Supă de ciuperci cu tofu prăjit și tăiței
Rețeta de supă de ciuperci cu tofu prăjit și tăiței are o tentă asiatică și adună laolaltă destule lucruri bune și hrănitoare ca să fie minunată pentru o zi de toamnă târzie sau iarnă. Toate aromele din supa asta îți încălzesc sufletul, în plus, o calitate a rețetei este că o puteți ușor adapta conținutului cămării și al frigiderului. Desigur, nu vă recomand să renunțați la ciuperci și la tofu, dar în ce privește restul legumelor folosite, puteți face propria combinație. Eu am folosit porumb baby, brocoli și mazăre mangetout, la fel de bine puteți folosi ardei gras, bok choy și conopidă. Sau o mână de spanac proaspăt, ridiche daikon și fasole verde. Sau… ați prins ideea, cred.
Pentru realizarea rețetei de supă de ciuperci cu tofu prăjit și tăiței am folosit tofu simplu în saramură de la Inedit, un produs ieftin și accesibil (îl găsiți în orice supermarket mai răsărit) și care permite realizarea unei varietăți aproape infinite de preparate vegane.
Bineînțeles, supa asta hrănitoare este mană cerească pentru cei care postesc și care doresc un pic de diversitate în meniul zilnic.
Ingrediente supă de ciuperci cu tofu prăjit și tăiței
- 150 de grame de tofu simplu în saramură
- 100 de grame de ciuperci shiitake deshidratate și 150 de grame de ciuperci shimeji (sau 350 de grame de ciuperci pleurotus, champinion etc)
- 1 litru supă de legume concentrată (dacă nu doriți neapărat un preparat de post, puteți folosi supă de pui)
- 1 morcov
- 100 de grame de brocoli
- 100 de grame de mazăre mangetout
- 75 de grame de porumb baby
- 2 căței de usturoi
- 3-4 cm. de rădăcină de ghimbir
- 6 fire de ceapă verde
- 2 linguri de ulei vegetal (rapiță, floarea soarelui etc)
- 1 ardei chili
- 1 linguriță de ulei de susan
- sare după gust
- piper măcinat
- 40 de ml. sos soia light
- 1 lingură de sos iute
- zeama de la 1 limetă
- 100 de grame de tăiței de orez
- frunze de coriandru proaspete (dacă nu le agreeați gustul, renunțați la ele)
Preparare supă de ciuperci cu tofu prăjit și tăiței
O ”poză de grup” cu toate ingredientele și câteva explicații scurte: supa de bază de legume o puteți pregăti foarte ușor acasă, fierbând în apă 2 morcovi tăiați cubulețe, 1 ceapă mare și țelină rădăcină (cam cât un ou). Nu recomand să înlocuiți supa cu apă, preparatul final nu va avea gustul cel mai bun.
1. Pentru a-și păstra o culoare cât mai frumoasă, legumele curățate și porționate în bucăți potrivite se pot blanșa, adică se opăresc 1 minut în apă clocotită cu sare apoi se trec imediat în apă rece cu gheață.
2. Ciupercile deshidratate se pun într-un castron și deasupra lor se toarnă 300 de ml. de apă clocotită. Se acoperă cu un capac și se lasă 5-10 minute să se rehidrateze. Dacă folosiți ciuperci proaspete, săriți peste acest pas, dar trebuie să țineți cont că ciupercile shiitake, mai ales cele deshidratate, au o aromă ușor afumată, specifică, ce va da un gust bun supei.
3. Ghimbirul și usturoiul se toacă foarte mărunt, se toacă și ceapa, doar partea albă, frunzele verzi de ceapă se vor păstra pentru presărat la final.
4. O lingură de ulei se încinge într-o oală și se călesc la foc mediu 1-2 minute ceapa verde, usturoiul și ghimbirul tocat (imaginea din stânga). Se adaugă ciupercile shiitake rehidratate cu tot cu apa în care s-au înmuiat și se fierb în clocot 3-4 minute.
5. Se adaugă restul legumelor, ținând cont de durata necesară gătirii lor. De exemplu, eu am adăugat mai întâi porumbul baby, l-am fiert timp de 3 minute și abia apoi am pus în oală mazărea mangetout și buchețelele de brocoli, care nu au nevoie de mai mult de 3-4 minute de gătire, acoperind totul cu supa de legume fierbinte (imaginea din stânga).
6. Tăițeii se orez se pun într-un castron și se toarnă peste ei apă clocotită sărată, atât cât să-i acopere. După trei minute, se scurg și se adaugă și ei în supă.
7. Înainte de a opri fierberea se adaugă în supă ciupercile shimeji rupte în buchețele și se mai gătesc 1 minut, apoi se adaugă morcovii tăiați fâșii fine, tăițeii scurși de apă, se oprește focul și se asezonează supa cu sosul de soia light, piper proaspăt măcinat, sare (dacă mai e nevoie), sosul iute, uleiul de susan, ardei chili tocat, zeama de limetă și ceapa verde (imaginea de mai sus, dreapta).
8. Tofu se clătește de saramură și se taie cubulețe.
9. Se încinge restul de ulei vegetal (1 lingură) într-o tigaie și se prăjește tofu atât cât să devină ușor auriu.
10. Se porționează supa în boluri potrivite, se adaugă deasupra tofu prăjit și se garnisește cu coriandru proaspăt (opțional). Se mănâncă imediat, fierbinte. Poftă bună!
Poftă mare!
Lasă un răspuns