Pasta – bulion – de rosii
Bulion de rosii pentru iarna
Probabil ca multi dintre voi au propria reteta de bulion, mostenita de la mama, soacra, bunica etc, cu siguranta ca sunt retete bune, care nu au dezamagit pe nimeni si care conserva perfect gustul rosiilor pe timpul iernii. Bineinteles, reteta mea de pasta de rosii (sau bulion) se adreseaza celor care nu stiu cum se face, nu au o reteta probata si doresc sa imi acorde increderea de a o incerca pe a mea.
Reteta mea de pasta de rosii e cea mai simpla posibil. Nu contine nici sare, nici zahar si niciun fel de alte ingrediente cu nume greu de pronuntat. Nu e nevoie decat de rosii, de preferinta carnoase si de putina atentie la preparare si imbuteliere. Fara indoiala, cei care doresc sa adauge si alte arome in bulionul sau pasta de rosii pe care o conserva pentru iarna, pot sa o faca, poate fi usor sarata, aromata cu usturoi, cu frunze de telina si diverse condimente.
ALTE REȚETE DE CONSERVE GUSTOASE ȘI NATURALE PENTRU IARNĂ
click pe poza de mai jos pentru a le accesa
Revenind la rețeta de azi, preferinta mea este sa pastrez pasta de rosii simpla. Fac asta ca sa nu modifice catusi de putin nivelul de asezonare ale preparatelor in care o adaug ca ingredient. Pana la urma, pasta de rosii nu este un aliment care se consuma ca atare ci un ingredient al multor, foarte multor preparate. Varianta mai condimentata de conserva de rosii pe care o pregatesc eu cu mare placere este cea de Ketchup de casa.
Ingrediente Pasta – bulion – de rosii
- rosii carnoase, daca aveti de gradina, cu atat mai bine, pasta de rosii va avea un gust mai intens si mai placut; pentru cei 4 litri de pasta de rosii care mi-au rezultat, eu am folosit o galeata de 10 litri plina cu varf cu rosii (nu le-am cantarit)
- optional puteti adauga sare, piper, zahar si diverse arome (putin usturoi, telina, busuioc etc.)
Mai e nevoie de:
- o ustensila de pasat rosiile („masina de rosii” sau, in lipsa ei, o sita metalica obisnuita; eu am folosit accesoriul pentru pasat de la kitchen aid)
- o oala incapatoare
- borcane (sau sticle) foarte curate cu capace metalice in stare buna (sa inchida etans)
Preparare Pasta – bulion – de rosii
Separarea semintelor si pielitelor de pulpa de tomate
Am primit de la socri o galeata varfuita cu rosii minunate, carnoase si gustoase, perfecte pentru conservat.
1. Rosiile se spala bine, se indeparteaza cele cu eventuale portiuni stricate si se taie in bucati atat de mari cat sa le poata „inghiti” masina de pasat.
2. Masina de pasat are rolul de a separa sucul si pulpa rosiilor de seminte si coaja. Mai jos, vedeti kitchen aid-ul meu in actiune.
Cu cat soiul de rosii folosit e mai carnos, cu atat sucul obtinut va fi mai dens. Cojile si semintele nu mai sunt de nicio trebuinta, dar vi le arat ca sa vedeti ca masinaria mea le-a uscat iasca.
In cazul in care nu aveti masina de pasat (asa cum nici eu nu am avut pana anul acesta), rosiile taiate in sferturi se pun la fiert intr-o oala incapatoare cu tot cu coaja si seminte. Dupa ce fierb si se inmoaie bine, se trec rosiile prin sita. Se amesteca cu o lingura si se preseaza bine. Se colecteaza separat sucul si pulpa fluida fara pielite si seminte. Sucul obtinut se fierbe in continuare pana ce scade pana la consistenta dorita, de pasta sau bulion de rosii. Stiu, e munca de chinez batran, dar o munca pe care am prestat-o eu insami ani de-a randul, asa incat va asigur ca nu e imposibil.
Gatirea bulionului/pastei de tomate
3. Am obtinut 10 litri de suc de rosii consistent, pe care l-am pus pe foc.
Error 403: The request cannot be completed because you have exceeded your quota..
Domain code: youtube.quota
Reason code: quotaExceeded
Error: No videos found.
Make sure this is a valid channel ID and that the channel has videos available on youtube.com.
4. Spuma vizibila in oala nu trebuie indepartata. De fapt, aceasta spuma se formeaza inca din momentul in care se paseaza rosiile. In timp ce sucul fierbe, se amesteca de cateva ori, incorporand spuma. Aceasta va disparea de la sine atunci cand preparatul va fi fiert pana la stadiul lichid, de bulion de rosii. Se poate turna in sticle imediat ce nu mai formeaza spuma.
Eu am fiert mai mult timp sucul, pe foc mic, pana a scazut mai mult de jumatate si a capatat o consistenta apropiata de cea de pasta.
Sterilizarea
5. Pentru rezultate absolut sigure, borcanele (sau sticlele) in care se imbuteliaza pasta de rosii (sau bulion de rosii) trebuie sa fie curate si sterilizate. Exista diferite metode de sterilizare a borcanelor, eu procedez astfel. Spal foarte bine cu detergent de vase borcanele, le limpezesc in cateva ape apoi le las sa se scurga.
- Pentru sterilizare, vă recomand să urmați pașii descriși în articolul meu despre sterilizarea recipientelor și capacelor folosite pentru conservele de casă, pe care-l găsiți cu un click pe poza ce urmează mai jos.
Imbutelierea
6. In borcanele pregatite dupa cum am descris mai sus si asezate pe tava metalica a cuptorului, torn pasta de rosii fierbinte. Nu turnati compozitii fierbinti in burcane/sticle fara a le aseza pe o suprafata metalica pentru ca vor plesni.
7. Imediat infiletez pe borcanele cu pasta de rosii capacele oparite si uscate. Verificati sa inchida bine, sa nu fie deformate sau ruginite etc! Dau tava cu tot cu borcane la cuptorul incalzit la 150 de grade Celsius.
8. Mentin borcanele cu pasta de rosii in cuptorul incalzit la 150 de grade timp de 30 de minute. Opresc apoi focul si las borcanele sa se raceasca in interiorul cuptorului, inainte de a le eticheta si de a le pune in camara.
Cateva sfaturi pentru conserve de rosii care se pastreaza bine
Din punct de vedere al conservarii, nu conteaza catusi de putin consistenta finala. Fie ca e bulion de rosii, fie ca e pasta de rosii, mai fluid sau gros, se va mentine perfect peste iarna daca:
- recipientele de sticla au fost sterilizate corect
- capacele (dopurile) folosite sunt foarte curate si in stare buna, fara rugina, deformari etc.
- bulionul sau pasta de rosii se toarna fierbinte in borcane (atentie, borcanele sa fie asezate pe tava metalica, atfel vor plesni!)
- se vor steriliza borcanele pline cu produsul si se vor lasa sa se raceasca lent, mentinand o temperatura inalta pentru mai mult timp
In cazul in care veti imbutelia un bulion de rosii fluid, a doua zi se va putea observa ca partea solida a rosiilor s-a depus catre fund. Deasupra va pluti un lichid clar. Asa este normal sa se intample! Daca portiunea cu lichid limpede nu este vizibila, probabil ati gresit ceva (sticla nu este bine inchisa) si bulionul da sa fermenteze. Borcanele odata desfacute se vor pastra la frigider, cautand sa se consume cat de curand.
Spor la treaba si conserve reusite!
Lasă un răspuns