Tocinei de cartofi cu brânză – rețeta de tocinei bucovineni, prezentată detaliat
Tocinei de cartofi cu brânză – rețeta tradițională de tocinei bucovineni, prezentată detaliat, cu lista de ingrediente la gram și modul de preparare pas cu pas, ilustrat cu poze.
Pentru mine, rețeta de tocinei bucovineni are o istorie lungă și o poveste amuzantă. Probabil că cititorii mei știu că eu nu sunt din Bucovina dar nu au de unde să fi aflat că, la doar trei ani și jumătate, eu am vizitat orașul Rădăuți, cu ocazia botezul mai tânărului meu văr primar. La vârsta aia, am fost foarte impresionată de urbe și mai cu seamă de murături, asta ca să se-nțeleagă că de mică am știut să apreciez ceea ce e bun!
Au trecut câțiva ani, pe atunci probabil mi s-o fi părut o mică veșnicie dar nu cred să fi fost mai mult de opt sau nouă. Aveam vreo 11-12 ani. Trebuie să fi fost într-o sâmbătă, căci numai atunci programul TV era extins, când m-a făcut atentă sonorul unei emisiuni dedicate unei vrednice tovarășe directoare a unei fabrici din Rădăuți. ”Aha, locul cu murături bune!”, mi-am spus, și am devenit imediat atentă.
Scopul emisiunii era să arate clasei muncitoare că tovarășa e o femeie completă, manageriță performantă, soție și mamă model. Neapărat, o asemenea femeie trebuia să fie și bună bucătăreasă, așa că, la finalul emisiunii, tovarășa directoare a preparat niște tocinei bucovineni.
Rețeta fiind atât de simplă, cu ingrediente puține și în același timp foarte rapidă, am sărit imediat s-o fac și eu. Cumva, cumva, am reușit de am înduplecat-o pe Buna să mă lase în bucătărie și, de atunci, a intrat rețeta de tocinei în repertoriul cuinei mele bănățene.
Despre originea rețetei…
…rețeta de tocinei bucovineni seamănă până la confuzie cu rețeta de latkes evreiești. Nu e de mirare, chiar Rădăuțiul dar și toată Bucovina a avut o populație evreiască însemnată. Pagina wikipedia menționează că, la recensământul din 1930, 33% dintre locuitorii Rădăuțiului erau evrei. Revenind la rețetă, diferențele dintre latkes și sunt aproape inexistente. Uneori, tocineii conțin și brânză, așa cum i-am făcut și eu. Uneori, latkes conțin ceapă, ceea ce nu e o regulă. Ingredientele de bază, însă, sunt aceleași: cartofi rași, ou și făină. Rețeta de latkes evreiești, în varianta vegană, o găsiți cu un click pe poza de mai jos.
Mai jos, găsiți consemnată rețeta de tocinei de cartofi cu brânză, așa cum a explicat-o vrednica tovarășă directoare de la Rădăuți. Cine știe, poate cineva își va aminti despre cine anume povestesc și îmi va da un indiciu, în comentarii. Mulțumirile mele se îndreaptă spre ea, de zeci de ani am tot făcut rețeta asta!
Ingrediente tocinei de cartofi cu brânză
- 1 kilogram de cartofi
- 150 de grame de telemea – opțional (eu am folosit de oaie, merge perfect și de vacă)
- ½ de linguriță de sare
- ¼ de linguriță de piper
- 1 ou de mărime medie
- 2 linguri de făină (40-50 de grame)
- ulei pentru prăjit
Mod de preparare tocinei bucovineni
1. Eu am folosit cartofi roz, pe care i-am spălat bine (întregi, cu coajă cu tot), apoi i-am decojit cu un peeler. Odată curățați, am ras cartofii pe răzătoarea mică.
2. După ce am terminat de ras cartofii, i-am stors cât am putut de bine de lichid, strângându-i în pumni, cât am putut prinde o dată. Pe măsură ce i-am stors de lichid, am pus cartofii rași într-un nou castron. În planul secundar al imaginii de mai jos puteți observa cât lichid am scos din cartofi (în castronul de sticlă). Se pot face tocinei și fără să se stoarcă lichidul din cartofii rași, doar că va intra mai multă făină și nu e chiar de dorit.
3. Peste cartofii bine storși, am adăugat brânza telemea sfărâmată (dacă nu doriți brânză, nu puneți, nu e musai), oul, piperul negru măcinat și sarea. Dacă folosiți o brânză foarte sărată, nu mai e nevoie să adăugați suplimentar sare.
4. Am amestecat bine totul, ca să se omogenizeze. Am adăugat apoi făina. E de preferat să adăugați făina în două tranșe (1 lingură, la început, dacă e nevoie și a doua). Evident, nu e de dorit ca acești tocinei să fie plini de făină dar nici să se împrăștie la prăjire. După cât de umezi sunt cartofii, intră mai multă sau mai puțină făină. Compoziția, după omogenizare, trebuie să fie moale dar legată bine.
5. În imaginea de mai jos, puteți vedea cum a arătat compoziția mea pentru tocinei, în final.
Modelarea și prăjirea
6. Am turnat ulei de 1,5-2 centimetri adâncime într-o tigaie largă și adâncă. Am pus tigaia pe aragaz, am potrivit focul la mediu și am lăsat uleiul să se încingă bine.
7. În timpul în care s-a încins uleiul, am modelat prima șarjă de tocinei, cu palmele ușor umede. Am prăjit câte patru deodată, pe care i-am modelat rotunzi și pe cât posibil egali, cam de 1-1,5 centimetri grosime și cu un diametru de 7-8 centimetri.
8. Când uleiul a fost bine încins, am adăugat tocineii în tigaie, la prăjit. Uleiul trebuie să sfârâie când se adaugă tocineii, dar nu foarte puternic, să nu se ardă la suprafață înainte să se gătească și în interior.
9. După 3-4 minute, când au devenit brun – aurii pe partea în contact cu tigaia, am întors fiecare dintre tocinei pe partea opusă și am continuat să îi gătesc încă 3 minute.
10. În timp ce o șarjă de tocinei se prăjea, am modelat-o pe următoarea și am continuat până am epuizat toată compoziția. Mie mi-au rezultat 16 bucăți, depinde și de cât de mari sunt modelați. După prăjire, i-am scos pe șervete de hârtie absorbantă.
Servire
Acești tocinei sunt delicioși calzi, fierbinți, chiar, când suprafața le e crocantă. Au un gust irezistibil de cartofi prăjiți cu brânză rasă. Dacă se întâmplă să rămână vreunul nemâncat și s-a răcit complet, veți vedea că e tot gustos.
Știu că acești tocinei se servesc și cu felurile salate, eu însă rămân fidelă primei impresii și îi consum în continuare fierbinți, cu smântână acrișoară. E o combinație care mi-a mers la suflet și, apropo, uitați-vă cât de apetisant arată interiorul tocineilor!
Bucovinenii îi consumă, uneori, cu smântână și zahăr presărat pe deasupra. Eu nu i-am încercat, încă, în variantă dulce. Merg perfect ca aperitiv cald, cu niște smântână consistentă, dar sunt faini și ca fel principal vegetarian, pentru o cină fără pretenții dar foarte gustoasă.
MAI MULTE REȚETE CU CARTOFI GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns