Paine impletita
O paine frumoasa, cu interiorul pufos, care se rupe fasii-fasiute, cu coaja crocanta si parfumata, cu care va veti incanta atat musafirii, cat si familia. Nu e deloc greu de facut impletitura iar rezultatul chiar merita efortul consumat, de doar cateva minute, veti obitne o paine nu doar frumoasa, dar si foarte buna.
Ingrediente:(pentru 2 paini, daca faceti una singura injumatatiti cantitatile):
- 900 de grame de faina
- 2 1/2 lingurite de sare
- 1 lingura de zahar
- 550 ml de apa calduta
- 2 1/2 lingurite de drojdie deshidratata (masurat cu masura masinii de paine)
- 50 ml ulei de masline
- galbenus pentru finisat, seminte pentru presarat
Preparare:
Pentru aluat se urmeaza pasii firesti: se dizolva drojdia in putina apa calduta, se amesteca cu zaharul. Faina cernuta se omogenizeaza, intr-un bol incapator, cu sarea si se face o gaura la mijloc, in care se toarna drojdia deja activata. Se incepe amestecarea ingredientelor, turnand cate putina apa pana se incorporeaza toata. Se ia coca la framantat energic, adaugand cate putin ulei, pana se incorporeaza si acesta complet. Se continua framantatul pana la obtinerea unui aluat neted, nelipicios, care face deja basici… sau – framantati mecanic, la masina de paine sau robot. Aluatul bine framantat se aseaza intr-un bol uns cu ulei, se infoliaza si se lasa la crescut intr-un loc caldut, pana isi dubleaza volumul.
Obervatie: modalitatea de impletire a painii se preteaza nu doar acestui aluat – de altfel foarte bun si placut aromat de la uleiul de masline – puteti folosi aluatul vostru preferat, cu lapte sau nu si chiar un aluat dulce, gen briosa. De asemenea, nu conteaza nici cantitatea de aluat, se poate impleti in acelasi mod o paine mare sau una mai mica.
Modelare: Aluatul crescut se rastoarna pe planul de lucru uns cu ulei si se imparte in 6 parti aproximativ egale:
Se taie aluatul in bucati:
Din fiecare bucata se modeleaza o „grisina” groasa de aluat, in lungime de 35-40 de cm.
Cele 6 rulouri se preseaza la unul din capete, lipindu-se, si se departeaza unele de celelalte precum razele unui sector de cerc:
Cele doua rulouri situate cel mai la centru se rasucesc de doua ori:
In continuare, se face cate o impletitura in 3, ca o cosita, cu cate 3 rulouri, incepand de la centru catre stanga respectiv catre dreapta:
Se continua rasucind rulourile situate central, din nou, de doua ori unul in jurul celuilalt:
Se impletesc din nou rulourile in trei, incepand din centru spre stanga respectiv spre dreapta, apoi se rasucesc din rulourile din mijloc si asa pana la capat:
In final, capetele se lipesc intre ele si se introduc sub paine:
Painea (painile, in cazul meu) formata se aseaza in tava, pe hartie de copt, sau se poate pune in forma de cozonac. Se pensuleaza suprafata aluatului cu apa calduta si se lasa inca o jumatate de ora la crescut, intr-un loc ferit de curent. Dupa ce a crescut frumos, painea se pensuleaza cu galbenus de ou batut cu cateva picaturi de apa si se presara (sau nu) cu seminte, dupa preferinta:
Se coace in cuptorul preincalzit la 190 de grade, timp de 35-40 de minute (pentru doua paini timpul de coacere poate fi putin mai mare, pentru o paine mai mica ceva mai redus), pana ce coaja este rumena si ciocanind dosul painii se aude sunand a gol.
O sectiune pufoasa:
Lasă un răspuns