Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE

Ghimbirul

Adaugata la de
PUBLICITATE

Ghimbirul

Ghimbirul face parte din familia Zingiberaceae şi este înrudit cu cardamomul şi turmericul. Zingiber officinale, denumit popular și „ghimber” sau „gingiber”, este numele dat unei plante perene erbacee din regiunile tropicale, de origine asiatică, având un rizom aromatic bogat în uleiuri eterice, renumit încă din perioada colonială.

radacina de ghimbir

Tulpina neramificată creşte până la un metru înălţime, cu frunziş bine reprezentat şi flori grupate, albe. Rădăcinile plantei sunt noduroase, ramificate, cărnoase, de culoare albicioasă la interior şi cu textură fibroasă. Gustul rădăcinilor este caracteristic, aromat, iute.

planta de ghimbirCuvantul „ghimbir” provine, asemenea altor denumiri ale plantei în mai multe limbi europene („Ingwer” în germană, „gingembre” în franceză, „zenzero” în italiană, „ginger” în engleză etc.) din latinescul „zingiber”, împrumutat și el din greaca veche („zingiberis”). Un nume alternativ al ghimbirului, introdus de turci în Moldova și Muntenia a fost cel de „piper alb”. Denumirea de ghimbir a fost folosită mai ales în Banat și Ardeal provenind din maghiarul gyömber, iar apoi s-a impus în întreaga țară.

Cum India a fost sursa de ghimbir a Europei în antichitate, denumirea greacă este, de fapt, o preluare din limbile vorbite pe teritoriul Indiei în acea perioadă: „singivera” în pali și „shringavera” în sanscrită. Aceste denumiri înseamnă „în formă de corn de cerb”.

Cu toate că denumirile în majoritatea limbilor europene provin din greaca veche, în mod surprinzător grecii contemporani îl numesc „piperoriza” (rădăcină de piper), cu referire la gustul iute al rizomului.

Ghimbirul este, poate, cel mai versatil condiment, fiind folosit în absolut toate tipurile de preparate, de la sosuri, supe și feluri principale, până la deserturi și băuturi. Se foloseşte pe scară largă în bucătăria tradiţională indiană pentru condimentarea mâncărurilor din carne, a preparatelor de panificaţie, a deserturilor şi chiar a îngheţatei.

În scop culinar și medicinal, de la ghimbir se folosesc rădăcinile, proaspete sau uscate. Ghimbirul e deosebit de prețuit în bucătăriile orientale din India, Malaezia, Nepal, Bangladesh etc.

Cele mai mari plantații de ghimbir se află în regiunile tropice și subtropice. Cu o suprafață de 181 mii ha (2005) și o recoltă de 125 mii tone Nigeria este cel mai mare cultivator de ghimbir ca extindere. În schimb India produce anual 359 mii tone pe o suprafață de 95 mii ha (2005), dar în mare parte pentru piața indigenă. Cel mai mare exportator de ghimbir este China cu 232 mii tone în anul 2005.

În ayurveda, medicina tradiţională indiană, ghimbirul are statut de medicament.

Rădăcinile conţin şi uleiuri esenţiale (gingerol, zinghiberină, zinghiberol, felandren, borneol, cineol). De asemenea, mai conțin fenoli, amidon, mucilagii şi răşini. Rădăcina de ghimbir mai este bogată în potasiu, zinc, calciu, cupru şi magneziu, vitaminele B6, C şi D.

 Istoria ghimbirului

Ghimbirul a fost folosit în China încă de acum 2000 de ani pentru a stimula digestia sau pentru a trata diareea, greaţa si deranjamentele stomacale.
Mahabharata (aproximativ secolul 4 ÎC), una din cele două mari epopei sanscrite din India antică, descrie o reţetă de tocăniţă cu carne care conţine şi ghimbir. Ghimbirul a fost, de asemenea, o plantă cheie în medicina Ayurvedică, un sistem de medicină tradiţională al poporului Indian.
Acum aproximativ 2000 de ani ghimbirul era exportat din India în Imperiul Roman, unde devenise foarte apreciat atât datorită proprietăţilor sale terapeutice, cât şi datorită proprietăţilor sale culinare.
Ghimbirul a continuat să fie comercializat în Europa după căderea imperiului Roman, comerţul fiind controlat de arabi timp de sute de ani. În Evul Mediu a devenit un ingredient popular în dulciuri.
În secolele 13 şi 14 ghimbirul şi piperul au devenit cele mai comune condimente comercializate. În secolul 16, o jumătate de kilogram de ghimbir costa echivalentul unei oi.

Confucius amintea de ghimbir în scrierile sale. Indienii şi chinezii îl folosesc regulat la prepararea mâncărurilor, deserturilor, ceaiurilor, pentru imunizare, răceli şi multe altele.

Comanda cartea Duminica la prânz de Laura Laurentiu!Comanda cartea Duminica la prânz de Laura Laurentiu!

 Ce se întâmplă cu ghimbirul prin lume

Dacă ghimbirul proaspăt este fiert, iuțeala sa crește, iar aroma scade. Thailandezii folosesc ghimbir dat prin răzătoare, alături de alte condimente, la prepararea pastelor de curry. Indonezienii utilizează frecvent paste condimentate pe bază de ghimbir proaspăt și ardei iuți proaspeți, cu care marinează carnea înainte de a o găti. Ghimbirul prăjit are un gust diferit, iuțeala sa domolindu-se. Merge foarte bine prăjit alături de usturoi, sau ceapă. Indienii folosesc adesea această tehnică pentru a obține sosuri delicioase cu care asezonează mâncărurile de legume și carne. În bucătăria chineză ghimbirul este folosit atăt prăjit cât și fiert. Mâncarea care fierbe înăbușit mai mult timp este aromată cu feliuțe de ghimbir, care își eliberează aroma destul de repede. Tehnica chinezească stir-fry (chao), care înseamnă gătirea pe foc iute, rapidă a mâncării, cu amestecare continuă, cere adesea ghimbir mărunțit sau dat prin răzătoare. Ghimbirul ocupă un loc important în bucătăria japoneză, unde este folosit în cantități mici. De exemplu, carnea de pui este aromată prin stropire cu sucul obținut prin stoarcerea ghimbirului proaspăt. Ghimbirul murat, (beni shoga), este preparat din rizomi foarte tineri și este adesea servit alături de sushi. „Ginger ale” este o băutură foarte populară în America de Nord, dar și în Australia, Jamaica sau Kenia. Nu este o bere fermentată, ci o băutură non-alcoolică, energizantă, pe bază de zahăr, extract de plante și apă gazoasă. Oricum, în Evul Mediu ghimbirul a fost folosit și la aromatizarea berii adevărate.

În Europa întâlnim ghimbirul în mod special în bucătăria ungurească tradițională unde cunoaște o utilizare frecventă în condimentarea unor fripturi, de obicei mai grase, sau la mâncăruri mai grele (din fasole, linte, varză), dar și la deserturi (de ex. cozonacul cu ghimbir proaspăt).

Ghimbirul uscat este destul de diferit ca gust și nu poate substitui rizomul proaspăt. El este doar un ingredient opțional în unele amestecuri de condimente, ca pudra de curry, „5 arome” și berebere. Ghimbirul uscat nu este folosit în regiunile unde acesta este cultivat. Gustul său este mai mult aromat decât iute și este folosit și la prepararea unor deserturi.

 La ce se folosește ghimbirul în medicină

Abia la începutul anilor ’80 cercetătorii occidentali s-au preocupat de virtuțile terapeutice ale ghimbirului.Principiile active din rădăcina de ghimbir au proprietăţi antiemetice (înlătură senzația de greață sau vomă), antivertiginoase, carminative, stimulează secreţia de salivă şi sucuri digestive.
Ghimbirul are şi efect de calmare a tusei, efect antialgic, sedativ şi antipiretic, prin stimularea transpiraţiei. Aplicarea locală are efect revulsiv, cu creşterea circulaţiei periferice.

ceai de ghimbir

Preparatele din ghimbir sunt utile în combaterea greţurilor şi vărsăturilor, în caz de rău de mişcare, rău de altitudine sau rău de mare. De asemenea, poate fi folosit pentru stimularea poftei de mâncare, în dispepsii, pentru combaterea meteorismului, precum şi în debutul răcelilor sau gripei.
În doze mici, poate fi folosit cu prudenţă şi pentru combaterea greţurilor la femei în primul trimestru de sarcină.

Indigestia poate fi tratată dacă mâncați căteva bucățele de tulpină de ghimbir proaspăt. Este calmant pentru durerile abdominale, ajută digestia, elimină gazele, dă poftă de mâncare, neutralizează toxinele, în vreme ce o cană de suc din aceeași parte a plantei vă poate scăpa de un sughiț rebel, greață sau vomă, ori chiar de o toxiinfecție alimentară.

Rapoarte medicale din diverse spitale chinezești arată că injectarea unei soluții de 5-10% suc de ghimbir în zonele afectate, poate trata cu succes durerile reumatice.

În China, este cunoscut ca antiastmatic de peste 3000 ani, folosindu-se suc de ghimbir și morcovi. Astmul se mai poate trata cu tinctură de ghimbir care eliberează plămânul de secreții. Praful de rădăcină de ghimbir înlătură durerile de cap de natură nevralgică și spastică, grețurile și voma (la femeile însărcinate), tratează bronșita și astmul bronșic, frigiditatea, probelmele de erecție, cataracta.

În industria parfumurilor este folosit uleiul esențial de ghimbir, deoarece emană o savoare de lămâie piperată și conferă astfel căldură și personalitate parfumurilor.

În spitalele din Beijing, este utilizat în tratamentul alopeciei (pierderii părului). În Europa există loțiuni cu ghimbir pentru tonificarea și revitalizarea părului. Loțiunile de corp pe bază de ghimbir au efecte de întinerire: hrănesc epiderma și îi conferă finețe și suplețe. Fiind bogat în magneziu, fosfor și acizi aminați, ghimbirul este omniprezent în formule revitalizante ale cremelor de față.

Moleculele aromatice de ghimbir trimit impulsuri creierului imediat ce ating pielea, relaxând și detensionând musculatura și este folosit pentru încălzirea meridianelor de acupunctură. Terapeuții folosesc uleiurile aromatice de ghimbir pentru fricționarea zonelor unde se acumulează tensiuni negative: tâmplă, ceafă, încheieturi.

O ceaşcă de ceai de ghimbir consumată zilnic poate reduce semnificativ riscul de accident vascular cerebral deoarece substanţele active din ghimbir blochează depozitarea grăsimilor pe artere, reduc nivelul de colesterol rău, ca anitiinflamator ajută pacienții cu artrită şi poate inhiba dezvoltarea celulelor canceroase la nivelul colonului, ficatului sau ovarelor, dar opreşte şi vascularizarea tumorii, ajutând astfel la prevenirea și tratamentul diferitelor forme de cancer.

Precauţii şi contraindicaţii

Ghimbirul este contraindicat în ulcerul gastric şi duodenal. Unele studii arată că dozele exagerate de ghimbir pot să afecteze sistemul nervos sau să ducă la apariţia de tulburări de ritm ale inimii.

Fiind un bun energizant, ghimbirul nu este recomandat seara.

Ultima rețetă publicată

sursa fotografii Dreamstime.com

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE