
Ciorbă de perișoare de pui și dovlecei





În acest articol veți găsi o rețetă de ciorbă de perișoare de pui și dovlecei prezentată cu imagini pas cu pas. O ciorbă de perișoare adaptată sezonului estival, mai ușoară și mai gustoasă, cu carne de pui și dovlecei, ingrediente și mod de preparare.
Rețeta mea de ciorbă de perișoare au făcut-o foarte mulți oameni. Mi s-a întâmplat să mă întâlnesc pentru prima dată cu un cuplu tânăr, într-un context cu totul diferit de cel culinar, iar fata să-mi spună că prima rețetă pe care a gătit-o de pe blogul meu și, de altfel, prima ei ciorbă gătită vreodată, a fost cea de perișoare. De altfel, rețeta, publicată încă din 2010, atrage în continuare cititori și mulți dintre ei pare-se că o și încearcă, la finalul rețetei fiind adăugate multe poze doveditoare trimise de către ei. Ciorba de perișoare de pui cu dovlecei este o variantă la care m-am gândit de curând, din dorința de a ne bucura în continuare de gustul plăcut al acestei zeme și în același timp de a o adapta sezonului estival.
Bărbatu-meu, deși este sârb, a îndrăgit într-o asemenea măsură ciorbele românești încât nu se poate lipsi de ele nici vara. Categoric, nu se prea lasă păcălit cu o salată iar argumentele mele despre vitaminele din legumele crude îl lasă rece. Omul își vrea blidul lui cu ciorbă, dacă se poate la fiecare masă iar această ciorbă de perișoare de pui cu dovlecei a fost extrem de apreciată. Perișoarele ies molcuțe, delicate, ciorba foarte gustoasă… cum să nu-ți placă? Un argument în plus ca s-o încercați este faptul că se face relativ repede, rareori o ciorbă e gata în mai puțin de o oră, așa ca asta. Să ne apucăm, deci, de treabă!
Ingrediente Ciorbă de perișoare de pui și dovlecei
- 250 de grame de carne de pui tocată (eu am folosit pulpe de pui pe care le-am tocat acasă)
- 250 de grame de dovlecel, cântărit gata curățat
- 1 ou întreg
- 150 de grame de ceapă
- 3 linguri de pesmet (cam 50-60 de grame, depinde de cât de bine scurs de lichid este dovlecelul)
- 2-3 linguri de făină, pentru tăvălit perișoarele
- 1 legătură de mărar
- 1 lingură de ulei
- 3 morcovi de mărime medie (cam 300 de grame)
- 2 fire de pătrunjel rădăcină (cam 150 de grame)
- 60 de grame de țelină rădăcină (o bucată cât un ou)
- 1 ardei gras
- 400 de grame de roșii opărite și decojite de pieliță, tocate cubulețe
- sare și piper după gust
- verdeață pentru presărat la final, eu am folosit ½ de legătură de pătrunjel verde și 3-4 rămurele de leuștean proaspăt
- lămâie sau oțet sau borș pentru înăcrit (după cât de acru vă place)
- opțional, 150 de grame de smântână grasă și 1 gălbenuș, dacă doriți să dregeți ciorba cu smântână
Mod de preparare ciorbă de perișoare de pui și dovlecei
1. Evident, mai întâi am curățat de coajă, am spălat bine și am tocat morcovii, rădăcina de pătrunjel, țelina, ardeiul gras și ceapa. Le-am tăiat apoi pe toate cubulețe. Cam 1 lingură bună, vârfuită, de ceapă am toacat-o mai mărunt și am păstrat-o deoparte, ca s-o folosesc la perișoare. Cât timp am făcut eu toate astea, bărbatu-meu s-a făcut și el util și a ras dovlecelul pe răzătoarea mare. Am presărat dovlecelul ras cu un praf bun de sare, l-am amestecat și l-am pus într-o sită, să se scurgă de apă.
2. După ce-am pus dovlecelul la scurs, am încins pe foc mediu o oală de 3 litri, am adăugat uleiul și apoi ceapa (în afară de cea păstrată pentru perișoare), morcovii, ardeiul, țelina și pătrunjelul. Am presărat de la început un praf de sare și le-am lăsat să se călească pe foc mediu-mic, amestecând frecvent, cam 5-6 minute. După ce legumele s-au călit, am adăugat 1.5 litri de apă fierbinte și am adus totul la fierbere.
3. Între timp, am tocat 250 de grame de pulpe de pui.
4. Într-un castron, am pus carnea tocată de pui, pesmetul, ceapa tocată fin, 1 ou întreg, mărarul tocat (cu tot cu tulpină, că oricum va fierbe) și dovlecelul ras, bine de tot presat în sită, ca să elimine cât mai mult din lichid.
5. Am adăugat sare și piper negru măcinat după gust și am amestecat totul bine. Dacă se obține o compoziție prea fluidă, care nu poate fi modelată, se mai poate adăuga un pic de pesmet. Din această compoziție am format perișoare cu diametrul de aproximativ 3 cm, pe care le-am tăvălit în făină.
6. Când lichidul din oală a fiert, am gustat zeama și am asezonat-o după gust cu sare. Am adăugat apoi perișoarele, toate deodată. Am amestecat ușor cu spumiera, doar cât să mă asigur că nu s-au prins cumva de fund perișoarele.
7. Am lăsat perișoarele să fiarbă timp de 10 minute la foc mic, apoi am adăugat roșiile opărite și decojite, tocate cuburi. La rețeta de roșii la borcan am explicat amănunțit cum se opăresc și se decojesc roșiile pentru ciorbe și mâncăruri. De altfel, nu e deloc greșit să se folosească și roșii conservate.
8. Am mai lăsat ciorba să fiarbă la foc mic încă 5 minute, după adăugarea roșiilor. Dacă hotărâți să înăcriți ciorba cu borș, vă recomand să folosiți cam 150 de ml (sau mai mult, dacă vă place foarte acră) și să-l clocotiți separat, într-un ibric. După aceea, îl adăugați peste ciorba din oală și o mai dați într-un clocot. Eu nu am folosit borș, așa că la 5 minute după ce-am pus roșiile în oală am verificat o perișoară și o bucățică de morcov, să mă asigur că sunt bine fierte, apoi am oprit focul și am adăugat verdeața tocată.
Drept să vă spun, pentru noi, bănățeni, obișnuiți cu mâncărurile mai dulci, ciorba asta a fost suficient de acră doar de la roșiile adăugate, nu am simțit nevoia să mai adăugăm nimic altceva. La masă se poate oferi zeamă de lămâie sau oțet în olivieră.
Nu am dres ciorba asta cu smântână, ni s-a părut foarte gustoasă așa cum a ieșit, dar dacă doriți să o dregeți, urmați indicațiile de la rețeta clasică de ciorbă de perișoare. Atât vă mai zic, perișoare mai gustoase și mai fragede nu am gustat niciodată! Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns