Painea Iepuras
Am devenit pasionata de diferite procedee de modelare a painii, si mi-a venit ideea sa fac o paine-iepuras. Din acelasi aluat ca si la Painea Floarea Soarelui am modelat si acesta Paine Iepuras prin a carei postare sper sa va dau o alta idee pentru masa de Paste care va fi apreciata sigur, mai ales daca aveti copii:
Ingrediente Painea Iepuras:
aluat:
- 700 de grame de faina
- 2 lingurite de sare
- 1 lingura rasa de zahar
- 420 ml lapte
- 7 grame de drojdie deshidratata
- 50 ml ulei de masline
pentru uns si finisat:
- 50 ml ulei de masline
- 1 galbenus
- diferite seminte, dupa gust
Preparare Paine Iepuras:
Aluatul l-am framantat la masina de paine, l-am asezat intr-un vas uns cu ulei si l-am lasat sa creasca:
Aluatul rasturnat pe planul de lucru uns cu ulei l-am impartit in trei parti, una foarte mica (doar de un nasuc de iepuras e nevoie) celelalte doua inegale, dar nu cu mare diferenta intre ele. Bucatile mari le-am impartit in cate 5 mai mici, egale intre ele.
Am uns cu ulei si suprapus 4 dintre bucatile provenind din partea cea mai mare, carora le-am dat o forma cat mai rotunda:
Din a 5-a bucata provenind din partea cea mai mare am decupat cu un pahar doua cercuri, am uns partea superioara a bucatilor suprapuse cu ou batut si apoi am suprapus bucata decupata.
Bucatile provenind din partea medie le-am modelat in forma de triunghi (aproximativ) si la fel le-am uns si suprapus pe primele 4. Din a 5-a am decupat cu rola de patiserie doua forme elipsoidale. Am uns cu ou partea superioara a bucatilor suprapuse si am asezat-o deasupra pe cea decupata.
Am pregatit o tava cu hartie de copt, am asezat partea rotunda, iar cele doua cercuri decupate cu paharul le-am lipit, pensulandu-le cu ou batut pe cate o parte, imediat sub cele cerucrile goale, formand obrajii iepurelui. Partea cu cele doua forme elipsiodale am pozitionat-o deasupra capului:
Am desprins urechile una de cealalta printr-o taietura cu rola de patiserie:
Din bucatile elipsoidale decupate am taiat doi dinti pe care i-am lipit cu ou, am modelat nasul iepurelui si l-am asezat la alocul lui, am uns toata suprafata painii cu ou bautut, am presarat mac pentru a forma ochii iar obrajii i-am presarat cu susan, Toate bucatile de aluat marunte ce au ramas le-am introdus dedesubt.
L-am dat imediat la cuptorul preincalzit la 190 de grade, pentru 35 de minute.
Later edit: aceasta reteta a binedispus multa lume, cum era si firesc. Chiar m-am asteptat, la data publicarii ei, sa fie un hit, ca sa zic asa. Am avut surpriza sa descopar acest procedeu „visat de mine intr-o noapte agitata” pe site-uri de bucate de la noi si pana in… Vietnam :)), fata care a postat reteta acolo, la zeci de mii de kilometri departare, dand dovada de mult fair-play si inserand in postarea ei linkul spre acest articol de la care s-a lansat in lume aceasta paine, chiar daca eu cu greu as fi putut descoperi ca o publicase si ea. Din pacate, ceea ce chiar m-a intristat, altii, mult mai apropiati, nu au dat dovada de acelasi fair-play, insusindu-si procedeul si chiar pretinzand ca e al lor! Pacat, pentru ca nu m-am gandit niciodata sa cer „drepturi de autor” in forma materiala, doar un prapadit de link pe care il consider o forma de recunoastere a muncii mele.
Lasă un răspuns