putin ulei pe fata imediat ce le-a scos din tigaie. E important sa stea in teac una peste alta iar dupa ce s-au racit trebuie invelite in folie (eu asa fac cand nu se consuma toate la o masa). Dar oricum sunt bune maxim 24 de ore dupa preparare.
    Legumele pot fi: ceapa tocata marunt, morcov dat pe razatoarea mica, brocoli maruntit in robot, ardei tocat sau maruntit in robot sau orice iti trece prin cap/prin pofte. Iar condimentele pe care eu le folosesc (nu indiene) sunt oregano, busuioc, patrunjel, marar uscate.
    Eu (in India nu!) le fac si cu branza de oaie (branza de casa framantata si maturata care e destul de uscata) caz in care nu mai pun ulei caci e destul de grasa branza.

    Cand locuiam la tara si gateam la soba le faceam pe plita. Asta este varianta perfecta! Si originala!
    Acum le fac intr-o tigaie groasa de tuci. Am facut si in tigaie de teflon (dar in cateva luni de facut saptamanal tigaia se va strica) si in tigaie de inox cu fundul stratificat (din aia grea).

    Sper ca vei incerca reteta. Stiu ca este aproximativa (eu asa am invatat, asa fac: „din ochi”) dar sunt sigura ca tu o poti transforma intr-o reteta cu x grame si y ml. Si as fi incantata daca ai face asta pentru ca este o reteta delicioasa care merita incercata si de altii.

  12. Simina spune:

    Draga Laura! Iti multumesc mult pentru toate retetele. Esti foarte clara si pot sa spun ca toata retele tale ce le-am încercat mi-au reușit. O sa încerc și aceste lipii mai ales acum in timpurile ce le trăim . Ma bucur ca ai pus aceasta rețeta simpla! Multumesc mult mult de tot!

  13. Elena spune:

    Mulțumim Laura! Sănătate și sa trecem cu bine peste perioada aceasta!

  14. Alexandra spune:

    Buna, daca lipiile mi-au iesit uscate si tari, cu ce am gresit in compozitie? Mentionez ca nu am cantar de bucatarie, iar totul a fost facut mai mult ochiometric, incercand sa pastrez, totusi, raportul de cantitate faina-apa-ulei. Multumesc!

    • Bună, Alexandra! Cântarul este mama și tata unei rețete, dar dacă aluatul e opărit, ca de choux, chiar nu înțeleg cum ar putea fi uscat, când are cu totul alte caracteristici decât un aluat oarecare. S-au umflat lipiile în timpul coacerii, așa cum am arătat? Dacă nu, e posibil să nu fi fost bine încinsă tigaia și să le fi uscat acolo, la foc mic.