
Paine de casa moale pentru sandvisuri






Paine de casa moale pentru sandvisuri/sandwich/tartine, ideala pentru pachet, o paine cu o coaja moale si supla si miezul pufos. Reteta de paine cu lapte, cu gramaje exacte si modul de lucru prezentat detaliat.
De la paine, partea pe care eu o prefer este coaja, asa incat ma dau in vant dupa painea cu coaja crocanta si robusta. Ceilalti doi membri ai familiei mele, insa, au nevoie si de paine pentru sandvisuri, cu coaja moale si supla, asa incat e nevoie sa ma adaptez cerintelor si sa pregatesc macar o data pe saptamana o astfel de paine de casa.
Din toate retetele pe care le-am incercat, cea pe care o sa v-o impartasesc azi ramane castigatoare. De aceea o si pregatesc constant, de cativa ani. E o reteta de paine de casa framantata cu lapte, care are proprietatea sa produca aluaturilor o coaja mult mai fina. Apoi, aceasta paine moale de casa pentru sandvisuri se feliaza frumos, aproape fara firmituri. Se pastreaza foarte bine cateva zile bune, chiar si o saptamana si nu in ultimul rand, miroase superb si are un gust minunat.
Ingrediente paine de casa moale
- 480-550 grame de faina
- 25 de grame de drojdie proaspata
- 60 de grame de miere de albine
- 2 lingurite de sare
- 40 de ml. de ulei
- 200 de ml. de lapte
- 100 de ml. de apa
- in plus: faina pt. presarat planul de lucru, ulei pentru uns aluatul, forma de copt si castronul
Preparare paine de casa moale pentru sandvisuri
Prepararea aluatului
1. Se amesteca laptele si apa care trebuie sa fie caldute (asa in jur de 40 de grade Celsius). Se adauga mierea de albine peste laptele amestecat cu apa si se amesteca pana ce mierea se dizolva complet. Se cern 480 de grame de faina, apoi se amesteca bine cu sarea.
2. Intr-un castronel, se zdrobeste drojdia si se amesteca cu 4-5 linguri din laptele indulcit cu mierea de albine. Odata drojdia dizolvata, se amesteca cu tot restul lichidului (atentie, temperatura lichidului trebuie sa fie potrivita, 35-40 de grade Celsius maximum).
3. Indiferent daca se framanta painea la robot sau manual, procedeul e acelasi: faina se pune intr-un castron si se adauga putin cate putin din laptele in care s-a dizolvat mierea si drojdia, la inceput amestecand cu o lingura apoi framantand energic. Deindata ce lichidul este absorbit, se adauga si uleiul si se framanta mai departe.
Pentru framantarea in masina de paine, se toarna mai intai laptele cu mierea si drojdia, apoi uleiul si apoi se pune toata faina amestecata cu sarea.
4. In functie de calitatea fainii, poate fi necesara adaugarea unui plus de faina, in cazul in care aluatul pentru painea noastra e prea moale. Se adauga cate 1 lingura, pe rand, dar in niciun caz nu mai mult de 70 de grame (sa nu se depaseasca cantitatea de 550 de grame in total), pentru ca nu ne dorim o paine grea si indesata, ci una cat mai moale.
5. In final, aluatul pentru painea noastra de casa trebuie sa fie suplu si neted, omogen si sa aiba un aspect matasos. Se pune aluatul intr-un castron bine uns cu ulei si se intoarce in castron, asa incat sa fie uns pe toate partile.
Dospirea aluatului
Castronul cu aluatul se acopera cu un servet de bucatarie umed si se lasa la crescut intr-un loc caldut, ferit de curent. Eu las aluaturile la crescut in cuptorul incalzit la 30 de grade Celsius, timp de 45 de minute pana la 1 ora, vreme in care trebuie sa isi dubleze volumul.
Paine de casa moale pentru sandvisuri – modelarea
1. Dupa ce aluatul a crescut, se presara planul de lucru cu faina. Se rastoarna aluatul si se preseaza energic cu palmele, dandu-i o forma aproximativ dreptunghiulara. Insistati si presati bine pe toata suprafata, asta va ajuta la formarea unei texturi uniform aerate a miezului painii.
2. Se ruleaza aluatul astfel modelat cu fermitate, presand bine deasupra lui asa incat sa aveti siguranta ca straturile de aluat obtinute prin rulare se vor lipi unele cu celelalte. Pe masura ce se ruleaza, se indeparteaza prin periere (cu o pensula de patiserie) faina care ar putea eventual sa adere de aluat.
3. Se unge bine cu ulei o forma dreptunghiulara (a mea are dimensiunile in cm: L=36, l=11, h=10). Se aseaza in forma cilidrul de aluat obtinut. Se infoliaza forma cu film alimentar si se pune painea la crescut intr-un loc caldut (inapoi in cuptorul preincalzit la 30 de grade) pana cand aluatul aproape va umple forma.
4. In final, nu trebuie sa ramana decat 1-2 centimetri intre nivelul superior al aluatului crescut si marginea formei de copt.
Paine de casa moale pentru sandvisuri – coacerea
1. Se incinge cuptorul la 190 de grade Celsius iar gratarul cuptorului se aseaza la un nivel mediu. In partea cea mai joasa a cuptorului se aseaza o tava in care se toarna 500-600 de mililitri de apa clocotita, iar painea se aseaza imediat pe gratar si se inchide usa.
2. In primele 20 de minute, nu se deschide usa cuptorului. Dupa trecerea acestui timp, se scoate tava cu apa clocotita. Din aceasta oricum se va fi evaporat deja o mare parte. Atentie cand deschideti cuptorul, se vor elibera aburi foarte fierbinti!
Aceasta paine de casa moale pentru sandvisuri se coace in total 45-50 de minute, pana cand va fi bine coapta in interior. Ciocanind fundul painii, trebuie sa sune a gol. Daca se atinge gradul de rumenire dorit inainte de a trece cele 45 de minute, se acopera painea cu o coala de hartie de copt umezita. Se coace in continuare pana cand e gata.
3. Dupa ce painea este coapta, se scoate din forma imediat si se aseaza pe un gratar. Cu o pensula moale, se umezeste cu apa suprafata painii fierbinti, cat e inca fierbinte. Asta va da un luciu placut painii.
Aceasta paine de casa moale pentru sandvisuri se lasa sa se raceasca complet inainte de a o taia felii. Daca se respecta toti pasii, painea ar trebui sa aiba o coaja subtire si moale si un interior aerat.
MAI MULTE RETETE DE PAINE GASITI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Lasă un răspuns