Cautare in site
x inchide
Advertising
Pâine fără frământare cu făină integrală și plămădeală din drojdie de casă

Pâine fără frământare cu făină integrală și plămădeală din drojdie de casă

Reteta de Laura Laurențiu
Adaugata la 20.03.2020
V-a plăcut această retetă? Vă rugăm să ne dați o notă!
SARI LA RETETA
Advertising

Pâine fără frământare cu făină integrală sau doar din făină albă – rețetă video pas cu pas. Pâine dospită cu plămădeală din drojdie crescută în casă. Cum să faci o pâine cu plămădeală, starter, poolish, drojdie crescută în casă – tutorial video. 

Dragii mei, nu mai demult decât ieri v-am arătat cum să porniți și să întrețineți, acasă la voi, o colonie de drojdie de pâine – click aici pentru procedeul complet. Așa cum v-am promis, azi vă arăt cum folosesc eu starterul/plămădeala despre care am vorbit ieri pentru a face o pâine de casă. De la început trebuie să precizez că aceasta nu este o pâine cu maia naturală/sălbatică. Starterul folosit pentru a face această pâine să crească este pornit de la o cantitate mică de drojdie obișnuită de panificație, în schimb ce micro-organismele care stau la baza maialei naturale se găsesc spontan în natură, pe boabele de cereale.

paine fara framantare reteta pas cu pas

Acest tip de pâine fără frământare, însă, se poate face atât cu maia naturală cât și cu drojdie pur și simplu (dacă o avem la dispoziție). În lista de ingrediente veți găsi rețeta adaptată în fel și chip. Eu m-am concentrat să vă arăt cum să folosiți starterul pregătit ieri. Dacă aveți deja în casă sau ați reușit să faceți rost de maia naturală, găsiți aici mai multe idei sau cu un click pe oricare dintre imaginile de mai jos veți găsi câte o rețetă de încercat.

REȚETE DE PÂINE CU MAIA NATURALĂ

Revenind la a noastră pâine fără frământare cu starter, trebuie să avem în vedere că se va comporta ceva mai diferit de pâinile simple cu drojdie pe care, poate, ați fost obișnuiți să le faceți. Categoric, va avea un timp mai lung de dospire. Să ne amintim, totuși, ce cantitate infimă de drojdie conține pâinea noastră! Abordarea cea mai comună este să se folosească 7 grame de drojdie uscată sau 25 de grame de drojdie proaspătă la 500 de grame de făină. Ei bine, în cele 100 de grame de starter pe care le vom folosi avem 1 gram de drojdie! Nu mai mult!

Reguli generale de utilizare a plămădelii/starterului cu drojdie crescută în casă

Cu acest starter puteți încerca orice rețete pe care le faceți în mod obișnuit cu drojdie, dar dospirea va dura mult mai mult.

Advertising

Este nevoie ca făina fermentată (cea conținută de starter) să reprezinte 10-25% din totalul necesar pentru rețetă. Mai clar, 100 de grame de starter conțin 50 de grame de făină. O pâine simplă, ca pâinea simplă fără frământare de mai jos, nu are nevoie de mai mult decât cele 50 de grame de făină fermentată. Un cozonac, care are ouă, zahăr și grăsime pe lista de ingrediente, are nevoie de mai multă făină fermentată. Minimum 100 de grame (deci 200 de grame de starter) la 400-500 de grame de făină.

Sunt sigură că practica vă va ajuta să vedeți lucrurile mult mai clar decât aș putea să o fac eu. Mai jos aveți lista de ingrediente pentru o pâine, cu mai multe variante. Cu și fără făină integrală, cu starter sau cu drojdie). Modul de preparare pentru pâinea fără frământare este ilustrat video.

Ingrediente Pâine fără frământare

cu făină integrală 

  • 270 de de grame de făină de panificație
  • 100 de grame de făină integrală de grâu
  • 100 de grame de starter (plămădeală) – click aici ca să afli cum se prepară!
  • 270 ml. apă
  • 8 grame de sare (preferabil neiodată, dar nu e musai)

doar cu făină albă și cu plămădeală

Advertising
  • 400 de grame de făină de panificație
  • 250 ml. de apă
  • 100 de grame de starter (plămădeală)
  • 8 grame de sare

cu făină albă și cu drojdie

  • 400 de grame de făină de panificație
  • 300 ml. de apă
  • 2 grame de drojdie uscată sau 8 grame de drojdie proaspătă
  • 8 grame de sare

cu maia naturală și făină integrală

  • 300 de grame de făină de panificație
  • 100 de grame de făină integrală
  • 300 ml. de apă
  • 100 de grame de maia naturală hidratată 100%, în punctul maxim de dezvoltare
  • 8 grame de sare

Pâine fără frământare cu făină integrală și plămădeală din drojdie de casă

Rețeta este adaptată după Jim Lahey, creatorul acestui tip de pâine fără frământare. Să vă fie de folos!

 

Grupul Facebook

Ti-a placut aceasta reteta?

/ 5. Voturi

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

6 comentarii la Pâine fără frământare cu făină integrală și plămădeală din drojdie de casă

  1. Cristina spune:

    Buna seara,
    Eu am facut o paine combinata intre reteta aceasta si reteta de paine pt sandviciuri tot de la Dna Laurentiu (250 g lapte, 400 g faina, 100 starter, 1 lta sare, 1 lta miere si am pus in plus 1 ou). A iesit minunata si nu are coaja atat de tare (cred ca datorita faptului ca aluatul este imbunatatit). Oricum am descoperit reteta de paine preferata.
    Multumesc dnei Laurentiu pt salvarea cu reteta de starter.

  2. Cristina popescu spune:

    Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu urmatoarea intrebare.
    Am starterul explictat de dumneavoastra in reteta anterioara.
    Am incercat sa fac painea explicata mai sus, doar cu faina alba.
    Spre deosebire de reteta dumneavoastra, eu am framantat o cam jumatate de ora, am lasat o sa creasca prima data cam 3 ore, am framantat din nou cam 15 minute, am lasat sa creasca a doua oara cam 1 ora si jumatate. Aluatul a crescut foarte frumos.
    A doua ora l am pus in forma de chec.
    Painea a iesit excelenta, dar coaja groasa.
    Nu ar fi asta o problema, dar as vrea sa stiu cum sa fac sa aiba coaja moale, intrucat stam cu socrii si lor le este greu sa manance coaja tare.
    De regula fac painea la masina dar, la reteta cu starterul, dumneavoastra nu ati recomandat masina de paine.
    Ce sa fac sa aiba coaja moale?
    Am pus si vasul de apa in cuptor, am cuptor pe gaz. Cand am scos paine fierbine, am uns coaja cu apa si apoi am pus painea in prosop curat, la racit.
    Va multumesc pentru ajutor si va doresc mult succes in continuare,
    Cristina Popescu

    • Bună ziua, puteți coace pâinea la mașina de pâine, dar nu cu programele presetate ale acesteia. Puteți să pregătiți aluatul exact așa cum ați făcut-o sau îl puteți face în mașina de pâine pe un program numai pentru frământare. Îl scoateți din mașină și-l puneți într-un castron uns cu un strop de ulei. Îl lăsați să crească până își dublează volumul. Modelați pâinea într-o formă potrivită mașinii de pâine și o coaceți acolo, pe programul de coacere. Dacă în mașină vă iese pâinea cu coaja așa cum o doriți, încercați să procedați așa.

  3. Radulescu Sofia spune:

    Mulțumesc frumos pentru rețetă, am să urmez sfaturile pe care le-ați dat pentru o pîine sănătoasă. Chiar acum mă apuc să fac maiaua. Revin cu un comentariu după ce reușesc să fac pîinea. Vă mulțumesc încă o dată!💐☘

  4. Alina U spune:

    Multumim pentru reteta! Minunata! O intrebare am totusi: eu am acasa faina alba si faina neagra. Cum ar trebui sa le combin si cata apa sa mai pun? Multumesc!

    • Eu în acea așa numită ”făină neagră” nu cred deloc, e un produs efectiv ”vopsit”, colorat probabil cu extract de melasă sau așa ceva. Varianta cea mai sănătoasă este făina de grâu măciniș integral (integrală). Dacă o aveți, evident că trebuie să o folosiți. Amestecați 2 părți albă cu 1 parte neagră (să iasă 400 gr în total) și folosiți 300 ml apă.

Advertising
Advertising
CLOSE
CLOSE