
Ciorbă de fasole verde fără carne






Ciorbă de fasole verde fără carne – rețetă simplă, explicată detaliat. Zamă de fasole verde ca în Ardeal, varianta de vară, complet fără carne, lista de ingrediente cu gramaje și modul de preparare detaliat, ilustrat cu poze.
Pe vreme de vară, ar fi mai mare păcatul să nu ne bucurăm de fasolea verde! Eu o folosesc frecvent, ca garnitură, în salate, în mâncăruri cu sau fără carne dar și în ciorbe. Cel mai frecvent, vara pregătesc rețeta pe care o voi explica în detaliu în cele ce urmează, o ciorbă de fasole verde fără carne, făcută după tipicul ardelenesc. Rețeta nu diferă aproape deloc de cea pe care o făcea bunica mea, decât prin denumire, pentru că ea-i spunea zamă de fasole verde. Gustul e chiar același pe care mi-l amintesc din copilărie și e delicios.
Aș zice că această zamă de fasole verde fără carne e o variantă mai ușoară a celei cu afumătură, pe care am publicat-o cu mult timp în urmă, sub denumirea de ciorbă ardelenească de fasole verde. Rețeta o găsiți cu un click pe poza de mai jos.
O ALTĂ REȚETĂ DE CIORBĂ DE VARĂ, FĂRĂ CARNE, E CEA DE DOVLECEL ȘI CARTOF – CLICK PE POZA DE MAI JOS
Veți vedea, ingredientele pentru această ciorbă de fasole verde fără carne sunt dintre cele mai umile, la îndemâna oricui, pe timp de vară. Eu am menționat în lista de mai jos gramajele ingredientelor, așa cum le-am folosit eu. Nu se întâmplă nimic rău, însă, dacă pe lângă țelină mai strecurăm și o rădăcină de pătrunjel (dac-o avem la îndemână). La fel, nu e greșit dacă nu folosim deloc ardeiul gras sau dacă punem doi ardei în loc de unul. Gramajele sunt orientative dar asigură, în ansamblu, obținerea unui preparat echilibrat.
Ingrediente ciorbă de fasole verde fără carne
- 400 de grame de fasole păstăi, cât mai tinere și mai fragede
- 30 ml. ulei
- 2 cepe de mărime medie (150 grame au cântărit, împreună, cele pe care le-am folosit eu)
- 1 ardei gras de mărime medie (80 de grame a avut al meu)
- 3 căței de usturoi
- 1 linguriță cu vârf de paprika dulce, aromată
- 150 de grame de morcovi
- 40 de grame de țelină rădăcină
- opțional, câteva frunze de țelină
- 5-6 rămurele de cimbru proaspăt
- 1 foaie de dafin
- 150 de grame de smântână fermentată (acrișoară), cu minimum 25% grăsime
- verdeață proaspătă pentru presărat la final (eu am folosit pătrunjel și frunze proaspete de tarhon, în amestec, puteți opta pentru verdeața preferată)
- oțet de mere (cu tarhon, am folosit eu) după gust
- sare și piper după gust
Mod de preparare ciorbă de fasole verde fără carne
1. Am spălat bine fasolea verde, i-am îndepărat capătul cu codița și am rupt-o în bucăți cât să intre în lingură (cam de 3-4 cm). Dacă fasolea e mai bătrână, păstăile vor avea niște fibre tari, care vor trebui îndepărtate. Acesta este motivul pentru care recomand fasole verde cât mai tânără. În plus, va și fierbe mult mai rapid!
2. Am curățat și am spălat morcovii, țelina, ardeiul, ceapa și usturoiul. Le-am tocat pe toate cubulețe iar usturoiul l-am zdrobit. Într-o oală cu volumul de 3,5 litri, am pus morcovii, țelina, frunza de țelină tocată, ardeiul și jumătate din ceapa tocată. Am adăugat 3 litri de apă și 1 linguriță de sare. Dafinul și cimbrul le-am legat, cu ață de bucătărie, într-un buchețel, ca să le pot scoate mai ușor la final, și le-am adăugat în oală. Am adus totul la fierbere.
3. După ce apa a început să clocotească, am redus focul și am lăsat rădăcinoasele cu ceapa și ardeiul gras să fiarbă cam 2 minute.
4. Imediat, am adăugat în oală fasolea verde curățată, ruptă în bucăți potrivite, așa cum am explicat la pasul 1. Am potrivit focul la mediu și am lăsat fasolea verde să fiarbă.
5. În momentul în care atât legumele, cât și păstăile sunt bine fierte, ciorba e aproape gata. Timpul de fierbere al păstăilor, însă, diferă, de la un soi la altul. După cum am menționat și mai sus, contează mult și cât sunt de tinere. Eu am fost destul de norocoasă, de data asta, la exact 15 minute din momentul în care am adăugat fasolea verde în oală (pasul 4) era fiartă perfect.
Ceapă și usturoi călit, pentru o aromă delicioasă și autentică
6. Cât timp oala cu ciorbă de fasole fără carne a fiert, separat, am încins uleiul pe foc mediu, într-o tigaie. Am adăugat ceapa tocată rămasă și am presărat imediat un praf de sare. Am amestecat puțin și am redus focul la mic. Am călit ceapa la foc mic, până când s-a înmuiat (a devenit ușor translucidă, sticloasă). În acest moment, am adăugat în tigaie usturoiul zdrobit.
7. Am adăugat în tigaie paprika dulce și am amestecat. Un miros delicios a umplut imediat toată bucătăria! Imediat, am adăugat în tigaie un polonic bun din zeama care fierbea, pentru ca nu cumva să se caramelizeze paprika, pentru că-și schimbă gustul foarte ușor. Am amestecat bine, am oprit focul sub tigaie și am verificat gradul de fierbere al păstăilor din oala cu ciorbă de fasole verde fără carne.
8. Imediat, am turnat tot conținutul tigăii (ceapa cu usturoiul și paprika) în oala cu ciorbă de fasole verde fără carne. Am scos din oală dafinul și cimbrul, care și-au îndeplinit menirea și nu mai au ce oferi, din acest moment. Am asezonat ciorba cu sare și piper după gust.
Adăugarea smântânii
9. La fel cu oricare altă ciorbă, și această ciorbă de fasole verde fără carne poate fi dreasă cu smântână și gălbenuș. Pentru că e miez de vară, am preferat să renunț la gălbenușuri. Pur și simplu, am pus smântâna grasă (și groasă, cu 25% grăsime) într-un castron și am bătut-o cu 3-4 linguri de apă rece, cât să se desfacă, să devină mai fluidă și omogenă. Imediat, am adăugat un polonic din ciorba de fasole verde fără carne, fierbinte, și am amestecat bine, până la omogenizare.
10. Am continuat să adaug lichid fierbinte, din oală, și să omogenizez, până când amestecul din castron s-a înfierbântat bine. Omogenizată treptat cu lichid fierbinte, smântâna nu se va tăia, când e adăugată în oală, peste restul de ciorbă.
11. Am turnat, deci, tot amestecul din castron în oala cu ciorbă de fasole verde fără carne și am omogenizat. După adăugarea smântânii, obișnuiesc să mai gust o dată ciorba și să ajustez din nou nivelul de sare. Tot acum, adaug 1 lingură de oțet de mere cu tarhon, urmând ca cei care preferă această zamă mai acră să își mai adauge oțet în farfurie. Practic, în acest moment mai presar niște verdeață și zama este gata de servire.
12. După specificul ardelenesc, verdeața preferată de noi, pentru rețeta de ciorbă de fasole verde fără carne, este pătrunjelul amestecat cu puțin tarhon verde. Se pot folosi și alte verdețuri, după gustul fiecăruia, dar combinația de arome de cimbru, usturoi, dafin, tarhon și pătrunjel e pur și simplu delicioasă, după gustul nostru. Și, să nu uit! Nouă ne place atât caldă cât și complet rece” Așa că, dacă doriți, puteți să încercați și voi această zamă, la temperatura camerei,
MAI MULTE REȚETE CU FASOLE VERDE GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns