Pâine fără gluten cu semințe și ovăz – rețetă detaliată
Pâine fără gluten cu semințe și ovăz – rețetă detaliată, cu lista de ingrediente la gram și modul de preparare ilustrat cu poze. Ce fel de făinuri se folosesc pentru o pâine fără gluten? Cum se frământă, cum se modelează și cum se coace o pâine fără gluten?
Intoleranța la gluten nu este un moft. Bolnavii celiaci nu au de ales, ori consumă o pâine fără gluten, ori renunță complet la ea. Din păcate, boala celiacă – intoleranța la gluten – este tot mai răspândită. Cândva, lucrurile erau mai simple. Celiacii erau, în general, diagnosticați din copilărie. În ultimul timp, consecință a stilului de viață, a mâncării tot mai procesate, probabil și a poluării (îi las pe alții, mai calificați, să stabilească factorii determinanți), tot mai mulți oameni devin intoleranți la gluten la maturitate sau chiar la senectute.
În afară de bolnavii celiaci, obligați la o dietă fără gluten, consumul de pâine fără gluten poate fi benefic pentru oricine. Făinurile fără gluten se digeră mai ușor, astfel fiind redus riscul de a dezvolta în timp intoleranțe alimentare.
Apoi, persoanele care suferă de alte afecțiuni, nu neapărat intolerante la gluten, pot beneficia și ele de dieta fără gluten. Mă dau exemplu pe mine însămi. Am boala Hashimoto (hipotiroidita autoimună) iar o dietă fără gluten m-ar ajuta (dac-aș ține-o permanent) să asimilez mai bine hormonul tiroidian. Evident, n-o țin, îmi place mult pâinea și-mi plac și produsele de patiserie. În plus, înainte să fi făcut rețeta de pâine fără gluten cu semințe și ovăz pe care v-o prezint în continuare, nu găsisem nicio pâine fără gluten care să-mi dea cea mai mică bucurie. Și sunt atât, dar atât de scumpe!
Pâinea asta, însă, doar priviți-o! Are o culoare apetisantă – căci nu mă atrag deloc pâinile albe ca vata care s găsesc în comerț – un miros superb și un gust perfect! Are și textură, o coajă crocantă, semințe și fulgi de ovăz integrali în miezul moale.
Ingredientele pe care le-am folosit nu sunt greu de găsit.
Se găsește făină fără gluten la mai toate magazinele mari. Cred că cel mai răspândit brand de produse fără gluten este Schär dar dacă există și altele similare, cu singuranță că pot fi folosite și acelea. Făina fără gluten, însă, e foarte, foarte albă, ca amidonul alimentar.
Ca să iasă o pâine pe gustul meu, am adăugat și o parte de făină de ovăz. Eu am luat-o din Serbia, dar se găsește și la magazinele naturiste de la noi. Important, însă, este să vă asigurați că pe ambalaj se specifică faptul că nu conține gluten, pentru că este posibilă contaminarea.
Ingrediente Pâine fără gluten cu semințe și ovăz
- 400 de grame de făină fără gluten (eu am folosit Mix B pentru pâine Schär)
- 130 de grame de făină de ovăz
- 80 de grame de semințe amestec (de dovleac, de floarea soarelui, de in, de susan și 1 linguriță de chia, am folosit eu)
- 50 de grame de fulgi de ovăz integrali
- 600 de mililitri de apă călduță
- 10 grame de drojdie uscată
- 13 grame de sare
- 20 de grame de miere
- 30 de militri de ulei (eu am folosit de măsline)
- în plus: ulei pentru uns planul de lucru și, opțional, 1 linguriță de fulgi de ovăz, pentru presărat suprafața pâinii
Mod de preparare Pâine fără gluten cu semințe și ovăz – rețetă detaliată
1. Primul lucru pe care l-am făcut a fost să măsor într-un recipient gradat apa, cei 600 de mililitri. Apoi, am amestecat mixul de semințe cu fulgii de ovăz, într-un castron. Deasupra acestora, am turnat 100 de mililitri din apa deja măsurată. Am amestecat puțin cu o lingură, am înfoliat castronul și l-am lăsat deoparte timp de 20 de minute.
Hidratarea semințelor și a fulgilor e foarte importantă! Dacă i-am adăuga uscați în aluat, aceștia ar absorbi apa din acesta și ar rezulta o pâine cu ”insule” foarte uscate, în jurul semințelor.
2. Între timp, am pus drojdia într-un castronel, am adăugat mierea și vreo 2-4 linguri de apă (din același recipient gradat). Am lăsat drojdia să se umfle vreo 10 minute.
3. Într-un castron, am cântărit făinurile, mixul B de la Schär și făina integrală de ovăz (cea de culoare crem, din stânga imaginii de mai jos). Primul motiv pentru care am ales să folosesc această făină integrală de ovăz a fost că nu conține gluten. Al doilea motiv a fost acela că, fiind o făină integrală, va adăuga un aport de fibre în această pâine fără gluten, pentru că făinurile fără gluten conțin în cea mai mare parte amidon.
Peste făinuri, am adăugat sarea și am omogenizat totul cu o furculiță. Cantitatea de sare standard pentru pâine este de 2% din gramajul de făină folosit. Se poate pune cu ceva mai mult (până la 3%), dacă preferați o pâine mai sărată.
4. După 20 de minute, semințele și fulgii de ovăz au absorbit apa adăugată. I-am amestecat puțin și am fost gata să încep frământarea.
Frământarea aluatului
5. Recomand ca aluatul pentru această pâine fără gluten cu semințe și ovăz să se frământe cu mixerul. E foarte lipicios, are o textură diferită de cea a aluaturilor cu care suntem obișnuiți și, în plus, nu devine mai maleabil niciodată, oricât ar fi frământat. Așadar, am pus apa măsurată care mi-a rămas în vasul mixerului și am adăugat uleiul. Peste acestea, am adăugat drojdia deja activată (cu bășici la suprafață).
6. Am cernut direct în castron, deasupra lichidelor, făinurile fără gluten amestecate cu sarea.
5. Cu mixerul la viteză mică, am amestecat compoziția timp de 2 minute. Am răzuit castronul cu o spatulă, desprinzând compoziția ce aderase de acesta. Am mai mixat totul la viteză medie, încă 4 minute. Am obținut o compoziție păstoasă și lipicioasă, așa cum puteți vedea în imaginea de mai jos.
6. Am adăugat pentru aluatul de pâine fără gluten semințele și fulgii de ovăz hidratați.
7. Am mai mixat aluatul de pâine fără gluten, la viteză medie, încă 5 minute, așa încât semințele să se distribuie uniform. În final, aluatul arăta omogen. Dacă am încercat să îl ating, s-a lipit de degete. Cu degetele umede, am desprins aluatul lipit de cârligul castronului și l-am adăugat peste celălalt. Am acoperit castronul cu șervete de bucătărie în strat dublu și am lăsat aluatul deoparte, timp de 15 minute, la temperatura bucătăriei.
Modelarea pâinii și dospirea în formă
8. Am pregătit două forme, cu dimensiunile de 24 centimetri lungime, 11 centimetri lățime și 7 centimetri înălțime. Le-am uns cu puțin ulei și le-am căptușit cu hârtie de copt. Am uns cu puțin ulei planul de lucru. Mi-am uns și mâinile și apoi am răsturnat aluatul de pâine fără gluten pe planul de lucru, răzuind cu o racletă tot ce rămăsese lipit de castron. După cum puteți vedea în poza de mai jos, deja începuse dospirea, se văd bule de aer în aluatul răsturnat.
9. Cu racleta unsă, am împărțit aluatul în două părți egale. Cu mâinile tot uns, subliniez, n-aveți idee cum se lipește, am modelat fiecare bucată de aluat într-un cilindru îndesat. Am pus cele două pâini astfel formate în formele dinainte pregătite.
10. Cuptorul meu are un program special pentru dospirea aluaturilor, cu aburi, la temperatura de 35 de grade. Cu acest program, pâinile mele au crescut, în 35 de minute, până ce au atins nivelul superior al formei.
Dacă nu aveți un astfel de program, vă recomand să puneți în partea inferioară a cuptorului o cratiță cu apă fiartă, apoi să băgați tăvile în cuptorul stins, la mijloc. Aburul va încălzi interiorul cuptorului suficient ca să dospească pâinea, în plus, aluaturilor le place mult umiditatea.
În orice caz, pâinile trebuie lăsate să crească până umplu formele. Reperul principal e dimensiunea la care ajung pâinile, nu neapărat timpul care a trecut. Veți vedea că, spre deosebire de pâinea de grâu (cu gluten), aceste pâini nu mai cresc cine știe cât, în timpul coacerii.
11. După ce au crescut suficient pâinile, le-am scos din cuptor și l-am setat la modul de coacere fără ventilație, temperatura 230°C. Am umezit suprafața pâinilor, cu o pensulă înmuiată în apă, și le-am presărat cu câțiva fulgi de ovăz (asta e opțional). Totodată, până s-a încins cuptorul, mi-am pus la fiert apă, în fierbător.
Pâine fără gluten cu semințe și ovăz – coacerea
12. Când cuptorul a atins temperatura setată (230°C), am așezat la bază o tavă mai adâncă și am turnat în ea apa clocotită. Cele două pâini le-am așezat la o înălțime medie. După 20 de minute, când pâinea a început să devină ușor aurie la suprafață, am scos tava cu apă. Atenție, folosiți mănuși de protecție pentru cuptor și manipulați tava cu grijă, să nu vă ardeți!
Imediat, am redus temperatura cuptorului la 200°C. Am închis repede ușa cuptorului și am continuat coacerea încă 50 de minute (1:10 ore în total). Dacă vă știți cuptorul că are tendința să ardă, acoperiți pâinile cu o coală de hârtie de copt, umezită și stoarsă, și continuați coacerea.
În final, am scos pâinile din forme și le-am așezat pe un grătar special pentru răcirea produselor coapte. Erau rumene și, când am ciocănit frundul pâinii, a sunat a gol, semn că e bine coaptă. Le-am pulverizat imediat cu puțină apă proaspătă și le-am lăsat să se răcească bine.
După ce s-a răcit, am tăiat pâinea cu un cuțit lung, zimțat. Primele felii au dispărut imediat, unse cu unt. E absolut delicioasă această pâine fără gluten cu semințe și ovăz, are și gust, și textură, e mai bună decât cele mai multe pâini din comerț, cu sau fără gluten!
Sper să vă placă rețeta și s-o încercați. Mai multe rețete fără gluten găsiți cu un click pe poza de mai jos.
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns