Baghete de casa – Paine frantuzeasca reteta simpla
Frantuzesti sau nu, aceste baghete de casa sunt un tip de paine foarte gustoasa, cu o coaja crocanta si miezul moale si gustos. Cat timp aceste baghete sunt in cuptor… se umple toata casa de un parfum innebunitor. Am promis ca o sa va impartasesc reteta de baghete de casa (baguettes, cum vreti sa le ziceti). Iata ca ma tin de cuvant, nu a durat prea mult, da? Pentru inceput, va ofer poza de final de care regret nespus ca nu am reusit nicicum sa fac sa se lipeasca si mirosul de paine proaspata, robusta:
Ingrediente Baghete de casa – Paine frantuzeasca -Baguettes:
- 1 kilogram de faina
- 600 ml. de apa
- 2 lingurite de sare
- 1 pachetel de drojdie de 25 de grame sau 50 de grame de maia naturala
Preparare Baghete de casa – Paine frantuzeasca – Baguettes – pregătirea prefermentului pentru baghete de casa
De cu seara: drojdia (sau maiaua naturala) se dizolva in apa calduta, intr-un vas incapator. Separat, faina se amesteca bine cu sarea, apoi jumatate din cantitatea de faina se toarna peste apa in care s-a dizolvat drojdia (respectiv maiaua), amestecand continuu. Se acopera vasul cu foile alimentara si se lasa peste noapte intr-un loc caldut, cu temperatura constanta. A doua zi dimineata, prefermentul trebuie sa-si fi triplat volumul si sa fie plin de basici.
Framantarea aluatului pentru baghete de casa
Restul de faina (din cantitatea totala recomandata in lista ingredientelor) amestecata cu sarea se toarna pe planul de lucru. Se face loc la mijloc si in gaura formata se rastoarna compozitia fermentata.
Se incepe sa se framante energic pana se obtine un aluat placut la atingere, elastic fara a fi tare, nelipicios si umed. Daca e nevoie, se mai adauga cate 1 lingura de apa calduta sau dimpotriva, de faina, pana la atingerea unei consistente potrivite. Framantarea manuala ar trebui sa dureze minimum 15 minute.
Dospirea aluatului pentru baghete de casa
Aluatul se pune intr-un bol uns cu ulei si se lasa sa creasca cel putin o ora, intr-un loc caldut si ferit de curentii de aer (sa-si dubleze volumul). Daca se foloseste maia naturala procesul de dospire ar putea dura mai mult, insa rezultatele vor fi exceptionale.
Dupa o ora, aluatul s-a dezvoltat frumos, dupa cum se poate vedea in poza de mai jos.
Baghete de casa – modelare
Se rastoarna aluatul crescut pe planul de lucru presarat cu faina si se imparte in 3 (sau 4) bucati egale.
Se formeaza baghete lunguiete care se pun in tava acoperita cu hartie de copt, crestandu-se pe suprafata cu un cutit bine ascutit.
Baghete de casa, dospirea a 2-a. Cum se coc baghetele de casa?
Se acopera tava cu doua prosoape umezite cu apa calda si bine stoarse, asa incat painile sa fie bine invelite si protejate de uscaciune. Se lasa sa mai creasca baghetele in tava pana ce va fi evident ca si-au marit volumul. Lucrul acesta va fi vizibil cand crestaturile se vor desface si vor lasa sa se vada aluatul plin de basicute de aer.
In cuptorul rece se introduce un vas cu apa calda, apoi se aprinde cuptorul care se fixeaza la 250 de grade Celsius.
Tava cu baghetele se da la cuptor cand acesta este bine incins (la 250 de grade Celsius, repet). Coacerea baghetelor dureaza 20-25 de minute, eu pe ale mele le-am scos dupa 21 de minute. Daca doriti o coaja mai rustica, scoateti vasul cu apa din cuptor dupa primele 10 minute. Daca nu lasati-l pe toata durata de coacere, aburul are rolul de a mentine umiditatea necesara ca sa se creeze o coaja crocanta dar supla.
Si o sectiune:
Painea e asa de buna incat merita sa o faci in fiecare zi si nici efortul nu e prea mare. Pana la urma nu e necesara decat putina planificare, niciun fel de munca in plus fata de o reteta de paine obisnuita.
Lasă un răspuns