Pâine fără frământare cu făină integrală și plămădeală din drojdie de casă
Pâine fără frământare cu făină integrală sau doar din făină albă – rețetă video pas cu pas. Pâine dospită cu plămădeală din drojdie crescută în casă. Cum să faci o pâine cu plămădeală, starter, poolish, drojdie crescută în casă – tutorial video.
Dragii mei, nu mai demult decât ieri v-am arătat cum să porniți și să întrețineți, acasă la voi, o colonie de drojdie de pâine – click aici pentru procedeul complet. Așa cum v-am promis, azi vă arăt cum folosesc eu starterul/plămădeala despre care am vorbit ieri pentru a face o pâine de casă. De la început trebuie să precizez că aceasta nu este o pâine cu maia naturală/sălbatică. Starterul folosit pentru a face această pâine să crească este pornit de la o cantitate mică de drojdie obișnuită de panificație, în schimb ce micro-organismele care stau la baza maialei naturale se găsesc spontan în natură, pe boabele de cereale.
Acest tip de pâine fără frământare, însă, se poate face atât cu maia naturală cât și cu drojdie pur și simplu (dacă o avem la dispoziție). În lista de ingrediente veți găsi rețeta adaptată în fel și chip. Eu m-am concentrat să vă arăt cum să folosiți starterul pregătit ieri. Dacă aveți deja în casă sau ați reușit să faceți rost de maia naturală, găsiți aici mai multe idei sau cu un click pe oricare dintre imaginile de mai jos veți găsi câte o rețetă de încercat.
REȚETE DE PÂINE CU MAIA NATURALĂ
Revenind la a noastră pâine fără frământare cu starter, trebuie să avem în vedere că se va comporta ceva mai diferit de pâinile simple cu drojdie pe care, poate, ați fost obișnuiți să le faceți. Categoric, va avea un timp mai lung de dospire. Să ne amintim, totuși, ce cantitate infimă de drojdie conține pâinea noastră! Abordarea cea mai comună este să se folosească 7 grame de drojdie uscată sau 25 de grame de drojdie proaspătă la 500 de grame de făină. Ei bine, în cele 100 de grame de starter pe care le vom folosi avem 1 gram de drojdie! Nu mai mult!
Reguli generale de utilizare a plămădelii/starterului cu drojdie crescută în casă
Error 403: The request cannot be completed because you have exceeded your quota..
Domain code: youtube.quota
Reason code: quotaExceeded
Error: No videos found.
Make sure this is a valid channel ID and that the channel has videos available on youtube.com.
Cu acest starter puteți încerca orice rețete pe care le faceți în mod obișnuit cu drojdie, dar dospirea va dura mult mai mult.
Este nevoie ca făina fermentată (cea conținută de starter) să reprezinte 10-25% din totalul necesar pentru rețetă. Mai clar, 100 de grame de starter conțin 50 de grame de făină. O pâine simplă, ca pâinea simplă fără frământare de mai jos, nu are nevoie de mai mult decât cele 50 de grame de făină fermentată. Un cozonac, care are ouă, zahăr și grăsime pe lista de ingrediente, are nevoie de mai multă făină fermentată. Minimum 100 de grame (deci 200 de grame de starter) la 400-500 de grame de făină.
Sunt sigură că practica vă va ajuta să vedeți lucrurile mult mai clar decât aș putea să o fac eu. Mai jos aveți lista de ingrediente pentru o pâine, cu mai multe variante. Cu și fără făină integrală, cu starter sau cu drojdie). Modul de preparare pentru pâinea fără frământare este ilustrat video.
Ingrediente Pâine fără frământare
cu făină integrală
- 270 de de grame de făină de panificație
- 100 de grame de făină integrală de grâu
- 100 de grame de starter (plămădeală) – click aici ca să afli cum se prepară!
- 270 ml. apă
- 8 grame de sare (preferabil neiodată, dar nu e musai)
doar cu făină albă și cu plămădeală
- 400 de grame de făină de panificație
- 250 ml. de apă
- 100 de grame de starter (plămădeală)
- 8 grame de sare
cu făină albă și cu drojdie
- 400 de grame de făină de panificație
- 300 ml. de apă
- 2 grame de drojdie uscată sau 8 grame de drojdie proaspătă
- 8 grame de sare
cu maia naturală și făină integrală
- 300 de grame de făină de panificație
- 100 de grame de făină integrală
- 300 ml. de apă
- 100 de grame de maia naturală hidratată 100%, în punctul maxim de dezvoltare
- 8 grame de sare
Pâine fără frământare cu făină integrală și plămădeală din drojdie de casă
Rețeta este adaptată după Jim Lahey, creatorul acestui tip de pâine fără frământare. Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns