Cautare in site
x inchide
Advertising
Drojdie de pâine crescută în casă - starter, plămădeală, poolish

Drojdie de pâine crescută în casă – starter, plămădeală, poolish

Reteta de Laura Laurențiu
Adaugata la 19.03.2020
V-a plăcut această retetă? Vă rugăm să ne dați o notă!
SARI LA RETETA
Advertising

Drojdie de pâine crescută în casă – cum să faci și să întreții propria cultură de drojdie, starter, levain, plămădeală, maia, poolish. Ingredientele necesare pentru a porni o cultură de drojdie de pâine, procedeul de întreținere. 

După treizeci de ani în care ajunsesem să cred că nu voi mai trăi niciodată în vremuri de criză, iată, am ajuns să-mi reactivez instictele de supraviețuire. Am făcut-o pornind o cultură de drojdie de pâine pe care o s-o cresc în casă, drojdia fiind unul dintre produsele care au devenit extrem de rare. La fel și făina, dar sper că cei care citesc acest articol să fie dintre cei care au făină, dar n-au drojdie, pentru că în privința crizei de făină chiar nu am o altă soluție decât mămăliga, în condițiile în care nu se găsește nici mălai.

Eu am ajuns ieri la ultimul pliculeț de drojdie. Aș fi putut să-l consum pe tot într-o ultimă pâine. De altfel, aș fi putut păstra la frigider o bucată din aluatul dospit, pe care s-o folosesc pentru dospirea următoarei pâini. Am ales, în schimb, să ajut doi oameni, cu care voi împărți acest pliculeț de drojdie. Câte 2 grame și-un pic de căciulă – chiar și 1 gram! – dacă suntem disciplinați, sunt arhisuficiente ca să coacem nenumărate pâini, de-acum și ani înainte.

Ce este de fapt drojdia de pâine?

Evident, sper să se rezolve criza și să reapară drojdia în magazine. Trebuie să știți, însă, și că această cultură de drojdie pe care o putem face în casă, fără mare efort, ne va asigura niște pâini din ce în ce mai sănătoase. Din câte am înțeles, drojdia comercială se crește pe un pat de azot. Anumite substanțe, așadar, altele decât Saccharomyces cerevisiae (drojdia de bere), se pot găsi în urme mici în aceasta. Pe măsură ce vom folosi starterul nostru și-l vom tot împrospăta, concentrația acestor substanțe reziduale va tot scădea. Până la urmă, acestea vor dispărea complet. Vor rămâne doar organismele benefice care ne vor ajuta să obținem pâine. 

Advertising

starter poolish levain preferment

Practic, drojdia pe care o folosim noi pentru a face pâine este un organism viu numit, așa cum am menționat deja, Saccharomyces cerevisiae. Pornind de la o cantitate infimă de drojdie din comerț, noi putem porni o cultură de drojdie. Trebuie s-o hrănim și s-o îngrijim ca pe un animal de companie. În schimb, cultura de drojdie ne va asigura pâini bine crescute. Din acest starter, plămădeală, poolish (denumiri ale aceluiași lucru) puteți împărți și altora! Învațați-vă prietenii cum să-l folosească și să-l hrănească!

Atenție! E important să nu consumați niciodată tot acest starter, ca să aveți cu ce porni următoarea șarjă!

Trebuie să menționez că există și posibilitatea de a pregăti pâine cu maia naturală, cea care crește pe boabele de cereale sau pe plante. Este un procedeu mai dificil, însă, și mai lent. Convingerea mea este că mulți dintre cei care coc pâine acasă în aceste zile nu sunt tocmai niște brutari artizani experimentați. Pentru ei, pâinea cu starter va fi mult mai accesibilă. Dacă sunteți interesați de maiaua naturală (sălbatică) găsiți mai multe rețete aici. Oricum, presimt că în scurt timp, când această pandemie se va opri, una dintre cosecințe va fi că mulți oameni vor deveni brutari pasionați. Asta mă face să mă gândesc cât de adevărat este că și-n cel mai mare rău este un bine!

Advertising

Pentru ca procedeul să fie cât se poate de clar, am realizat un clip video în care explic totul. Îl puteți urmări imediat după lista de ingrediente.

CLICK PE POZA DE MAI JOS PENTRU REȚETA VIDEO DE PÂINE FĂRĂ FRĂMÂNTARE FĂCUTĂ CU ACEST STARTER!

paine fara framantare cu faina integrala sau faina alba

Rețeta video de pâine fără frământare cu făină integrală și plămădeală

Advertising

Ingrediente starter – drojdie de pâine crescută în casă

  • 2 grame de drojdie uscată sau 8 grame de drojdie proaspătă
  • 100 de grame de făină albă de panificație
  • 100 de grame de apă

Mod de preparare drojdie de pâine crescută în casă – rețeta video

Mâine vă voi arăta, într-un nou video, cum am folosit drojdia crescută în casă într-o rețetă de pâine foarte simplă.

Și, uite, mi-am dat seama că celor două prietene despre care vorbeam în clipul de mai sus le pot da din starterul meu. M-am gândit, așadar, să salvez doi cititori. Lasă un comentariu în care să-mi scrii dacă vrei să primești prin poștă 2 grame de drojdie, alături de numele și adresa ta completă. Primii doi care vor lăsa comentariu vor primi un pliculeț cu drojdia necesară pornirii unui starter. Comentariul îl voi edita. Datele personale ale nimănui nu vor apărea public, și nici nu le voi stoca decât până la expedierea celor două plicuri.

Să vă fie de folos!

Grupul Facebook

Ti-a placut aceasta reteta?

/ 5. Voturi

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

41 comentarii la Drojdie de pâine crescută în casă – starter, plămădeală, poolish

  1. Andra spune:

    Conteaza si temeratura din frigider! Am avut aceeasi problema, am pus starterul in frigider imediat dupa ce l-am facut ,dar din cauza temperaturii foarte joase nu a crescut decat f putin .Cand al-m scos din frigider si l-am lasat la temperatura camerei , a crescut la fel ca cel din filmulet.Am folosit starterul si la temperatuta camerei si abia scos din frigider si a dat rezultate oricum!

  2. Stefania Cecilia spune:

    Foarte binevenita reteta de poolish, pentru ca e mai putin cunoscuta. Am de gand s-o pregatesc si eu, desi trebuie sa va spun ca pe unele site-uri de pravalii naturiste inca mai puteti comanda drojdie si maia (uscata) bio, marca nemteasca, la un pret accesibil. Poate chiar in acest nobil scop, al plamadelii a la long…
    Din proprie experienta, aluatul care are la baza drojdie putina poate creste f frumos cu conditia sa fie bine framantat in cateva etape. Eu una m-am obisnuit sa framant si sa simt aluatul la mana, e, pana la urma, si o chestie terapeutica :).
    Multumesc! Va urez sa aveti parte de tot binele!

  3. Bunget Adelina spune:

    Buna seara! Am urmărit detaliile legate de această maia, inspa nu am înțeles un lucru cat de des trebuie hranita? Mulțumesc

  4. Rita spune:

    Sunt in ziua 3de creștere maia naturala, cu aceeași reteta doar ca fara drojdie, dar fiindcă durează ceva pana o voi putea folosi am început si această variantă cu ultimele fire de drojdie dintr-un plic, deci la fix postarea aceasta 😍. Mulțumim mult si abia aștept sa vad cum va ieși!

  5. Roxana spune:

    Buna ziua

    Starterul meu nu s-a umflat ca cel din filmulet🤔,il pot folosi sau mai bine fac altul,a stat peste noapte la frigider
    Multumesc

  6. Alina Laza spune:

    Super, muma făcea pită cu olățăl, asa ii zicea ea

  7. Stefan spune:

    Buna ziua! Multumim pentru reteta! Se poate face starterul si cu drojdie proaspata, la cub, sau doar cu drojdie uscata? Multumesc anticipat!

  8. Alexandra spune:

    Buna ziua! Am facut aseara aceasta maia, conform retetei, iar de dimineata am pregatit o paine la masina din 220g secara +250g faina alba si 100g maia. Din pacate, nu prea a crescut. Imi puteti da vreun sfat, va rog? Ar tb sa o framant si dospesc separat? Multumesc, o zi frumoasa !

  9. Beatrice spune:

    Multumim tare mult pentru reteta. Sunt exact in situatia in care am doar un plic de drojdie si eu, ultimul si aceasta reteta salveaza familia :).O intrebare am….daca fac paine o data la 4 zile, cat de des hranesc acest starter? Am inteles ca de fiecare data cand folosescdin ea, adaug din nou faina si apa, dar cand nu o folosesc si o tin in frigider? Cat de des se hraneste?

  10. Vio Vivi spune:

    Parca a fost ieri, eram copil si mama facea paine in cuptor.Intr-un borcan punea din aluatul de piine , il punea in camara unde se usca. Se folosea la aluatul urmator de piine si tot asa,

  11. Asanache Laura spune:

    Sunteti geniala , multumim frumos ! La cata faina putem folosi 100 de grame de astfel de plamadeală ?

  12. Popescu cristina spune:

    Buna ziua, multumim pentru idee.
    Am urmarit multe din retetele dumneavoastra. Imi plac grozav explicatiile care la insotesc. Mi se par foarte utile.
    De aceea, as dori sa va rog sa imi explicati putin cum se foloseste maia, prin comparatie cu drojdia.
    Din filmuletul postat de dumneavoastra, am inteles ca maiaua se lasa la temperatura camerei, se hraneste si abia ulterior se foloseste.
    Dar ca si gramaj, folosim 50 gr de maia la 500 gr de faina? Adica dublul cantitatii de drojdie?
    Cum procedam la masina de paine?
    O amesteam cu apa si o punem prima in cuva?
    Cum si mai ales cand adaugam sarea? Am citit unele pareri , in sensul ca sarea ar trebui adaugata ulterior, pentru a nu impiedica cresterea drojdiei astfel obtinuta.
    Va multumesc
    Cristina popescu

  13. Gina Moga spune:

    Va multumesc pentru idee, mi se pare geniala!De o saptamana caut drojdie si nu gasesc.As avea si o intrebare: am cateva cubulete de drojdie proaspata in congelator, va rog sa imi spuneti daca dupa dezghetare se pot folosi la coacerea painii. Multumesc, sanatate multa si sa ne auzim cu bine!

    • Se poate folosi drojdia decongelată, dar să o testați înainte, să vă asigurați că este activă. Testul se face amestecând drojdia cu apă călduță și un pic de făină, dacă face bulbuci, e bună.

  14. LUCULESCU Adrian spune:

    Foarte buna ideea și mulțumim pentru prezentare. Fac pâine de ceva timp acasă și ne-am obișnuit cu pâinea de casa , numai că acuma nemaigasindu-se drojdie , suntem nevoiți să cumpărăm pâine de la magazin.

  15. Irina spune:

    Buna ziua! Am urmarit reteta si mi se pare foarte utila acum cand nu se prea gaseste drojdie.
    Am vazut ca puneti 100 gr din ea in apa si as avea o intrebare: din aceasta maia ce cantitate se foloseste pt 500 gr faina? Sau 1 kg de faina?
    Eu de obicei fac blat de pizza, cozonac si mai rar paine si as vrea sa stiu cat sa pun la aceste aluaturi dospite. Multumesc!

  16. Elena spune:

    Buna! E salvatoare reteta, dar nu gasesc drojdie nicăieri, de nici un fel. Vreau si eu 2 gr daca mai e valabil.
    Editat de administrator

  17. Tudose Lisabela spune:

    As dori si eu starter-ul pentru paine.
    Lisabela

    Editat de administrator – OK, veți primi 2 grame de drojdie uscată (nu starterul) cu care vă puteți face propriul starter. Sper că poșta lucrează. :)

Advertising
Advertising
CLOSE
CLOSE