Drojdie de pâine crescută în casă – starter, plămădeală, poolish
Drojdie de pâine crescută în casă – cum să faci și să întreții propria cultură de drojdie, starter, levain, plămădeală, maia, poolish. Ingredientele necesare pentru a porni o cultură de drojdie de pâine, procedeul de întreținere.
După treizeci de ani în care ajunsesem să cred că nu voi mai trăi niciodată în vremuri de criză, iată, am ajuns să-mi reactivez instictele de supraviețuire. Am făcut-o pornind o cultură de drojdie de pâine pe care o s-o cresc în casă, drojdia fiind unul dintre produsele care au devenit extrem de rare. La fel și făina, dar sper că cei care citesc acest articol să fie dintre cei care au făină, dar n-au drojdie, pentru că în privința crizei de făină chiar nu am o altă soluție decât mămăliga, în condițiile în care nu se găsește nici mălai.
Eu am ajuns ieri la ultimul pliculeț de drojdie. Aș fi putut să-l consum pe tot într-o ultimă pâine. De altfel, aș fi putut păstra la frigider o bucată din aluatul dospit, pe care s-o folosesc pentru dospirea următoarei pâini. Am ales, în schimb, să ajut doi oameni, cu care voi împărți acest pliculeț de drojdie. Câte 2 grame și-un pic de căciulă – chiar și 1 gram! – dacă suntem disciplinați, sunt arhisuficiente ca să coacem nenumărate pâini, de-acum și ani înainte.
Ce este de fapt drojdia de pâine?
Evident, sper să se rezolve criza și să reapară drojdia în magazine. Trebuie să știți, însă, și că această cultură de drojdie pe care o putem face în casă, fără mare efort, ne va asigura niște pâini din ce în ce mai sănătoase. Din câte am înțeles, drojdia comercială se crește pe un pat de azot. Anumite substanțe, așadar, altele decât Saccharomyces cerevisiae (drojdia de bere), se pot găsi în urme mici în aceasta. Pe măsură ce vom folosi starterul nostru și-l vom tot împrospăta, concentrația acestor substanțe reziduale va tot scădea. Până la urmă, acestea vor dispărea complet. Vor rămâne doar organismele benefice care ne vor ajuta să obținem pâine.
Practic, drojdia pe care o folosim noi pentru a face pâine este un organism viu numit, așa cum am menționat deja, Saccharomyces cerevisiae. Pornind de la o cantitate infimă de drojdie din comerț, noi putem porni o cultură de drojdie. Trebuie s-o hrănim și s-o îngrijim ca pe un animal de companie. În schimb, cultura de drojdie ne va asigura pâini bine crescute. Din acest starter, plămădeală, poolish (denumiri ale aceluiași lucru) puteți împărți și altora! Învațați-vă prietenii cum să-l folosească și să-l hrănească!
Atenție! E important să nu consumați niciodată tot acest starter, ca să aveți cu ce porni următoarea șarjă!
Trebuie să menționez că există și posibilitatea de a pregăti pâine cu maia naturală, cea care crește pe boabele de cereale sau pe plante. Este un procedeu mai dificil, însă, și mai lent. Convingerea mea este că mulți dintre cei care coc pâine acasă în aceste zile nu sunt tocmai niște brutari artizani experimentați. Pentru ei, pâinea cu starter va fi mult mai accesibilă. Dacă sunteți interesați de maiaua naturală (sălbatică) găsiți mai multe rețete aici. Oricum, presimt că în scurt timp, când această pandemie se va opri, una dintre cosecințe va fi că mulți oameni vor deveni brutari pasionați. Asta mă face să mă gândesc cât de adevărat este că și-n cel mai mare rău este un bine!
Pentru ca procedeul să fie cât se poate de clar, am realizat un clip video în care explic totul. Îl puteți urmări imediat după lista de ingrediente.
CLICK PE POZA DE MAI JOS PENTRU REȚETA VIDEO DE PÂINE FĂRĂ FRĂMÂNTARE FĂCUTĂ CU ACEST STARTER!
Rețeta video de pâine fără frământare cu făină integrală și plămădeală
Ingrediente starter – drojdie de pâine crescută în casă
- 2 grame de drojdie uscată sau 8 grame de drojdie proaspătă
- 100 de grame de făină albă de panificație
- 100 de grame de apă
Mod de preparare drojdie de pâine crescută în casă – rețeta video
Mâine vă voi arăta, într-un nou video, cum am folosit drojdia crescută în casă într-o rețetă de pâine foarte simplă.
Și, uite, mi-am dat seama că celor două prietene despre care vorbeam în clipul de mai sus le pot da din starterul meu. M-am gândit, așadar, să salvez doi cititori. Lasă un comentariu în care să-mi scrii dacă vrei să primești prin poștă 2 grame de drojdie, alături de numele și adresa ta completă. Primii doi care vor lăsa comentariu vor primi un pliculeț cu drojdia necesară pornirii unui starter. Comentariul îl voi edita. Datele personale ale nimănui nu vor apărea public, și nici nu le voi stoca decât până la expedierea celor două plicuri.
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns