
Supa-cremă de usturoi cu cartofi





Supa-cremă de usturoi cu cartofi, rețeta simplă și economică, cu o textură cremoasă și fină. Cum să pregătești o supă cremă de usturoi cu cartofi, din ingrediente ieftine și la îndemână. Rețetă supa-cremă de usturoi cu cartofi, ingrediente și mod de preparare.
Supa-cremă de usturoi cu cartofi este o rețetă simplă, ușor de făcut și plină de savoare. Este genul acela de rețetă pe care englezii îl încadrează la categoria comfort food. Un fel mâncare reconfortant, perfect de savurat după o zi o rece și grea sau, ca în cazul nostru, după o zi la săniuș.
Găsești aici mai multe rețete de supă-cremă, perfectă pentru vremea rece – click pe oricare poză
Ingredientele sunt simple și banale. Ceea ce face, însă, ca savoarea să fie specială este faptul ca usturoiul este gătit în două feluri, ba chiar trei dacă vă încumetați să încercați și rețeta de chipsuri de usturoi. Usturoiul este un ingredient al cărui gust diferă semnificativ în funcție de modul în care este preparat. Când este crud, este iute și picant. Sotat, își pierde din iuțeală, dar dă multă savoare mancarii. Usturoiul fiert are un gust dulceag, cu o notă de nucă. Dar usturoi copt la cuptor ați încercat? Musai să o faceți, este o nebunie a aromelor, un adevărat deliciu! Vă mărturisesc că doar o ușoară comoditate m-a oprit din a coace usturoiul la cuptor în loc să-l fierb. Este, însă, o idee de reținut și de pus în practică cu altă ocazie.
Acest gen de mâncare, cu textură cremoasă, cere un companion care să aducă o notă crocantă. Am ales să folosesc crutoane făcute în casă, din pâine veche, și chipsuri de usturoi. O bună alternativă ar fi feliile de bacon prăjit, până devine crocante.
Pentru un plus nutritiv și vizual am folosit și lăstari verzi de ceapă.
Ingrediente supa-cremă de usturoi cu cartofi
- 1,3 kg. cartofi
- 1 ceapă
- 1-2 căpățâni de usturoi plus încă trei căței de usturoi
- 100 ml smântână
- 1 – 1½ litri supă clară de pui sau de legume
- 2 foi de dafin
- 2- 3 rămurele cimbru proaspăt sau 2 linguri cimbru uscat
- 20 gr. chives (opțional)
- sare
- piper
Ingrediente chipsuri de usturoi
- 5 căței de usturoi
- 3 linguri ulei
- sare
Mod de preparare supa-cremă de usturoi cu cartofi
- Se curăță ceapa și se taie cubulețe.
- Se curăță 3 căței de usturoi și se zdrobesc cât mai mărunt.
- Se curăță cartofii de coajă și se feliază. Păstrăm bucățile deja curățate într-un bol cu apă curată, ferindu-le de oxidare.
- Se încing 3 – 4 linguri ulei într-o oală încăpătoare (de 2 litri minimum).
- Se adaugă ceapa tocată și se presară cu puțină sare.
- Se gătește până se înmoaie fără a se rumeni, circa 6 – 7 minute pe foc mediu.
- Se adaugă usturoiul zdrobit, se mai călește un minut.
- Se adaugă cățeii curățați de la 1-2 căpățâni de usturoi, foile de dafin, ¾ linguriță sare și 1-1½ litri de supă clară de pui. Atât cât să acopere bine cartofii din oală, ținând cont și de consistența preferată, dacă vă place mai groasă supa, puneți mai puțin lichid și invers. Adăugați 1 sau 2 căpățâni de usturoi, în funcție de cât de mult vă place usturoiul. Subliniez, însă, faptul că gustul usturoiului fiert (sau copt) este dulceag, în niciun caz nu va fi deranjant.
- Se acoperă cu un capac și se lasă să dea în fiert pe foc mediu. Când începe să fiarbă, se reduce focul și se lasă să fiarbă domol până când sunt gata cățeii de usturoi, căpătând o textură moale, ușor de străpuns cu o furculiță. Durează circa 30 de minute.
10. Se adaugă acum cartofii curățați și feliați. Se acoperă parțial cu un capac și se lasă să fiarbă domol în continuare, circa 20 de minute, până cartofii sunt fierți. Dacă lichidul se evaporă, se completează cu apă fierbinte de câte ori e nevoie.
11. Odată bine fierți cartofii, se scot din supă foile de dafin. Se adaugă cimbrul și se mai lasă la fiert circa 2 minute. Cimbrul adăugat la final va adăuga multă savoare și va da superi-cremă o notă de prospețime.
12. Se ia oala de pe foc și, cu ajutorul unui blender vertical se mixează supa până capătă o texură mătăsoasă și cremoasă. Dacă nu aveți blender vertical, puteți folosi și un zdrobitor manual de cartofi, urmând ca textura finală să fie dată de trecerea printr-o sită fină la final.
13. Am adus smântâna la temperatura supei, turnând treptat câteva polonice de supă, într-un bol, peste smântână. Se amestecă apoi cele două, turnând totul înapoi în oală și omogenizând. Se potrivește supa la gust cu sare si piper dupa gust și e gata de servit. Dacă vi se pare consistența supei prea groasă, se poate ajusta adăugând supă de pui fierbinte.
Mod de preparare chipsuri de usturoi
După cum spuneam în introducere, pentru un pic de textură la servire și pentru a completa gustul acestei supe-creme de usturoi cu cartofi se pot folosi niște bucățele rumene și crocante de bacon. Parafrazând-o pe Julia Child, care afirma cândva că ”Niciodată nu e prea mult unt”, eu aș putea spune că pentru mine nu e niciodată prea mult usturoi. Așa că, dacă doriți să adăugați o nouă dimensiune a acestui gust usturoiat în supă, urmați indicațiile de mai jos, pentru chips de usturoi.
În mod normal, usturoiul rumenit până capătă o nuanță rumenă poate căpăta un gust amar. În cazul de față, usturoiul pus încă de la început pe foc în uleiul rece, va avea timp să se gătească, căpătând un gust ușor dulceag. Când începe să se rumenească, com supraveghea strict ceea ce se întâmplă în tigaie și vom scoate usturoiul din tigaie imediat ce devine abia auriu. Astfel, vom evita acel gust amar care ne deranjează.
Rețeta ca atare nu este complicată. Necesită, însă, întreaga noastră atenție, deoarece este ușor de ratat momentul optim, rezultatul nedorit de usturoi ars fiind obținut în fracțiuni e secundă uneori. Din fericire se face foarte repede și nu ne va fi pusă răbdarea la încercare prea mult.
- Se curăță și se feliază usturoiul foarte subțire pe lungime.
- Se pun laolaltă să se încingă bucățile de usturoi cu 3 linguri de ulei într-o crăticioară de maxim 25 de cm. diametru pe foc mediu.
- Se gătesc aproximativ 3 minute, amestecând des, până usturoiul capătă o culoare ușor rumenită, aurie.
- Am pus o sită peste un bol și am vărsat conținutul cratiței în sită. Mi se pare o modalitate mai ușoară și mai rapidă decât să adun feliile de usturoi cu o spumieră, astfel existând și un risc mai mic de a arde usturoiul.
- Se pun chipsurile de usturoi pe un prosop de hârtie absorbantă care va înlătura excesul de ulei.
Sper să încercați această supă-cremă de usturoi cu cartofi, este delicioasă și reconfortantă.
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns