Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Supă de gulii cu găluște de făină

Supă de gulii cu găluște de făină

Reteta de Laura Laurențiu
Adaugata la 05.04.2019
V-a plăcut această retetă? Vă rugăm să ne dați o notă!
PUBLICITATE

Supă de gulii cu găluște de făină csipetke, o rețetă ardelenească de ciorbă de gulii, foarte rapidă și ușor de pregătit. Rețetă de supa de gulii pe placul copiilor și al celor mari, lista de ingrediente și mod de preparare pas cu pas, cu imagini. 

Supă de gulii sau ciorbă de gulii, asta-i întrebarea zilei? Zic unii că orice supă care e înviorată cu două-trei picături de zeamă de lămâie sau oțet, devine ciorbă. În acest caz, eu am mâncat o supă de gulii iar Vukomir o ciorbă de gulii, pentru că în unica zeamă pe care am pus-o eu pe masă, el a mai picurat și niște oțet. Una peste alta, această supă sau ciorbă de gulii, cum vreți să-i ziceți, e una dintre acele zemuri ardelenești-bănățene ușurele care chiar există, indiferent ce păreri și-au format unii despre cantitățile de afumături pe care le-ar consuma ardelenii și bănățenii. Verișoară bună cu rețeta de supă de mazăre sau cu ciorba de conopidă (fără carne), această supă simplă e una dintre amintirile mele dragi din copilărie.

supa de gulii reteta ciorba de gulii cu galuste de faina reteta laura laurentiu

În această supa de gulii am pus niște găluște de făină specifice preparatelor din zona noastră. Sunt niște găluște ungurești, aceleași care se folosesc și la gulaș dar și la alte preparate tradiționale, de exemplu la așa numiții ”crumpi cu gălușce”. Găluștele astea micuțe, cu textură mai fermă decât găluștele de griș, îmbogățesc preparatele în care sunt adăugate într-un fel tare plăcut. Nu vă mai țin la povești, vă invit să descoperiți o rețetă rapidă și tare faină.

Ingrediente supa de gulii cu găluște de făină

supa de gulii

  • 2 gulii mărișoare (cam de 180-200 de grame/bucată)
  • 2 morcovi de mărime medie
  • 1 bucată de țelină cât 1 ou
  • 1 ceapă mijlocie (cam de 150 de grame)
  • 2 linguri de ulei
  • 1 roșie mare, bine coaptă, decojită și tăiată cubulețe
  • 1 legătură de pătrunjel verde (opțional, puteți folosi mărar sau un amestec de pătrunjel și mărar)
  • 1 foaie de dafin
  • 2,5-3 litri de apă
  • 150 de grame de smântână de minimum 20% grăsime
  • 1 gălbenuș proaspăt
  • sare și piper alb
  • opțional: un pic de oțet sau zeamă de lămâie

găluște de făină (csipetke)

  • 1 ou
  • 80 de grame de făină
  • 1 praf de sare

Mod de preparare supa de gulii

1. Guliile se curăță de coajă, îndepărtând porțiunile care sunt mai lemnoase. Partea fibroasă se găsește la bază, în partea opusă frunzelor. Frunzele se pot adăuga și ele în supă, tăiate mărunt, evităm doar acele porțiuni cu multe fibre. După curățare, guliile se dau pe răzătoarea mare. Rădăcinoasele (morcovi și țelină) se decojesc, se spală bine și se toacă în cuburi mărunte, la fel și ceapa.

gulii

2. Într-o oală cam de 4 litri, se încinge pe foc mediu uleiul. Se adaugă ceapa, 1 praf de sare și se călește, amestecând frecvent, până ceapa devine ușor transparentă, semn că s-a înmuiat. Se adaugă guliile rase și se mai călesc împreună 2-3 minute, amestecând frecvent.

calire ceapa si gulii rase

3. Se adaugă morcovii și țelina și se mai călesc cam 1-2 minute. Ceea ce se vede verde în poza de mai jos nu e altceva decât cele câteva frunzulițe ale guliilor, mărunt tăiate, pe care le-am adăugat în oală deodată cu rădăcinoasele.

adaugare morcovi si radacinoase la ceapa si gulii calite

4. Se adaugă apă (cam 2,5-3 litri sau cât e nevoie să umple oala lăsând liber un spațiu de un lat de mână). Se adaugă frunza de dafin și 1 linguriță de sare. Se aduce la fierbere și se fierb toate împreună cam 7-8 minute, sau cât e nevoie pentru ca guliile și morcovii să fie gătite cam pe jumătate, să nu își piardă textura complet.

preparare supa de gulii reteta ciorba de gulii

Ultima rețetă publicată

Mod de preparare găluște de făină csipetke pentru supa de gulii

5. Cât timp zeama fierbe, avem timp suficient să pregătim găluștele de făină csipetke, adică ”ciupituri” (în maghiară). Veți vedea, denumirea este strâns legată de modul de preparare. Pentru început, oul se bate cu un pic de sare într-un castron, cu furculița. Se adaugă făina lingură cu lingură, amestecând bine.

pregatire aluat de galuste csipetke pentru gulas de vitel cu galuste si cartofi

6. Când nu mai e eficientă amestecarea cu furculița, se ia aluatul la frământat. Vom obține un aluat mai suplu decât cel de tăiței.  Nici nu e nevoie să îl lăsăm la odihnit, ca în cazul pastelor, continuăm imediat cu pasul următor.

aluatul pentru galustele unguresti csipetke specifice pentru gulas de vitel cu galuste si cartofi

7. Se rup mici bucăți din aluat, cât putem ”ciupi” cu două degete, și se împrăștie pe o coală de hârtie de copt. Hârtia ne va ajuta să punem la fiert toate găluștele deodată.

galustele csipetke specifice pentru gulas unguresc reteta pas cu pas gulas de vitel cu galuste si cartofi

8. Când zeama fierbe iar legumele au gradul de gătire descris la punctul 4, se adaugă în oală toate găluștele deodată, cu ajutorul colii de hârtie pe care le-am pus.

adaugare galuste csipetke la supa de gulii

Supa de gulii – ciorba de gulii – finalizarea preparatului

9. Imediat după ce am adăugat găluștele în oală, se adaugă și roșia tăiată cubulețe. Se lasă totul să fiarbă laolaltă cam 6-7 minute.

fierbere galuste de faina in supa de gulii

10. Se oprește focul și se adaugă pătrunjelul verde tocat. Se asezonează cu sare și piper alb după gust. Se acoperă oala cu capacul și se lasă să se odihnească puțin, cât ne ocupăm de smântâna pentru dres.

reteta ciorba de gulii supa de gulii reteta

Cum se drege cu smântână și gălbenuș supa de gulii – ciorba de gulii

11. Smântâna și gălbenușul se bat bine cu furculița, într-un castron mărișor (cam de 1,8 litri).

smantana cu galbenus pentru dres o supa sau ciorba

12. Polonic cu polonic, se adaugă zeama fierbinte, amestecând energic după fiecare nouă șarjă adăugată. Se continuă până când amestecul din castron se înfierbântă bine (dacă punem mâna pe castron simțim bine căldura). În acest fel, smântâna se temperează și se reduce riscul de aglutinare (tăiere) a acesteia când se adaugă în ciorba fierbinte. O smântână cu un conținut redus de grăsime, însă, se poate tăia chiar dacă a fost corect temperată, de aceea folosim smântâna cu procent de grăsime ≥20%.

cum se drege cu smantana o supa sau ciorba

13. Se adaugă conținutul castronului în oală și se amestecă rapid. Se verifică din nou gradul de asezonare cu sare și piper alb și e gata.

supa de gulii cu galuste de faina reteta pas cu pas

Supa de gulii sau ciorba de gulii, dacă o preferați înăcrită, se servește caldă. Dacă cineva dorește să o înăcrească, oferiți la masă oțet sau zeamă de lămâie. E o ”zamă” ușurică și tare plăcută, sper să o încercați și să vă placă. Să vă fie de folos!

Grupul Facebook

Ti-a placut aceasta reteta?

/ 5. Voturi

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Un comentariu la Supă de gulii cu găluște de făină

  1. APOSTOL VIORICA spune:

    Super reteta,multumim! Cu prima ocazie o incerc si va spun cum mi-a iesit!

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE