Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Placinta banateana de la sat

Placinta banateana de la sat

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE

Azi am copt o plăcintă rustică, inspirată de bunicile din Banatul de odinioară. Bună mai e și azi, Doamne, placinta asta! Cum miroase a copilărie în toată casa, în timp ce se coace în cuptor… cât e pufoasă e plăcinta, cum se desface in fâșii aluatul ăsta, ce gust robust și parfumat are! Și cât de rumenă si frumoasa plăcintă, ia uite:
Plăcintă bănățană de la sat, reteta placinta cu branza
Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 24 portii
Grad de dificultate: mediu

Ingrediente Placinta banateana de la sat:

  • 1 kilogram de faina
  • 600 ml. de lapte acru (iaurt, lapte batut)
  • 1 lingurita de sare
  • 1 lingura de zahar
  • 25 de grame de drojdie proaspata sau 7 grame de drojdie uscata (eu am folosit uscata)
  • 100 de grame de untura de porc
  • 250 de grame de branza de vaci, proaspata
  • 1 ou
  • 100 de grame de telemea rasa
  • 1 galbenus
  • 3 linguri de lapte

Preparare Placinta banateana de la sat:

Se amesteca drojdia proaspata cu zaharul pana se lichefiaza. Se adauga 1 lingura de faina si aproximativ 100 de ml. de lapte acru, la temperatura camerei; se lasa sa dospeasca drojdia, aproximativ 10 minute. (In cazul in care folositi drojdia deshidratata, se amesteca, pe uscat, cu o lingura de faina, se dilueaza adaugand, cate putin, 100 de ml. de iaurt si se asteapta, deasemenea, 10 minute pana se umfla.)Faina se cerne intr-un bol incapator si se amesteca cu sarea. Se face o gaura la mijloc, se adauga maiaua dospita, apoi restul de lapte batut (iaurt), la inceput amestecand, apoi se framanta energic pana la obtinerea unui aluat neted, elastic, care nu mai adera de peretii vasului si se dezlipeste de pe maini (daca aluatul e prea moale, mai adaugati cate o lingura de faina, dimpotriva daca e prea vartos, se adauga cate o lingura de iaurt, pana la obtinerea consistentei ideale; calitatea fainii influenteaza mult cantitatea de lichid absorbita):placinta banatana de la sat 1

Aluatul se aseaza intr-un bol uns cu ulei si se acopera cu un prosop umed, incalzit, apoi se pastreaza intr-un loc caldut si ferit de curent pana ce isi dubleaza volumul.Se cantareste, intre timp, untura, si se pastreaza la temperatura bucatariei:

placinta banatana de la sat 3

Se pregateste, deasemenea, umplutura, amestecand branza de vaci, 1 ou intreg si telemeaua rasa:

placinta banatana de la sat 2

Intre timp, aluatul pare-se ca s-a comportat conform asteptarilor, dezvoltandu-se frumos:

placinta banatana de la sat 4

Pe planul de lucru uns cu putina untura, se rastoarna aluatul si se aplatizeaza cu palmele pana la obtinerea unui dreptunghi (destul de mare va fi) cu grosimea de aproximativ 8 mm. Se pastreaza cam o lingura de untura deoparte, cu restul se unge aluatul pe toata suprafata:

Comanda cartea Duminica la prânz de Laura Laurentiu!Comanda cartea Duminica la prânz de Laura Laurentiu!

placinta banatana de la sat 5

Se ruleaza aluatul astfel uns si se lasa sa se odihneasca aproximativ 7-8 minute:

placinta banatana de la sat 6

Dupa trecerea acestui timp, pentru a manipula aluatul mai usor, am taiat ruloul in doua parti egale, carora, pe rand, le-am aplicat acelasi tratament – mai intai, am aplatizat ruloul cu ajutorul sucitorului pana la obtinerea unui dreptunghi cu grosimea de aproximativ 5 mm.:

placinta banatana de la sat 7

Am taiat aluatul in patratele cu latura de aprox. 10 cm., pe fiecare patratica punand cate o lingurita de umplutura (trebuie sa ramana 1-2 linguri de umplutura pt. finisat):placinta banatana de la sat 8

Am indoit patratelele in doua, formand rulouri pe care le-am asezat cu linia de imbinare in jos:

placinta banatana de la sat 9

Am pregatit o tava cu hartie de copt – atentie, am folosit o tava mult mai mare decat una obisnuita, are 30/48 de cm si nu a fost tocmai incapatoare, am cam inghesuit placintele! – si am asezat placintele in tava, cu imbinarea aluatului la baza, ungandu-le, pe fiecare in parte, cu untura pe toata suprafata:

placinta banatana de la sat 10

Se lasa placintele sa creasca in tava, aproximativ 30 de minute, intr-un loc cladut. Intre timp, cuptorul se incinge la 210 grade. Dupa trecerea celor 30 de minute, se bate galbenusul cu 3 linguri de lapte, se amesteca cu cele 1-2 linguri de umplutura pastrate si se toarna aceasta compozitie deasupra placintelor:

placinta banatana de la sat 11

Se introduce tava in cuptorul deja incins. Temperatura se mentine la 210 grade timp de 10 minute, apoi se scade la 180 de grade pentru inca 25-30 de minute, pana cand placintele sunt frumos rumenite:placinta banatana de la sat 12

Ultima rețetă publicată

Se lasa sa se racoreasca putin in tava, apoi se scot pe o tava. Sunt minunate atat calde, cat si reci. O sectiune:

Placinta banatana de la sat, placinta cu branza, sectiune

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

55 comentarii la Placinta banateana de la sat

  1. Laura spune:

    Am facut placinta ft ft buna a iesit! Am o întrebare pot folosi si umplutura de brânza dulce doar? Umplutura de nuca pot folosi? Multumesc🤗

  2. Zoe Radu spune:

    Deliciase….multumim, Laura!

  3. Alessie spune:

    Buna, Laura, felicitari pentru reteta, arata super si sunt sigura ca si gustul este la fel. As vrea tare mult sa o fac, am doar 2 intrebari. Se poate folosi unt in loc de untura? A doua este mai precis o nelamurire in legatura cu poza cu acele patratele pe care aplic umplutura. Nu inteleg cum din patratele pot iesi niste rulouri atat de mari. Te rog mult daca ai timp, sa-mi raspunzi pentru ca abia astept sa o execut. Multumesc, pupici.

    • lauralaurentiu spune:

      Draga mea, sigur ca poti pune unt, dar untura are un „ceva” al ei care face aluaturile sa devnina foarte fragede. Rulourile nu sunt mari, sunt formate chiar din acele mici patratele, bineinteles, au crescut ca orice aluat dospit.

      2013/3/16 Disqus

      • Alessie spune:

        Multumesc pentru raspuns. Abia astept sa o probez, numai ca m-a prins postul din urma… :) Pupici

  4. Alessie spune:

    Buna, Laura, felicitari pentru reteta, arata super si sunt sigura ca si gustul este la fel. As vrea tare mult sa o fac, am doar 2 intrebari. Se poate folosi unt in loc de untura? A doua este mai precis o nelamurire in legatura cu poza cu acele patratele pe care aplic umplutura. Nu inteleg cum din patratele pot iesi niste rulouri atat de mari. Te rog mult daca ai timp, sa-mi raspunzi pentru ca abia astept sa o execut. Multumesc, pupici.

  5. Alessie spune:

    Buna, Laura, felicitari pentru reteta, arata super si sunt sigura ca si gustul este la fel. As vrea tare mult sa o fac, am doar 2 intrebari. Se poate folosi unt in loc de untura? A doua este mai precis o nelamurire in legatura cu poza cu acele patratele pe care aplic umplutura. Nu inteleg cum din patratele pot iesi niste rulouri atat de mari. Te rog mult daca ai timp, sa-mi raspunzi pentru ca abia astept sa o execut. Multumesc, pupici.

  6. Ioana spune:

    Ce frumoase sunt:) daca le umplu cu telemea+marar oare ce iese? :D

    • lauralaurentiu spune:

      Ceva bun, fara indoiala :).

      • Dana spune:

        Eu tot cu telemea si marar le umplu ca imi place combinatia la nebunie! Laura draga dupa atatia ani tot mai fac la placintele astea. Copiii mei sunt toti idragostiti de ele! Multumesc mult de tot de reteta. Cu toate ca eu trebuie sa o adaptez putin, nu stiu daca e soiul de faina sau ce o fi dar de obicei trebuie sa adaug mai mult lichid altfel e aluatul mult prea vartos si nici mixerul nu mi-o poate invarti. Dar cum zic, cred ca e soiul de faina. Am observat ca mai toate retetele preluate din EU trebuiesc ajustate. Oricum, multam mult, te tuc!

  7. Adinagrig spune:

     cam cat trebuie tinut la crescut? il am de aprox 1h si nu prea a crescut prea mult, de asemenea am avut ceva probleme si la framantat, a fost cam mult faina (1kg) si era prea vartos, am mai adaugat putin iaurt, in final a iesit nelipicios.si inca ceva: eu am folosit drojdie uscata, am amestecat–o cu 1 lingura de faina si 100 ml de iaurt dar nu prea a crescut, trebuia pusa aici si lingura de zahar? am pus-o infaina cu sarea.in fine, sper sa iasa ceva pana la urma

    • lauralaurentiu spune:

      Ar fi trebuit, poate, activata drojdia, eu cand folosesc drojdie uscata o pun intr-o cana cu 1 lingura de faina, 1 lingurita de zahar si 3-4 linguri de apa si ma apuc de aluat cand se umple cana de bulbuci.

      2012/5/15 Disqus

  8. Adinagrig spune:

    scuze, am scris mai jos unde nu trebuia, refac aici
     super blog, l-am descoperit de curand si ma tin de el

    te rog spune-mi daca pentru reteta asta in loc de iaurt pot folosi
    smantana pentru gatit(am luat o cutie de 1kg, am facut papricas de pui
    cu smantana si mi-am mai ramas o gramada, si nu rezista prea mult in
    frigider)?

  9. Mikaelacorina spune:

    Draga Laura,mi-am propus sa salvez de pe blogul tau tot ce tine de patiserie,nu doar,dar in special.Poti sa imi spui,faina e musai sa fie 000,observ ca nu ai specificat in cazul de fata.Si untura nu am,as folosi unt,chiar si margarina.Eu ma aflu in Slovacia asa ca incerc sa ma limitez la ce gasesc 

    • lauralaurentiu spune:

      Faina de prajitura sa fie… probabil va merge si cu unt sau margarina, dar daca vei avea vreodata ocazia, incearca-le si cu untura, sunt nemaipomenit de fragede.

      2012/4/26 Disqus

  10. Alina Paduraru spune:

    tocmai am bagat tava la cuptor….deja miroase asa bine placinta asta! abia astept sa o gust, pentru ca imi pare asa pufoasa!

  11. Clarahi spune:

    Buna Laura esti minunata toate retetele tale sint delicioase si nu am dat gres nicoadata.Vreau sa te anunt ca am facut burek cu brinza sarata la copii mei le-au placut fffffff mult trebuie sa il fac si pe cel cu carne cred ca e la fel de bun . toate retetele tale sint usor de facut iti multumesc ca existi . Cu drag Clara

    • Anonim spune:

      @Clarahi, ma bucur tare mult ca retetele mele sunt pe placul copiilor tai :). Trebuie sa incerci si burekul cu carne, sunt siguraca le va placea. Mult succes!

  12. Mariana spune:

    buna ziua doamna laura,eu nu sant priceputa sa fac prajituri ,placinti dar dumneavoastra asa bine explicati ca tot ce am facut pana acum mea reusit se mira si copii mei, de 40 ani , 38, 36,33. se uita si ei pe blog si se straduesc sa faca din retetele dumneavoastra,va dorim numai bine si va multumim..

  13. sanda spune:

    Laura, pacat ca te-am descoperit tirziu, am pierdut atita timp cu cautari desarte. Traim de 26 de ani pe meleaguri straine si retetele tale , aproape cu iz de legende rominesti , ne -au intors in timp acasa , nu credeam ca se mai poate ! Iti multumim mult, sa ne ramii sanatoasa.
    Spune-mi te rog pot inlocui untura (osinza) din feuitajul tau cu altceva , sau tocmai asta da savoarea aluatului ?
    Mincam pe vremuri acasa o placinta dobrogeana cu brinza sarata si praz , a carei foaie era minunata. Poti sa-mi dai o reteta pentru o asemenea foaie? Iarta-ma ca-ti cer tie , „crema Banatului” o reteta de feuitaj dobrogean, dar in vremea globalizarii sunt iertate toate.
    Blogul tau este nu numai culinar, ci si un mesaj in timp – „ocrotiti-va traditiile, fiti mindrii de ele”.
    am probat :savarina, pogaceii si ma pregatesc de Borek. Nu am gasit la tine papanasi…..
    Te tin la curent
    cu mare drag Sanda

    • Anonim spune:

      Draga Sanda, ma bucur mult ca ai descoperit in cuina mea virtuala arome care sa-ti mai aline dorul de casa. :) Va doresc si eu numai de bine.

      Aluatul acestei placinte este cu untura, nu cu osanza (untura este cea care se topeste din grasimea densa, slanina, osanza este asa numita „untura mare”, grasimea din abdomenul porcului, colesterol pur, as zice eu :P). Daca nu ai de unde sa iei untura, poti sa o prepari acasa, cumperi niste slanina cruda de la macelarie, o tai cuburi egale intre ele si le pui intr-o oala, cu o ceasca de apa, pe foc. Apa se va evapora si jumarile vor deveni tot mai mici si mai rumene. Trebuie sa amesteci des si sa le supraveghezi atent, ca sa nu se arda, in final strecori si ai de o parte untutra proaspata, de cealalta jumari crocante, de casa. :)
      Daca insa, din motive de sanatate sau altele, nu consumati proc deloc, si pentru ca tot m-ai intrebat de un foietaj dobrogean :), s-ar putea sa am ceea ce iti doresti :), ia vezi acesta reteta.

      Te astept cu impresii, draga Sanda!

      • sanda spune:

        multumesc mult Laura , mi-ai dat informatii pretioase . La sfirsitul scrisorii tale imi spui „sa vad aceasta reteta ” referitor la feuitajul dobrogean. La care reteta te referi ?
        Iti promit ca nu te voi bombarda cu intrebari, ci numai cu impresii.
        cu drag
        sanda

      • Anonim spune:

        Sanda, da click pe cuvantul „reteta”. E un link care te va duce unde trebuie
        :).

        2011/2/12 Disqus

      • sanda spune:

        am gasit , multumesc, nu stiam tehnica.
        un sfirsit bun de saptamina sui inca odata multumesc

  14. carmen spune:

    Felicitari! Ai reusit, cu minunatele tale retete, sa ma faci sa "rasfoiesc"acest blog, de 2 zile stau la calculator si sa nu ma pot satura de ceea ce vad si citesc…mi-ai amintit de preparatele minunate pe care mama le facea in copilarie, de mirosul lor placut, de gustul delicios, de retete de mult uitate…
    Cate bunatati"vechi si noi", retete care merita preparate…iti multumesc Laura.
    Sa ai un an mai bun ca anii care-au trecut, cu multa sanatate, bucurii si impliniri! Te asteptam… cu multe alte retete!

  15. lauralaurentiu spune:

    Eh, Franz, total de acord cu tine :). Acest amestec multicultural care e specific Banatului a facut ca aici atat gastronomia, dar si "stiinta traiului bun" cum numesc eu arta banateanului de a-si orandui gospodaria si de a fi deschis la progres, la a crea bunastare si curatenie in jurul lui, sa infloreasca intr-un fel unic. Te mai astept cu drag. :)

  16. Anonymous spune:

    Reteta se cheama in original Buchtel si a fost adusa de imigrantii nemti care au populat Banatul in sec .18. Brin diversitatea grupelor etnice in Banat (romani,germani, unguri, sirbi, sloveni,evrei,armenieni, austrieci)in Banat sa dezvoltat una din cele mai fine bucatarii ai Europei care nu prea isi are nimic asemanator.

    Franz

  17. Elena spune:

    Am ramas cu gura cascata!Arata excelent!Apoi sotului meu ii plac mult placintele.Trebe neaparat sa le fac!

  18. 2mainipricepute.blogspot.com spune:

    Am incercat si placinta de la sat.Bineinteles ca n-am apucat sa fac poze ca n-am mai gasit nimic,si doar au fost cateva placintele.Incaodata ma bucur ca te-am descoperit si-ti multumesc.Acum ma pregatesc de Kinder pinguin.Si,sigur ca da,nu am emotii,sunt sigura ca-mi va iesi.Multi pupici si spor in toate.

  19. lauralaurentiu spune:

    Mihaela, ceva sigur va iesi, poate ca nu exact acelasi lucru, dar pe-aproape :) . Te astept cu impresii, sunt chiar curioasa.

  20. mihaela spune:

    buna seara, oare as putea folosi unt in loc de untura? nu vreau sa mutilez aceasta reteta atit de laudata, dar nu folosesc untura. multumesc mult

  21. lillyvds spune:

    Doamna laura…
    Sunteti intr-adevar o mare doamna,plina de calitati,mi-e asa drag sa bea cafeaua citindu-va minunatiile…si-mi promit ''o sa fac si de-asta,apoi si de-asta''…si incet,incet am reusit sa execut aproape tot ce tine de patiserie,cornuri,placinte,favorite in casa noastra.
    Acum am in cuptor aceste minunate placinte,doar ca am adaugat vreo doua linguri de zahar in compozitia de branza,sper sa nu fi gresit,asa ii plac sotului meu…au crescut frumos,usor de lucrat,ieftin si bun…
    Abia astept sa gust,desi sunt convinsa ca sunt minunate.
    Sa aveti multa sanatate si putere sa ne ajutati si pe noi,cele mai nepricepute cum sa devenim sefe in bucataria noastra.O zi buna va doresc.
    Cu mult drag.Lilly

  22. adriana spune:

    doamna laura vam descoperit acest sait din antamlare cautam sa fac o prajitura mai deosebita si am gasit aceasta reteta super am facuto si mia iesit foarte buna sa nu mai zic ca miam amintit de copila ria mea si de bunica care ne facea tot timpul cate ceva dulce.locuies in spania de 4 ani dar inima mea este la lugojul meu drag am sa ma intorc odata.va doresc multa sanatate si succes pe plan muzical.

  23. rara spune:

    Delicioase placintele, mulumim pentru reteta!!!

    Raluca

  24. rara spune:

    Delicioase placintele, multumim pentru reteta!

    Raluca

  25. laura laurentiu spune:

    Olgutza, ma bucur mult ca v-a placut, sa va fie de bine! :)

  26. Olgutza spune:

    Laura, am facut acum cateva zile minunatiile astea. O singura greseala am facut… 1/2 de portie :((( Au fost atat de bune ca sotul abia a mai apucat sa guste una :D:P
    Aluatul e atat de parfumat si se lucreaza atat de frumos.
    Multumesc pentru reteta. :*

  27. ERSILIA spune:

    DRAGA MEA, NU NUMAI CA LE-AM INCERCAT ,DAR O DATA CE FAC SI NE PLACE, RAMANE IN "CAIETUL MEU DE PRAJITURI" SI LE REPET DE CATE ORI AVEM POFTA,DULCE SAU SARAT.TE PUP SI EU SI SOTUL MEU!

    • Adinagrig spune:

       super blog, l-am descoperit de curand si ma tin de el

      te rog spune-mi daca pentru reteta asta in loc de iaurt pot folosi smantana pentru gatit(am luat o cutie de 1kg, am facut papricas de pui cu smantana si mi-am mai ramas o gramada, si nu rezista prea mult in frigider)?

  28. laura laurentiu spune:

    Ersilia draga, sa va fie de bine! Tu cred ca ai testat aproape tot ce am postat pe Cuina Banateana, ma bucur mult si iti multumesc pentru increderea acordata!

  29. ERSILIA spune:

    DRAGA LAURA, AM FACUT SI EU SAMBATA, ACESTE "MINUNATII",DAR AU TRECUT ASA DE REPEDE(AM AVUT MUSAFIRI),CA NICI NU STIU CUM S-A GOLIT TAVAAAA ??!!! AM PUS TAVA PE MASA SI… N-A MAI RAMAS NIMIC, DOAR AUZEAM;; oo,oo,CE BUNE-S !!!!AM MANCAT SI EU UNA. DECI, SI PRIN URMARE MAINE(LUNI) FAC ALTELE(NU MAI CHEM PE NIMENI–SPER)?, ITI MULTUMESC INCA SI INCA O DATA!!!!!!!!!! MULTUMESC ,CA EXISTI !!!

  30. laura laurentiu spune:

    M-as bucura, Anastasia! O sa iti plaa sigur!

  31. Anastasia spune:

    yamiiiiiiiiii, ca de obicei :)pupici !!!!!!
    mai convins s-o fac, fara mare efort:))

  32. laura laurentiu spune:

    Claudia-Maria spunea…

    tare happy is si faloasa ca-s banatanca si am petrecut copilaria cu mireasma placintelor de casa scoase din cuptorul de chirpici,coapte in jar de tulei, ti da bune mai erau, multam Lauro!ce tzuc

    Faine amintiri! Ce tzuc si eu cu mult drag!

  33. laura laurentiu spune:

    dia2009 spunea…

    excelete aceste placinte….le facea bunica sotului care era unguroaica, o bunatate…chiar zilele trecute mi-am amintit de ele….Laura am sa-ti fur si eu reteta.

    De-aia e Banatul fruncea, ca s-a preluat tot ceea ce a fost valoros in cultura si civilizatia tuturor etniilor care au trait aici! :) Ma bucur mult ca iti plac, Dia, cred ca cei mici vor fi incantati sa insface cate o placinta aburinda si sa-si incalece bitziclu' ;) =))!

  34. laura laurentiu spune:

    ellis_el – iti multumesc mult pentru frumoasele cuvinte. Ma bucur ca, iata, imi confirmi ca ceea ce fac eu aici are un sens – imi spui ca ti-au servit retetele si explicatiile mele pentru a face aluaturi foarte reusite. O sa incerc sa indeplinesc cererile tale si sa prestez si acele retete – cel putin cozonacul, ca vin sarbatorile si ar putea folosi multora!

  35. laura laurentiu spune:

    Just me spunea…

    uau ce bine arata! vreau si eu macar o farama:))

    Just me, multumesc! Nu mai am nici macar farama aia! =))

  36. Claudia-Maria spune:

    tare happy is si faloasa ca-s banatanca si am petrecut copilaria cu mireasma placintelor de casa scoase din cuptorul de chirpici,coapte in jar de tulei, ti da bune mai erau, multam Lauro!ce tzuc

  37. dia2009 spune:

    excelete aceste placinte….le facea bunica sotului care era unguroaica, o bunatate…chiar zilele trecute mi-am amintit de ele….Laura am sa-ti fur si eu reteta.

  38. ellis_el spune:

    Doamna Laura,sunteti minunata ca va ganditi sa postati retete vechi.E asa greu sa le gasesti,toata lumea vrea sa faca tot felul de prajituri sofisticate dar prea putine femei mai framanta un aluat si cu atat mai putin s-o faca bine ca dvs,si cand te gandesti ca nimeni nu rezista in fata unei placinte calde(nu cu aluat cumparat!!),atunci ma gandesc de ce se pierd aceste traditii.Eu am facut cam toate aluaturile dvs,fac din ele tot felul de placinte,aceleasi aluaturi cu diferite umpluturi si forme,de mancat le mananca toti prietenii nostrii care se uita la ele convinsi ca asa ceva nu le-ar iesi lor,cand de fapt nu e asa complicat.Faptul ca traiesc in strainatate ma face sa apreciez si mai mult ceea ce faceti,apropo,ce mare bucurie a fost sa incerc covrigii sarbesti,eu am crescut cu acei covrigi si nu stiam ca se pot face in casa atat de buni.Intr-o zi as vrea sa vad la dvs pe blog o reteta buna de langosi ca aceia de ii mancam pe vremea cand locuiam in Timisoara si reteta aceea de cozonac a Silviei Jurcovan de care pomeneati intr-o alta reteta.Va doresc tot binele din lume,o zi buna.

  39. Just me spune:

    uau ce bine arata! vreau si eu macar o farama:))

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE