Ardei umpluți cu varză – murați în saramură – rețetă pentru iarnă
Ardei umpluți cu varză – murați în saramură – rețetă pentru iarnă, simplă, ușor de pus în practică și foarte gustoasă. Ardei umpluți cu varză la borcan – cum se fac? Rețeta de murături – ardei umpluți cu varză tocată – pe care o găsiți mai jos e ușor de urmat, cu gramaje exacte și multe detalii de ajutor.
A trecut ceva timp de când n-am mai făcut ardei umpluți cu varză. De ce am renunțat la ei? De fiecare dată când am pus, ne-au plăcut și s-au consumat toți! Unul dintre motive trebuie să fie că fiica mea, mică fiind, nu era prea încântată. Ea aprecia strict castraveții și conopida.
Un alt motiv poate fi că, mai demult, în fiecare toamnă, puneam un butoiaș de 30 de litri cu murături asortate. Acesta ne ajungea pentru toată iarna, fără să avem nevoie de completări. Anul ăsta am pregătit, însă, cantități mai mici din fiecare sortiment, în ideea de a avea mai multă varietate. În sfârșit, am făcut loc în cămară și pentru două borcane de câte 1,7 litri cu ardei umpluți cu varză.
Tot în ideea de a ne bucura de un sortiment mai variat de murături, am redus și cantitatea de murături asortate, la doar 3 borcane de câte 3 litri, cu toate că acestea sunt preferatele noastre. Rețeta mea de murături asortate o găsiți cu un click pe poza de mai jos.
În fine, acești ardei umpluți cu varză au rețetă simplă, care nu trebuie să descurajeze pe nimeni. Ca să fie totul foarte clar și ușor de pus în practică, am cântărit și măsurat totul. Indicațiile de preparare vor fi, de asemenea, foarte exacte și vă invit să le descoperiți în cele ce urmează.
Ingrediente pentru ardei umpluți cu varză – murați în saramură – rețetă pentru iarnă
- 10 bucați ardei gras, de dimensiune pe cât posibil egală (ai mei au cântărit 960 de grame)
- 700 de grame de varză albă, potrivită pentru murat
- 240 de grame de morcov (cântărit gata curățat)
- 40 de grame de sare grunjoasă, neiodată, pentru murături
- 4 grame piper măcinat
- 1 lingură de cimbru proaspăt, frunzulițe, sau 1 linguriță de cimbru uscat măcinat
- 8-10 bastonașe de hrean proaspăt, de aproximativ 1-1,5 cm grosime și 10-12 cm lungime
- 4 flori mari de mărar, uscate
- 4-5 bețe de mărar
- 4 ardei iuți
- 4 rămurele de cimbru
- 2 frunze de țelină cu tot cu tulpină
- 1 linguriță de boabe de piper
- 1 lingură rasă de boabe de muștar
Mod de preparare ardei umpluți cu varză – murați în saramură – rețetă pentru iarnă
Pregătirea umpluturii de varză
1. În lista de ingrediente am precizat gramajul exact de legume pe care l-am folosit pentru umplutură: 700 de grame de varză și 240 de grame de morcov. Nu e nimic greșit să se folosească doar varză, fără morcovi, sau o cantitate mai mică de morcovi. De asemenea, dacă se va pregăti o cantitate cu puțin mai mare de legume tocate iar nu e greșit. Varza și morcovii tocate se pot folosi pentru o salată, vor ieși perfect! E de ținut cont și că, în funcție de mărimea ardeilor folosiți, e posibil să fie nevoie de ceva mai multă umplutură (sau să rămână puțină). Primul pas este pregătirea umpluturii, pentru că aceasta are nevoie să stea, o vreme.
2. Cel mai simplu e să prelucrăm atât varza cât și morcovii cu robotul de bucătărie. Dacă nu avem robot, se poate folosi o mandolină sau se pot rade morcovii și varza se poate toca din cuțit. Eu am atașat dispozitivul pentru feliere la robot și mi-a relucrat toată varza în vreo 2 minute.
3. Am schimbat dispozitivul de feliere cu cel pentru radere și, tot la robot, am ras rapid morcovii.
4. Pe măsură ce vasul robotului s-a umplut, am răsturnat legumele într-un castron încăpător. Mie-mi place să pun, în umplutura pentru ardei umpluți cu varză, și cimbru. Am adăugat peste legume 1 lingură de frunzulițe proaspete de cimbru, se pot înlocui cu 1 linguriță de cimbru uscat sau se poate renunța complet la acesta, după gust. De la început, am adăugat și 10 grame de sare grunjoasă (pentru murături) cât și 4 grame (1 linguriță rasă) de piper negru măcinat.
5. Am amestecat bine, bine, varza, morcovii, sarea și mirodeniile. Am frământat un pic umplutura de varză, să îi rup fibrele, să devină mai puțin rigidă. Am lăsat umplutura să se odihnească, timp de o oră, la temperatura bucătăriei. În acest timp, varza și morcovii se vor mai înmuia.
Saramura pentru murături
6. Când fac murături, eu obișnuiesc să dizolv sarea pentru saramură la cald iar saramura nu o torn fierbinte peste legume. Nu urmăresc să le opăresc. Așadar, saramura având nevoie de un timp de răcire, o fac mai din vreme. Pentru rețeta de ardei umpluți cu varză, am pregătit-o imediat după pregătirea umpluturii, care are și ea nevoie de 1 oră de repaos. Am folosit, pentru ambele borcane, 1,2 litri de saramură gata preparată. De obicei, însă, pregătesc o cantitate mai mare, pentru că saramura nu se strică! Se poate folosi fără probleme a doua sau chiar a treia zi, pentru alte murături.
Am măsurat 1,5 litri de apă cu un recipient gradat. Pentru fiecare 1 litru de apă, am cântărit câte 20 de grame de sare neiodată (pentru murături, pentru industria alimentară). În cazul de față, 1,5 L x 20 gr/L = 30 grame. Catitatea de sare se dozează după cât de sărate vă plac murăturile. Totuși, niciodată nu se pun mai puțin de 20 de grame/litru. La murăturile simple, cum sunt castraveții sau murăturile asortate, eu pun ceva mai multă sare, 25 de grame/litru de apă.
La rețeta de ardei umpluți cu varză țin cont că și umplutura de varză conține sare, așa că reduc concentrația saramurii până la 20 de grame/litru.
Într-o cratiță, am pus apa și sarea. Am pus cratița pe foc. Am amestecat din când în când, până ce sarea s-a dizolvat complet. Saramura nu e musai să fie fiartă dar, dacă dă în clocot, nu e nimic greșit. O las deoparte, să se răcească până ce e abia călduță.
Curățarea ardeilor și umplerea
7. Cât timp saramura s-a răcit și umplutura de varză s-a odihnit pe planul de lucru, am spălat bine ardeii și le-am decupat cotorul. Am răzuit, cu o linguriță, interiorul ardeilor, de nervuri și de seminșe, apoi i-am clătit bine cu apă rece și i-am lăsat să se scurgă, pe un șervet de bucătărie, cu gura în jos. Așa arată, în final, după ce sunt zvântați și gata de umplut.
8. După ce a stat la odihnă timp de aproape o oră, umplutura de varză tocată a mai pierdut din volum. Mi-am pus mănuși de unică folosință și am stors în pumni umplutura, care va lăsa destulă zeamă. Zeama am colectat-o separat. Cu umplutura bine stoarsă, am umplut îndesat ardeii, cu grijă, ca să nu crape de la presiunea prea mare.
Îmbutelierea
9. Borcanele în care se îmbuteliază murăturile în saramură nu e nevoie să fie sterilizate, dar e obligatoriu să fie foarte curate, spălate cu apă fierbinte și detergent de vase, bine limpezite și uscate.
În fiecare borcan, am așezat la bază câte o floare de mărar uscată, câte 1 frunză de țelină cu tot cu tulpină, câteva bețe de mărar și câte 1 bastonaș de hrean. Am umplut borcanele cu ardei umpluți cu varză, cât mai înghesuiți. Printre ardei, am intercalat ardei iute. Eu am pus câte 2/borcanul de 1,7 litri dar dacă nu vă place să mâncați prea picant, puteți reduce la unul singur. Am înghesuit printre ardei restul de cimbru, bețe de mărar etc. În aceeași zi eu am pus și gogonelele în saramură, așa că mi-au mai rămas câteva decoruri din felii de morcovi, le-am pus și pe acelea.
În partea de sus a fiecărui borcan am mai pus câte o floare de mărar uscată și am închis totul cu două bastonașe de hrean, așezate în cruce. Acestea vor împiedica ardeii să se ridice la suprafață, păstrându-i acoperiți de saramură.
10. Am împărțit în mod egal boabele de muștar și cele de piper în borcane, apoi am umplut borcanele cu saramura preparată la pasul 6.
Atenție! Boabele de piper și cele de muștar cât și hreanul sunt ingredientele care mențin murăturile tari, nu recomand să renunțați la ele!
11. Așa cum v-am dezvăluit deja, în cele două borcane mi-au intrat 1,2 litri de saramură. Totuși, recomand să preparați ceva mai multă, pentru că volumul saramurii depinde și de cât de mari/cât de bine înghesuiți sunt ardeii în borcane.
12. După îmbuteliere, am lăsat borcanele în bucătărie, acoperite lejer cu câte o farfurioară, timp de 24 de ore. Timpul de așteptare, până când se pot pune în cămară, poate fi chiar ceva mai lung. Regula este să se aștepte până când se observă la suprafață o spumă ușoară, semn că fermentația a pornit. Această spumă nu se îndepărtează, este ceva normal să apară și un indiciu că lucrurile merg în direcția dorită. Când ajung în această stare, înfiletez capacele și depozitez borcanele în cămară.
Totuși, le așez pe o tavă sau pun o farfurie dedesubt de borcane, pentru că, în perioada următoare, e posibil ca zeama să mai ”fiarbă” și să dea pe dinafară. Este ceva normal, dacă se întâmplă asta, completez lichidul cu un pic de saramură, preparată ca la pasul 6, pentru că în niciun caz ardeii nu trebuie să rămână descoperiți.
Normal este și să se tulbure zeama (moarea) murăturilor în saramură. După 2-3 săptămâni, când procesul de murare ia sfârșit, zeama se va limpezi fără să intervenim în vreun fel.
Știați că…
…murăturile în saramură se înăcresc în mod natural, datorită acțiunii unor micro organisme benefice – probioticele – cum este bacilul lactic? Acesta este prezent în aer, de aceea nici nu sigilăm borcanele, de la început.
Servirea și păstrarea
Noi consumăm acești ardei umpluți cu varză după minimum 6 săptămâni de murare. Uneori e nevoie chiar de mai mult timp ca să se înăcrească, dacă e mai rece afară. Doar și varza se murează mai lent! În final, sunt foarte gustoși, hreanul îi menține crocanți și se potrivesc perfect cu fripturi și alte preparate specifice iernii.
După ce începem să consumăm dintr-un borcan, am întotdeauna grijă să depozitez borcanul la frigider și conținutul rămas să fie acoperit de saramură.
ALTE REȚETE DE MURĂTURI ÎN SARAMURĂ GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZĂ
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns