Friptură din ceafă de porc întreagă cu moare de varză + 2 garnituri – la airfryer!
Friptură din ceafă de porc întreagă cu moare de varză + 2 garnituri – la airfryer Cosori Dual Blaze, rețeta video detaliată și explicată pas cu pas, în format text. Cum setezi un air fryer ca să faci o friptură rumenă și bine pătrunsă?
Azi vreau să împărtășesc cu voi modul în care am gătit o masă cu adevărat sărbătorească. Aș servi așa ceva cu orice ocazie și sunt sigură că nu ar fi obiecții. Această friptură din ceafă de porc întreagă, poșată delicat în moare de varză aromată și rumenită în air fryer-ul Cosori Dual Blaze a ieșit nemaipomenit de gustoasă și aromată! Și să vă mai zic ceva: în timpul în care am făcut friptura și cele două garnituri, în cuptor am copt cozonaci! Mi s-a părut un lucru foarte important că am reușit să fac felul principal fără să ocup cuptorul.
Oricine gătește pentru Sărbători, știe cât de complicat e de planificat ce și când intră la cuptor, în timpul pregătirilor. De aceea, mi s-a părut extraordinar de fain să descopăr că, iată, am această alternativă de a găti mai economic, foarte gustos și sănătos, fără cuptor. Gătitul cu aer cald este relativ nou dar rețeta pe care v-o propun, atât în format text cât și sub forma unui tutorial video foarte detaliat, vă ghidează pas cu pas pentru a alege setările potrivite cât și timpii adecvați.
Neapărat, subliniez cât sunt de mulțumită de air fryer-ul Cosori Dual Blaze. E încăpător, ușor de setat și e foarte, foarte eficient, un adevărat Rolls Royce al aparatelor din gama sa. Cu ocazia Crăciunului, oamenii de la cosori.ro au pregătit niște oferte foarte avantajoase, așa că, dacă vă doriți și voi unul, cu un click pe poza de mai jos puteți accea pagina pachetelor promoționale.
În continuare, vă invit să consultați lista de ingrediente, veți vedea că sunt toate accesibile. În continuare, veți găsi rețeta în format text, pas cu pas, iar la finalul articolului găsiți și un tutorial video cât se poate de detaliat.
Ingrediente Friptură din ceafă de porc întreagă cu moare de varză + 2 garnituri – la airfryer
- 1 bucată întreagă de ceafă de porc, a mea a cântărit 1,8 kg
- 1,5 litri de moare de varză, potrivit de sărată și plăcut aromată
- 5 căței de usturoi
- 1 linguriță de sare grunjoasă
- 1 linguriță rasă de piper negru măcinat
- 1 linguriță rasă de chimen
- 1 linguriță de paprika dulce
- 1-2 linguri de ulei
- 1,5 kilograme de cartofi, din cei ceruiți (pentru prăjit)
Mod de preparare Friptură din ceafă de porc întreagă cu moare de varză la airfryer + 2 garnituri
Pregătirea cărnii
În prima fază a gătirii, nu am asezonat deloc ceafa de porc. Sarea și-o va trage din moarea de varză. În plus, aciditatea specifică a acesteia va și frăgezi carnea minunat. Cum am procedat?
1. Înainte de orice, m-am asigurat că ceafa de porc își va păstra o formă frumoasă, în timpul gătirii. Pentru asta, am legat-o strâns, cu ață de bucătărie, pe toată lungimea, cam la o distanță de 5-6 cm între legături.
2. Am lăsat puțin deoparte bucata de ceafă și am curățat 5 căței de usturoi. Am păstrat deoparte 3 dintre ei iar pe ceilalți 2 i-am feliat pe lungime, obținând niște așchii de usturoi. Cu un cuțitaș, am împuns bucata de ceafă, din loc în loc, între legături. În aceste mici incizii am băgat așchiile de usturoi și le-am apăsat în carne.
Poșarea în moare de varză a bucății de ceafă de porc
3. Am pus bucata de ceafă într-o cratiță nu prea mare, doar să încapă carnea fără să o înghesui. Am turnat în vas moarea de varză. În caz că nu e suficientă, să acopere carnea, se poate completa cu un pic de apă. Am pus cratița pe foc mediu și imediat ce a început să fremete la suprafață, am redus focul la minimum și am acoperit cratița cu capacul.
4. Am lăsat ceafa de porc să se poșeze – adică să fiarbă fără clocot, la foc foarte mic – în moarea de varză, timp de 2 ore încheiate. Din când în când, am verificat ce se întâmpla sub capac. Atunci când am observat că lichidul are tendința să clocotească, am adăugat câte puțină apă rece, să potolesc temperatura din vas.
În niciun caz, nu am permis ca ceafa să fiarbă în clocote mari. Gătirea finală va fi în airfryer-ul Cosori Dual Blaze. Această fază are rolul de a frăgezi carnea, care, totodată, se și impregnează cu aromă.
5. La jumătatea timpului de poșare, am întors carnea în cratiță, pe partea opusă. Am acoperit la loc cu capacul și am continuat la fel, la foc foarte, foarte mic.
Garniturile pe care le-am pregătit între timp
6. Cum am avut destul de mult timp liber la dispoziție, până s-a poșat carnea m-am ocupat și de două garnituri. Prima a fost o varză călită, a cărei rețetă o găsiți cu un click pe poza de mai jos.
7. Pentru a doua garnitură, am pus la fiert niște cartofi cu tot cu coajă, bine spălați. Am adăugat și o linguriță de sare.
8. După ce cartofii au fiert și s-au răcit, i-am curățat de coajă și i-am tăiat în sferturi, pe lungime. I-am stropit cu 1 lingură de ulei și i-am condimentat bine cu sare și piper. În timpul în care se va odihni friptura din ceafă de porc, la final, am rumenit acești cartofi în airfryer. Acesta dă o crustă superbă cartofilor iar momentul în care am ales să îi finalizez a fost perfect, i-am avut la masă fierbinți, lângă friptura foarte fragedă.
Condimentare
9. Am profitat de timpul în care nu am avut nimic de lucru cu friptura și am pregătit și restul ingredientelor pentru condimentarea bucății de ceafă de porc. Am amestecat într-un castronel sarea, piperul, chimenul măcinat și paprika dulce. Dacă aveți alte preferințe în materie de asezonare, evident că ceafa se poate condimenta cum vă place.
Separat, într-un alt castronel, am colectat restul de usturoi, pe care l-am trecut prin presa de zdrobit. Peste acesta, am adăugat 1-2 linguri de ulei, am amestecat un pic și l-am lăsat deoparte.
Asezonarea și gătirea cărnii la air fryer
10. Când, în sfârșit, au trecut cele două ore de poșare, am scos cu grijă carnea din cratiță. Am pus ceafa de porc pe un grătar, așezat deasupra unei tăvi, să se scurgă bine și să se răcorească. Moarea de varză am aruncat-o, pentru că și-a îndeplinit menirea.
11. Am uns bine carnea cu uleiul amestecat cu usturoi zdrobit, pe toată suprafața. Am condimentat-o, apoi, cu amestecul de condimente pe care l-am pregătit la pasul 9.
12. Am pornit airfryer-ul Cosori Dual Blaze și l-am setat la funcția ”broil”. Aceasta este presetată la 205°C și timpul de 10 minute, doar că eu am setat doar la 3 minute, pentru că, în această fază, vreau doar să preîncălzesc aparatul care, evident, se încinge mult mai repede decât cuptorul clasic. La finele celor 3 minute, am așezat bucata de ceafă de porc în coșul air fryer-ului. Am închis sertarul și am ales aceeași funcție broil, la 205°C, de data asta cu durata de 10 minute.
13. La finalul timpului de gătire setat, airfryer-ul emite un semnal sonor, care mă avertizează că faza de gătire este gata. Numai bine, nu pot rata momentul în care trebuie întoarsă bucata de ceafă de porc pe partea opusă. De fapt, într-o mai mică măsură, carnea s-a rumenit și pe partea inferioară. În definitiv, e un aparat cu aer cald, care circulă peste tot. Am considerat că încă 7 minute de rumenire pe această a doua parte vor fi suficiente, aceeași funcție broil, la 205°C.
14. După cele 7 minute, bucata de ceafă de porc arăta rumenă și apetisantă. Am transferat-o pe un tocător. La fel ca oricare altă friptură, și aceasta are nevoie de un timp de odihnă, în care sucurile din carne se vor redistribui și friptura va deveni mai fragedă. Am acoperit lejer, deci, carnea cu folie de aluminiu, și am lăsat-o pe tocător timp de 20 de minute.
Ultimele detalii și servirea
15. Numai bine, în acest răstimp m-am ocupat de cartofi. Cum i-am asezonat mai devreme (vezi pasul 8), a mai trebuit doar să-i pun în coșul air fryer-ului, pe care l-am setat pe funcția ”fries”, cu timpul de gătire de 20 minute. La jumătatea timpului de gătire, am scuturat câteva secunde coșul air fryer-ului, apoi l-am lăsat să funcționeze în continuare.
16. Între timp, am îndepărtat ața de bucătărie cu care am legat ceafa de porc, înaintea preparării. Am și feliat friptura, că nu mai puteam de curiozitate, să văd cum arată în interior. A ieșit minunat, cu crusta rumenă și ușor crocantă și un interior incredibil de suculent. Cu adevărat o friptură care se topește în gură!
Cu un minimum de planificare, am gătit o masă completă și foarte gustoasă, ca pentru o zi de sărbătoare. Am servit friptura alături de cartofii rumeni și gustoși și de varză călită. Unii au mai dorit și un pic de hrean și n-au avut o idee rea. Una peste alta, a fost o masă excelentă!
Friptură din ceafă de porc întreagă cu moare de varză + 2 garnituri – la airfryer – rețeta video
MAI MULTE REȚETE PENTRU AIR FRYER GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns