
Ciorbă țărănească de văcuță rețetă pas cu pas





Ciorbă țărănească de văcuță rețetă pas cu pas. Cum se face o ciorbă delicioasă de vită cu legume și zarzavaturi. Ciorbă țărănească de vită, rețetă simplă, adaptabilă.
Puține chestii comestibile par să pice mai bine omului flămând și obosit, mai cu seamă pe vreme de toamnă târzie sau iarnă, ca ciorbele consistente, cu legume și zarzavaturi din belșug! Dacă se poate, și c-un pic de cărniță! Astăzi, cărnița din ciorbă a fost de vită. A ieșit o minunată ciorbă țărănească, aromată și consistentă. De altfel, zemurile pe bază de carne de vită sunt preferatele familiei, cum este minunata supă clară de vită a cărei rețetă o găsiți aici dar și gustoasa ciorbă de văcuță, îndrăgită de atât de mulți cititori care au încercat rețeta.
Am denumit această ciorbă ”țărănească” pentru că e un preparat rustic și sezonal.
Poate fi ușor adaptat cu legumele disponibile în anumite perioade ale anului. Cam așa procedau bunicile de la țară, care mergeau în grădină și se întorceau cu șorțul plin de ceea ce era de cules în acel anotimp, gătind exact cu acele ingrediente. În principiu, în afară de carnea de vită, ceapă și un buchet de rădăcinoase specifice pentru supe și ciorbe, eu obișnuiesc să folosesc la ciorba asta varză sau neamurile ei. Mă refer la conopidă și gulie. Mai pun fasole verde sau mazăre verde (sau congelată), pe care o am pe stoc. Ardei gras pun doar dacă am. La fel cartofi, se pot pune sau se poate renunța la ei. Putem pune roșii proaspete sau din conservă, dar și bulion.
În timp ce găteam ciorba asta, mă gândeam și mă amuzam de o chestie de curând citită, cică ciorba acrită cu borș nu se mai numește ciorbă, ci borș. Doar cea acrită cu oțet s-ar numi ciorbă. Nu zău? Păi dacă produsul acid dă numele ciorbei, de-o transformă din ciorbă în borș, dacă folosim oțetul pentru acrirea zemei ar trebui să se numească oțet și nu ciorbă? Putem numi ciorba din farfurie cu un nume cinstit, care să reflecte conținutul acesteia cu exactitate. Eu zic că asta e mai important decât toate aceste nonsensuri. Cel mai important e să fie gustoasă și acrită cu ce ne place nouă mai mult: zeamă de lămâie, oțet, borș, moare de varză etc.
Să ne apucăm de treabă!
Ingrediente Ciorbă țărănească de văcuță rețetă pas cu pas
- 800 grame – 1 kg. de carne de vită cu os, cel mai indicat fiind rasolul (eu am folosit 2 bucăți de rasol care au avut împreună 800 de grame)
- 350 grame de morcovi (3 morcovi medii)
- 150 de grame de ceapă (o ceapă mare sau 2 mici-medii)
- 100 de grame rădăcină de țelină
- 150 de grame rădăcină de păstârnac
- 100 de grame rădăcină de pătrunjel
- 1 ardei gras tăiat cuburi, eu am folosi un ardei gras roșu de 150 de grame
- 300 de grame de varză albă, tocată mărișor
- 150 de grame de mazăre boabe (sau fasole verde păstăi)
- 2-3 cartofi cuburi
- 2 roșii mari opărite, decojite, tăiate în cuburi sau 250 de grame de roșii din conservă sau 250 ml. bulion de roșii concentrat
- verdețuri după preferință: pătrunjel verde, mărar, leuștean proaspăt sau uscat
- sare, piper
- zeamă de lămâie, oțet sau 200 ml. borș de putină pentru înăcrit
- opțional: smântână pentru servire
Ciorbă țărănească de văcuță, fierberea cărnii
1. Punem carnea de vită cu os într-o oală mare (de 4-5 litri), o acoperim cu apă rece, adăugăm de la început 1 lingură rasă de sare și o punem pe foc mic, fără a acoperi oala.
2. În momentul în care ciorba începe să fiarbă molcom, ne asigurăm că fierbe fără clocot, doar să murmure ușor. În scurt timp, la suprafață se va forma o spumă, care trebuie îndepărtată succesiv, de 3-4 ori (până nu se mai formează). Dacă nu îndepărtăm spuma, ciorba noastră va fi opacă, plină de particule închise la culoare.
3. Fierbem carnea de vită în continuare, la foc mic, aceasta garantând nu doar o zeamă limpede ci și o carne mai fragedă.
Gătirea în oala sub presiune, însă, va scurta cu mult timpul de preparare.
Oricât de bătrână ar fi vita din care provine carnea, în 40 de minute – 1 oră va fi fiartă bine de tot. După la finalul timpului de gătire, depresurizez oala, scot carnea deoparte apoi strecor zeama prin sită. Adaug legumele în supa strecurată și le fierb cum am explicat mai jos.
Cu un click aici sau pe poza de mai jos, puteți comanda o oală cu fierbere sub presiune cu un volum de 6 litri. E o oală robustă, a cărei calitate principală este aceea că e extrem de sigură.
Ciorbă țărănească de văcuță, pregătirea legumelor
4. Cât timp fierbe carnea, între două reprize de spumuire a zemei, ne ocupăm de legume. Curățăm, spălăm și tocăm cubulețe ceapa. Curățăm, spălăm bine și tocăm rădăcinoasele în cuburi. Ardeiul gras (dacă îl avem) se spală, se zvântă, se curăță de cotor și căsuța semințelor apoi se toacă în cubulețe. Cartofii se curăță de coajă, se spală bine și se toacă în cuburi cu latura de aproximativ 1 cm.
5. Varza se toacă, nu e nevoie să se toace foarte fin, ca pentru salata de varză, ci mai degrabă în pătrățele cu latura de aproximativ de 1-1,5 cm. În această ciorbă țărănească de văcuță, varza se poate înlocui/combina cu buchețele mici de conopidă sau cu gulie curățată și tăiată în cuburi.
Ciorbă țărănească de văcuță, adăugarea legumelor
6. Legumele se vor adăuga în zeamă după ce nu se mai formează spumă iar carnea este aproape fiartă, deja înmuiată aproape complet. În funcție de cât de bătrână este carnea, fierberea acesteia ar putea dura 2-3 ore. Se adaugă legumele în ordinea fierberii acestora, începând cu ceapa, rădăcinoasele și ardeiul tocat cuburi.
7. După 15 minute de la adăugarea legumelor, se scoate carnea de vită cu o spumieră. Se scurge bine de zeamă, deasupra oalei. Se pune apoi pe un tocător, lăsând-o să se răcorească puțin, ca să o putem dezosa și porționa.
8. Imediat ce am scos carnea din zeama care fierbe, cât timp aceasta se răcește puțin, adăugăm în oală varza. O fierbem până începe să se înmoaie, 7-8 minute.
9. La 7-8 minute de când am pus în ciorba țărănească de văcuță varza, adăugăm cartofii și apoi mazărea boabe. Până fierb cartofii, porționăm carnea, în prealabil dezosată. O tăiem bucățele mici, cât să încapă în lingură, apoi o adăugăm înapoi în oală.
10. Imediat, adăugăm roșiile tocate sau bulionul. Mai fierbem totul împreună timp de 3-4 minute, apoi oprim focul. Asezonăm cu sare și piper după gust. Dacă folosim borș de putină pentru acrire, îl clocotim separat, într-un ibric. Îl adăugăm în ciorbă chiar la final și o mai dăm într-un clocot scurt, împreună cu borșul.
11. Adăugăm în ciorbă o mână bună de verdeață tocată.
Mie îmi place să combin, la această ciorbă țărănească de văcuță, leuștean, mărar verde și pătrunjel, din toate câte 1 lingură cu vârf. Punem capacul, ca să se infuzeze aromele. Ne asigurăm că mai avem verdeață proaspătă, pentru presărat în momentul servirii.
Servire ciorbă țărănească de văcuță
În primul rând, o precizare referitoare la acrire! Dacă se folosește oțetul sau zeama de lămâie – spre deosebire de borș, care trebuie clocotit cu ciorba – acestea se pot adăuga în farfurie, de către fiecare mesean, conform preferințelor. Ciorba țărănească de văcuță se servește fierbinte, oferindu-se la masă ardei iute murat sau proaspăt, smântână, pâine.
E o ciorbă delicioasă, plină de arome și foarte consistentă. Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns