
Mâncare de praz cu carne





Mâncare de praz cu carne de vită, pui sau porc, rețetă pas cu pas. Cum se face o mâncare de praz delicioasă, gătită înăbușit sub capac. Mâncare de praz cu carne – rețetă, ingrediente și mod de preparare ilustrat cu imagini.
Pe la noi prin Banat, prazul are reputația de a fi o legumă ”oltenească”. Asta dinainte de celebra secvență din filmul Nea Mărin, cu servieta diplomat din care-au ieșit la iveală câțiva praji frumoși. Cam de când îmi aduc aminte, exista un fel de reținere față de nevinovata legumă, un ”o fi bun, da’ la ei, acolo”, de altfel, atitudine abordată și în prezent față de ingredientele despre care nu știm prea multe. Deci nu că n-ar fi bune, dar dac-am trăit fără de ele, la ce ne-or mai trebui?
Vedeți bine, așa cum acum unele chestii, ca de exemplu brânza halloumi, de pe lista de ingrediente a unei rețete provoacă reacții de respingere de la ”ce-o mai fi și aia?” până la ”băăă, la mă-ta acasă numa’ cu halu… ptiuuu! cu de-asta te-au hrănit?!!”, tot așa, dragii mei, unii au respins prazul și încă o mai fac. Și vinetele, îmi amintesc că Buna mea nu a mâncat vinete până ce nu i-am făcut eu. Că dacă străbunică-mea nu le avea în grădină, automat a concluzionat că nu-s bune de mâncat.
Ei bine, în mod cu totul excepțional, prazul a ajuns în bucătăria conservatoarei mele bunici și nu oricum, ci așa cum circulă de obicei rețetele, pe calea prieteniei. Dintre toate vecinele, se împrietenise ea tare bine cu doamna Burlan, de origine din Târgu Cărbunești. Era o persoană tare drăguță, de altfel, îmi plăcea și mie de ea și-n plus avea două fete mai mari decât mine, pe care le admiram de nu mai puteam și visam să fiu ca ele când oi crește și eu mare.
Ei bine, doamna Burlan, mai curioasă din fire decât Buna mea, a dorit într-o bună zi să guste din oala vecinei ei, în care fierbea gospodărește o ciorbă de fasole verde ca-n Ardeal și ce credeți? Tare mult i-a mai plăcut. A cerut imediat rețeta și a început să o gătească și ea pentru familia ei, care a primit-o cu pasiune. Și-ntr-o altă zi, când bunăvoința Bunei fusese deja pe deplin câștigată, prin adoptarea fără rezerve a unei ciorbe ardelenești într-o bucătărie oltenească, doamna Burlan a poftit-o să guste din mâncarea ei de praz. Bună-mii nu i-a venit a crede că din ”duduroanea” verzulie și indecent erectă a putut ieși asemenea bunătate de mâncare, dulceagă și aromată. După ce-a-ntrebat de vreo zece ori dacă sigur e praz ceea ce mănâncă, a cerut lămuriri și iată, leguma oltenească a cucerit bucătăria noastră vestică, spre bucuria degustătorilor.
Rețeta care urmează nu e cea primită de la doamna Burlan, deși, din câte-mi amintesc, gustul e cam la fel, dulceag și aromat foarte plăcut. Buna mea nu și-a notat rețeta, a făcut-o din minte, așa că eu gătesc azi mâncarea de praz după rețeta din cartea Silviei Jurcovan. Eu am făcut-o cu carne de vită, știu sigur că vecina noastră o făcea adesea cu pui și că se poate face, practic, cu orice fel de carne. E o mâncare fină și gătită cu dichis, îți trebuie răbdare și puțină atenție, dar rezultatul e încântător.
Ingrediente Mâncare de praz cu carne
- 400 de grame de carne de vită sau porc, tăiată cubulețe; dacă folosiți bucăți de pui cu os, veți avea nevoie de 700-800 de grame
- 1-1,2 kilograme de praz (cântărit necurățat de frunze)
- 80 ml. ulei
- 1 ceapă mică (de 50-60 de grame), fin tocată
- 30 de grame de unt
- 50 de ml. de vin alb sec
- 250 ml. suc de roșii
- 1 lingură de zahăr
- sare și piper după gust
- pătrunjel verde tocat
Mod de preparare mâncare de praz cu carne
1. Prazul se curăță iar partea albă și cea verde deschis se taie în bucăți de 3-4 cm lungime. Atenție, dacă le tăiați prea scurte se vor desface în timpul gătirii, împrăștiindu-se inestetic prin mâncare. Bucățile de praz se spală cu atenție sub jet de apă rece și se zvântă.
2. Carnea tăiată în cuburi se asezonează cu sare și piper. Într-o cratiță se încinge cam ½ din ulei. Se adaugă cuburile de carne și se rumenesc rapid pe toate părțile, apoi se scot deoparte, pe o farfurie. Cratița nu se spală.
3. Se adaugă în cratița în care s-a prăjit carnea ½ din uleiul rămas, se încinge pe foc potrivit și se adaugă ceapa tocată. Se reduce focul la mic, se presară puțină sare și se călește ceapa 6-7 minute, amestecând frecvent, până devine ușor translucidă. Se adaugă înapoi în cratiță carnea rumenită, cu tot cu sucul pe care l-a lăsat pe farfurie. Se amestecă, se acoperă cu capacul și se gătește la foc mic. Din când în când, se adaugă peste carnea din cratiță câte 3-4 linguri de apă fierbinte, să nu rămână pe uscat și să se ardă. Se gătește înăbușit până când se înmoaie bine carnea. Eu am făcut mâncarea cu carne de vită, așa că a durat 2 ore să se gătească, dacă o faceți cu pui va dura mult mai puțin.
4. În timp ce se gătește carnea înăbușit, ne ocupăm de praz. Într-o tigaie largă și adâncă se încinge uleiul rămas (cam 20 de ml) și se adaugă și untul. Când untul s-a topit, se adaugă în tigaie bucățile de praz și se presară cu sare. Focul trebuie să fie mediu spre mic și mai întâi vom rumeni ușor bucățile de praz pe porțiunile tăiate. După ce s-au rumenit, se reduce focul la minimum posibil. Se adaugă 2-3 linguri de apă fierbinte și se acoperă tigaia cu capacul.
5. Se gătește prazul sub capac, neapărat la foc foarte mic, pentru că altfel se desface. Din când în când, se adaugă câte puțină apă fierbinte, să nu rămână pe uscat și să se ardă. Vom înăbuși astfel bucățile de praz până când sunt foarte moi.
6. Când prazul este deja moale, se caramelizează zahărul într-o crăticioară separată, până devine brun-auriu. Se stinge cu 75 de ml. de apă fierbinte și se fierbe până ce caramelul este complet dizolvat în sirop.
7. Se toarnă siropul de caramel peste prazul din tigaie. Se agită ușor tigaia, nu amestecăm ca să nu zdrobim bucățile de praz. Se fierbe fără capac, la foc mediu, cam 2-3 minute.
8. Între timp, dacă deja carnea s-a înmuiat, se adaugă în oală vinul și se întețește focul, să se evapore rapid alcoolul. Se adaugă sosul de roșii, se amestecă și se sărează și se piperează curajos sosul. Se adaugă imediat prazul cu tot cu lichidul din tigaie și se amestecă delicat. dacă e nevoie, se adaugă puțină apă fierbinte, doar atât cât să se formeze suficient sos ca să îmbrace și prazul și carnea. Se gustă din nou, se asezonează, potrivindu-se gustul de sărat-dulceag-acrișor, se dă într-un clocot scurt și mâncarea este gata.
Mâncare de praz cu carne – servire
Mâncarea de praz cu carne se servește cu tot felul de garnituri, de la cartofi natur la piure, orez etc. Noi o preferăm cu mămăligă, ni se pare delicioasă astfel. La servire, presărăm mâncarea cu pătrunjel verde tocat și ne bucurăm de fiecare îmbucătură.
Poftă mare, să vă fie de folos!
Lasă un răspuns