Cautare in site
x inchide
Ajvar reteta pas cu pas, reteta de ajvar sarbesc, ajvar retetecalamamaro

Ajvar, sos cu ardei copt și legume, rețetă macedoneană

Reteta de Laura Laurențiu
Adaugata la 27.08.2016
4.8
(54)
V-a plăcut această retetă? Vă rugăm să ne dați o notă!
SARI LA RETETA

Ti-a placut aceasta reteta?

4.8 / 5. Voturi 54

Fii primul care acorda o nota!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

17 comentarii la Ajvar, sos cu ardei copt și legume, rețetă macedoneană

  1. Adriana M spune:

    Stigmata doamna Laurentiu
    Vreau sa va felicit si sa va multumesc pentru initiativa dumneavoastra de a publica si explica numeroase retete indragite.
    Sunt destul de in varsta, sunt gospodina, imi place sa gatesc si sa fac prajituri dar desi nu sunt o novice intotdeauna invat cate ceva de la dumneavoastra
    Inca si mai important si placut este felul corect literar si gramatical in care scrieti. Este o lectie la fel de pretioasa ca si retetele culinare.
    Va multumesc probabil in numele multor femei.
    Va doresc sanatate, putere de munca, realizari frumoase pe toate planurile si numai bucurii impreuna cu cei dragi.

    • Vă mulțumesc foarte mult prentru aprecieri, doamnă Adriana. Pentru mine exprimarea este foarte importantă, mi se pare că felul de a vorbi și a scrie spune multe despre calitatea unui individ.
      Vă mai aștept cu mult, mult drag :).

  2. ANINOIU LUMINITA spune:

    05,10,2018
    Am facut astazi aceasta reteta , insa mi s-a parut foarte putin 3 linguri de ulei.
    Am crezut ca este o greseala si am pus cat sa iasa cremoasa .este delicioasa,insa,chiar 3 linguri de ulei trebuia?

    • Eu atât am pus :). E foarte bună la gust, într-adevăr. Eu mă feresc să adaug mai mult ulei decât este strict necesar, pe simplul motiv că 1 lingură de ulei are deja 80 de calorii. Contează. Să vă fie de bine!

  3. stela spune:

    Am mancat in Croatia ,dar am gasit si in Selgros

  4. Irina spune:

    Draga Laura,

    Mai am in congelator de asta toamna cateva pungi de ardei kapia copti si, cum mancam deja proaspeti, ma gandeam ca din aceea sa fac acest sos. Ai idee din 5 kg de ardei cruzi cam cat e echivalentul in kg copti ca sa calculez cate pungi pun?

    • Irina dragă, chiar nu am idee, nu mi-a venit ideea să cântăresc ardeii înainte și după copt. Dar îi poți cântări așa cum sunt și apoi să adaugi vinete coapte, cam jumătate din cantitatea lor. Mergi pe încercate, ținând cont că gustul dominant trebuie să fie de ardei și usturoi.

  5. Adriana spune:

    Am facut multe retete de pe acest site. Toate mi-au iesit, mai putin asta. Adica a iesit un fel de zacusca, buna la gust, dar n-are delic aspectul asta rosu, desi am folosit ardei capia rosii, are aspectul unei zacuste.
    Dar e foarte buna la gust, insa mi-as fi dorit sa fie rosul din imaginile de mai sus.
    Multam fain.

    • Adriana, mă bucur că ți-au ieșit toate rețetele pe care le-ai încercat de pe acest site, îmi pare rău că aceasta nu ți-a ieșit, deși, așa nereușită cum zici că este, afirmi că e foarte bună la gust. Nu am de unde să știu de ce nu a ieșit la fel de roșie, înclin să cred că ardeii kapia pe care i-ai folosit au avut pulpa foarte subțire și după coacere a rămas o cantitate cam mică. Poate ar merita să încerci din nou cu ardei roșii cu pulpa mai consistentă (ori kapia mai grouți, ori ardei grași roșii sau chiar gogoșari). Oricum, mă simt mai bine prin faptul că știu că nu va rămâne nemâncat produsul, dacă e așa de gustos. :)

      • Adriana spune:

        Esti super tare! Exact asa a fost! Ai un site de retete superb! E singurul pe care-l citesc in limba romana! Are fix ce trebuie. Multumesc ca muncesti pentru ca noi sa ne bucuram si sa invatam sa gatim.

  6. Rodica spune:

    Draga Laura.
    Daca ai.shti. de cand caut o reteta de Ajvar….
    Nimeni nu o scrie .
    Chiar si celebra Adriana-Nicoleta . Nu a scris.o cand a dat retete de aperitive ptr sarbatori
    Am citit si pe situri sarbesti.dar fiecare are reteta lor proprie.
    Mulțumesc.
    Sanatate
    Rodica RE Italia

    • Dragă Rodica, mulțumesc pentru comentariu. Așa cum am scris în introducerea rețetei, variante ale rețetei de ajvar sunt destule. Unii nu pun decât ardei copți și usturoi, alții mai scapă și ceva roșii, varianta macedoneană pe care am făcut-o eu are legume mai multe și mie mi se pare foarte gustoasă. Nu înseamnă, însă, că celelalte rețete de ajvar nu ar fi corecte, doar că au un caracter zonal, așa cum e în țata noastră cu ciorbele, de exemplu, cei din sud le preferă cu borș, ardelenii le înăcresc cu oțet și cu toate diferențele sunt bune și unele și altele și tot ciorbe sunt. Poftă bună!

  7. deedee spune:

    Apartamentul meu nu are camara sau vreo camera racoroasa. Spuneti-mi va rog daca credeti ca mi s-ar pastra borcanele la temperatura camerei macar 2-3 luni, sau sa le tin de la bun inceput in frigider? Ce ma sfatuiti? Multumesc!

  8. Dolores spune:

    Laura, nici nu stii cat m-ai bucurat cu reteta asta! O cautam demult timp, am descoperit-o intr-o vacanta in Muntenegru si apoi nu am mai gasit gustul acela niciodata!Am pregatit ajvar si nu stii ce mare bucurie a fost aseara aici, e delicios! Multumesc pentru reteta!