Cautare in site
x inchide
Chifle cu semințe și făină integrală - fără frământare - rețetă pas cu pas

Chifle cu semințe și făină integrală – fără frământare – rețetă pas cu pas

Reteta de Laura Laurențiu
Adaugata la 28.04.2022
V-a plăcut această retetă? Vă rugăm să ne dați o notă!
SARI LA RETETA
Advertising

Chifle cu semințe și făină integrală – fără frământare – rețeta pas cu pas, prezentată detaliat, cu multe mici amănunte de ajutor pentru o reușită perfectă. Chifle din aluat pentru pâine fără frământare, cu făină integrală și semințe, mod de preparare detaliat și lista de ingrediente la gram. 

Când am auzit prima dată despre pâinea fără frământare, am avut serioase rețineri. Mai conservatoare din fire, nu-mi venea să cred că produsul obținut urmare a acestui procedeu mă poate mulțumi. Totuși, când am ajuns să citesc rețeta lui Jim Lahey, creatorul acestui tip de pâine, curiozitatea nu mi-a dat pace și a trebuit s-o încerc. A fost doar un prim pas! După o vreme, am început să adaptez și ajustez procedeul, așa încât să obțin rezultate diferite. Rețeta de chifle cu semințe și făină integrală, pe care v-o propun azi, e ultima mea abordare a acestui ingenios procedeu de panificație.

Prima a fost pâinea cu făină integrală și starter de drojdie crescut în casă. Am propus această pâine în trei variante, cu plămădeala de drojdie, cu maia naturală și cu drojdie comercială. Această rețetă – video – o puteți accesa cu un click pe poza de mai jos.

paine fara framantare reteta pas cu pas

O altă rețetă de pâine fără frământare, de data asta niște minunate chifle cu lapte, găsiți cu un click pe poza de mai jos.

chifle fara framantare reteta chifle cu lapte pufoase reteta video

Revenind la rețeta de chifle cu semințe și făină integrală.

Mai ales, țin să le recomand din toată inima. Au textură, sunt pufoase, au coaja crocantă fără a fi tare și mai ales au un gust superb!

chifle cu seminte si faina integrala reteta pas cu pas

Ați observat deja, chiflele astea au un timp destul de scurt de preparare. Adevărul e că nu vom munci efectiv cu ele mai mult de 30 de minute. Cred că am și exagerat! La acest timp activ, însă, se adaugă mai multe ore de așteptare. Este un aluat cu foarte puțină drojdie, ceea ce înseamnă, evident, un gust mai bun. Pe de altă parte, din cauza asta aluatul va avea nevoie de un timp lung, ca să se dezvolte cum se cuvine. Gustul și textura chiflelor, însă, ne vor recompensa din plin! Precizez că m-am apucat să le fac seara, așa încât să fie gata de copt a doua zi, dimineața.

Ingrediente chifle cu semințe și făină integrală – fără frământare

  • 130 de grame de făină integrală de grâu
  • 270 de făină albă tip 650 sau 550 (făină pentru pâine)
  • 20 de grame de zahăr
  • 2 grame de drojdie uscată sau 6 grame de drojdie proaspătă
  • 290 ml. de apă călduță
  • 30 de mililitri de ulei de măsline
  • 40 de grame de semințe (in, floarea soarelui, dovleac, susan etc – în amestec sau din sortimentul preferat)
  • 8 grame de sare
  • în plus, amidon sau făină pentru presărat

Mod de preparare chifle cu semințe și făină integrală

1. Primul lucru pe care l-am făcut a fost să cântăresc semințele, într-un castronel. Observați, eu folosesc un amestec de mai multe tipuri de semințe, se poate folosi și doar un tip, care vă place mai mult. Folosesc 40 de grame de semințe, adică 10% din cantitatea de făină folosită în total (albă + integrală). După opinia mea, este suficient. Semințele sunt destule cât să dea gust și textură. Mai multe doar ar îngreuna dezvoltarea glutenului din aluat și ar crește inutil conținutul caloric al pâinii. Pentru că, da, semințele sunt foarte bogate în calorii!

amestec de seminte

2. Al doilea pas: hidratarea semințelor. Nu recomand să folosiți semințe uscate în niciun aluat! De ce? Pentru că vor absorbi umiditatea aluatului și va ieși o pâine mai uscată, implicit mai puțin pufoasă. Așadar, peste semințe torn cam 100 de ml. de apă – altă apă decât cea recomandată pentru frământarea aluatului – și le las deoparte cam o oră. Se pot lăsa și de azi pe mâine, în frigider.

seminte la hidratat

Activarea drojdiei

3. Într-un castron încăpător, am cântărit zahărul, am luat tara cântarului și am cântărit și cele 2 grame de drojdie uscată. Cantitatea reprezintă 1/3 dintr-un pliculeț de drojdie uscată, e infimă. Dacă folosiți drojdie proaspătă, sfărâmați în castron 6 grame de drojdie.

cantarire drojdie

Advertising

4. Am adăugat în castron și 30 de grame de făină albă și am omogenizat bine cu telul în formă de pară. Din cantitatea totală de apă recomandată pentru frământare (290 ml), am turnat cam 50 de ml. de apă călduță peste drojdia omogenizată cu zahărul și făina. Am bătut puțin cu telul în formă de pară, să se omogenizeze totul. Am lăsat castronul deoparte timp de 15 minute, la temperatura bucătăriei. La finalul acestui timp, drojdia ar trebui să facă ceva bulbuci, dar nu mulți, că e o cantitate foarte mică.

activare drojdie

Amestecarea ingredientelor

5. Peste drojdia activată, am turnat restul de apă călduță și uleiul de măsline. Am bătut bine cu telul.

adaugare apa si ulei de masline

6. Separat, într-un castron, am amestecat cele două tipuri de făină și sarea. Cele 8 grame de sare recomandate reprezintă 2% din cantitatea de făină, adică minimum recomandat pentru pâine. Se poate cu ceva mai mult (2,5-3%), dacă vă place pâinea mai sărată, dar mai puțin în niciun caz. Nu doar că pâinea ar fi insipidă, dar ar fi afectat și procesul dospirii. Am adăugat făinurile amestecate cu sarea peste lichidul din castron.

adaugarea fainii

7. Am scurs prin sită semințele de apa rămasă neabsorbită și le-am adăugat în castron.

adaugarea semintelor hidratate

8. Cu o lingură de lemn, am amestecat energic ingredientele, până nu am mai văzut urme de făină uscată. Amestecarea nu ar trebui să dureze mai mult de 1-2 minute. Am obținut o pastă umedă, așa cum se vede în poza de mai jos. Am acoperit castronul cu folie alimentară și l-am lăsat deoparte timp de 60 de minute, la temperatura bucătăriei.

amestecarea ingredientelor

Două plieri succesive

9. După 1 oră, cu ajutorul unei raclete de plastic, am desprins aluatul care se ținea de castron, împingându-l la locul lui. Ajutându-mă de racletă, am adus aluatul de pe fundul castronului deasupra, de parcă l-aș fi împăturit, în același timp rotind ușor castronul. Am repetat procedeul până am obținut o aproximativă bilă de aluat, așa cum se vede în poza de mai jos.

prima impachetare a aluatului pentru chifle cu seminte si faina integrala

10. Am înfoliat castronul cu aluatul la loc și l-am lăsat la temperatura bucătăriei încă 1 oră. După acest timp, am repetat procedeul descris la punctul 9. Am înfoliat bine castronul cu aluat și l-am dat la frigider peste noapte (timp de de 8 ore).

Modelarea aluatului dospit

11. A doua zi, aluatul pentru chifle cu semințe și făină integrală a crescut frumos, aproape a umplut castronul.

aluat pentru paine fara framantare dupa dospire

Advertising

12. Am presărat aluatul cu puțin amidon alimentar, pe toată suprafața, apoi l-am împins cu pumnul, eliminând bulele mari de aer. Eu prefer să folosesc amidonul pentru presărat, în ultima vreme, pentru că am observat că e mai eficient în prevenirea lipirii aluaturilor de planul de lucru, dar merge și cu făină.

degazarea aluat pentru paine fara framantare

13. Cu o racletă de plastic, am desprins aluatul de castron, de jur împrejur, și l-am răsturnat pe planul de lucru. După cum se vede în poza următoare, e umed și fără formă, se întinde pe planul de lucru ca un langoș. Voi remedia asta imediat!

aluat de paine fara framantare rasturnat pe planul de lucru

14. Ceea ce urmăresc este să nu mai văd acest aluat umed și lipicios. Așadar, prind de marginile aluatului, ridic și pliez, apăsând ușor, așa încât suprafața presărată cu făină sau amidon să vină deasupra. Insist cu aceste plieri, până obțin un fel de ”franzelă” destul de tensionată. După cum se poate vedea în imaginea de mai jos, acum aluatul meu chiar are formă!

prima modelare a aluatului

Modelare chifle cu semințe și făină integrală

15. Mi-am pregătit o tavă (cea din dotarea cuptorului), pe care am așternut-o cu hârtie de copt. Am presărat ”franzeluța” de aluat de pâine fără frământare și apoi am împărțit-o, cu un tăietor de patiserie, în 8 bucăți egale.

aluatul portionat

16. Pe rând, am modelat câte o chiflă. Pe planul de lucru presărat cu făină/amidon, am transferat câte o bucată de aluat.

portie de aluat pentru chifle cu seminte si faina integrala pregatita de modelare

17. Am prin marginile bucății de aluat, de jur împrejur, și le-am presat, atât cât să se lipească, la mijloc.

modelare chifle cu seminte si faina integrala

18. Am obținut o formă rotunjită, deja asemănătoare cu acele chifle pe care le doresc. Imediat, cu ajutorul racletei, am ridicat chifla pre-modelată și am transferat-o într-o porțiune a planului de lucru nepresărată cu făină/amidon.

chifle cu seminte modelare

19. Am acoperit bucata rotunjită de aluat cu palma. Fără să aplic presiune foarte mare, am rotit-o pe planul de lucru până când sa rotunjit frumos și baza s-a sigilat (s-a lipit bine). Animația de mai jos arată clar procedeul.

modelare

20. Pe măsură ce fiecare chiflă a trecut prin pașii 16-19, am pus-o, imediat după modelare, în tava acoperită cu hârtie de copt. Am acoperit tava șervete curate de bucătărie, în strat dublu, și am lăsat chiflele să mai crească timp de 40 de minute. Între timp, am pornit cuptorul și l-am fixat la 210°C, căldură de jos și de sus, fără ventilație.

chifle fara framantare cu seminte in tava

Coacerea

21. Înainte de coacere, am dat în clocot cam 250 de ml. de apă, într-o crăticioară, și am plasat-o în cuptorul deja preîncins la 210°C, la baza acestuia. Aburul din cuptor va ajuta mult să obțin niște chifle cu coaja rumenă, ușor crocantă și miezul pufos. Înainte de coacere, chiflele mele au crescut vizibil. Le-am umezit suprafața cu puțină apă  călduță și le-am dat la copt, la o înălțime medie.

chifle cu seminte si faina integrala fara framantare reteta coacerea

22. După 15 minute, am scos crăticioara cu apă din cuptor. Atenție, folosiți mănuși pentru cuptor și aveți grijă să nu vă ardeți! Am copt în continuare chiflele, la aceeași temperatură de 210°C, până când s-au rumenit frumos. Eu le-am ținut 40 de minute în cuptor, că-mi plac rumene și crocante, dacă vă plac mai blonde, 35 de minute ar fi suficient. Imediat ce am scos chiflele rumene din cuptor, le-am stropit cu apă, ceea ce le-a dat un luciu frumos la suprafață.

stropire cu apa chifle proaspat scoase din cuptor

23. După stropire, am transferat chiflele pe un grătar pentru brutărie și patiserie, să se răcească bine.

chifle cu semințe din aluat pentru paine fara framantare

24. După ce s-au răcit complet, am rupt una. După cum se vede în poza de mai jos, aceste chifle cu semințe și făină integrală au un miez pufos și apetisant. semințele se văd (și mai ales se simt). Îmi pare rău doar că nu pot să vă transmit prin aceste imagini parfumul și gustul lor!

chifle cu seminte fara framantare

Sunt minunate călduțe, cu un pic de unt și sare. Sunt splendide pentru sandwich-uri, căci au un gust bun și o textură atât de faină! În plus, aceste chifle cu semințe și făină integrală se fac chiar ușor. Nu ne solicită mult timp prezența în bucătărie. În timpul în care aluatul ”doarme” la frigider… putem și noi dormi, desigur, în locul nostru cald și confortabil. Să vă fie de folos!

MAI MULTE REȚETE DE PÂINE GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS

lipii moi si pufoase reteta bosanska lepinja reteta lipii bosniece reteta lipii laura laurentiu

Instagram @lauralaurentiu

Ti-a placut aceasta reteta?

/ 5. Voturi

Știri culinare cu subiect asemănător:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Advertising