Supa crema de ardei copti
Intr-o zi de toamna insorita ca cea de azi, avand de copt o desaga intreaga de ardei si sorbindu-le cu nesat aroma dulce-afumata, m-am gandit sa rapesc cativa congelatorului si sa pregatesc deindata un deliciu tomnatic, cald si catifelat: o supa crema de ardei copti. Nu stiu daca ati incercat supa de ardei copti sau nu pana acuma, eu va asigur ca e atat de gustoasa incat toate ciorbele pline de carneturi s-ar ascunde de rusine daca ar trebui sa se ia la intrecere cu aceasta. Are o culoare superba, o aroma superba si pe deasupra… se face-n vreo 25-30 de minute, cel mai delicios premiu pentru o gospodina prinsa pana peste cap in febra conservelor si-a muraturilor.
00:1000:2000:306mediu
Ingrediente Supa Crema De Ardei Copti:
- 8 ardei copti, de preferinta galbeni-portocalii intens si rosii
- 1 ceapa mica
- 2 catei de usturoi mari
- 2 linguri de ulei
- 1 cartof mediu, fainos
- 1 litru de supa de pui (daca nu aveti, e bine si cu apa)
- 1 foaie de dafin
- 1 ramurica de cimbru proaspat
- 100 de grame de smantana lichida pentru gatit
- sare, piper
- optional: crutoane, ceapa verde sau alte garnituri dupa preferinta
Preparare Supa Crema De Ardei Copti:
Dupa cum v-am spus, aproape toata ziulica am copt la ardei pentru congelator. Ardeii se coc de preferinta prin contact direct cu o suprafata incinsa (pe gratar, pe plita sau disc) si doar in ultima instanta in cuptor, pentru ca in cuptor se vor inmuia, dar nu vor avea niciodata gustul afumat pe care il capata in prima varianta. Dupa ce ardeii sunt inegriti bine de jur imprejur, se scot intr-un castron si se tin acoperiti sa abureasca, astfel se vor decoji foarte usor.
1. Ardeii se decojesc de pielite si se pun intr-o farfurie in care sa se colecteze si zeama delicioasa pe care o lasa.
2. Ceapa se toaca marunt, usturoiul se zdrobeste si se pun la calit intr-o cratita de marime potrivita in care s-a incins in prealabil uleiul. Se adauga 1 lingurita de sare de la inceput.
3. Se curata cartoful si se spala, apoi se taie cubulete mici, care se adauga peste ceapa deja inmuiata. Se caleste cartoful 2-3 minute, apoi se adauga ardeii curatati pe cat posibil de seminte si zeama pe care au lasat-o.
4. Se adauga supa de pui (sau apa fierbinte), dafinul si frunzulitele de cimbru rupte de pe ramurele.
5. Se fierbe supa pana cand cartoful este moale si se sfarama cu usurinta. Se scoate frunza de dafin si se paseaza in blender sau cu blenderul de mana.
6. Dupa ce supa are o consistenta fina, se adauga 50 de grame de smantana si se omogenizeaza bine (50 de grame de smantana se pastreaza pentru servit).
7. Supa se asezoneaza cu sare si piper macinat proaspat din belsug si este gata de servit.
Se serveste supa in boluri, cu smantana pe deasupra, ornata eventual cu ceapa verde tocata fin sau cu alte ierburi aromatice dupa plac. Ca si garnitura se potrivesc crutoanele, crackers-ii, biscuitii cu parmezan etc.
Abia astept impresiile voastre, sunt convinsa ca o sa va placa! Pofta buna!
Lasă un răspuns