
Dovlecei la borcan în sos de roșii cu usturoi și mărar – rețetă pentru iarnă





Dovlecei la borcan în sos de roșii cu usturoi și mărar – rețetă pentru iarnă explicată pas cu pas. Dovlecei pentru iarnă în sos de roșii aromat.
Această conservă de dovlecei la borcan în sos de roșii poate fi păstrată în cămară până la un an. Iarna, de mai mare dragul să deschizi un borcan de dovlecei și să-i găsești mirosind a proaspăt, a mărar și usturoi proaspăt culese din grădină! Dovleceii astfel conservați se pot servi ca atare, cu sosul lor, sau pot fi adăugați în alte mâncăruri (tocănițe, ghiveciuri, ciorbe) cărora le vor da un gust perfect. Se vor păstra foarte bine, dacă se vor respecta câteva condiții.
Prima condiție este ca borcanele în care vom îmbutelia dovleceii să fie perfect curate și sterilizate. De asemenea, e extrem de important să se folosească niște capace noi, care să închidă etanș. Un firicel de aer dacă pătrunde în borcan, conservele sunt compromise! Cum se sterilizează capacele și borcanele, printr-o metodă simplă, puteți afla cu un click pe poza de mai jos.
A doua condiție este să se sterilizeze corect, în bain marie, produsul finit, adică dovleceii gata îmbuteliați. Toate detaliile despre timpul de sterilizare le veți găsi în cele ce urmează.
Borcanele etanș închise se pot păstra, așa cum am menționat deja, în cămară. După deschidere, conținutul borcanului de dovlecei în sos de roșii trebuie consumat cât mai rapid. Dacă nu se consumă complet, se poate păstra la frigider pentru 3-4 zile.
Pe scurt, despre ingrediente
Pe lista de ingrediente de mai jos veți descoperi multe ”opționale”. Practic, obligatorii sunt doar dovleceii, bulionul de roșii și sarea. Dacă usturoiul, câteva boabe de piper și mărarul le recomand cu toată inima, ardeiul gras, ardeiul iute, ceapa și boabele de muștar nu sunt obligatorii. Totuși, mie îmi place să le pun, pentru că mi se pare că dau un gust foarte bun conservei de dovlecei la borcan în sos de roșii.
Rețeta mea de bulion de roșii, care este un ingredient principal al acestei conserve, o găsiți cu un click pe poza de mai jos. Veți avea nevoie de bulionul lichid, nu foarte scăzut.
Ingrediente dovlecei la borcan în sos de roșii cu usturoi și mărar
- 1,2 kg de dovlecei de mărime medie (350-450 gr/bucată)
- 400-450 ml. de bulion de roșii
- opțional, 1-2 ardei grași, foarte sănătoși
- opțional, 1 ceapă roșie
- 3 – 4 căței de usturoi, mari
- 2 legături de mărar proaspăt
- 1 linguriță de piper boabe
- opțional, 1 linguriță rasă de boabe de muștar
- opțional, 1-2 ardei iuți (dacă vă place gustul mai picant)
- 25 de grame de sare grunjoasă, pentru murături (fără iod – 1 lingură cu vârf)
Mod de preparare dovlecei la borcan în sos de roșii cu usturoi și mărar – rețetă pentru iarnă
1. Nu are nicio imporanță ce culoare are coaja dovleceilor. Frecvent, eu folosesc dovlecei cu coaja verde pal și din cei cu coaja verde închis, în amestec. Dacă am dovlecei cu coaja galbenă, îi folosesc cu plăcere și pe aceia.
Recomand să folosiți dovlecei tineri, cu coaja și semințele fragede. În acest caz, nu este nevoie să fie decojiți, doar să fie bine spălați și zvântați. Totuși, pentru această conservă se pot folosi și dovlecei mai mari, chiar și de peste 1 kilogram/bucată. În acest caz, după spălare și zvântare, dovleceii vor trebui curățați de coajă cu un peeler și apoi scobiți de semințe.
2. Odată bine spălați și zvântați, tai codița și capătul uscat din partea opusă, apoi îi tai în felii rotunde, cam de jumătate de centimetru de groase. Dacă dovleceii sunt mai mari, prima dată îi tai pe lungime, apoi îi feliezi, obținând niște semicercuri. Sunt perfecte, orice formă ar avea.
3. Odată ce am tăiat dovleceii în felii, îi presar cu 10 grame de sare (1 linguriță bună). Amestec bine dovleceii și îi las într-o sită timp de jumătate de oră, să se scurgă de apa în exces.
4. Între timp, curăț și toc/tai în bucăți restul ingredientelor. Usturoiul îl curăț și îl zdrobesc. Ceapa roșie o curăț, o spăl bine și o tai cubulețe, la fel și ardeiul gras. Ardeiul iute, dacă îl folosesc, în curăț de semințe și nervuri și îl toc mărunt. Mărarul îl spăl, îl zvânt și îl toc.
Îmbutelierea
5. După jumătate de oră, presez bine dovleceii în sită, apoi îi aranjez în borcane de 720 ml. Printre straturile de dovlecei, adaug ceapa, ardeiul iute/gras și boabele de piper și muștar (dacă le folosesc, că nu pun chiar de fiecare dată). Din cantitățile de mai sus, reușesc să umplu 3 borcane de 720 ml.
6. Dovleceii vor mai lăsa apă, în borcane, cât mă ocup de sosul de roșii cu mărar și usturoi. Pentru acest sos, pun bulionul într-o crăticioară și adaug restul de sare. Amestec, cât timp se încălzește bulionul, până când sarea se dizolvă. Nu este nevoie să fiarbă, doar să fie sarea bine dizolvată. Trag, apoi, crăticioara de pe foc și adaug usturoiul zdrobit și mărarul tocat. Amestec bine și torn acest sos peste dovlecei, în mod treptat. Torn câte puțin și apăs cu dosul unei linguri, să elimin aerul. Adaug sos cât să acopere dovleceii complet iar dacă nu ajunge, completez cu puțină apă. Odată umplute, înfiletez strâns capacele borcanelor.
Sterilizarea borcanelor
7. Pentru sterilizare, pregătesc o cratiță suficient de adâncă încât borcanele să intre complet în aceasta (pe înălțime). Pe fundul vasului, adaug un strat de prosoape de bucătărie împăturite, ca să preîntâmpin spargerea borcanelor în timpul fierberii în bain-marie. Borcanele le așez așa încât să rămână de jur împrejur un strat liber cam de 3-4 cm, ca să pot vedea când apa începe să clocotească. Adaug apă atât cât să ajungă până la 1-2 cm sub capac. Cratița o acopăr cu prosoape de bucătărie în strat dublu și o pun pe foc moderat.
Din momentul în care apa începe să clocotească, de jur împrejur, socotesc exact 25 de minute, apoi opresc focul și acopăr cratița cu capacul, fără să scot prosoapele. Las borcanele să se răcească lent, în cratița cu apă fierbinte.
Când le scot, verific dacă sunt etanș închise. Capacele au o porțiune mai ridicată, ca o bulină în relief. Dacă, atunci când apăs cu degetul pe acea bulină, aceasta cedează ușor și apoi revine cu un păcănit, din păcate, borcanul nu e bine închis. Îl pun în frigider și încerc să-l consum cât mai repede. Dacă, dimpotrivă, capacul este ferm, acea bulină fiind atrasă spre interior, rigidă, conserva de dovlecei la borcan în sos de roșii e bună de pus la păstrare, în cămară. Mai multe informații despre păstrarea conservei am lăsat în introducere.
MAI MULTE REȚETE DE CONSERVE PENTRU IARNĂ GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns