Cautare in site
x inchide
drojdie de paine crescuta in casa starter poolish maia plamadeala

Drojdie de pâine crescută în casă – starter, plămădeală, poolish

Reteta de Laura Laurențiu
Adaugata la 19.03.2020
4.6
(91)
V-a plăcut această retetă? Vă rugăm să ne dați o notă!
SARI LA RETETA

Ti-a placut aceasta reteta?

4.6 / 5. Voturi 91

Fii primul care acorda o nota!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

41 comentarii la Drojdie de pâine crescută în casă – starter, plămădeală, poolish

  1. Andra spune:

    Conteaza si temeratura din frigider! Am avut aceeasi problema, am pus starterul in frigider imediat dupa ce l-am facut ,dar din cauza temperaturii foarte joase nu a crescut decat f putin .Cand al-m scos din frigider si l-am lasat la temperatura camerei , a crescut la fel ca cel din filmulet.Am folosit starterul si la temperatuta camerei si abia scos din frigider si a dat rezultate oricum!

  2. Stefania Cecilia spune:

    Foarte binevenita reteta de poolish, pentru ca e mai putin cunoscuta. Am de gand s-o pregatesc si eu, desi trebuie sa va spun ca pe unele site-uri de pravalii naturiste inca mai puteti comanda drojdie si maia (uscata) bio, marca nemteasca, la un pret accesibil. Poate chiar in acest nobil scop, al plamadelii a la long…
    Din proprie experienta, aluatul care are la baza drojdie putina poate creste f frumos cu conditia sa fie bine framantat in cateva etape. Eu una m-am obisnuit sa framant si sa simt aluatul la mana, e, pana la urma, si o chestie terapeutica :).
    Multumesc! Va urez sa aveti parte de tot binele!

  3. Bunget Adelina spune:

    Buna seara! Am urmărit detaliile legate de această maia, inspa nu am înțeles un lucru cat de des trebuie hranita? Mulțumesc

    • O puteți lăsa fără să o hrăniți o săptămână și chiar două, în frigider, dacă nu faceți pâine. Înainte de a face pâine o reîmprospătați și așteptați să crească.

  4. Rita spune:

    Sunt in ziua 3de creștere maia naturala, cu aceeași reteta doar ca fara drojdie, dar fiindcă durează ceva pana o voi putea folosi am început si această variantă cu ultimele fire de drojdie dintr-un plic, deci la fix postarea aceasta ?. Mulțumim mult si abia aștept sa vad cum va ieși!

  5. Roxana spune:

    Buna ziua

    Starterul meu nu s-a umflat ca cel din filmulet?,il pot folosi sau mai bine fac altul,a stat peste noapte la frigider
    Multumesc

  6. Alina Laza spune:

    Super, muma făcea pită cu olățăl, asa ii zicea ea

  7. Stefan spune:

    Buna ziua! Multumim pentru reteta! Se poate face starterul si cu drojdie proaspata, la cub, sau doar cu drojdie uscata? Multumesc anticipat!

  8. Alexandra spune:

    Buna ziua! Am facut aseara aceasta maia, conform retetei, iar de dimineata am pregatit o paine la masina din 220g secara +250g faina alba si 100g maia. Din pacate, nu prea a crescut. Imi puteti da vreun sfat, va rog? Ar tb sa o framant si dospesc separat? Multumesc, o zi frumoasa !

  9. Beatrice spune:

    Multumim tare mult pentru reteta. Sunt exact in situatia in care am doar un plic de drojdie si eu, ultimul si aceasta reteta salveaza familia :).O intrebare am….daca fac paine o data la 4 zile, cat de des hranesc acest starter? Am inteles ca de fiecare data cand folosescdin ea, adaug din nou faina si apa, dar cand nu o folosesc si o tin in frigider? Cat de des se hraneste?

  10. Vio Vivi spune:

    Parca a fost ieri, eram copil si mama facea paine in cuptor.Intr-un borcan punea din aluatul de piine , il punea in camara unde se usca. Se folosea la aluatul urmator de piine si tot asa,

  11. Asanache Laura spune:

    Sunteti geniala , multumim frumos ! La cata faina putem folosi 100 de grame de astfel de plamadeală ?

  12. Popescu cristina spune:

    Buna ziua, multumim pentru idee.
    Am urmarit multe din retetele dumneavoastra. Imi plac grozav explicatiile care la insotesc. Mi se par foarte utile.
    De aceea, as dori sa va rog sa imi explicati putin cum se foloseste maia, prin comparatie cu drojdia.
    Din filmuletul postat de dumneavoastra, am inteles ca maiaua se lasa la temperatura camerei, se hraneste si abia ulterior se foloseste.
    Dar ca si gramaj, folosim 50 gr de maia la 500 gr de faina? Adica dublul cantitatii de drojdie?
    Cum procedam la masina de paine?
    O amesteam cu apa si o punem prima in cuva?
    Cum si mai ales cand adaugam sarea? Am citit unele pareri , in sensul ca sarea ar trebui adaugata ulterior, pentru a nu impiedica cresterea drojdiei astfel obtinuta.
    Va multumesc
    Cristina popescu

  13. Gina Moga spune:

    Va multumesc pentru idee, mi se pare geniala!De o saptamana caut drojdie si nu gasesc.As avea si o intrebare: am cateva cubulete de drojdie proaspata in congelator, va rog sa imi spuneti daca dupa dezghetare se pot folosi la coacerea painii. Multumesc, sanatate multa si sa ne auzim cu bine!

    • Se poate folosi drojdia decongelată, dar să o testați înainte, să vă asigurați că este activă. Testul se face amestecând drojdia cu apă călduță și un pic de făină, dacă face bulbuci, e bună.

  14. LUCULESCU Adrian spune:

    Foarte buna ideea și mulțumim pentru prezentare. Fac pâine de ceva timp acasă și ne-am obișnuit cu pâinea de casa , numai că acuma nemaigasindu-se drojdie , suntem nevoiți să cumpărăm pâine de la magazin.

  15. Irina spune:

    Buna ziua! Am urmarit reteta si mi se pare foarte utila acum cand nu se prea gaseste drojdie.
    Am vazut ca puneti 100 gr din ea in apa si as avea o intrebare: din aceasta maia ce cantitate se foloseste pt 500 gr faina? Sau 1 kg de faina?
    Eu de obicei fac blat de pizza, cozonac si mai rar paine si as vrea sa stiu cat sa pun la aceste aluaturi dospite. Multumesc!

  16. Elena spune:

    Buna! E salvatoare reteta, dar nu gasesc drojdie nicăieri, de nici un fel. Vreau si eu 2 gr daca mai e valabil.
    Editat de administrator

  17. Tudose Lisabela spune:

    As dori si eu starter-ul pentru paine.
    Lisabela

    Editat de administrator – OK, veți primi 2 grame de drojdie uscată (nu starterul) cu care vă puteți face propriul starter. Sper că poșta lucrează. :)