Chifle pentru burgeri – rețetă simplă cu rezultat perfect
Chifle pentru burgeri – rețetă simplă cu rezultat perfect, ilustrată pas cu pas. Cum să faci ușor niște chifle pentru burgeri pufoase și foarte gustoase. Chifle cu unt pentru burgeri, ingrediente și mod de preparare pas cu pas.
Aceste chifle pentru burgeri au o istorie destul de amuzantă. Nu foarte demult, dar totuși, acuma ceva vreme, vă ispiteam cu o rețetă de burgeri care a avut un succes nemăsurat la mine acasă. Să știți că succesul s-a datorat în egală măsură burgerilor în sine, care au ieșit suculenți și delicioși, dar și chiflelor pufoase și nemaipomenit de gustoase. Pentru că am mai făcut nu o singură dată chifle, dar acestea se pare că sunt câștigătoare: una dintre cele mai vechi rețete publicate, cea de chifle pentru pljeskavica sau hamburger, ies excelente dar durează mult mai mult, iar rețeta de chifle moi, cu rezultate foarte faine și aceea, are un aluat mult mai greu de lucrat. Astea se fac efectiv într-o joacă iar rezultatul e excepțional.
Revenind la poveste, trebuie să știți că o bună parte din pozele pe care veți vedea că ilustrează rețeta de chifle pentru burgeri au fost făcute în ziua în care am pus la cale acel festin care a lăsat urme adânci în memoria unora dintre participanți. Atât de adânci, încât Vukomir a mâncat pe nerăsuflate doi burgeri iar după vreo două-trei ceasuri a mai cerut unul și uite-așa am rămas eu fără subiect de pozat pentru pozele finale ale rețetei de chifle!
Cum ziceam, unii dintre noi au pătimit mult după burgerii ăia, așa că nu au trecut nici două săptămâni și i-am reluat, la cererea familiei. S-a întâmplat la fel ca prima dată, doar că de data asta au dispărut toate chiflele în același timp, efect al apetitului deja cunoscut al lui Vukomir, dar și al faptului că Milena a venit acasă cu niște prieteni cărora pur și simplu nu am putut să le spun ”hei, așteptați și voi vreo jumătate de ceas, salivați în voie cât pozez eu chiflele astea!”
Între timp, făcusem nesăbuința de a promite prietenilor care mă urmăresc pe Instagram că vor primi cât de curând această rețetă de chifle. Urăsc să nu mă țin de cuvânt, dar n-avem ce face, mâncăcioșii mei mi-o făcuseră! Așa că azi, când am rămas complet singurică pentru câteva ceasuri, am mai pus-o de-o tură de chifle, le-am terminat și le-am și pozat. Dacă nu le-or mânca așa goale, poate-poate pun ceva în ele mâine, dar nu mai fac promisiuni că nu sunt sigură că le voi putea ține.
Așadar, în sfârșit pot să vă arăt rețeta asta, pentru care m-am inspirat de pe kingarthurflour.com, adaptând rețeta după gustul meu. Pentru că eu mă cam feresc de caloriile inutile, am eliminat din rețetă oul, dar și zahărul, pe care l-am înlocuit cu 1 linguriță de sirop de agave. În rest, aceeași crustă cu aspect satinat și gust plăcut de unt, aceeași textură moale și foarte plăcută.
Ingrediente Chifle pentru burgeri – rețetă simplă
- 450 de grame de făină (eu am folosit tip 550)
- 4 grame de drojdie uscată (½ de pachet de drojdie uscată sau 12 grame de drojdie proaspătă)
- 20 de grame de zahăr sau 1 linguriță de sirop de agave ( sau miere de albine)
- 300 ml. de apă (în funcție de capacitatea de absorbție a făinii poate fi nevoie de o cantitate de la 270 ml – 330 ml apă, cu mențiunea că eu am folosit 330 ml)
- 9 grame sare
- 30 de grame de unt cu 82% grăsime, topit dar nu fierbinte
- în plus: 50 de grame de unt cu 82% grăsime, topit dar nu fierbinte, pentru finisarea chiflelor înainte și după coacere, făină pentru presărat planul de lucru
Chifle pentru burgeri – rețetă simplă cu rezultat perfect – mod de preparare
1. Cântăriți cu grijă toate ingredientele și măsurați apa. Puneți într-o ceașcă 1 lingură de făină, din cantitatea totală măsurată, adăugați drojdia și zahărul și amestecați. Diluați cu 50 de ml. de apă (pe care o luați din cantitatea totală de 300 ml). Lăsați 10 minute să se activeze drojdia, până ce se umple ceașca de spumă.
Observație: dacă folosiți drojdie proaspătă, frecați-o cu zahărul/mierea/agave până se lichefiază, diluați cu apa și omogenizați cu făina. Mai departe procedați la fel.
2. Imediat după ce ați amestecat drojdia cu apa și făina, puneți restul de făină într-un castron larg și încăpător, în care se va și frământa, adăugați restul de 250 ml de apă (la temperatura camerei) și amestecați cu o lingură de lemn. Nu trebuie să se omogenizeze, doar să fie absorbit lichidul în făină. Acoperiți castronul cu un șervet curat și lăsați-l deoparte până când se umflă drojdia.
3. După ce s-a umflat bine drojdia, se adaugă peste făina umezită și se începe să se frământe. După ce s-a omogenizat aluatul, se presară sarea. Imediat se adaugă 30 de grame de unt topit (nu fierbinte) și se frământă până la obținerea unui aluat neted, care se desprinde de pe pereții castronului (și de pe mâini, dacă frământați manual). Aluatul trebuie să fie suplu și molcuț. Dacă ați pornit cu mai puțină apă, adăugați câte 1 lingură până are consistența potrivită. După ce e bine frământat, aluatul se transferă într-un castron uns cu puțin ulei. Se acoperă castronul cu un șervet împăturit dublu și se lasă să crească până își dublează volumul. Dacă îl veți așeza într-un loc călduț, ferit de curent, va crește cam într-o oră, o oră și jumătate.
Porționare și modelare chifle pentru burgeri
4. După o oră și douăzeci de minute, aluatul meu a crescut așa cum se vede mai jos.
5. Am presărat planul de lucru cu făină și am porționat aluatul în 8 bucăți pe cât posibil egale. Se poate porționa și în 10, pentru chifle ceva mai micuțe.
6. Imediat am început să modelez chiflele. Eu m-am folosit și de cântar, pentru a obține chifle egale, dar se poate și la ochi. Ideea e că dacă sunt egale, e sigur că toate chiflele se vor coace exact la fel. Am cântărit aluatul, am avut 776 de grame și am știut că pentru a fi egale, fiecare chiflă trebuie să aibă 97 de grame. Repet, asta e o precauție în plus, pentru cei perfecționiști, se poate și din ochi. Pentru a le da o formă rotundă, am împăturit repetat marginile aluatului spre interior, apoi le-am rulat de planul de lucru ca pe niște mingi.
Observație: dacă lucrați mai încet, acoperiți atât aluatul încă nemodelat cât și chiflele cu un șervet de bucătărie curat, ușor umed, ca să nu se usuce.
7. Imediat după ce le-am modelat, am așezat chiflele într-o tavă acoperită cu hârtie de copt. Am lăsat destul spațiu între ele, ca să crească în voie.
8. Imediat, am aplatizat chiflele, apăsând ușor deasupra lor cu palma. Le-am modelat ca pe niște discuri cu un diametru de aproximativ 10 cm. Am acoperit apoi tava cu șervete de bucătărie în strat dublu și am lăsat chiflele să crească într-un loc călduț timp de 1 oră. Sfat: acel ”loc călduț” poate fi chiar cuptorul stins, în care să băgați o crăticioară cu apă fiartă. Aburii vor ajuta mult aluatul să crească.
Chifle pentru burgeri, coacere
9. După ce chiflele au crescut, se pornește cuptorul și se fixează la 230°C. Separat, pregătim o tăviță în care vom turna apă fiartă, chiar în momentul în care vom da chiflele la copt.
Chiflele se ung cu o pensulă moale de patiserie cu ½ din untul topit indicat la ultima poziție de pe lista de ingrediente. Se dau la copt la o înălțime medie, în cuptorul preîncins la 230°C. Imediat după ce am băgat chiflele în cuptor, pe fundul cuptorului punem tăvița în care turnăm apă fiartă și închidem imediat ușa.
10. După 10 minute, scoatem cu grijă tăvița cu apă fiartă din cuptor. Atenție, când se deschide ușa cuptorului vor ieși aburi fierbinți! Deasemenea, trebuie să purtăm mănuși și să punem tăvița cu apă fierbinte într-un loc sigur. Reducem temperatura cuptorului la 200°C și continuăm coacerea încă 8-10 minute. Chiflele trebuie să fie rumene-aurii în final. Imediat ce se scot din cuptor, se ung pe suprafață cu tot untul topit rămas. Coaja fierbinte va absorbi sfârâind untul, devenind foarte gustoasă și cu aspect plăcut.
11. Chiflele se pun la răcit pe un grătar de sârmă pentru prăjituri. Se vor tăia doar după ce s-au răcit până la temperatura camerei. Se taie foarte frumos, aproape fără firmituri, sunt moi, cu miezul foarte plăcut și gustoase.
Sper să le încercați și să vă placă la fel de mult ca nouă. Și nu uitați, pe Instagram puteți afla dinainte despre rețetele ce urmează să apară pe blog. Urmăriți-mă și acolo, acesta e contul meu: instagram.com/lauralaurentiu!
Lasă un răspuns